FFS 2012:4
Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmakten
F Ö R S V A R S M A K T E N
FÖRSVARETS
HÖGKVARTERET
FÖRFATTNINGSSAMLING
FMLOG/TF-redaktionen
107 86 STOCKHOLM
ISSN 0347-7576
FFS 2012:4
Utkom från
trycket
2012-10-19
Generalläkarens föreskrifter om livsmedelsverksamhet inom Försvarsmak-
ten
beslutade den 15 oktober 2012.
Generalläkaren föreskriver med stöd av 27 och 40 §§ livsmedelsförordningen
(2006:813) och efter samråd med Livsmedelsverket följande.
Inledande bestämmelser
1 § Dessa föreskrifter gäller i tillämpliga delar all livsmedelsverksamhet inom de
geografiska områden, lokaler, fordon, fartyg och luftfartyg m.m. som Försvars-
makten förfogar över. Föreskrifterna ska inte tillämpas på annan plats där konsu-
mentmålgruppen huvudsakligen utgörs av annan målgrupp än Försvarsmakten.
2 § Försvarsmakten ska, med iakttagande av de tillägg och undantag som anges i
dessa föreskrifter, tillämpa reglerna i de EG-förordningar som anges i tillkänna-
givandet (2010:231) om de EU-bestämmelser som kompletteras av livsmedelsla-
gen (2006:804), livsmedelsförordningen (2006:813), samt Livsmedelsverkets
föreskrifter.
Definitioner
3 § I denna föreskrift avses med
FFS 2012:4
Sida 2
anläggning
Varje enhet i ett livsmedelsföretag (i enlighet med
artikel 2 c i Europaparlamentets och rådets förordning
(EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsme-
delshygien).
distributionsanläggning
Sådan del av en anläggning för distribution av
dricksvatten som avser rörledningar, pumpar, reservo-
arer eller liknande rörutrustning för distribution av
dricksvatten (i enlighet med 1 § 3 p Livsmedelsverkets
föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten).
livsmedelsföretagare
De fysiska eller juridiska personer som ansvarar för att
kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls i de livsme-
delsföretag de bedriver (i enlighet med artikel 3.3 i
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr
178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna princi-
per och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande
av Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet och
om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäker-
het).
vattenverk
Sådan del av en anläggning för dricksvattenförsörjning
som avser uppfordring, beredning eller liknande hante-
ring av dricksvatten samt tillhörande reservoarer eller
liknande anordningar för förvaring av dricksvatten (i
enlighet med 1 § 2 p Livsmedelsverkets föreskrifter
(SLVFS 2001:30) om dricksvatten).
Livsmedelsanläggning
4 § Livsmedelsanläggning ska, i förekommande fall, vara utrustad med
- separata enheter för kyl- och frysförvaring, avsvalning och varmhållning av
livsmedel,
FFS 2012:4
Sida 3
- utrymme eller utrustning för infrysning av livsmedel och
- utrymme eller utrustning för upptining av djupfrysta livsmedel.
5 § Förvaringsfrys, som är större än 10 m³, ska vara utrustad med larm eller ut-
rustning som dokumenterar temperaturen.
6 § Isoleringskärl och annan utrustning för livsmedelsverksamhet i fält ska rengö-
ras innan sådan utrustning förs in i livsmedelsanläggning för förnyad användning
eller lagerhållning.
7 § Information om tidpunkt för påfyllnad av varma livsmedel i isoleringskärl
samt temperaturuppgift vid påfyllnad av isoleringskärl ska medfölja vid utleve-
rans av isoleringskärlen.
8 § Livsmedelsanläggning för utspisning belägen i internationella insatsområden
ska vara utrustad med ändamålsenliga handtvättmöjligheter för matgäster.
Registrering och godkännande av livsmedelsanläggning
9 § Anmälan om registrering eller ansökan om godkännande av livsmedelsan-
läggning enligt artikel 6 punkterna 2 och 3 i Europaparlamentets och rådets för-
ordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien och enligt 7 § Livsmedelsverkets
föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien, ska ges in till Generalläka-
ren.
Livsmedelsanläggning med dess inredning får inte tas i bruk förrän
Generalläkaren registrerat eller godkänt den samt utfärdat bevis härom.
10 § Livsmedelsföretagare ska vid planerad nybyggnation av livsmedelsanlägg-
ning eller väsentlig ändring av befintlig livsmedelsanläggning, liksom väsentlig
ändring av inredning, utrustning eller verksamhet i sådan anläggning, eller upphö-
rande av livsmedelsanläggning anmäla detta till Generalläkaren.
FFS 2012:4
Sida 4
11 § Livsmedelsföretagare ska anmäla händelser i verksamheten som kan påverka
konsumenters hälsa, t.ex. matförgiftning och sabotage.
Egenkontroll
12 § Livsmedelsföretagare ska införa och upprätthålla ändamålsenliga rutiner för
egenkontroll av livsmedelsverksamhet.
13 § Livsmedelsföretagare ska ge personal inbegripna i livsmedelsverksamhet
sådan utbildning som är anpassad till de arbetsuppgifter som utförs. Utbildningen
ska avse grundläggande livsmedelshygien samt anläggningsspecifika rutiner nöd-
vändiga för att utföra anläggningens egenkontroll.
Personalhygien
14 § Livsmedelsföretagare ska se till att personal som hanterar oförpackade livs-
medel i livsmedelsanläggning inom Försvarsmakten, vid anställningens början
och därefter årligen, avger hälsodeklaration. Av hälsodeklarationen ska framgå
eventuell hälsostörning som kan innebära att smitta överförs från personal till
livsmedel.
Vid nyanställning ska personal alltid genomgå en ändamålsenlig läkar-
undersökning.
15 § Personal som hanterar oförpackade livsmedel inom Försvarsmakten och som
återvänder efter vistelse utom Norden, ska snarast efter hemkomsten avge hälso-
deklaration.
16 § Livsmedelsföretagare ska bedöma om avgiven hälsodeklaration som anges i
14 och 15 §§ ska kompletteras med läkarundersökning i syfte att utesluta personer
FFS 2012:4
Sida 5
som kan utgöra en smittkälla. Läkare ska efter undersökning avge en tjänstbar-
hetsbedömning grundat på hälsodeklarationen och i förekommande fall komplet-
terande undersökningar.
17 § Livsmedelsföretagare ska på livsmedelsanläggning förvara aktuell doku-
mentation avseende hälsodeklarationer och tjänstbarhetsbedömningar av personal
som hanterar oförpackade livsmedel.
Förvaring
18 § Rå köttfärs och marinerad, gravad eller rökt fisk ska förvaras så att tempe-
raturen i varan inte överstiger +4°C. För färsk icke isad fisk får temperaturen inte
överstiga +2°C.
Angivna livsmedel får inte hanteras i fält, om inte särskild utrustning finns för
kylförvaring enligt första stycket.
19 § Färdiglagad varm mat ska varmhållas så att livsmedlets temperatur inte un-
derstiger +60°C. Varmhållningstiden ska, om möjligt, inte överstiga två timmar.
Återupphettning av redan tillagad mat ska ske till en temperatur som överstiger
+72°C. Nedkylning av värmeberedda livsmedel ska ske så att livsmedlets kärn-
temperatur når +8°C eller lägre inom fyra timmar från det att nedkylningen på-
börjades.
Livsmedelshantering vid särskilda övningar under fältmässiga förhållanden
20 § Under fältmässiga förhållanden får livsmedelshantering i form av slakt och
efterföljande beredning av enstaka djur av ren, kanin eller fjäderfä ske för direkt
konsumtion i samband med den aktuella övningen endast om Försvarsmakten
innan övningen påbörjats upprättat interna instruktioner för hanteringen i samråd
med Generalläkaren. Vid sådan slakt ska även 30 § djurskyddsförordningen
(1988:539) och Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:69) om ändring i
FFS 2012:4
Sida 6
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2007:77) om slakt
och annan avlivning av djur beaktas.
21 § Kontroll av slaktkropp och organ samt bedömning om dessa lämpar sig för
konsumtion under den aktuella övningen ska ske av veterinär. Vid slakt av ren ska
även kontroll av det levande djuret samt övervakning av slaktprocessen ske av
veterinär.
Dricksvatten
22 § Generalläkaren får besluta om särskild desinfektion av dricksvatten som an-
vänds inom Försvarsmakten.
23 § Larm i vattenverk avseende pH, desinfektion och i förekommande fall
turbiditet (vattnets grumlighetsvärde) ska vara kopplat till tjänstgörande personal.
Tjänstgörande personal ska ha tillgång till en plan över åtgärder som ska vidtas
vid larm. Planen ska upprättas och fastställas av verksamhetsutövaren.
24 § Vid beredning av dricksvatten ur bergborrad brunn i berganläggning är det
tillräckligt med en säkerhetsbarriär mot mikrobiologisk förorening samt en barriär
i beredskap.
25 § Livsmedelsföretagare ska införa och upprätthålla ändamålsenliga rutiner för
egenkontroll av vattenverk och distributionsanläggning. I verksamhetsutövares
egenkontroll ska ingå uppgifter om vattenvolym per dygn, mikrobiologiska och
kemiska parametrar som undersöks inklusive frekvens samt provtagningspunkter i
enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten.
26 § I vattenverk får desinfektion av vatten ske med ultraviolett ljus (UV). Vattnet
ska vara filtrerat före desinfektion med UV. Även vatten som genomgått
FFS 2012:4
Sida 7
evaporering (förångning) eller hyperfiltrering (omvänd osmos) ska desinficeras så
att tillväxt av mikrober förhindras under lagring och transport.
27 § För vattenverk och distributionsanläggningar av dricksvatten tillämpas
Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Avseende
provtagningsfrekvenser tillämpas bestämmelserna i bilaga 3 avsnitt C tabell II i
nämnda föreskrifter.
28 § Vid användning av natrium- eller kalciumhypoklorit ska efter 30 minuters
kontakttid halten fritt kloröverskott i vattnet vara lägst 0,2 mg/l.
29 § Vid desinfektion genom kokning ska vattnet koka kraftigt under minst två
minuter.
Undantag
30 § Generalläkaren får medge undantag från dessa föreskrifter.
____________
Denna föreskrift träder i kraft den 2 november 2012.
Genom föreskriften upphävs Generalläkarens föreskrifter (FFS 1998:11) om
livsmedelskontroll inom Försvarsmakten, samt Generalläkarens föreskrifter (FIB
1998:6) om slaktutbildning inom Försvarsmakten.
Siegfried de Joussineau
Stefan Ryding-Berg