SJVFS 2002:14
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1998:127) om klassificering av slaktkroppar
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00
telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S
ISSN 1102-0970
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks
föreskrifter (SJVFS 1998:127) om klassificering av
slaktkroppar;
beslutade den 5 mars 2002
Statens jordbruksverk föreskriver, med stöd av 5 § förordningen
(1956:413) om klassificering av kött, i fråga om verkets föreskrifter
(SJVFS 1998:127) om klassificering av slaktkroppar att 1, 13, 16-18, 27
och 29 §§ skall ha följande lydelse.
Författningen kommer därför att ha följande lydelse från och med den
dag då denna författning träder i kraft.
SJVFS 2002:14
Saknr: O 40
Utkom från trycket
den 21 mars 2002
Omtryck
Grundläggande bestämmelser
1 § Grundläggande bestämmelser om klassificering av slaktkroppar finns
i
1. rådets förordning (EEG) nr 1208/81 av den 28 april 1981 om
fastställande av en gemenskapsskala för klassificering av slaktkroppar av
vuxna nötkreatur,1
2. rådets förordning (EEG) nr 3220/84 av den 13 november 1984 om
fastställande av gemenskapens klassificeringsskala av gris,2
3. rådets förordning (EEG) nr 1186/90 av den 7 maj 1990 om utökning
av omfattningen av gemenskapens klassificeringsskala för vuxna nöt-
kreatur,3
4. rådets förordning (EEG) nr 2137/92 av den 23 juli 1992 om gemen-
skapens skala för klassificering av slaktkroppar av får och om
fastställande av gemenskapens standardkvalitet för färska och kylda slakt-
kroppar av får och om förlängning av förordning (EEG) nr 338/91,4
5. kommissionens förordning (EEG) nr 2930/81 av den 12 oktober
1981 om ytterligare tillämpningsföreskrifter för gemenskapens skala för
klassificering av slaktkroppar av vuxna nötkreatur,5
1 EGT nr L 123, 7.5.1981, s. 3 (Celex 31981R1208).
2 EGT nr L 301, 20.11.1984, s. 1 (Celex 31984R3220).
3 EGT nr L 199, 11.5.1990, s. 32 (Celex 31990R1186).
4 EGT nr L 214, 30.7.1992, s. 1 (Celex 31992R2137).
5 EGT nr L 293, 13.10.1981, s. 6 (Celex 31981R2930).
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
2
6. kommissionens förordning (EEG) nr 563/82 av den 10 mars 1982
om tillämpningsföreskrifter för förordning (EEG) nr 1208/81 vad gäller
noteringen av marknadspriser för fullvuxna nötkreatur med utgångspunkt i
gemenskapens skala för klassificering av slaktkroppar,6
7. kommissionens förordning (EEG) nr 2967/85 av den 24 oktober
1985 om tillämpningsföreskrifter för gemenskapens klassificeringsskala
för slaktkroppar av gris,7
8. kommissionens förordning (EEG) nr 344/91 av den 13 februari
1991 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 1186/90
om utökning av omfattningen av gemenskapens klassificeringsskala för
slaktkroppar av vuxna nötkreatur,8
9. kommissionens förordning (EEG) nr 461/93 av den 26 februari
1993 om närmare bestämmelser för gemenskapens skala för klassificering
av slaktkroppar av får,9 samt
10.
förordningen (1956:413) om klassificering av kött.
(SJVFS 2002:14)
Administrativa regler
Företagets skyldigheter
2 § Dessa föreskrifter om klassificering av slaktkroppar gäller för samt-
liga kontrollslakterier och renkontrollslakterier. Det åligger huvudman för
företag där klassificering verkställs att bedriva verksamheten på sådant
sätt att klassificering av slaktkroppar kan ske enligt gällande bestäm-
melser.
3 § Huvudman för företaget skall se till att behörig klassificerare finns
tillgänglig så att klassificering kan ske enligt dessa föreskrifter.
För att godkännas som klassificerare enligt 1
§ förordningen
(1956:413) om klassificering av kött krävs att vederbörande person med
godkänt resultat genomgått en av Statens jordbruksverk anordnad utbild-
ning. Jordbruksverket kan därefter utfärda behörighetsbevis för godkänd
klassificerare. Ansökan om utfärdande av behörighetsbevis för person att
utföra klassificering av slaktkroppar, skall göras av huvudmannen för
företaget och ställas till Statens jordbruksverk, Kontrollenheten, 551 82
Jönköping.
6 EGT nr L 67, 11.3.1982, s. 23 (Celex 31982R0563).
7 EGT nr L 285, 25.10.1985, s. 39 (Celex 31985R2967).
8 EGT nr L 41, 14.2.1991, s. 15 (Celex 31991R0344).
9 EGT nr L 49, 27.2.1993, s. 70 (Celex 31993R0461).
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
3
4 § Huvudman för företaget skall se till att slaktkropp inte lämnas ut
förrän klassificering innefattande dokumentation och klassificerarens
efterkontroll är utförd.
5 § Huvudman för företaget skall se till att klassificeringsjournal förs för
varje slaktdag. Den skall hållas tillgänglig för Jordbruksverket under fem
år efter upprättandet.
6 § Huvudman för företaget skall periodvis redogöra för verkställd klassi-
ficering till Jordbruksverket. Denna redogörelse skall göras enligt av ver-
ket fastställd filspecifikation för dataöverföring eller blankett innehållande
föreskrivna uppgifter och inom föreskriven tid. Importklassificering skall
rapporteras omgående av respektive klassificerare.
Klassificerarens skyldigheter
7 § Klassificering skall ske i enlighet med bestämmelserna i förordningen
(1956:413) om klassificering av kött och i enlighet med dessa föreskrifter.
Klassificeraren har ansvaret för att betalningsunderlaget vad gäller vikt
och klassificering är korrekt.
8 § Klassificerare kan före utlämnande av slaktkropp kontrollera klassifi-
ceringen (efterkontroll). Klassificering som innefattar även invägning och
efterkontroll skall vara utförd senast klockan 12.00 arbetsdagen efter slakt
eller den dag slaktkroppen har godkänts vid besiktning om slaktdag och
besiktningsdag inte är densamma.
9 § Klassificerare skall föra klassificeringsjournal över verkställd klassi-
ficering. Journalen skall innehålla slaktdatum och identitetsnummer för
klassificerade slaktkroppar i löpande följd som inte kan förväxlas. För
respektive identitetsnummer skall anges slaktvikt, kategori, klass, kött-
procent, fettgrupp, grupp för extrem slaktkropp samt färggrupp i enlighet
med dessa föreskrifter. Finns dessa uppgifter införda i datasystem skall en
utskrift undertecknas av klassificerare varje slaktdag för att gälla som
klassificeringsjournal. Omfattar journalen mer än en sida skall första och
sista sidan skrivas under och mellanliggande signeras.
Ändringar i underskriven klassificeringsjournal får endast utföras efter
att klassificeraren godkänt ändringen. Ändringen skall signeras av klassi-
ficeraren. Vid ändring skall den gamla uppgiften strykas över utan att
göras oläslig och den nya skrivas dit eller skall journalen åtföljas av en
ändringslista underskriven av klassificeraren.
10 § Klassificerare, som fått till uppgift att klassificera importerade slakt-
kroppar, skall före det att klassificeringen verkställs meddela Jordbruks-
verket tid och plats för förrättningen. Efter varje verkställd förrättning
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
4
skall klassificeraren omgående redogöra för klassificeringen genom att
skicka kopia på klassificeringsjournalen till Jordbruksverket.
Märkning av klassificerade slaktkroppar
11 § Före eller i samband med klassificering skall varje slaktkropp mär-
kas med identitetsnummer i löpande följd.
12 § Slaktkropp skall vid klassificering märkas med den benämning för
kategori, klass, köttprocent, fettgrupp, grupp för extrema slaktkroppar
samt färggrupp som slaktkroppen enligt dessa föreskrifter skall hänföras
till.
13 § Märkning skall göras genom stämpling direkt på slaktkroppen.
Stämplarnas utformning och storlek skall överensstämma med figurerna i
bilaga 1, s. 14-16. Märkning för kategori skall vara hela ordet för späd-
kalv, gödkalv, ungtjur, tjur, stut, kviga, ungko, får, killing, get, unghäst,
unggris, ungsugga, sugga, unggalt och galt. Mellankalv märks M-kalv,
yngre tjur märks Y-TJUR och renkalv KALV. Ko, häst, lamm, slaktsvin
samt ren åsätts inte kategorimärken.
För att få använda annan märkningsmetod än stämpling direkt på slakt-
kroppen skall metoden vara godkänd av Jordbruksverket. Jordbruksverket
har gett ut särskilda regler för märklappar på slaktkroppar. Jordbruks-
verket kan, efter ansökan hos verket, medge undantag för en alternativ
märkningsmetod. (SJVFS 2002:14).
14 § Stämpling av slaktkropp skall ske med av Statens livsmedelsverk
och Jordbruksverket godkänd färg.
15 § Märkning på slaktkropp får inte avlägsnas eller göras oläslig förrän
kroppen har kommit in i det rum där den skall styckas. Om klassifice-
rarens efterkontroll föranleder ändrad bedömning skall dock tidigare åsatt
märkning avlägsnas och slaktkroppen märkas om och ändringen doku-
menteras.
16 § Beteckning för kategori skall, med undantag för spädkalv, killing,
renkalv och svin, sättas på bringornas utsida intill framläggarna och på
utsidan av låren. Spädkalv och killing märks på utsidan av vardera låret
och svin på utsidan av vardera skinkan. Dessutom skall ungsugga och
sugga märkas på vardera bogen samt unggalt och galt märkas på vardera
sidan mitt för 6-8 revben enligt figur 8 i bilaga 1. Renkalv märks på sa-
deln på vardera sidan ryggraden.
På importerad slaktkropp får framdel åsättas beteckningen kviga, stut,
ungko, ungtjur eller yngre tjur endast om det vid klassificering är möjligt
att med stöd av t.ex. identitetsnummer sammanföra framdel och bakdel
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
5
från samma djur eller då delning av slaktkroppen skett på sådant sätt att
det tydligt framgår att slaktkroppen härrör från kviga, stut, ungko, ungtjur
eller yngre tjur. (SJVFS 2002:14).
17 § Beteckning för klass skall sättas på bringornas utsida intill framläg-
garna samt på utsidan av låren. Klassbeteckning för lamm-, får-, renkalv-
och renslaktkroppar skall dock endast sättas på utsidan av låren.
Slaktkropp av svin, utom unggris och galt, skall märkas med beräknad
köttprocent i enlighet med figur 8 i bilaga 1. Denna sätts på utsidan av
vardera skinkan. För sugga och ungsugga skall märkning också ske på
respektive bog. Unggalt skall även märkas på vardera sidan över 6-8
revbenen. Spädkalv-, unggris-, killing- och getslaktkroppar åsätts inte
klassbeteckning eller köttprocent. (SJVFS 2002:14).
18 § Beteckning för fettgrupp skall sättas på bringornas utsida intill
framläggarna samt på utsidan av låren omedelbart intill klassmärkningen.
I fråga om lamm- och fårslaktkroppar skall märkning dock endast ske
på vardera bringan och i fråga om renslaktkropp endast på utsidan av
låren. För gödkalv- och mellankalvslaktkroppar gäller att fettgrupps-
beteckningen skall anbringas bredvid respektive klassmärke. Svin-,
spädkalv-, killing- och getslaktkroppar åsätts inte fettgruppsbeteckning.
(SJVFS 2002:14).
19 § Beteckning för färggrupp enligt figur 6 i bilaga 1 skall sättas framför
respektive klassmärke.
20 § Beteckning för extrem slaktkropp K enligt figur 3 i bilaga 1 skall
sättas intill respektive kategori-, klass-, köttprocent-, fett- eller färg-
gruppsmärkning.
Klassificering av importerade slaktkroppar
21 § Slaktkropp av nötboskap, häst, får, get, svin eller ren som enligt
kungörelsen (1974:270) om kontroll av införsel av livsmedel har godkänts
vid besiktning för införsel till riket skall om de kommer från länder utan-
för Europeiska gemenskapen, innan varan frigörs från tullverkets befatt-
ning, klassificeras och märkas enligt dessa föreskrifter.
Importerad nöt- och hästslaktkropp, som är styckad i mindre delar än
fjärdedels kropp och importerad slaktkropp av kalv, får, get, svin eller ren,
som är styckad i mindre delar än halv kropp får inte klassificeras.
22 § Med fjärdedelar av nötboskap- och hästslaktkroppar avses de delar
som erhålls då kroppen klyvs längs ryggraden och sedan delas så att i
fråga om främre delen minst 4 hela revben eller i fråga om bakre delen
minst 3 hela eller avskurna revben medföljer. Så kallad ”pistol” räknas
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
6
således ur klassificeringssynpunkt som fjärdedels kropp förutsatt att minst
3 rev medföljer.
Med halv kropp av kalv, får, get, svin och ren avses de delar som
erhålls då kroppen klyvs längs ryggen.
Tillsyn
23 § För Jordbruksverkets tillsyn över efterlevnaden av bestämmelserna i
förordningen (1956:413) om klassificering av kött och dessa föreskrifter
äger verkets ombud tillträde till lokal där köttklassificering verkställs eller
slaktkroppar förvaras när arbetet normalt pågår i eller i anslutning till
lokalen. Ombudet har rätt att där företa de undersökningar som behövs.
24 § Jordbruksverkets ombud äger företa ny klassificering av slaktkropp
som vid inspektion konstateras vara felaktigt klassificerad. Vid ny klassi-
ficering skall ommärkning ske. Därvid skall den föregående märkningen
tydligt makuleras med makuleringsmärket enligt figur 5 i bilaga 1. Den
nya märkningen skall sättas intill den makulerade utan att till någon del
täcka denna.
25 § Säljare eller köpare av klassificerad slaktkropp som är missnöjd med
verkställd klassificering kan, efter framställning till Jordbruksverket, be-
viljas ny klassificering av slaktkroppen. Omklassificering utförs av Jord-
bruksverkets ombud. Har denna klassificering inte föranlett väsentlig
ändring skall den som begärt den nya klassificeringen betala kostnaderna
för den.
Klassificeringsregler
Definitioner och gemensamma grundregler för samtliga kategorier m.m.
26 § Vid kategoriindelning medräknas, vid jämförelse med de i defini-
tionerna av djurslag nämnda vikterna, även de delar av slaktkroppen, som
avlägsnats men som normalt skulle tillhört slaktkroppen efter putsning
enligt bilaga 2.
Med svin menas alla svin förutom renrasiga vildsvin. Samtliga kors-
ningar skall klassificeras.
Med en slaktkropps form menas i dessa föreskrifter kroppsformen på
en oskadad färdigputsad slaktkropp. Fettansättning inkluderas i kropps-
formen.
Hästar anses ha växlat en tand först då den nya tanden är synlig. Gra-
den av förbening av ett tornutskotts spets gäller förbening i mittsnittet.
Om teknisk utrustning skall användas vid något av klassificeringens
delmoment skall metoden vara godkänd av Jordbruksverket.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
7
Om klassen eller fettgruppen anges som siffervärde vid exempelvis
kodifiering vid invägningsregistrering i vågdator, periodvis redogörelse
till Jordbruksverket angående verkställd klassificering, vid avräkning till
leverantör, vid uträkning av leveransens medelvärden m.m. skall siffer-
koderna angivna i dessa föreskrifter användas.
27 § En slaktkropp kan vägas i varmt eller kylt tillstånd med undantag för
slaktkropp från ren och renkalv som endast får vägas i varmt tillstånd.
Med en slaktkropps officiella slaktvikt = invägningsvikt avses vid klassi-
ficering 98 % av den vikt som en enligt bilaga 2 putsad kropp har i varmt
tillstånd. Vägs kroppen i kylt tillstånd skall vägningen för att officiell
slaktvikt skall erhållas ske tidigast dagen efter avlivning, tidigast 12 tim-
mar efter avlivning men senast kl 12 denna dag. Vägs kroppen varm skall
vägning ske snarast möjligt efter slakt. Före vägning skall de delar som
framgår av bilaga 2 vara bortputsade och således inte räknas in i slakt-
vikten.
Slaktkroppen skall vägas på våg som justerats av ackrediterad juste-
rare. Giltigt justeringsprotokoll skall finnas. Kontrollmärke som utvisar att
vågen är godkänd skall finnas på vågens visningsenhet.
Korrekt tarerad vikt skall anges med minsta noggrannhet av antalet
hela kilogram. För varje kategori av slaktkropp skall varje företag ha
fastställt avrundningsnoggrannhet (hela eller halva kilogram, hekto etc.).
Avrundning skall ske till närmaste avrundningspunkt.
Alla delar av slaktkroppen som godkänts vid besiktningen och som
inte skall bortputsas enligt bilaga 2 skall vägas in. För det fall en godkänd
del putsas bort skall detta ske först efter invägningen. Jordbruksverket
kan, efter ansökan hos verket, medge undantag för en alternativ viktberäk-
ningsmetod (t.ex. vid borttagande av svinframfötter före invägning). När
en slaktkropp vägs ut från slakteriet registreras utvägningsvikt. (SJVFS
2002:14).
28 § Slaktkroppar som extremt avviker från det för djurslaget normala
t.ex. kroppar med extrem fettansättning, form, färg eller konsistens skall
utöver den märkning som stadgats ovan även åsättas beteckning för
extrem slaktkropp K. Till exempel skall slaktkropp av stut eller kviga där
tornutskottens spetsar på första t.o.m. fjärde bröstkotorna framifrån räknat
är till mer än tre fjärdedelar förbenade märkas stut K respektive kviga K.
Slaktkropp av svin som väger mindre än 40 kilogram och som antingen
har sämre kroppsform än som fordras för unggris eller inte kommer från
ungt svin skall märkas unggris K. Svinslaktkroppar med en köttprocent
under 40 skall märkas 45 K.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
8
Indelning av slaktkroppar i kategorier
29 § Slaktkroppar av nötboskap, häst, får, get, svin och ren skall hänföras
till någon av följande kategorier.
Spädkalv
Slaktkropp från mycket ung kalv av nötboskap. Kalven
skall på grund av tidig slakt inte ha hunnit växa nämn-
värt och därmed ha muskulatur med outvecklad struktur.
Gödkalv Slaktkropp
från
ung kalv av nötboskap som har ett vitt
eller nästan vitt fett.
Mellankalv
Slaktkropp från annan kalv av nötboskap än spädkalv
eller gödkalv. Hela slaktkroppen skall ha de för kalv ut-
märkande egenskaperna exempelvis god lyster och att
bindväv inte framträder tydligt i någon muskel.
Ungtjur
Slaktkropp från okastrerat eller delvis kastrerat handjur
av nötboskap som inte uppfyller kraven för kalv och
vars ålder understiger två år enligt officiella uppgifter i
centrala djurdatabasen.
Yngre tjur
Slaktkropp från okastrerat eller delvis kastrerat handjur
av nötboskap som inte uppfyller kraven för kalv eller
ungtjur. Tornutskottens spetsar på de fyra första bröst-
kotorna framifrån räknat får endast vara obetydligt för-
benade. För femte till och med nionde tornutskottens
spetsar gäller att dessa inte får vara väsentligt förbenade.
Tjur
Slaktkropp från okastrerat eller delvis kastrerat handjur
av nötboskap som inte uppfyller kraven för kalv, ungtjur
eller yngre tjur.
Stut
Slaktkropp från helt kastrerat handjur av nötboskap som
inte uppfyller kraven för kalv.
Kviga
Slaktkropp från hondjur av nötboskap som inte har
kalvat och som inte uppfyller kraven för kalv.
Ungko Slaktkropp från hondjur av nötboskap som har kalvat.
Tornutskottens spetsar på de fyra första bröstkotorna
framifrån räknat får vara högst till tre fjärdedelar för-
benade.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
9
Ko
Slaktkropp från hondjur av nötboskap som har kalvat
men inte uppfyller kraven för ungko.
Unghäst
Slaktkropp från ung häst som inte har växlat någon tand.
Häst
Slaktkropp från häst som inte uppfyller kraven för ung-
häst.
Lamm Slaktkropp
av
ungt får som inte har lammat. Ledytorna i
frambenen skall ha blåaktig färg och bäckenbenfogens
främre del skall ha en i det närmaste cirkelrund form.
Även om ledytorna inte uppfyller kravet på blåaktig färg
skall slaktkroppen hänföras till lamm, om helhets-
intrycket är sådant att det inte råder någon tvekan om att
kroppen i övrigt uppfyller kraven för lamm.
Får
Slaktkropp av får som inte uppfyller kraven för lamm.
Killing
Slaktkropp av get som inte killat. Ledytorna i frambenen
skall ha blåaktig färg.
Get
Slaktkropp av get som inte uppfyller kraven för killing.
Unggris Slaktkropp av ungt svin med normal kroppsform som
väger mindre än 50 kilogram.
Slaktsvin
Slaktkropp av helt kastrerat hansvin eller från honsvin
som inte har grisat. Slaktkroppen skall väga minst 50
kilogram.
Unggalt Slaktkropp av ungt okastrerat eller delvis kastrerat
hansvin eller av ungt tvekönat svin. Slaktkroppen skall
ha god kroppsform och en hud som vid normal slakt kan
bli godkänd som människoföda. Slaktkroppen skall väga
minst 50 kilogram.
Galt
Slaktkropp av okastrerat eller delvis kastrerat hansvin
eller från tvekönat svin som inte uppfyller kraven för
unggris eller unggalt.
Ungsugga Slaktkropp av svin som har grisat. Slaktkroppen skall ha
god kroppsform och ha ett vitt fast fett. Ledytorna i
frambenen skall vara blå och sotgången relativt trång.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
10
Sugga Slaktkropp av svin som har grisat men som inte uppfyl-
ler kraven för ungsugga.
Renkalv Slaktkropp
från
ung ren som inte kalvat. Ledytorna i
frambenen skall ha blåaktig färg.
Ren
Slaktkropp från ren som inte uppfyller kraven för ren-
kalv.
(SJVFS 2002:14).
Indelning av slaktkroppar i klasser
30 § Slaktkroppar av nötkreatur, häst, får och ren skall efter kroppsform
hänföras till någon av följande klasser och där formkraven på lår, rygg
och bogparti för att hänföras till respektive klass är följande:
Sifferkod Klass
Kroppens
form
15
E+
14
E
Extremt svällande och välutvecklade
13
E-
12
U+
11
U
Mycket svällande och välutvecklade
10
U-
9
R+
8
R
Svällande
och
välutvecklade
7
R-
6
O+
5
O
Välutvecklade
4
O-
3
P+
2
P
Något tunna och insjunkna
1
P-
Slaktkropp av spädkalv, get och killing klassificeras inte i klasser.
Indelning av slaktkroppar i fettgrupper
31 § Samtliga slaktkroppar utom spädkalv, killing, get och svin indelas i
grupper enligt nedanstående tabell med avseende på fettansättning. Svår-
bedömda fall skall parteras mellan 10-11 revbenen så att fettmängden
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
11
mellan musklerna kan bedömas bättre. För fårslaktkroppar räcker det dock
med att ett snitt görs i sidan, mellan 10-11 revbenen nära ryggen, utan att
ryggmuskeln skadas.
Sifferkod Fettgrupp Fettansättning
1
1-
2
1 Mycket
liten
3
1+
4
2-
5
2 Liten
6
2+
7
3-
8
3 Ordinär
9
3+
10
4-
11
4 Riklig
12
4+
13
5-
14
5 Mycket
riklig
15
5+
Indelning av slaktkroppar i färggrupper
32 § Slaktkroppar av gödkalv och mellankalv skall fördelas med avse-
ende på slaktkropparnas färg i någon av följande grupper där färgen rela-
teras till den för kategorin normala röda färgen.
Enstjärnig:
Köttets färg skall vara mörkt röd.
Tvåstjärnig:
Köttets färg skall vara röd utan att vara mörkt röd eller
ljust röd.
Trestjärnig:
Köttets färg skall vara ljust röd.
33 § Slaktkropp av svin, med undantag för unggris och galt, skall klassi-
ficeras i hela köttprocent. Köttprocenttalet erhålls med hjälp av en av
Jordbruksverket godkänd mätutrustning. Exempel på godkänd mätutrust-
ning är Hennessy Grading System (HGS). Mätutrustningen skall ha
genomgått service enligt Jordbruksverkets avtal med godkänd service-
givare.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
12
Vid klassificering med HGS skall mätinstrumentets sond föras in och
dras ut vinkelrätt mot ytan på slaktkroppen vid mätstället. Mätpunkt 1 är
omedelbart bakom sista revbenet, 8 centimeter från ryggens mitt. Här
registreras fettjockleken. Mätpunkt 2 är 12 centimeter längre fram på
slaktkroppen och 6 centimeter från ryggens mitt. Här registreras förutom
fettjockleken även ryggmuskelns tjocklek. Om en slaktkropp klassificeras
efter klyvning längs ryggraden skall mätningen ske på den halva som inom
mätområdet har bäst stadga i ryggen.
I följande fall får späckkikare användas:
a. Företag som har dispens att använda späckkikaren. Generell dispens
gäller för företag som klassificerar mindre än 2 000 svinslaktkroppar per
år.
b. Då ordinarie mätutrustning är ur funktion. Mätutrustningen skall
dock sättas i funktion snarast möjligt.
c. Vid klassificering av sanitetsslaktade svin.
d. Vid klassificering av svinslaktkroppar utan svål.
Om en slaktkropp klassificeras utan svål skall för att kompensera för
den borttagna svålen vid mätning med späckkikare ett tillägg till erhållet
mått göras med 2 millimeter för slaktsvin, unggalt och ungsugga respek-
tive med 3 millimeter för sugga. Ett tillägg skall dessutom göras för
tjockleken på det fett som eventuellt tagits bort.
Med späckkikare mäts fettjockleken i mätpunkt 1 enligt mätrutin an-
given i andra stycket ovan. Köttprocenttalet erhålls därefter med hjälp av
följande tabell och kategoriuppdelning.
Slaktsvin och unggalt
Ungsugga och sugga
7 mm och mindre = 65
65
8 mm = 64
65
9 mm = 64
65
10 mm = 63
65
11 mm = 62
65
12 mm = 61
64
13 mm = 61
64
14 mm = 60
63
15 mm = 59
62
16 mm = 58
61
17 mm = 58
61
18 mm = 57
60
19 mm = 56
59
20 mm = 56
59
21 mm = 55
58
22 mm = 54
57
23 mm = 53
56
24 mm = 53
56
25 mm = 52
55
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
13
26 mm = 51
54
27 mm = 50
53
28 mm = 50
53
29 mm = 49
52
30 mm = 48
51
31 mm = 48
51
32 mm = 47
50
33 mm = 46
49
34 mm = 45
48
35 mm = 45
47
36 mm = 45
46
37 mm och mer = 45
45
34 § Styckningsdetaljer av slaktkroppar från ren och renkalv som slaktats
på svenskt kontrollslakteri och som styckas i enlighet med de anvisningar
som anges i den av Jordbruksverket utgivna publikationen RENKÖTT-
STYCKNINGSNORM får efter tillstånd av Jordbruksverket märkas med
av verket inregistrerade varumärken enligt figur 9 och 10 i bilaga 1. S.k.
tumlade produkter får inte märkas med av verket inregistrerat varumärke.
-------------------------
Denna
författning10 träder i kraft den 1 januari 1999 då Statens jord-
bruksverks föreskrifter (SJVFS 1991:122) om klassificering av slakt-
kroppar skall upphöra att gälla.
-------------------------
Denna
författning11 träder i kraft den 1 april 2002.
MATS PERSSON
Håkan Jonsson
(Kontrollenheten)
10
SJVFS 1998:127.
11
SJVFS 2002:14.
SJVFS 2002:14
Saknr O 40
17
Bilaga 2
Förutom vad som skall putsas bort enligt Statens livsmedelsverks
köttbesiktningsföreskrifter m.m. skall följande putsas bort från
kroppen innan invägningen
Nöt, häst, får, get och ren
Lunga, hjärta, lever, njure, huvud med tunga, svans, testiklar, mellan-
gärde och njurtapp, halsven och halsvenfett samt blodkött omkring
sticksåret; i förekommande fall bräss; för kor, ungkor och häst även
juver; för kvigor, unghäst och i förekommande fall gödkalv, mellan-
kalv och får även juvervävnad; för häst och nöt med undantag för
spädkalv, ryggmärg.
Njurfettet tas bort helt. I bäckenet tas alla fettklumpar bort (det s.k.
sotfettet). Vidare tas inuti slaktkroppen allt överflödigt och som klum-
par sittande fett, undantaget bringfettet på reven inuti kroppen, bort.
Halsven och halsvenfett tas bort. Vid halsputsning skall mängden bort-
skuret kött minimeras och halsmusklerna skall så långt möjligt med
oskadad muskelhinna finnas kvar på slaktkroppen. Utanpå kroppen
putsas större fettklumpar runt sotgången och innanlåret bort. Testikel-
fett skall i förekommande fall bort medan ljumskfettet skall vara kvar
intakt på slaktkroppen. Vid hudavdragning får inte underhudsfett dras
med huden och fetthinnorna skall så långt möjligt vara oskadade. För
häst gäller att även sidister och mankister skall putsas bort.
Svin
Hjärta, lunga, lever, njure, tunga, svans, mellangärde, blodkött om-
kring sticksåret, bukister och eventuellt ister i bäcken och bröstparti, i
förekommande fall juvervävnad samt hud i de fall då den är ämnad till
annat än människoföda; för galt utan svål även huvud och fötter; för
sugga och ungsugga även fötter och juvervävnad.