Dir. 1993:71

Översyn av stöd för att främja innovationsverksamhet

Dir. 1993:71

Beslut vid regeringssammanträde 1993-06-10

Statsrådet och chefen för Näringsdepartementet P. Westerberg anför.

Mitt förslag

Jag föreslår att en särskild utredare tillkallas för att se över innovatörers situation och vad som bör göras för att underlätta innovationsprocessen. I utredarens uppdrag ingår bl.a. att

- studera de behov som finns för att stödja och effektivisera innovations- processen,

- sätta dessa behov i relation till gällande regelverk och befintliga bidragssystem,

- lägga fram förslag om hur statens insatser för att främja innovationer bör utformas och därvid studera möjligheterna till eventuella omprioriteringar samt pröva behovet av en särskild innvationsstödjande fond,

- föreslå åtgärder på skatteområdet för att främja innovationer om så behövs,

- jämföra innovationsprocessen i Sverige med andra länder samt även i öv- rigt beakta de internationella aspekterna. Bakgrund

Att underlätta för innovatörer att föra idéer vidare till kommersialisering är en viktig näringspolitisk uppgift. Av särskild betydelse för industriell tillväxt är de innovationer som blir startpunkten för nya produkter och processer i befintliga företag eller grunden till nya företag. Innovationer är en viktig drivkraft bakom tillväxt och förnyelse av svenskt näringsliv. Riksdagen har hemställt (bet. 1992/93:NU25, rskr. 1992/93:284) att rege-ringen omgående utreder och lägger fram förslag till åtgärder för att stödja innovatörer.

Sedan hösten 1991 har statsmakterna fattat många beslut för att främja nä- ringslivet. Ett stort antal skatter och avgifter som missgynnat företagande har sänkts eller avskaffats. Sammantaget har skatten för företag sänkts med ca 38 miljarder kronor. Resurserna för riskkapitalförsörjning för småföretag har tredubblats.

På andra områden, t.ex. arbetsrätten har ett omfattande utredningsarbete genomförts som bl.a. skall leda till en ökad effektivitet.

Regeringen har vidare i den forskningspolitiska propositionen (prop. 1992/93:170) redovisat förslag om en ny samverkansform mellan högskolor och näringsliv. En sådan samverkansform bör bl.a. innehålla en kontaktfunktion mellan företagen och högskolan, en god utvecklingsmiljö för s.k. avknoppningsföretag, licensförmedling samt lokal riskfinansiering.

Till detta skall läggas statsmakternas åtgärder avseende bankväsendet, vilka syftar till att skapa förutsättningar för en normal kreditgivningsverksamhet. Bankerna är småföretagens naturliga kreditgivare. Sammantaget har bankerna över 200 miljarder kronor i utestående krediter i små företag.

Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) och de regionala utvecklings- fonderna samverkar för att främja uppkomsten av nya produkter och för att underlätta innovatörers situation. I varje län skall finnas ett s.k. pro- duktråd som har speciella projektstödmedel till sitt förfogande.

Syftet med produktråden är att i hela landet skapa lokala möjligheter och resurser för:

- bedömning av tekniska idéer och innovationer

- rådgivning till såväl enskilda innovatörer som företag

- ekonomiskt stöd i tidiga faser i innovationsprocessen, exempelvis nyhetsgranskningar, enklare prototyper, begränsade marknadsundersökningar etc.

Utvecklingsfonderna utreds för närvarande. I utredningsarbetet behandlas även produktrådens verksamhet.

Statliga bidrag har under de senaste åren lämnats till Svenska Uppfinnare- föreningens (SUF) verksamhet. För budgetåret 1992/93 lämnas stödet i form av ett basstöd på 2 miljoner kronor och ett stöd till lokala rådgivare med 3 miljoner kronor.

SUF har drygt 20 rådgivare i landet. Rådgivarnas uppgift är att medverka i den tidiga idéprövningen. Innovatörer bedöms ha ett behov av att samtala med erfarna personer som helst själva har gått igenom "processen" från idé till en kommersiell produkt. Denna funktion avses SUF:s rådgivare fylla.

Det statliga stödet till SUF:s verksamhet har under 1992 utvärderats för Näringsdepartementets räkning. Utredaren kom fram till att bidraget för att stödja SUF-rådgivarnas verksamhet bör lämnas även i fortsättningen.

Verksamheten inom produktråden och SUF:s rådgivningsverksamhet kan sägas komplettera varandra. SUF-rådgivarna svarar ofta för den första prövningen av olika projekt. De intressantaste idéerna slussas sedan vidare till produktråden för en mer noggrann genomlysning och eventuell finansiering. Därigenom ger rådgivarna produktråden bättre möjligheter att aktivt bearbeta de bärkraftiga idéerna.

Utredningsuppdraget

Det finns ett behov av att studera olika faser av utvecklingskedjan, från idé till företagsstart, för att utröna vilka åtgärder som bör vidtas för att underlätta processen. En viktig länk i denna kedja är hanteringen av innovationer. En utredare bör därför se över de behov som finns av att underlätta för innovationer och uppfinningar att gå från idé till kommersialisering, mot bakgrund av de åtgärder som redan genomförts på småföretagsområdet. Utredaren bör även belysa de senare faserna i innovationsprocessen.

Det är angeläget att utvärdera om statens nuvarande insatser för att främja innovationer har rimlig omfattning och om verksamheten är organiserad på ett tillfredsställande sätt. Det innebär bl.a. att utvärdera de insatser som görs av olika statliga aktörer och aktörer vilka finansieras med statliga medel, helt eller delvis. Utredaren bör inledningsvis belysa vad som behövs för att underlätta kommersialisering av innovationer i Sverige, inte minst för den enskilde innovatören eller småföretagaren.

Utredaren bör studera de generella åtgärder som vidtagits för att förbättra näringslivets situation i Sverige, för att se hur dessa åtgärder har påverkat innovationsklimatet. Särskilt kan nämnas åtgärder på skatteområdet. Frågan om det för närvarande finns skatter som hämmar kommersialiseringen av innovationer bör närmare belysas.

Utredaren bör också studera vilka behov som finns av selektiva åtgärder för att främja innovationsverksamheten. Möjligheter att omprioritera bland sådana åtgärder bör prövas. Utredaren bör exempelvis belysa om det finns behov av särskilda bidrag eller lån för att finansiera patentering av innovationer. Utredaren bör även undersöka om det finns behov av en särskild innovationsstödjande fond för att främja uppfinningar etc. Utredaren bör redovisa hur eventuella förslag till ökade fondmedel skall finansieras.

Vidare bör studeras på vilket sätt SUF-rådgivarna och produktråden kan samverka. Här bör utredaren samråda med Utvecklingsfondsutredningen (N 1993:1), eftersom denna utrednings arbete kan föranleda förändringar i produktrådens organisation.

Utredaren bör också belysa samspelet mellan innovatörer och näringsliv. Det bör analyseras om näringslivets intresse för innovatörer som kreativa krafter vid bl.a. produktutveckling kan ökas. Utredaren bör lägga förslag om hur kontakter mellan innovatörer och entreprenörer kan stärkas. Lämpliga samarbetsformer mellan innovatörer och entreprenörer i syfte att skapa nya företag bör belysas.

Utredaren bör även inom ramen för uppdraget jämföra innovationsklimatet i Sverige med andra länder samt i övrigt belysa olika internationella aspekter med anknytning till innovationsprocessen. Regionala skillnader i innovationsklimatet inom Sverige bör även belysas.

Utredaren bör i sitt arbete samråda med NUTEK, Ingenjörsvetenskapsakademi- en (IVA), SUF, företrädare för industrin, utvecklingsfonderna, Utveck- lingsfondsutredningen och andra berörda organ.

Utredaren bör beakta vad som sägs i direktiven till samtliga kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens inriktning (dir. 1984:5), beaktande av EG-aspekter (dir. 1988:43) samt beaktande av politis-ka konsekvenser (dir. 1992:50). Utredaren bör också beakta de miljöpolitiska respektive de jämställdhetspolitiska konsekvenserna av sina förslag.

Utredaren bör redovisa sitt arbete senast den 15 september 1993.

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen bemyndigar chefen för Näringsdepartementet

att tillkalla en utredare - omfattad av kommittéförordningen (1976:119) - med uppdrag att se över stödet för att främja innovationer och uppfinningar,

att besluta om experter, sekreterare och annat biträde åt utredaren.

Vidare hemställer jag att regeringen beslutar att kostnaderna skall belasta tolfte huvudtitelns anslag A 3. Utredningar, m.m.

Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller hans hemställan.

(Näringsdepartementet)