Prop. 1974:15

Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring

Kungl. Maj:ts proposition nr 15 år 1974

Nr 15

Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lag om ändring i lagen (19621381) om allmän försäkring; given den 18 januari 1974.

Kungl. Maj:t vill härmed, under åberopande av bilagda utdrag av statsrådsprotokollet över socialärcnden, föreslå rideagen att bifalla de förslag, om vars avlåtandc till riksdagen föredragande departements- chefen hemställt.

CARL GUSTAF

SVEN ASPLlNG

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen läggs fram förslag till de lagändringar som behövs för genomförande av en förlängning av ersättningstiden för föräldrapenning i samband med barns födelse från sex till sju månader. De nya bestämmel- serna avses träda i kraft den 1 januari 1975.

Propositionen innehåller dessutom förslag om ett tillägg till de. över- gångsbestämmelser som gäller för föräldraförsäkringen.

Prop. 1974:15

1. Förslag till

IQ

Lag om ändring i lagen ('l962:381) om allmän försäkring

Härigenom förordnas att 3 kap. 13 och 14 %% lagen (1962:381) om allmän försäkring] skall ha nedan angivna lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

3 kap. 13 &

Moder äger rätt till föräldrapenning tidigast från och med den sextionde dagen före den beräknade tidpunkten för barnets födelse. liör tiden efter barnets födelse är den av föräldrarna som till huvudsaklig del ombesörjer värden om barnet berättigad till föräldrapenning. Moder äger dock rätt. till föräldrapenning till och med den tjugnnionde dagen efter förlossningsdagen även om hon ej har barnet i sin värd.

Föräldrapemting utgår under högst elllnuzdraärrz'o dagar sam- manlagt för föräldrarna. Den får utgå längst till elthundmärliundc dagen efter den då barnet fötts eller. då föräldrarna till följd av barnets sjukdom under viss del av denna tid varit förhindrade att vårda barnet, däremot svarande längre tid, dock längst till trä- lnuzrlrujjfm'onde dagen efter bar- nets födelse.

Föräldrapenning under högst manlagt för föräldrarna. Den får utgä längst till lvälzundralionde dagen efter den då barhet fötts eller, då föräldrarna till följd av

utgå r

tvä/rundralio dagar sam—

harnets sjukdom under viss del av denna tid varit förhindrade att vårda barnet, däremot svarande längre tid, dock längst till Irri— lnmtlrasjutrz'r)nde dagen efter bar— nets födelse.

I fråga om föräldrapenning skola bestämmelser-im i 75 första och andra styckena äga motsvarande tillämpning. l'iöräldrapenning får ej utgå i den mån den försäkrade uppbär sjukpenning enligt denna lag.

[föräldrapenning utgår ej till bada föräldrarna för samma dag. Utan hinder härav får dock halv föräldrapenning utgzi till båda föräldrarna för samma dag. när de avlösa varandra i värden av barnet.

14%

Fosterföräldrar likställas vid tillämpningen av bestämmelserna om föräldrapenning med föräldrar.

Föräldrapenning till foster- eller adoptivföräldrar utgår ej för tid

1 Lagen omtryckt 1973:908.

Föräldrapenning till foster- eller adoptivföräldrar utgår ej för tid

Prop. 1974:15 3

innan de fått barnet i sin vård och innan de fått barnet isin vård och får utgå längst till tvåhundrujivr- får utgå längst till rvålnmdrusjut- tionde dagen efter den då barnet tionde dagen efter den då barnet fötts. fötts.

1 den mån föräldrapenning ej utgått till dem enligt bestämmelserna i 13 % äga adoptivföräldrar i anslutning till att de få adoptivbarn som ej fyllt tio år i sin vård rätt till föräldrapenning under sammanlagt tjugu dagar. Detsamma skall gälla fosterföräldrar som mottaga barn iavsikt att adoptera det.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1975 och tillämpas i fall då barnet fötts den 1 juli 1974 eller senare. Skulle enligt äldre bestämmelser föräldrapenning i särskilt fall upphöra före utgången av år 1974. får de nya bestämmelserna tillämpas utan hinder av att lagen ej trätt i kraft.

Prop. 1974:15 4

2. Förslag till Lag om ändring i lagen (19732473) om ändring i lagen (19622381) om allmän försäkring

Härigenom förordnas att punkten 3 övergångsbestämmelserna till lagen (1973:473) om ändring i lagen (19621381) om allmän försäkring skall ha nedan angivna lydelse..

Nuvarande lydelse Föreslagen lyd else

3. Har kvinna i anledning av barnsbörd uppburit moderskapspenning eller förskott därä, skall från föräldrapenning som utgår i anledning av barnets födelse avräknas ett belopp av sex kronor för dag.

Med försäkring för sjukpenning överstigande garantinivän avses vid tillämpning av de nya bestämmel- serna i 3 kap. 12 &, såvitt gäller tid före lagens ikraftträdande, place- ring i s/ukpenningklass som med- fört rätt till tilläggssjukpenning.

Denna lag träder i kraft en vecka efter den dag, då lagen enligt därå meddelad uppgift utkommit från trycket i Svensk författningssamling.

Prop. 1974:15 5

Utdrag av protokollet över socialärenden, hållet inför Hans Maj:t Konungen i statsrådet den 18 januari 1974.

Närvarande: Statsministern PALME, ministern för utrikes ärendena ANDERSSON, statsråden STRÄNG, JOHANSSON, HOLMQVIST, ASP- LING, LUNDKVIST, GEIJER, BENGTSSON, NORLING, LÖFBERG, LlDBOM, CARLSSON, SIGURDSEN, GUSTAFSSON, ZACHRISSON, LEIJON, HJELM-WALLEN.

Chefen för socialdepartementet, statsrådet Aspling, anmäler efter gemensam beredning med statsrådets övriga ledamöter fråga om förläng- ning av ersättningstiden för föräldrapenning och anför.

Enligt beslut av riksdagen (prop. 1973147, SfU 1973219, rskr l9731198) har moderskapsförsäkringen fr.o.m. den 1 januari 1974 ersatts av en föräldraförsäkring. På grund av denna utgår i samband med barns födelse föräldrapenning till den av föräldrarna som ombesörjer omvårdnaden av barnet. En förutsättning för att en förälder skall få föräldrapenning är att denne varit inskriven hos försäkringskassan minst 180 dagar i följd närmast före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för denna. Föräldrapenningen utgår med en garantinivå på 25 kr. per dag oberoende av inkomst. Till den som under de 270 dagar som närmast föregått barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för denna varit eller skulle ha varit försäkrad för högre sjukpenning än garantinivån utgår föräldrapenningen med samma belopp som sjukpen— ningen, dvs. 90 % av inkomsten. Föräldrapenningen utgör skattepliktig inkomst. Den är också pensionsgrundande inkomst för ATP.

Enligt 3 kap. 13 % lagen (1962:381) om allmän försäkring får föräldra- penningcn utgå under högst 180 dagar sammanlagt för föräldrarna och längst till dess barnet blivit 180 dagar gammalt. Då föräldrarna på grund av barnets sjukdom saknar möjlighet att under viss tid efter förlossningen vårda barnet eftersom det kräver särskild vård finns möjlighet att disponera föräldrapenningen längst till tvåhundrafyrtionde dagen efter födelsen. Antalet dagar då föräldrapenning högst kan utgå är även i detta fall 180.

Vid tillämpning av bestämmelserna om föräldrapenning likställs enligt 3 kap. 14 5 första stycket lagen om allmän försäkring fosterföräldrar med biologiska föräldrar. Detsamma gäller adoptivföräldrar. Till följd av bestämmelserna i 3 kap. 13 5 gäller även för foster- och adoptivföräldrar att föräldrapenning kan utgå för maximalt 180 dagar. Föräldrapenningen utgår för tiden från det foster- eller adoptivföräldrarna får barnet i sin vård och längst till tvåhundrafyrtionde dagen efter den då barnet fötts. Särskilda regler gäller vid adoption eller fosterhemsplacen'ng av äldre barn.

Ersättningstiden för föräldrapenningen är således f.n. sex månader. Vid min anmälan av denna fråga i årets statsverksproposition (prop.

Prop. 1974:15 6

l974:l bil. 7 p. C 3) har jag föreslagit en förlängning av ersättningstiden för föräldrapenningen från sex till sju månader fr.o.m. den 1 januari 1975. Medel har därvid beräknats för de ökade kostnader som följer av en sådan förlängning av ersättningstiden.

Förslag till de lagändringar som behövs för förlängningen av ersätt— ningstiden bör nu läggas fram för riksdagen. Som framgår av den föregående redogörelsen bör ändring ske i 3 kap. 13 och 14 55 lagen om allmän försäkring. I 3 kap. 13 % bör föreskrivas att föräldrapenning skall kunna utgå under högst 210 dagar sammanlagt för föräldrarna och längst till tvåhundrationde dagen efter den då barnet fötts. Saknar föräldrarna möjlighet att under viss tid efter förlossningen vårda barnet under vilken tid föräldrapenning alltså inte utgår — bör de få disponera föräldrapenningen längst t. o. m. den tvåhundrasjuttionde dagen i stället för som nu t. o. m. den tvåhundrafyrtionde dagen efter den då barnet fötts. Motsvarande ändringar bör göras i 3 kap. 14 & beträffande den tidrymd inom vilken foster- och adoptivföräldrar kan disponera föräldrapenningen.

De nya bestämmelserna bör träda i kraft den 1 januari 1975. Förlängning av ersättningstiden blir därigenom aktuell i fråga om barn som fötts den 1 juli 1974 ellersenare. Gäller det ett barn som föds ijuli eller augusti 1974 kan föräldrapenningen enligt nuvarande bestämmelser ha upphört före årsskiftet 1974/1975 om den börjat utgå redan före barnets födelse. För att undvika att det då uppstår ett avbrott till efter årsskiftet innan återstående föräldrapenning kan utgå, föreslås en särskild övergångsbeståmmelse av innebörd att föräldrapenning enligt de nya bestämmelserna skall få utgå redan under 1974 i dessa fall.

Den nu föreslagna förlängningen av ersättningstiden för föräldrapen- ning förutsätter ändring i lagen (1945:844) om förbud mot arbetstagares avskedande i anledning av äktenskap eller havandeskap m.m. Denna fråga kommer senare att anmälas av chefen för arbetsmarknadsdeparte- mentet i samband med andra ändringar i lagstiftningen om anställnings— skydd.

I detta sammanhang vill jag också ta upp en fråga som gäller rätten till föräldrapenning över garantinivån i samband med övergången från de tidigare reglerna för moderskapsförsäkringcn.

Som jag tidigare nämnt föreligger fr. o. m. den 1 januari 1974 rätt till föräldrapenning över garantinivån 25 kr. om föräldern under minst 270 dagar i följd före barnets födelse eller den beräknade. tidpunkten härför varit eller skulle ha varit försäkrad för en sjukpenning som överstiger nämnda belopp. Bestämmelserna anknyter till den likaledes fr. o. m. den 1 januari i år reformerade sjukpenningförsäkringen. Någon övergångs— beståmmelse har inte givits för det fall att hela eller en del av 270-dagarsperioden infallit innan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Enligt moderskapsförsäkringens regler gällde att tilläggssjukpenning vid havandeskap utgick till alla som under 270-dagarsperioden varit placerade i sjukpenningklass som medfört rätt till tilläggssjukpenning, dvs. varit försäkrade för en sjukpenning om minst 7 kr. per dag. lvissa fall kan

Prop. 1974:15 7

därför avsaknaden av särskild övergångsbeståmmelse medföra en sänkning av den ersättning som utgått före årsskiftet.

För att dessa olägenheter skall undanröjas bör övergångsbeståmmelser- nu till lagstiftningen om föräldraförsäkring kompletteras. Det tillägg jag föreslår har innebörden att föräldrapenning i de vid årsskiftet 1973/1974 pågående ersättningsfallen skall utgå med belopp motsvarande sjukpen- ningen fr. o. m. den 1 januari 1974 under förutsättning att föräldern i fråga är 1973 under 270-dagarsperioden varit eller skulle ha varit försäkrad för tilläggssiukpenning enligt de tidigare- bestämmelserna. Mot— svarande avses gälla i de fall ersättning börjar utgå under år 1974. Såvitt rör den del av 270-dagarsperioden som infallit under år 1973 skall det allt- så även i dessa fall vara tillräckligt att försäkring för tilläggssjukpenning förelegat eller bort föreligga. Av redan givna övergångsbeståmmelser följer att avdrag från föräldrapenningen görs med 6 kr. per dag i de fall mo derskapspenning har utgått.

När det gäller det praktiska genomförandet medför den föreslagna bestämmelsens utformning att försäkringskassorna självmant kommer att retroaktivt ompröva de ersättningsfall som är aktuella.

Under åberopande av det anförda hemställer jag att Kungl. Maj :t föreslår riksdagen att antaga inom socialdepartementet upprättade förslag till

1. lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring, .

2. lag om ändring i lagen (19732473) om ändring i lagen (19622381) om allmän försäkring.

Med bifall till vad föredraganden sålunda med instämmande av statsrådets övriga ledamöter hemställt förordnar Hans Maj:t Konungen att till riksdagen skall avlåtas proposition av den lydelse bilaga till detta protokoll utvisar.

Ur protokollet:

Margit Edström

Gorehorgs Otlsuluycken AB, Stockholm 74 4 575 s