NJA 2012 not 10

Q.L.D. mot Riksåklagaren angående överlämnande enligt europeisk arresteringsorder.

Den 23:e. 10. (Ö 1476-12) Q.L.D. mot Riksåklagaren angående överlämnande enligt europeisk arresteringsorder.

Domstolen i Trnava, Slovakien, utfärdade den 28 mars 2011 en europeisk arresteringsorder för Q.L.D. och begärde honom överlämnad till Slovakien för att lagföras för brott begånget i Slovakien. Brottet beskrevs som ett narkotikabrott jämförligt med grovt narkotikabrott, för vilket i Slovakien är föreskrivet ett straffmaximum om 20 års fängelse.

Åklagaren vid internationella åklagarkammaren yrkade vid Göteborgs tingsrätt att Q.L.D. skulle överlämnas till Slovakien samt att han skulle stanna i häkte fram till att överlämnandet kunde verkställas.

Q.L.D. motsatte sig ett överlämnande och bestred häktningsyrkandet.

Genom beslut den 31 januari 2012 biföll tingsrätten åklagarens begäran.

Q.L.D. överklagade till Hovrätten för Västra Sverige och yrkade att hovrätten skulle ogilla åklagarens begäran om att han skulle överlämnas till Slovakien, i andra hand att sådant överlämnande fick ske endast om den slovakiska myndigheten lämnade garantier för att han, som numera är svensk medborgare, skulle komma att återföras till Sverige för verkställande av ådömd frihetsberövande påföljd. Q.L.D. yrkade även att bli försatt på fri fot.

Åklagaren motsatte sig ändring.

I beslut den 2 mars 2012 lämnade hovrätten Q.L.D:s överklagande utan bifall. I beslutet angav hovrätten att de slovakiska myndigheterna, District Court Trnava, hade lämnat garantier för att Q.L.D. skulle komma att återföras till Sverige för verkställighet av en efter överlämnandet ådömd frihetsberövande påföljd.

Q.L.D. yrkade i HD att åklagarens begäran om överlämnande till Slovakien för lagföring skulle lämnas utan bifall och att han vid sådant förhållande skulle försättas på fri fot.

Riksåklagaren motsatte sig att hovrättens beslut ändrades men framhöll att beslutet om överlämnande skulle förenas med villkor om att lämnade garantier ska uppfyllas.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Arresteringsordern avser överlämnande av Q.L.D. till Slovakien för lagföring beträffande narkotikabrott. Q.L.D. beviljades svenskt medborgarskap den 2 februari 2012. Domstolen i Trnava, Slovakien, har den 23 februari 2012 lämnat en garanti för att han kommer att återföras till Sverige för verkställighet av en efter överlämnandet ådömd frihetsberövande påföljd.

Den slovakiska arresteringsordern uppfyller alla formella krav. Slovakiska myndigheter har också lämnat en sådan garanti som i detta fall enligt 3 kap. 2 § 1 st. lagen (2003:1156) om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder (överlämnandelagen) krävs vid överlämnande för lagföring. Något annat hinder för överlämnande föreligger inte. Hovrättens beslut om överlämnande ska därför stå fast.

Om garantier som avses i 3 kap. 2 § överlämnandelagen har lämnats av en utländsk myndighet, ska rätten enligt 5 kap. 6 § 1 st. i beslutet om överlämnande ange att det är ett villkor för överlämnandet att garantierna kommer att uppfyllas. Det är viktigt att den utfärdande rättsliga myndigheten uppmärksammas på vilka förutsättningar som gäller för överlämnandet (prop. 2003/04:7 s. 129). Det ska därför i själva avgörandet (”slutet”) anges att det är ett villkor för överlämnandet av Q.L.D. att Slovakien följer den garanti som domstolen har lämnat om att han ska återföras till Sverige för verkställighet av en efter överlämnandet ådömd frihetsberövande påföljd (a. prop. s. 182 och 196).

Det har inte framkommit att det skulle saknas risk för att Q.L.D. avviker eller på annat sätt undandrar sig ett överlämnande. Q.L.D. ska därför kvarbli i häkte till dess beslutet om överlämnande har verkställts.

Avgörande. HD ändrar hovrättens beslut endast genom följande tillägg. Överlämnandet sker på villkor att Q.L.D., i enlighet med den garanti som har lämnats av domstolen i Trnava den 23 februari 2012, kommer att återföras till Sverige för verkställighet här av en frihetsberövande påföljd som kan komma att dömas ut i Slovakien.