FFS 2012:4

Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten

F Ö R S V A R S M A K T E N

FÖRSVARETS

HÖGKVARTERET

FÖRFATTNINGSSAMLING

FMLOG/TF-redaktionen

107 86 STOCKHOLM

ISSN 0347-7576

FFS 2012:4

Utkom från

trycket

2012-10-19

Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmak-

ten

beslutade den 15 oktober 2012.

Generalläkaren föreskriver med stöd av 27 och 40 §§ livsmedelsförordningen

(2006:813) och efter samråd med Livsmedelsverket följande.

Inledande bestämmelser

1 § Dessa föreskrifter gäller i tillämpliga delar all livsmedelsverksamhet inom de

geografiska områden, lokaler, fordon, fartyg och luftfartyg m.m. som Försvars-

makten förfogar över. Föreskrifterna ska inte tillämpas på annan plats där konsu-

mentmålgruppen huvudsakligen utgörs av annan målgrupp än Försvarsmakten.

2 § Försvarsmakten ska, med iakttagande av de tillägg och undantag som anges i

dessa föreskrifter, tillämpa reglerna i de EG-förordningar som anges i tillkänna-

givandet (2010:231) om de EU-bestämmelser som kompletteras av livsmedelsla-

gen (2006:804), livsmedelsförordningen (2006:813), samt Livsmedelsverkets

föreskrifter.

Definitioner

3 § I denna föreskrift avses med

FFS 2012:4

Sida 2

anläggning

Varje enhet i ett livsmedelsföretag (i enlighet med

artikel 2 c i Europaparlamentets och rådets förordning

(EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsme-

delshygien).

distributionsanläggning

Sådan del av en anläggning för distribution av

dricksvatten som avser rörledningar, pumpar, reservo-

arer eller liknande rörutrustning för distribution av

dricksvatten (i enlighet med 1 § 3 p Livsmedelsverkets

föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten).

livsmedelsföretagare

De fysiska eller juridiska personer som ansvarar för att

kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls i de livsme-

delsföretag de bedriver (i enlighet med artikel 3.3 i

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr

178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna princi-

per och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande

av Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet och

om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäker-

het).

vattenverk

Sådan del av en anläggning för dricksvattenförsörjning

som avser uppfordring, beredning eller liknande hante-

ring av dricksvatten samt tillhörande reservoarer eller

liknande anordningar för förvaring av dricksvatten (i

enlighet med 1 § 2 p Livsmedelsverkets föreskrifter

(SLVFS 2001:30) om dricksvatten).

Livsmedelsanläggning

4 § Livsmedelsanläggning ska, i förekommande fall, vara utrustad med

- separata enheter för kyl- och frysförvaring, avsvalning och varmhållning av

livsmedel,

FFS 2012:4

Sida 3

- utrymme eller utrustning för infrysning av livsmedel och

- utrymme eller utrustning för upptining av djupfrysta livsmedel.

5 § Förvaringsfrys, som är större än 10 m³, ska vara utrustad med larm eller ut-

rustning som dokumenterar temperaturen.

6 § Isoleringskärl och annan utrustning för livsmedelsverksamhet i fält ska rengö-

ras innan sådan utrustning förs in i livsmedelsanläggning för förnyad användning

eller lagerhållning.

7 § Information om tidpunkt för påfyllnad av varma livsmedel i isoleringskärl

samt temperaturuppgift vid påfyllnad av isoleringskärl ska medfölja vid utleve-

rans av isoleringskärlen.

8 § Livsmedelsanläggning för utspisning belägen i internationella insatsområden

ska vara utrustad med ändamålsenliga handtvättmöjligheter för matgäster.

Registrering och godkännande av livsmedelsanläggning

9 § Anmälan om registrering eller ansökan om godkännande av livsmedelsan-

läggning enligt artikel 6 punkterna 2 och 3 i Europaparlamentets och rådets för-

ordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien och enligt 7 § Livsmedelsverkets

föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien, ska ges in till Generalläka-

ren.

Livsmedelsanläggning med dess inredning får inte tas i bruk förrän

Generalläkaren registrerat eller godkänt den samt utfärdat bevis härom.

10 § Livsmedelsföretagare ska vid planerad nybyggnation av livsmedelsanlägg-

ning eller väsentlig ändring av befintlig livsmedelsanläggning, liksom väsentlig

ändring av inredning, utrustning eller verksamhet i sådan anläggning, eller upphö-

rande av livsmedelsanläggning anmäla detta till Generalläkaren.

FFS 2012:4

Sida 4

11 § Livsmedelsföretagare ska anmäla händelser i verksamheten som kan påverka

konsumenters hälsa, t.ex. matförgiftning och sabotage.

Egenkontroll

12 § Livsmedelsföretagare ska införa och upprätthålla ändamålsenliga rutiner för

egenkontroll av livsmedelsverksamhet.

13 § Livsmedelsföretagare ska ge personal inbegripna i livsmedelsverksamhet

sådan utbildning som är anpassad till de arbetsuppgifter som utförs. Utbildningen

ska avse grundläggande livsmedelshygien samt anläggningsspecifika rutiner nöd-

vändiga för att utföra anläggningens egenkontroll.

Personalhygien

14 § Livsmedelsföretagare ska se till att personal som hanterar oförpackade livs-

medel i livsmedelsanläggning inom Försvarsmakten, vid anställningens början

och därefter årligen, avger hälsodeklaration. Av hälsodeklarationen ska framgå

eventuell hälsostörning som kan innebära att smitta överförs från personal till

livsmedel.

Vid nyanställning ska personal alltid genomgå en ändamålsenlig läkar-

undersökning.

15 § Personal som hanterar oförpackade livsmedel inom Försvarsmakten och som

återvänder efter vistelse utom Norden, ska snarast efter hemkomsten avge hälso-

deklaration.

16 § Livsmedelsföretagare ska bedöma om avgiven hälsodeklaration som anges i

14 och 15 §§ ska kompletteras med läkarundersökning i syfte att utesluta personer

FFS 2012:4

Sida 5

som kan utgöra en smittkälla. Läkare ska efter undersökning avge en tjänstbar-

hetsbedömning grundat på hälsodeklarationen och i förekommande fall komplet-

terande undersökningar.

17 § Livsmedelsföretagare ska på livsmedelsanläggning förvara aktuell doku-

mentation avseende hälsodeklarationer och tjänstbarhetsbedömningar av personal

som hanterar oförpackade livsmedel.

Förvaring

18 § Rå köttfärs och marinerad, gravad eller rökt fisk ska förvaras så att tempe-

raturen i varan inte överstiger +4°C. För färsk icke isad fisk får temperaturen inte

överstiga +2°C.

Angivna livsmedel får inte hanteras i fält, om inte särskild utrustning finns för

kylförvaring enligt första stycket.

19 § Färdiglagad varm mat ska varmhållas så att livsmedlets temperatur inte un-

derstiger +60°C. Varmhållningstiden ska, om möjligt, inte överstiga två timmar.

Återupphettning av redan tillagad mat ska ske till en temperatur som överstiger

+72°C. Nedkylning av värmeberedda livsmedel ska ske så att livsmedlets kärn-

temperatur når +8°C eller lägre inom fyra timmar från det att nedkylningen på-

börjades.

Livsmedelshantering vid särskilda övningar under fältmässiga förhållanden

20 § Under fältmässiga förhållanden får livsmedelshantering i form av slakt och

efterföljande beredning av enstaka djur av ren, kanin eller fjäderfä ske för direkt

konsumtion i samband med den aktuella övningen endast om Försvarsmakten

innan övningen påbörjats upprättat interna instruktioner för hanteringen i samråd

med Generalläkaren. Vid sådan slakt ska även 30 § djurskyddsförordningen

(1988:539) och Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:69) om ändring i

FFS 2012:4

Sida 6

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2007:77) om slakt

och annan avlivning av djur beaktas.

21 § Kontroll av slaktkropp och organ samt bedömning om dessa lämpar sig för

konsumtion under den aktuella övningen ska ske av veterinär. Vid slakt av ren ska

även kontroll av det levande djuret samt övervakning av slaktprocessen ske av

veterinär.

Dricksvatten

22 § Generalläkaren får besluta om särskild desinfektion av dricksvatten som an-

vänds inom Försvarsmakten.

23 § Larm i vattenverk avseende pH, desinfektion och i förekommande fall

turbiditet (vattnets grumlighetsvärde) ska vara kopplat till tjänstgörande personal.

Tjänstgörande personal ska ha tillgång till en plan över åtgärder som ska vidtas

vid larm. Planen ska upprättas och fastställas av verksamhetsutövaren.

24 § Vid beredning av dricksvatten ur bergborrad brunn i berganläggning är det

tillräckligt med en säkerhetsbarriär mot mikrobiologisk förorening samt en barriär

i beredskap.

25 § Livsmedelsföretagare ska införa och upprätthålla ändamålsenliga rutiner för

egenkontroll av vattenverk och distributionsanläggning. I verksamhetsutövares

egenkontroll ska ingå uppgifter om vattenvolym per dygn, mikrobiologiska och

kemiska parametrar som undersöks inklusive frekvens samt provtagningspunkter i

enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten.

26 § I vattenverk får desinfektion av vatten ske med ultraviolett ljus (UV). Vattnet

ska vara filtrerat före desinfektion med UV. Även vatten som genomgått

FFS 2012:4

Sida 7

evaporering (förångning) eller hyperfiltrering (omvänd osmos) ska desinficeras så

att tillväxt av mikrober förhindras under lagring och transport.

27 § För vattenverk och distributionsanläggningar av dricksvatten tillämpas

Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Avseende

provtagningsfrekvenser tillämpas bestämmelserna i bilaga 3 avsnitt C tabell II i

nämnda föreskrifter.

28 § Vid användning av natrium- eller kalciumhypoklorit ska efter 30 minuters

kontakttid halten fritt kloröverskott i vattnet vara lägst 0,2 mg/l.

29 § Vid desinfektion genom kokning ska vattnet koka kraftigt under minst två

minuter.

Undantag

30 § Generalläkaren får medge undantag från dessa föreskrifter.

____________

Denna föreskrift träder i kraft den 2 november 2012.

Genom föreskriften upphävs Generalläkarens föreskrifter (FFS 1998:11) om

livsmedelskontroll inom Försvarsmakten, samt Generalläkarens föreskrifter (FIB

1998:6) om slaktutbildning inom Försvarsmakten.

Siegfried de Joussineau

Stefan Ryding-Berg