NJA 2005 not 45

M.G. mot Riksåklagaren angående återbetalningsskyldighet för försvararkostnader.

Den 1:a. 45.(Ö 4092-04) M.G. mot Riksåklagaren angående återbetalningsskyldighet för försvararkostnader.

I ett mål mellan åklagaren och M.G. angående egenmäktigt förfarande m.m. vidHalmstads tingsrättdömde tingsrättenden 26 maj 2004 M.G. till dagsböter. I domen intogs beslut om att M.G. skulle betala tillbaka 2 000 kr till staten av de försvararkostnader som utgått av allmänna medel.

M.G. överklagade beslutet iHovrätten för Västra Sverige,som i beslut den 13 september 2004 inte beviljade prövningstillstånd. Tingsrättens dom stod därför fast.

M.G. överklagade hovrättens beslut. HD meddelade prövningstillstånd beträffande frågan om tillståndsprövning bort ske såvitt avsåg återbetalningsskyldighet för försvararkostnader. HD fann inte skäl att meddela prövningstillstånd i ansvarsfrågan.

Riksåklagaren förklarade att hovrättens beslut borde undanröjas såvitt avsåg frågan om befrielse från återbetalningsskyldighet för försvararkostnader och i den delen återförvisas till hovrätten för fortsatt handläggning.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Enligt 49 kap. 13 § 1 st. RB krävs i brottmål prövningstillstånd för att hovrätten skall pröva en tingsrätts dom varigenom den tilltalade inte dömts till annan påföljd än böter. I fjärde stycket samma paragraf anges att kravet på prövningstillstånd även omfattar beslut som får överklagas endast i samband med överklagande av dom.

Enligt 49 kap. 5 § 4 RB får en tingsrätts beslut överklagas särskilt om tingsrätten i beslutet har prövat en fråga om skyldighet för någon att ersätta rättegångskostnad. Detta gäller även om beslutet har meddelats i samband med dom.

I det aktuella fallet har tingsrätten prövat en sådan fråga som nyss nämndes. Beslutet har således fått överklagas särskilt. Det har därför inte omfattats av något krav på prövningstillstånd i hovrätten (se NJA 1997 s. 475 och s. 793).

Genom att hovrätten inte har prövat tingsrättens beslut har ett sådant rättegångsfel förekommit som bör föranleda undanröjande av hovrättens beslut såvitt avser M.G:s yrkande om befrielse från återbetalningsskyldighet för försvararkostnader och återförvisning av målet till hovrätten för fortsatt handläggning i den delen.

Avgörande.Med undanröjande av hovrättens beslut såvitt avser M.G:s yrkande om befrielse från återbetalningsskyldighet för försvararkostnader återförvisar HD målet i den delen till hovrätten för fortsatt handläggning.