HFD 2017 not 34

Dom den 13 december 2017 i mål 2169-17

Bakgrund

Vid inkomstbeskattningen delas fastigheter in i privatbostadsfastigheter och näringsfastigheter. Innehav av näringsfastighet räknas alltid som näringsverksamhet.

A.S. äger en lantbruksfastighet och planerar att reparera och bygga om en lada på fastigheten för att använda som stall.

A.S. ansökte om förhandsbesked och önskade besked om utgifter för reparation och underhåll av tak och fasad på ladan är sådana utgifter som får dras av i näringsverksamhet. Hon ville även ha besked om utgifter för en invändig ombyggnation av ladan får dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.

Av lämnade förutsättningar framgår följande. På fastigheten finns ett småhus med tillhörande tomtmark och ekonomibyggnader. Småhuset med tillhörande tomtmark utgör inkomstskattemässigt en privatbostadsfastighet. Fastigheten i övrigt utgör en näringsfastighet.

Hon äger två hästar som inte ingår eller kommer att ingå i en näringsverksamhet utan innehavet är betingat av ett privat intresse. En av ekonomibyggnaderna – en lada – ska användas som stall för hästarna. Den är dock i dåligt skick och det krävs olika åtgärder innan den kan användas som stall för hästarna. Tak och fasad ska renoveras och en ombyggnation ska ske invändigt där det ska byggas hästboxar och sadelkammare.

Som ytterligare förutsättningar i ansökan gäller att utgifterna för reparation och underhåll är sådana att de – om de får dras av – till sin helhet får dras av omedelbart samt att utgifterna för ombyggnationen är sådana utgifter som ska räknas in i anskaffningsvärdet för byggnaden och därmed dras av genom värdeminskningsavdrag. I den mån åtgärderna till någon del skulle vara att hänföra till byggnadsinventarier omfattas de inte av ansökan.

Skatterättsnämnden fann att utgifterna för reparation och underhåll av tak och fasad samt utgifter för ombyggnation får dras av i näringsverksamheten.

Yrkanden m.m.

Skatteverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska fastställa Skatterättsnämndens förhandsbesked.

A.S. medger yrkandet.

Skälen för avgörandet

Frågan i målet är om rätten till avdrag för utgifter hänförliga till reparation och underhåll samt ombyggnad av en ekonomibyggnad på en näringsfastighet påverkas av att byggnaden utnyttjas för privata ändamål.

Enligt 13 kap. 1 § tredje stycket inkomstskattelagen (1999:1229) räknas innehav av näringsfastighet alltid som näringsverksamhet. I 19 kap. finns bestämmelser om avdrag för utgifter avseende byggnader som hänförs till inkomstslaget näringsverksamhet. Utgifter för reparation och underhåll av en byggnad dras av omedelbart (2 §). Utgifter för ombyggnad räknas in i anskaffningsvärdet som ska dras av genom årliga värdeminskningsavdrag (4 och 13 §§).

Högsta förvaltningsdomstolen gör följande bedömning.

Den aktuella ladan utgör enligt förutsättningarna en del av en näringsfastighet. Bestämmelsen i 13 kap. 1 § tredje stycket inkomstskattelagen tar sikte på inkomster och utgifter som föranleds av själva innehavet av fastigheten (RÅ 2010 ref. 111).

Åtgärderna som enligt lämnade förutsättningar planeras är av sådant slag att utgifterna för dessa föranleds av själva innehavet av näringsfastigheten. Utgifterna får därför dras av i näringsverksamheten enligt de regler som gäller för respektive åtgärd.

Det förhållandet att de aktuella åtgärderna syftar till att möjliggöra ett privat utnyttjande av byggnaden påverkar inte avdragsrätten för utgifterna.

Förhandsbeskedet ska således fastställas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

I avgörandet deltog justitieråden Melin, Saldén Enérus, Classon, Gäverth och Rosén Andersson. Föredragande var justitiesekreteraren Johanna Ekbäck.

_______________________________________

Skatterättsnämnden (2017-04-06, Eng, ordförande, Pettersson, Hellenius, Jönsson, Kristiansson, Sundin och Werkell):

Förhandsbesked

Frågorna 1 och 2: Utgifter för reparation och underhåll av tak och fasad samt utgifter för ombyggnation är avdragsgilla utgifter i näringsverksamheten.

Motivering

Frågan i ärendet är i vad mån rätten till avdrag för olika slags utgifter för åtgärder på en näringsfastighet kan påverkas av en privat användning av en byggnad på fastigheten. Bakgrund till frågeställningen i A.S:s ansökan om förhandsbesked är att bl.a. Skatteverket avseende en annan skattskyldig med liknande omständigheter gett uttryck för inställningen att avdrag vid sådana förhållanden inte kan medges.

De aktuella reparationerna och ombyggnaden kan visserligen sägas ha ett privat syfte men samtidigt är det åtgärder som vidtas på den fastighet som konstituerar näringsverksamhet. Detta talar i sig för avdragsrätt. Vidare ger varken lagtextens ordalydelse i tillämpliga bestämmelser i 19 kap. eller systematiken i inkomstskattelagen i övrigt stöd för annat än att denna typ av utgifter är avdragsgilla, antingen omedelbart eller genom årliga värdeminskningsavdrag, och att ett eventuellt privat nyttjande istället beaktas genom regler om uttagsbeskattning i 22 kap.inkomstskattelagen.

Utgifter för reparation och underhåll på tak och fasad på den aktuella ladan är således omedelbart avdragsgilla utgifter i näringsverksamhet och utgifter för ombyggnationen av ladan ska dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.