Dir. 1994:46

Tilläggsdirektiv till kommittén (K 1991:02) Förhandlare för statens köp av persontrafik på järnväg m.m.

Dir 1994:46

Sammanfattning av uppdraget

Kommittén (K 1991:02) Förhandlare för statens köp av persontrafik på järnväg m.m. ges tilläggsdirektiv för förhandlingar om avtal för köp av interregional persontrafik på järnväg för trafikåret 1995 och framåt.

Förhandlaren ges större möjligheter att på konkurrensneutrala villkor ställa rullande materiel och gemensamma funktioner till olika operatörers förfogande i enlighet med de principer som redovisas i regeringens proposition (prop. 1993/94:166) Avreglering av järnvägstrafiken och riktlinjer m.m. för SJ:s verksamhet under åren 1994-1996.

Förhandlaren skall inför trafikåret 1995 göra en samlad översyn av nattågstrafiken i Sverige.

Bakgrund

Regeringen beslutade den 11 april 1991 att tillkalla en förhandlare för statens köp av interregional persontrafik på järnväg samt för statens ersättning till trafikhuvudmännen för köp av viss persontrafik på järnväg (dir. 1991:23). Upphandlingen skall ske för ett år i taget. Det preliminära avtalet om köp av persontrafik på järnväg som upprättas av förhandlaren skall underställas regeringen för godkännande. Trafiklösningarna skall så långt möjligt vara regionalt förankrade.

Den 11 juni 1992 beslutade regeringen att ge förhandlaren tilläggsdirektiv (dir. 1992:79). Regeringen beslutade att upphandlingen fr.o.m. trafikåret 1993 skall ske i konkurrens mellan olika järnvägsföretag. Vid bedömning av vilken trafik som skall upphandlas skall särskild hänsyn tas till den aktuella trafikens bedömda utvecklingsmöjligheter samt vilka alternativa resemöjligheter som finns. Förutom trafik på stomnätet kan trafik som bedrivs på Malmbanan ingå i upphandlingen. Trafiken skall i normalfallet upphandlas för ett år i taget. Förhandlaren kan dock, där förutsättningar finns, lämna förslag om avtalsperioder som är längre än ett år, dock längst fem år. Vid förhandlingar om långsiktiga avtal kan förhandlaren välja att föreslå upphandling av rullande järnvägsmateriel i stället för upphandling av trafik. För trafikrelationer som förhandlaren bedömer ha höga kostnader i förhållande till regionalpolitisk nytta skall förhandlaren vid sidan av avtal om järnvägstrafik redovisa kostnaden för köp av annan persontrafik med lägre kostnader. Detta skall ske genom att förhandlaren redovisar den besparing som kunnat uppnås genom upphandling av annan persontrafik än järnvägstrafik.

Regeringens förslag till upphandling för trafikåret 1994 (prop. 1993/94:42, bet. 1993/94:TU8, rskr. 1993/94:114) godkändes av riksdagen den 17 december 1993. Utgångspunkten för förhandlingarna inför trafikåret 1995 skall vara det trafikutbud och de medel som riksdagen beslutat om inför 1994 års trafikår. Avseende sträckan Nässjö-Falköping- Skövde ges förhandlaren möjlighet att inför trafikåret 1995 upphandla trafiken på sträckan i konkurrens trafikåren 1995-1999. Utgångspunkten för denna upphandling skall vara det trafikutbud som finns i det femåriga avtal som ingåtts med SJ. Samtidigt skall SJ förbinda sig att överlåta den kompletterande trafiken på sträckan till den operatör som kan komma att teckna avtal med staten. Trafikutskottet har i sitt betänkande särskilt tagit upp nattågstrafiken mellan Gävle-Dalaregionen och Göteborg/Malmö samt mellan Sundsvall-Göteborg och Sundsvall-Malmö. Riksdagen anvisade inga medel för upphandling av denna trafik för trafikåret 1994. Utskottet förutsatte dock att regeringen skall följa hur nattågstrafiken utvecklas och att en samlad bedömning görs av behovet av ersättning inför kommande upphandlingar.

I enlighet med regeringens proposition (prop. 1993/94:166, bet. 1993/94:TU28, rskr. 1993/94:309) Avreglering av järnvägstrafiken och riktlinjer m.m. för SJ:s verksamhet under åren 1994-1996 kommer det statliga bannätet att öppnas för konkurrens fr.o.m. den 1 januari 1995. En särskild tillsynsmyndighet skall fatta beslut om banfördelningen, utforma villkoren för tillgången till gemensamma funktioner m.m. Gemensamma funktioner görs tillgängliga på konkurrensneutrala och icke-diskriminerande villkor (flertalet till självkostnadspris).

Propositionen innehåller även förslag avseende den av staten upphandlade trafiken. Förhandlaren för statens köp av persontrafik på järnväg m.m. (K 1991:02) ges möjlighet att köpa eller leasa den SJ-materiel som utnyttjas på de upphandlade sträckorna. Vidare ges förhandlaren möjlighet att föreslå leasing av rullande materiel med en statlig restvärdesgaranti. Förhandlaren skall ges möjlighet att föreslå lösningar som bygger på de principer som redovisas i propositionen redan för upphandlingen trafikåret 1995.

Regeringen pekar i propositionen vidare på vikten av att SJ vid neddragningar av trafik samråder med berörda trafihuvudmän och kommuner och att förhandlaren underrättas i god tid innan neddragningarna genomförs.

För att skapa bättre förutsättningar för en konkurrensneutral upphandling på det av staten och trafikhuvudmännen upphandlade nätet kommer regeringen att uppdra åt SJ att i särskild ordning lämna vissa uppgifter om den upphandlade trafiken separerad från övrig trafik. Riksrevisionsverket (RRV) kommer att ges i uppdrag att granska SJ:s redogörelse.

I enlighet med propositionen skall ansvaret för ersättningen till SJ för vissa gemensamma kostnader på länsjärnvägarna, främst trafikledningskostnader, föras över från förhandlaren till tillsynsmyndigheten fr.o.m. budgetåret 1995/96.

Överväganden

Statens kostnader för den upphandlade trafiken har under de två år trafiken upphandlats i konkurrens minskat med drygt 20 procent. Trots att statens kostnader för den upphandlade trafiken minskat innebär upphandlingen att trafikutbudet utökas och ny materiel introduceras på ett antal sträckor. Flera flerårsavtal har tecknats (Bergslagspaketet, Uddevalla-Borås, Västerås-Katrineholm och Mjölby-Örebro, Nässjö-Skövde samt Kalmar/Karlskrona-Göteborg). Med hittills gällande direktiv har det i praktiken saknats möjligheter att på konkurrensneutrala villkor ställa gemensamma funktioner till olika operatörers förfogande. Vidare har förhandlarens möjligheter att erbjuda rullande materiel i praktiken varit mycket begränsade. Detta tillsammans med SJ:s ensamrätt till övrig persontrafik på stomnätet har bl.a. lett till att all trafik har upphandlats av SJ. Genom att ge förhandlaren möjlighet till upphandling i enlighet med de principer som angivits i regeringens proposition (prop. 1993/94:166) Avreglering av järnvägstrafiken och riktlinjer m.m. för SJ:s verksamhet under åren 1994-1996 kommer enligt regeringens uppfattning förutsättningarna för en effektiv upphandling att förbättras avsevärt.

Förutsättningarna för att bedriva en konkurrenskraftig persontrafik på järnväg har de senaste åren förbättrats bl.a. genom införandet av ny rullande materiel och kraftfulla investeringar i järnvägens infrastruktur. Utvecklingen på järnvägsområdet innebär även att resandemönstren förändras mellan olika järnvägstransporter. En fortsatt utbyggnad av snabbtågstrafiken innebär t.ex. att fler resenärer kan resa över dagen i stället för att ta nattåg. Detta kan på vissa sträckor innebära att det i framtiden kommer att saknas ett tillräckligt stort resandeunderlag för att bedriva nattågstrafik. På andra sträckor kommer förutsättningarna att bedriva nattågstrafik att öka, bl.a. mot bakgrund av det arbete som görs i Europa med syfte att öka den internationella trafiken (satsningar på gränsöverskridande nattågstrafik m.m.). Mot bakgrund av nattågstrafikens regionala betydelse anser regeringen att förhandlaren skall genomföra en samlad översyn av nattågstrafiken i Sverige.

I förhandlarens nuvarande direktiv ingår att för trafikrelationer som har höga kostnader i förhållande till regionalpolitisk nytta redovisa kostnaden för köp av annan persontrafik. Regeringen vill i detta sammanhang peka på vikten av en sådan redovisning inför kommande upphandlingar.

Inför respektive upphandling har riksdag och regering angett att föregående års trafikutbud och medelstilldelning skall vara vägledande för upphandlingen. Förhandlaren skall bedöma behovet av att upphandla trafik på olika relationer. Inom ramen för denna bedömning bör olika trafikrelationer ställas mot varandra.

Mot denna bakgrund ges kommittén (K 1991:02) Förhandlare för statens köp av persontrafik på järnväg m.m. tilläggsdirektiv för förhandlingar om avtal för köp av interregional persontrafik på järnväg för trafikåret 1995 och framåt.

Uppdraget

Förhandlaren skall förhandla om och sluta ett preliminärt avtal om köp av interregional persontrafik på järnväg fr.o.m. trafikåret 1995 enligt följande riktlinjer.

Förhandlaren skall upprätta ett preliminärt avtal om köp av sådan interregional persontrafik på järnväg som är av särskild betydelse, men som inte kan drivas på företagsekonomiska villkor. Förhandlarens redovisning skall underställas regeringen för godkännande senast den 31 augusti 1994.

Upphandlingen skall ske i konkurrens mellan olika operatörer.

Vid bedömning av vilken trafik som skall upphandlas skall särskild hänsyn tas till den aktuella trafikens utvecklingspotential och alternativa resemöjligheter.

Utgångspunkt för upphandlingen är det trafikutbud och de anslagsmedel som riksdagen beslutat om för föregående trafikår.

Endast persontrafik som bedrivs på stomnätet skall upphandlas. Persontrafiken på Malmbanan kan dock ingå i upphandlingen.

Vid val av operatör skall ansvar och kostnader för gemensamma funktioner som stationer m.m. beaktas. Upphandlingen av gemensamma funktioner bör, oavsett om de handhas av en anbudsgivande operatör eller ej, ske i särskild ordning.

Trafiken skall i normalfallet upphandlas för ett år. Förhandlaren kan dock, där förutsättningar finns, lämna förslag om avtalsperioder som är längre än ett år - dock längst fem år. En förutsättning för långsiktiga avtal är att dessa avtal leder till minskade statliga kostnader eller en påtaglig standardhöjning för den upphandlade trafiken. Vid långsiktiga avtal om köp av persontrafik på järnväg kan förhandlaren välja att föreslå upphandling av rullande materiel i stället för upphandling av trafiken. Fordonen skall ägas av staten, men disponeras av den operatör med vilken avtal om trafik tecknats. Villkoren för upplåtelsen skall vara sådana att fordonsunderhållet inte kommer att eftersättas.

Förhandlaren har möjlighet att köpa eller leasa den materiel som SJ förfogar över med en statlig restvärdesgaranti för att driva trafik på det av staten upphandlade nätet. Priset för den rullande materielen bör i princip vara marknadsbaserat. I de fall förhandlaren och SJ inte kan komma överens skall förhandlaren föreslå regeringen ett pris för den rullande materielen.

Trafiklösningarna skall så långt som möjligt vara regionalt förankrade. Förhandlaren bör därför samråda med berörda trafikhuvudmän m.m.

Upphandlad trafik bör vara samordnad med andra färdmedel i den mening att resenärernas behov av anslutningsmöjligheter beaktas i största möjliga utsträckning.

För trafikrelationer som enligt förhandlarens bedömning har höga kostnader i förhållande till regionalpolitisk nytta skall förhandlaren vid sidan av förslaget till avtal om järnvägstrafik redovisa kostnaden för köp av annan persontrafik med lägre kostnader. Detta skall ske genom att förhandlaren redovisar den besparing som kunnat uppnås genom upphandling av annan persontrafik än järnvägstrafik. För trafikrelationer där det pågår eller planeras ny- eller ombyggnader av järnvägsbanor bör förhandlaren redovisa dels effekter av störningar under anläggningsarbetet, dels bedömningar av hur förhållandet mellan olika trafikslag kommer att förändras när anläggningsarbetena är genomförda.

Förhandlaren skall för upphandlingen för trafikåret 1995 överväga att upphandla trafiken i konkurrens (trafikåren 1995-1999) för sträckan Nässjö-Falköping-Skövde.

Förhandlaren skall inför trafikåret 1995 göra en samlad bedömning av eventuella behov av köp av nattågstrafik mellan Gävle-Dalaregionen och Göteborg/Malmö samt mellan Sundsvall-Göteborg och Sundsvall-Malmö. Förhandlaren bör därutöver genomföra en samlad översyn av nattågstrafiken i Sverige och göra en bedömning av behovet av ersättning inför kommande upphandlingar. Förhandlaren ges i uppdrag att i vid bemärkelse analysera förutsättningarna att bedriva nattågstrafik i olika delar av landet. Nattågstrafiken och dess konkurrensförutsättningar gentemot övriga transportslag och trafikens regionala betydelse skall bl.a. belysas. Inom ramen för uppdraget ingår bl.a. att bedöma vilka effekter satsningarna på snabbtågstrafik och gränsöverskridande persontrafik får för nattågstrafiken i Sverige. Särskild uppmärksamhet måste vidare ägnas åt behovet av ny rullande materiel.

För trafikåret 1995 skall förhandlaren tillämpa de principer som anges i regeringens proposition (prop. 1993/94:166) Avreglering av järnvägstrafiken och riktlinjer m.m. för SJ:s verksamhet under åren 1994-1996 avseende prissättningen och tillgången till gemensamma funktioner som handhas av SJ (stationer etc.). I de fall överenskommelse inte kan träffas mellan förhandlaren och SJ skall förhandlaren föreslå regeringen vilka villkor som skall gälla för tillgången till dessa funktioner för trafikåret 1995. Vid kommande upphandlingar kommer en särskild tillsynsmyndighet att ansvara för dessa uppgifter.

För arbetet gäller regeringens kommittédirektiv om beaktande av EG-aspekter i utredningsverksamheten (dir. 1988:43), om att redovisa regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50) och om att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23).