HFD 2016 not 24

Dom den 10 oktober 2016 i mål 2172-16

Bakgrund

ITaxi AB har sedan en längre tid bedrivit taxiverksamhet som medlem i en ekonomisk förening. Varje medlem förbinder sig att ingå ett s.k. transportöravtal med föreningen. Avtalet ger medlemmen rätt att bl.a. använda föreningens varumärke och ansluta ett fordon till föreningens trafikledningssystem. Rätten att ingå ett transportöravtal, en s.k. ingångsrätt, kan avyttras på en marknadsplats som föreningen tillhandahåller. För handeln gäller vissa villkor, bl.a. får endast en medlem i föreningen eller den som godkänts av föreningen köpa en ingångsrätt. Om köparen inte redan är medlem i föreningen vid förvärvet av ingångsrätten måste denne bli medlem och betala en insats. Enligt föreningens stadgar ska en medlem som inte längre innehar ett transportöravtal uteslutas av styrelsen. När medlemskapet upphör betalar föreningen tillbaka medlemmens insats.

I ansökan om förhandsbesked uppgav bolaget att det hade för avsikt att avyttra både sin andel i föreningen och ingångsrätten och frågade om dessa transaktioner tillsammans kunde ses som avyttring av en näringsbetingad andel.

Skatterättsnämnden fann att avyttringarna av ingångsrätten och andelen i föreningen inte kunde ses som en enda avyttring av en näringsbetingad andel. Som motivering angav nämnden bl.a. att det var fråga om två transaktioner med olika motparter. Enligt nämnden uppfyller ingångsrätten inte förutsättningarna för att vara en näringsbetingad andel medan bolagets andel i föreningen, som anses avyttrad när bolaget träder ut ur föreningen, däremot är en sådan andel.

Yrkanden m.m.

Bolaget överklagar förhandsbeskedet och yrkar att överlåtelserna ska anses avse en näringsbetingad andel.

Skatteverket bestrider bifall till överklagandet.

Skälen för avgörandet

Vad målet gäller

Frågan i målet är om överlåtelsen av rätten att ingå det avtal som ger föreningsmedlemmen rätt att bl.a. använda föreningens varumärke, tillsammans med avyttringen av andelen vid medlemmens utträde ur föreningen, ska anses som en enda avyttring av en näringsbetingad andel.

Rättslig reglering

Av 24 kap.13 och 14 §§inkomstskattelagen (1999:1229), IL, framgår bl.a. att en andel i en ekonomisk förening som ägs av ett svenskt aktiebolag är näringsbetingad om andelen är en kapitaltillgång som inte är marknadsnoterad.

Med kapitaltillgångar avses enligt 25 kap. 3 § andra stycket IL andra tillgångar i näringsverksamheten än bl.a. patent och andra sådana rättigheter som räknas upp i 18 kap. 1 § andra stycket 1 även om de inte förvärvats från någon annan. I det lagrummet anges koncessioner, patent, licenser, varumärken, hyresrätter, goodwill och liknande rättigheter.

Enligt 44 kap. 5 § IL anses en medlem som avgår ur en ekonomisk förening ha avyttrat andelen.

Högsta förvaltningsdomstolens bedömning

Av ansökan om förhandsbesked framgår att överlåtelse av en ingångsrätt ska ske via föreningens marknadsplats till en annan medlem eller till någon som har godkänts av föreningen. När en medlem träder ut ur föreningen har denne rätt att få sin insats återbetalad av föreningen. Som Skatterättsnämnden framhållit är det därmed för bolagets del fråga om två transaktioner med olika motparter.

Bolagets andel i föreningen är näringsbetingad. Ingångsrätten, som får anses vara en sådan rättighet som avses i 18 kap. 1 § andra stycket 1 IL, uppfyller däremot inte förutsättningarna för att utgöra en näringsbetingad andel. Varken den anknytning som ingångsrätten har till andelen i föreningen eller de stadgar och regler som gäller för föreningen och dess medlemmar ger stöd för att avyttringarna av ingångsrätten och andelen tillsammans kan ses som en enda avyttring av en näringsbetingad andel. Förhandsbeskedet ska därför fastställas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten , Nymansson , Silfverberg , Baran och Gäverth. Föredragande var justitiesekreteraren Ann Linders.

______________________________

Skatterättsnämnden (2016-03-10, André, ordförande, Pettersson, Dahlberg, Eng, Jönsson, Påhlsson och Werkell):

Förhandsbesked

Avyttringarna av den s.k. ingångsrätten samt andelen i föreningen kan inte ses som en enda avyttring av en näringsbetingad andel.

Motivering

Frågan i ärendet är om bolagets försäljning av ingångsrätten tillsammans med avyttringen av andelen i föreningen kan ses som en avyttring av en näringsbetingad andel.

För att upphöra med den taxirörelse som bolaget bedrivit som medlem i föreningen säljer bolaget sin ingångsrätt via föreningens marknadsplats. Därefter utträder bolaget ur föreningen och har då rätt att få sin insats återbetald av föreningen.

Köparen av ingångsrätten betalar själv en insats till föreningen utan säljarens medverkan.

För bolagets del är det fråga om två transaktioner med olika motparter. Ingångsrätten uppfyller inte förutsättningarna för att vara en näringsbetingad andel enligt 24 kap. Bolagets andel i föreningen som anses avyttrad när bolaget utträder ur föreningen är däremot en sådan andel.

Enligt Skatterättsnämndens uppfattning ger inte vare sig den anknytning som ingångsrätten har till andelen i föreningen eller de stadgar och regler i övrigt som gäller för föreningen och dess medlemmar stöd för en annan bedömning.

Förhandsbeskedet har utformats i enlighet med det anförda.