NJA 2009 not 13

K.E. mot allmän åklagare angående utvisning.

Den 27:e. 13. (B 1850-09) K.E. mot allmän åklagare angående utvisning.

Västmanlands tingsrätt dömde den 9 februari 2009 K.E. för stöld och snatteri till fängelse 3 mån. samt utvisning ur riket med förbud att återvända hit före den 9 februari 2014.

Sedan K.E. överklagat domen i Svea hovrätt, fastställde hovrätten i dom den 20 mars 2009 tingsrättens domslut.

K.E. överklagade utvisningen.

HD:s beslut. K.E. har inför personal vid Häktet Salberga undertecknat en förklaring att han avstår från att överklaga hovrättens dom i den del som avser utvisning. En nöjdförklaring kan inte tas tillbaka, men K.E. har gjort gällande att förklaringen inte bör anses bindande för honom eftersom han inte upplysts om dess innebörd på ett sådant sätt att han förstod vad han skrev på. Han har anfört att han fick information om domen på tyska av en anställd vid häktet som inte talade god tyska. Han talar själv tyska men inte svenska. Han förstod inte vad den anställde sade eller vad domen innebar. Han uppfattade att han genom sin underskrift bekräftade att han fått del av domen, inte att han nöjdförklarade sig.

HD finner inte nu skäl att inte fästa tilltro till de uppgifter som K.E. lämnat om hur han uppfattat innebörden av sitt undertecknande. Mot den bakgrunden bör nöjdförklaringen inte anses bindande för honom. (Jfr rättsfallet NJA 1981 s. 433.) Hans överklagande skall därför inte avvisas.

HD finner inte skäl att meddela prövningstillstånd. Hovrättens dom står därmed fast.