NJA 2008 not 10

M.W. mot G.A., S-G.A. och S.A. angående resning.

Den 6:e. 10. (Ö 1030-07) M.W. mot G.A., S-G.A. och S.A. angående resning.

Hovrätten för Västra Sverige meddelade den 15 oktober 1993 dom i mål mellan G.A., S-G.A. och S.A., å ena sidan, och M.W. å den andra angående faderskap.

Domen vann laga kraft sedan HD i beslut den 8 december 1993 inte funnit skäl att meddela prövningstillstånd. HD avslog den 16 maj 1997, den 20 juni 2000 samt den 20 december 2004 resningsansökningar från M.W:s sida.

M.W. ansökte på nytt om resning samt yrkade att HD skulle företa målet till omedelbar prövning. I andra hand yrkade han att målet skulle återförvisas till hovrätten för förnyad handläggning.

G.A., S-G.A. och S.A. bestred bifall till resningsansökningen. Om HD beviljade resning yrkade de att målet skulle återförvisas till hovrätten. För det fall att resning beviljades och HD beslutade att målet skulle företas till omedelbart avgörande yrkade de att domstolen skulle förordna om en faderskapsutredning.

HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl. Genom domen den 15 oktober 1993 lämnade hovrätten M.W:s yrkande om att P-E.J., som avlidit 1984, skulle förklaras vara hans far utan bifall.

Hovrätten ansåg att den rättsgenetiska undersökning som företagits, med en beräknad faderskapssannolikhet om 76,7 %, inte medgav någon närmare slutsats angående sannolikheten för att M.W. avlats av P-E.J. och att den helt avgörande bevisningen till styrkande av faderskapet därför utgjordes av S.W:s, M.W:s mors, uppgifter under ed.

Hovrätten ansåg emellertid att det förelåg skäl att ifrågasätta S.W:s trovärdighet i stort och även uppgifterna från henne om sina samlag med P-E.J. under konceptionstiden. Vidare uttalade hovrätten att även om det skulle kunna anses utrett att det förekommit samlag mellan dem under konceptionstiden det ändå fanns sådana felaktigheter och brister i S.W:s uppgifter att det med hänsyn till samtliga omständigheter i målet inte kunde anses sannolikt att barnet avlats av P-E.J.

M.W. har som grund för sin resning åberopat att det sedan den 21 februari 2007 finns en genetisk undersökning utförd av Dynamic Code AB som medför att P-E.J:s faderskap är styrkt med en beräknad sannolikhet högre än 99,99 % och att det är sannolikt att utgången i hovrätten skulle ha blivit en annan om undersökningen funnits tillgänglig. Den nuvarande DNA-tekniken fanns inte tillgänglig vid tiden för hovrättens dom.

Motparterna har som grund för sin inställning åberopat att det föreligger stora oklarheter rörande faderskapsutredningen, dels av säkerhetsskäl eftersom en sådan utredning bör utföras av Rättsmedicinalverket och inte av ett privat bolag, dels då det kan ifrågasättas om 24 år gammalt material kan ge ett tillförlitligt testresultat, samt dels med hänsyn till att proverna från M.W. och S.W. inte tillkommit på ett betryggande sätt.

I den åberopade DNA-analysen för faderskapsbestämning, daterad den 21 februari 2007, med bilagda handlingar anges följande. Det undersökta materialet består av vävnadsprov från P-E.J., taget vid en operation 1983 samt kindskrap från M.W. och S.W. Materialen har undersökts med avseende på DNA, som finns i alla vävnader i kroppen, dels med ett standardförfarande, dels med en utökad analys avseende Y-kromosomen (P-E.J. och M.W.). Efter analys av proven sker en statistisk beräkning. Den är baserad på kaukasisk befolkning med referensmaterial på 349 personer, vilket i dessa sammanhang anses fullt tillräckligt. Resultatet av undersökningen visar att P-E.J. är biologisk far till M.W. Faderskapssannolikheten är beräknad till överstigande 99,99 %. Dynamic Code är ett ackrediterat laboratorium enligt den internationella standarden SS/EN ISO/IEC 17025. Provtagningen är säkerställd genom att bolaget fått kopia på intyg och provtagningsintyg undertecknade av ansvariga personer.

Om dessa omständigheter hade förebringats i hovrätten är det sannolikt att målet hade fått en annan utgång. Det föreligger därför förutsättningar enligt 58 kap. 1 § 1 st. 3 RB att bevilja resning i målet.

Målet bör enligt huvudregeln i 58 kap. 7 § 1 st. RB åter tas upp av hovrätten.

Avgörande. HD beviljar resning i målet och förordnar att målet skall tas upp på nytt av hovrätten.