JK 2356-09-42

Personsuppgiftslagen (1998:204) är inte tillämplig på personuppgifter i ett låntagarregister som förs fortlöpande vid ett universitetsbibliotek

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern avslår MB:s begäran om ersättning av staten.

Anspråk

MB har i en skrivelse hit begärt skadestånd av staten med 30 000 kr för kränkning av hans personliga integritet. Till stöd för sitt anspråk har MB anfört att Göteborgs universitetsbibliotek, genom att spara uppgifter om de böcker som han lånat trots att samtliga böcker har återlämnats, har handlat i strid med personuppgiftslagen (1998:204).

Utredning

Justitiekanslern har inhämtat och tagit del av Datainspektionens akt i tillsynsärendet nr 751-2007. Anmälaren i detta ärende har gjort gällande att Göteborgs universitetsbibliotek i sitt låntagarregister bevarar personuppgifter om låntagare i strid med personuppgiftslagen eftersom uppgifter om de böcker som den enskilde låntagaren har lånat inte gallras bort direkt efter att böckerna har återlämnats. Gallring av sådana uppgifter sker – under förutsättning att inga utestående fordringar mot låntagaren finns – först två år efter att lånekortets giltighetstid har löpt ut.

Datainspektionen har i sitt beslut av den 26 juni 2008 kommit fram till att Göteborgs universitet – i avsaknad av gallringsföreskrifter för personuppgifter i låntagarregister hos bibliotek och högskolor – måste bevara personuppgifter i låntagarregistret. Datainspektionen har samtidigt uppmärksammat Riksarkivet på behovet av gallringsföreskrifter för personuppgifter i låntagarregister hos bibliotek vid universitet och högskolor.

Enligt 9 § i) personuppgiftslagen ska den personuppgiftsansvarige se till att personuppgifter inte bevaras under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålen med behandlingen.

Myndigheternas arkivering och bevarande av allmänna handlingar har undantagits från personuppgiftslagens tillämpning (se 8 § andra stycket personuppgiftslagen och Öman och Lindblom, Personuppgiftslagen – En kommentar, tredje uppl. s. 176).

Med handling avses, enligt 2 kap. 3 § första stycket tryckfrihetsförordningen (TF), framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel. Handlingen är allmän om den förvaras hos myndighet och enligt 2 kap. 6 eller 7 § TF är att anse som inkommen till eller upprättad hos myndighet.

Vad gäller uppgifter som registreras i diarium, journal eller sådant register eller annan förteckning som förs löpande, anses en handling, enligt 2 kap. 7 § andra stycket 1 TF, som upprättad när den har färdigställts för anteckning eller införing.

Göteborgs universitetsbiblioteks låntagarregister innehåller, förutom låntagarnas personuppgifter, även uppgifter om de böcker som låntagarna har lånat. Utredningen i ärendet ger vid handen att registrering av uppgifter om utlånade böcker förs fortlöpande. Med hänsyn härtill utgör dessa uppgifter allmänna handlingar. Bevarande av allmänna handlingar är undantaget från personuppgiftslagens tillämpning. Med hänsyn härtill är MB inte berättigad till ersättning. Hans anspråk ska därför avslås.