Dir. 1994:54

Förhandlare för järnvägstrafiken i Mälardalen och på Västkusten

Dir. 1994:54

Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 1994

Sammanfattning av uppdraget

En förhandlare tillkallas med uppdrag att medverka till att den utbyggda järnvägsinfrastrukturen i Mälarregionen och på Västkusten kommer att utnyttjas effektivt.

Förhandlaren skall tillsammans med trafikhuvudmännen m.fl. analysera de planerade trafiklösningarna i Mälardalen och på Västkustbanan. Förhandlaren skall på grundval av dessa analyser presentera förslag till trafiklösningar (inklusive lönsamhetskalkyler) för de berörda banorna. Förhandlaren skall vidare bedöma nivån på det regionala basåtagandet, dvs. den del av trafiken som kan anses ligga inom ramen för trafikhuvudmännens ansvar.

Regeringen avser därefter på grundval av dessa analyser att ge förhandlaren tilläggsdirektiv att påbörja förhandlingar med trafikhuvudmännen m.fl. om eventuella statliga åtaganden.

Bakgrund

Regeringen bemyndigade den 21 oktober 1993 chefen för Kommunikationsdepartementet att tillkalla en särskild utredare för att analysera förutsättningarna för en utveckling av persontrafiken på järnväg m.m. samt lämna förslag till erforderliga åtgärder (dir. 1993:117). Uppdraget gavs mot bakgrund av de stora investeringar som riksdagen beslutat genomföra i järnvägens infrastruktur under de närmaste åren. I uppdraget ingick att analysera förutsättningarna för och initiera en samordning av lokal, regional och interregional trafik i syfte att åstadkomma ett optimalt utnyttjande av bannätet. Utredaren gavs i uppdrag att särskilt utarbeta förslag angående den framtida trafiken i Mälardalen och på Västkustbanan. Den 15 april 1994 överlämnade utredaren en delrapport (K94/993/1) om trafiken i Mälardalen och på Västkustbanan.

Tåg I Mälardalen AB (TIM), som bildats av Storstockholms Lokaltrafik, Västmanlands Lokaltrafik, Upplands Lokaltrafik, Länstrafiken i T-län och Södermanlands Läns Trafik har presenterat ett förslag till ett nytt integrerat tågtrafiksystem i Mälardalen. Göteborgsregionens Lokaltrafik, Hallandstrafiken, Kristianstads Läns Trafik och Malmöhus Trafik har på motsvarande sätt utarbetat ett förslag till hur framtida trafik skall bedrivas på Västkustbanan (Göteborg- Malmö). Trafikhuvudmännens förslag innebär i bägge fallen att lokal, regional och interregional persontrafik på järnväg samordnas i ett trafiksystem.

I ett inledningsskede beräknas trafiken såväl i Mälardalen som på Västkustbanan att totalt sett gå med betydande underskott. Utredaren föreslår att staten, genom att bevilja villkorslån, skall skapa förutsättningar för en effektiv trafik på de berörda banorna. Trafikhuvudmännen förutsätts organisera sig i gemensamma bolag i respektive region. Dessa bolag föreslås fungera som part i förhandlingarna med staten avseende villkorslån m.m. Förslaget utgår från att trafiken på sikt skall uppnå lönsamhet inklusive regionala basåtaganden. När underskottet övergår i överskott delas detta mellan staten och det regionala bolaget på sådant sätt att det regionala bolaget får incitament att förbättra resultatet samtidigt som staten kan återvinna satsade medel.

I enlighet med riksdagens beslut (prop. 1993/94:166, bet. 1993/94:TU28, rskr. 1993/94:309) den 5 maj 1994 skall järnvägstrafiken i Sverige avregleras fr.o.m. den 1 januari 1995. Detta innebär att SJ:s och trafikhuvudmännens nuvarande ensamrätter till järnvägstrafik avvecklas.

Riksdagen har vidare beslutat om principerna för trafikeringen av Arlandabanan (prop. 1993/94:213, bet. 1993/94:TU36, rskr. 1993/94:436).

Överväganden

Avregleringen av järnvägstrafiken och de omfattande investeringarna i järnvägens infrastruktur kommer enligt regeringens bedömning att innebära att järnvägens konkurrenskraft kommer att förbättras avsevärt under de närmaste åren. Nya eller upprustade banor skapar förutsättningar att bedriva långsiktigt lönsam trafik på stora delar av bannätet. Vidare ökar förutsättningarna att minska underskotten för den trafik som upphandlas av trafikhuvudmännen runt om i landet. Möjligheten att upphandla olönsam trafik i konkurrens innebär vidare att kostnaderna för den upphandlade trafiken kan komma att minska.

Trafikhuvudmännen har ansvaret för den lokala och regionala kollektivtrafiken i Sverige. Detta ansvar upprätthålls bl.a. genom upphandling av järnvägstrafik i olika delar av landet. Under senare år har trafikhuvudmännen i större omfattning börjat samordna upphandlingen av järnvägstrafik. Förutsättningarna för ett effektivt utnyttjande av bannätet ökar om olika typer av trafik samordnas (lokal, regional och interregional). Det är därför positivt när regionala intressenter i samverkan presenterar förslag till samordnade tågtrafiksystem så som skett i Mälarregionen och på Västkusten. De lösningar som föreslagits bygger på omfattande inköp av rullande materiel. Detta innebär att betydande investeringar måste göras i ett inledningsskede.

De stora investeringar som krävs för att bygga upp effektiva trafiksystem i Mälarregionen och på Västkusten och det faktum att trafiken delvis är av interregional karaktär kan motivera att staten medverkar till att trafiken kommer till stånd. Regeringens målsättning är dock att en effektiv och kundanpassad trafik skall kunna etableras på de berörda banorna utan statliga åtaganden. Möjligheter till samordning av trafiken på Arlandabanan kommer att finnas genom villkoren i det avtal som kommer att ingås mellan staten och det bolag som bildas av det vinnande konsortiet. De företag som skall utföra trafiken bör i första hand genom incitamentsavtal förmås att bidra med eget riskkapital. Detta bör ske genom att man i så stor utsträckning som möjligt överlåter ansvaret för trafiken (tidtabeller, prissättning m.m.) till dessa företag.

Utredaren har på den korta tid som stått till förfogande inte haft möjlighet att närmare analysera trafikhuvudmännens underlag för de planerade trafiklösningarna i Mälardalen och på Västkustbanan. Av delrapporten framgår dock att stor osäkerhet råder kring stora delar av kalkylerna. Innan ett ställningstagande om eventuell statlig medverkan krävs ytterligare analysarbete. Bland annat måste de föreslagna trafiksystemen (behovet av rullande materiel, tidtabeller, intäktsnivåer, kostnadsberäkningar, resandevolymer, lönsamhet m.m.) och nivån på det regionala basåtagandet (trafikhuvudmännens ansvar) analyseras. Dessa analyser bör genomföras av förhandlaren och trafikhuvudmännen m.fl. Analyserna skall bl.a. resultera i en tydligt formulerad affärsidé.

Regeringen kommer därefter på grundval av dessa analyser att ge förhandlaren tilläggsdirektiv att påbörja förhandlingar med trafikhuvudmännen m.fl. om eventuella statliga åtaganden.

Uppdraget

En förhandlare tillkallas med uppdrag att medverka till att den utbyggda järnvägsinfrastrukturen i Mälarregionen och på Västkusten kommer att utnyttjas effektivt.

Förhandlaren skall tillsammans med trafikhuvudmännen m.fl. analysera de planerade trafiklösningarna i Mälardalen och på Västkustbanan. Förhandlaren skall på grundval av bl.a. dessa analyser presentera förslag till trafiklösningar (inklusive lönsamhetskalkyler) för de berörda banorna. Förhandlaren skall vidare bedöma nivån på det regionala basåtagandet, dvs. den del av trafiken som kan anses ligga inom ramen för trafikhuvudmännens ansvar.

Arbetet i denna del bör avrapporteras successivt med en slutrapport den 15 oktober 1994.

För arbetet gäller regeringens kommittédirektiv om beaktande av EG-aspekter i utredningsverksamheten (dir. 1988:43), om att redovisa regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50) och om att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23).