NJA 2009 not 62

J.G. mot M.G. angående erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 13:e. 62.(Ö 1680-09) J.G. mot M.G. angående erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

J.G. ansökte iSvea hovrättom att hovrätten skulle förklara att den av distriktsdomstolen i Warszawa, Polen, den 28 december 2001 meddelade domen i mål IIIRC 65/00, Oz 42/02, är verkställbar i Sverige. Genom domen förpliktades M.G. att betala underhållsbidrag för sonen J.G.

M.G. motsatte sig bifall till ansökningen, eftersom han inte hade blivit delgiven stämningsansökan och därmed inte haft möjlighet att föra sin egen talan.

Hovrättenanförde i beslutden 27 mars 2009: Skäl.Enligt lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet gäller ett sådant avgörande från en fördragsslutande stat även här i riket om vissa villkor är uppfyllda. Erkännande och verkställighet kan enligt 4 § första stycket 1 i lagen vägras om erkännande eller verkställande av avgörandet är uppenbart oförenligt med grunderna för rättsordningen här i riket. I 4 § andra stycket samma lag stadgas att ett avgörande mot utebliven svarande gäller endast om stämning med underrättelse om det väsentliga innehållet i kärandens talan har delgivits svaranden enligt föreskrifterna i den stat, där avgörande har meddelats.

Av handlingarna i målet framgår bl.a. följande om rättegången i Polen. Målet gällde M.G:s skyldighet att betala underhåll för sonen J. Distriktsrättens avgörande har meddelats i parternas utevaro och enligt anteckning i domen förklarades den verkställbar i Polen samma dag som den meddelades och vann laga kraft den 10 januari 2002. Av ett intyg från distriktsrätten i Warszawa framgår vidare att kallelse, anvisning och avskrift av stämningsansökan inte hade delgivits svaranden, utan hade kommit tillbaka med anteckningen ”retur, ej efterfrågat”. Svaranden var inte närvarande vid förhandlingar och tog inte ställning till stämningen. Han hade inte heller utsett något ombud. Kallelse, anvisning och avskrift av stämningsansökan har därefter bifogats akten med verkan som om de vore delgivna svaranden.

Enligt de lagregler som redovisats ovan ska en dom inte erkännas om det är en tredskodom eller en dom som meddelats mot en utebliven svarande och svaranden inte har delgivits stämningsansökan eller motsvarande handling i tillräcklig tid och på ett lämpligt sätt för att förbereda sitt svaromål såvida inte svaranden haft möjlighet att överklaga domen, men underlåtit detta. Mot bakgrund av att syftet med delgivning är att skydda svarandens rätt att föra sin talan och att det av intyget från distriktsrätten i Warszawa framgår att M.G. inte har blivit delgiven stämningsansökan på ett sätt som har varit ägnat att nå honom, finner hovrätten skäl att vägra erkännande och verkställighet.

Slut.Hovrätten avslår J.G:s ansökan om verkställighet av den av distriktsrätten i Warszawa, Polen, den 28 december 2001, meddelade domen.

J.G. yrkade, som det fick förstås, att HD skulle bifalla hans ansökan om verkställighet.

Domslut

HD:s avgörande.HD fastställer hovrättens beslut.