NJA 2010 not 19

Brain Business Holding AB (bolaget) mot Lantmäteriet angående tillstånd till prövning i hovrätt av ärende om lagfart.

19. (Ö 5549-09) Brain Business Holding AB (bolaget) mot Lantmäteriet angående tillstånd till prövning i hovrätt av ärende om lagfart.

Lantmäteriet, inskrivningsmyndigheten, avslog i beslut den 23 mars 2009 bolagets ansökan om lagfart på fastigheten Demonstrationen 5 i Stockholm på grund av att anmälan till kommunen i enlighet med 3 § hyresförvärvslagen skett mer än tre månader efter förvärvet och förvärvet därmed var ogiltigt enligt 5 § samma lag.

Bolaget överklagade beslutet i Stockholms tingsrätt som avslog överklagandet i beslut den 21 augusti 2009.

Sedan bolaget överklagat i Svea hovrätt meddelade hovrätten i beslut den 10 november 2009 inte prövningstillstånd.

Bolaget yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten.

HD (justitieråden Gertrud Lennander, Leif Thorsson, referent, Kerstin Calissendorff

och Lena Moore ): Beslut på förslag av föredraganden. Skäl.

Brain Business Holding AB har överklagat hovrättens beslut att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om ansökan om lagfart där tingsrätten kommit fram till att det föreligger krav på tillstånd enligt 1 § första stycket 4 lagen (1975:1132) om förvärv av hyresfastighet m.m., när moderbolag genom fusion med helägt dotterbolag förvärvar dotterbolagets hyresfastighet.

Som grund för att prövningstillstånd ska meddelas i hovrätten har bolaget anfört att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt och att det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till.

HD meddelade den 28 december 2009 prövningstillstånd i målet i HD. HD har härefter prövat den aktuella frågan i mål Ö 1754-08. Enligt beslutet i det må-

let krävs inte tillstånd enligt hyresförvärvslagen för förvärv genom fusion mellan moderbolag och helägt dotterbolag. Det finns således anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.

Skiljaktig

Justitierådet Gudmund Toijer var skiljaktig och anförde: Vid genomgång av materialet har jag inte funnit något skäl att meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten. Enligt min mening ska hovrättens avgörande därför stå fast.