SJVFS 2012:28
Statens jordbruksverks föreskrifter om kvalitetskontroll av färska frukter och grönsaker
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping
Tfn 036-15 50 00
www.jordbruksverket.se
ISSN 1102-0970
SJVFS 2012:28
Statens jordbruksverks föreskrifter om
kvalitetskontroll av färska frukter och grönsaker;
Utkom från trycket
den 13 november 2012
beslutade den 8 november 2012.
Statens jordbruksverk föreskriver, med stöd av 20 § i förordningen 2011:926 om
EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter, följande.
Grundläggande bestämmelser
1 § Grundläggande bestämmelser om kontroll av färska frukter och grönsaker finns i
1. rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande
av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda
bestämmelser för vissa jordbruksprodukter1.
2. kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 av den 7 juni
2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007
vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och
bearbetade grönsaker2.
3. lagen (1994:1710) om EG:s förordningar om jordbruksprodukter, samt
4. förordningen
(2011:926)
om
EU:s
förordningar
om
pris-
och
marknadsreglering av jordbruksprodukter.
Omfattning
2 § Denna författning gäller för frukt och grönsaker med undantag av bananer som
regleras i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:36) om bestämmelser för
efterlevnad av kvalitetskontroll för bananer.
Definitioner
3 § I dessa föreskrifter avses med
Ordinarie inspektionsort: Malmö, Helsingborg, Göteborg, Landvetter, Stockholm
och Arlanda.
Anmälan
4 § Aktörer som tillämpar EU:s handelsnormer för färska frukter och grönsaker ska
anmäla sin verksamhet till Jordbruksverkets växtkontrollenhet. Detta gäller oavsett
om varorna har producerats inom eller utanför EU. Anmälningsskyldigheten gäller
dock inte
- aktör som endast driver detaljhandel eller
1 EUT L 299, 16.11.2007, s. 1, (Celex 32007R1234).
2 EUT L 157, 15.06.2011, s. 1, (Celex 32011R0543).
SJVFS 2012:28
2
- aktör som endast bedriver varutransport
Anmälan ska ske på en av Jordbruksverket fastställd blankett (E11.22). Anmälan
ska lämnas in inom en månad efter det att verksamheten har påbörjats.
Aktör som ändrar eller upphör med sin verksamhet ska omedelbart anmäla detta
skriftligen till växtkontrollenheten.
5 § Aktör som avses i 4 § ska på begäran av Jordbruksverket lämna uppgifter om
produktion, inköp, försäljning, import och export, samt andra förhållanden av
betydelse för tillsyn och kontroll.
Export till och import från tredjeland
6 § Export till tredjeland av de färska frukter och grönsaker m.m. som anges i
bilagan ska anmälas skriftligen till Jordbruksverkets växtkontrollenhet senast
klockan 10.00 vardagen före planerad export. Detta gäller om kontrollen ska ske på
ordinarie inspektionsort. Om kontrollen ska ske på annan ort ska anmälan ha kommit
in senast fem vardagar före planerad export.
7 § Import från tredjeland av de färska frukter och grönsaker m.m. som anges i
bilagan ska anmälas till Jordbruksverkets växtkontrollenhet. Ska importen ske på en
ordinarie inspektionsort ska anmälan ha kommit in senast
- kl. 10.00 vardagen före planerad import om Jordbruksverkets blankett
(E11.12) används,
- kl. 13.00 vardagen före planerad import om Jordbruksverkets e-tjänst för
importanmälan används.
Ska importen ske på annan ort ska anmälan alltid ha kommit in senast fem
vardagar före planerad import.
Kontroll utförs endast i undantagsfall på lördagar, söndagar och helgdagar och då
endast efter skriftlig överenskommelse med Jordbruksverket.
Övriga bestämmelser
8 § Om det finns särskilda skäl kan Jordbruksverket medge undantag från
bestämmelserna i dessa föreskrifter.
-----------
Denna författning träder i kraft den 3 december 2012 då Statens jordbruksverks
föreskrifter (2010:29) om kvalitetskontroll av färska frukter och grönsaker ska
upphöra att gälla.
LEIF DENNEBERG
Kristina Mattsson
(Enheten för handel och marknad)
SJVFS 2012: 28
3
Bilaga
KN-nr
Varuslag
0702
Tomater, färska eller kylda
0703
Kepalök (vanlig lök), schalottenlök,
vitlök, purjolök och lök av andra Allium-
arter, färska eller kylda
0704
Kål, färsk eller kyld
0705
Trädgårdssallat (Lactuca sativa) och
cikoriasallat (Cichorium spp.), färska
eller kylda
0706
Morötter, rovor, rödbetor, haverrot
(salsifi), rotselleri, rädisor och liknande
rotfrukter, färska eller kylda
0707
Gurkor, färska eller kylda
0708
Baljfrukter och baljväxtfrön, färska eller
kylda
0709
Andra grönsaker, färska eller kylda, med
undantag av grönsaker enligt
undernummer 0709 59, 0709 60 91, 0709
60 95, 0709 60 99, 0709 90 31, 0709 90
39, 0709 90 40 och 0709 90 60
0802
Andra nötter, färska eller torkade, även
skalade, med undantag av nötter enligt
undernummer 0802 11 10, 0802 12, 0802
22, 0802 32, 0802 90 20, 0802 90 50,
0802 50 00, 0802 60 00, 0802 90 85.
0803 00 11
Mjölbananer, färska
0804 20 10
Fikon, färska
0804 30 00
Ananas
0804 40 00
Avokado
0804 50 00
Guava, mango och mangostan
0805
Citrusfrukter, färska eller torkade
SJVFS 2012:28
4
0806 10 10
Bordsdruvor, färska
0807
Meloner (inbegripet vattenmeloner) och
papayafrukter, färska
0808
Äpplen, päron och kvittenfrukter, färska
0809
Aprikoser, körsbär, persikor (inbegripet
nektariner), plommon och slånbär, färska
0810
Annan frukt och andra bär, färska
ur 0910 99
Timjan, färsk eller kyld
ur 1211 90 85
Basilikört, citronmeliss, mynta, origanum
vulgare (oregano/vild mejram), rosmarin,
salvia, färska eller kylda
1212 99 30
Johannesbröd