SJVFS 2016:17
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2010:79) om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping
Tfn 036-15 50 00
www.jordbruksverket.se
ISSN 1102-0970
SJVFS 2016:17
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks
föreskrifter (SJVFS 2010:79) om bevarandesorter och
amatörsorter av köksväxter;
Utkom från trycket
den 28 juni 2016
Omtryck
beslutade den 23 juni 2016.
Statens jordbruksverk föreskriver1, med stöd av 10 § utsädesförordningen
(2000:1330), i fråga om verkets föreskrifter (SJVFS 2010:79) om bevarandesorter
och amatörsorter av köksväxter2
dels att 5 och 8 §§ ska upphöra att gälla,
dels att 1, 2, 4 och 7 §§, samt bilaga 1 ska ha följande lydelse,
dels att det i föreskrifterna ska införas en ny paragraf, 27 §, samt närmast före 27
§ en ny rubrik av följande lydelse.
Författningen kommer därför att ha följande lydelse från och med den dag då
denna författning träder i kraft.
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Tillämpningsområde
1 § Dessa föreskrifter innehåller regler för godkännande av bevarandesorter
respektive amatörsorter av de köksväxtarter som anges i bilaga 1, samt för
produktion och saluföring av utsäde av sådana sorter.
Regler för
1. ansökan om intagning av en bevarandesort i den svenska officiella sortlistan,
2. borttagande av en bevarandesort ur den svenska officiella sortlistan,
3. administration av svenska officiella sortlistan, och
4. upprätthållande av växtsorter publicerade i den officiella svenska sortlistan
finns i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av
växtsorter i den svenska sortlistan. (SJVFS 2016:17)
Grundläggande bestämmelser
2 § Grundläggande bestämmelser om utsäde av bevarande- och amatörsorter av
köksväxter finns i utsädeslagen (1976:298) och utsädesförordningen (2000:1330).
(SJVFS 2016:17)
1 Jfr kommissionens genomförandedirektiv 2015/1168/EU av den 15 juli 2015 om ändring av direktiven 2003/90/EG och
2003/91/EG om tillämpningsföreskrifter för artikel 7 i rådets direktiv 2002/53/EG respektive artikel 7 i rådets direktiv
2002/55/EG vad gäller vilka egenskaper som minst ska ingå i undersökningar samt minimikraven för utförandet av
undersökningar av vissa sorter av arter av lantbruksväxter och köksväxter, (EUT L 188, 16.7.2015, s. 39, Celex 32015L0188).
2
Författningen senast omtryckt SJVFS 2015:28.
SJVFS 2016:17
2
Definitioner
3 § De termer som används i utsädeslagen (1976:298) har samma betydelse i dessa
föreskrifter.
I dessa föreskrifter förstås med
bevarandesort: en lantsort eller en annan sort, som även kan vara förädlad, som är
naturligt anpassad till de lokala och regionala betingelserna i Sverige och som hotas
av genetisk utarmning,
lantsort: en uppsättning populationer eller kloner av en växtart som är naturligt
anpassade till betingelserna i sin region,
amatörsort: köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell odling men
som har utvecklats för att odlas under särskilda omständigheter.
En sort ska anses
vara utvecklad för att odlas under särskilda omständigheter om den har utvecklats för
att odlas under särskilda jordbrukstekniska eller klimatiska förhållanden eller
särskilda markförhållanden,
genetisk utarmning: gradvis förlust av genetisk mångfald mellan och inom
populationer eller sorter av samma art, eller reducering av den genetiska basen för en
art till följd av mänskligt agerande eller miljöförändringar, samt
ursprungsregion: den region som bevarandesorten traditionellt har odlats i och
som den är naturligt anpassad till. Om inte annat specifikt anges för en bevarandesort
anses Sverige utgöra ursprungsregionen.
GODKÄNNANDE AV SORTER
Godkännande av bevarandesorter
4 § För att en lantsort eller en annan sort ska kunna godkännas som bevarandesort
ska följande villkor vara uppfyllda.
1. En ansökan enligt 2 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om
intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, ska ha lämnats in till
Jordbruksverket.
2. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
3. Sorten ska vara av intresse för bevarandet av de växtgenetiska resurserna, genom
att den är bedömd som bevarandevärd i första hand enligt de kriterier för bevarande
som har ställts upp inom Programmet för odlad mångfald (POM).
4. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än
bevarandesort. Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan får
den inte godkännas som bevarandesort förrän minst två år har passerat sedan den
togs ut ur den gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
5. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
6. Sorten ska upprätthållas i sin ursprungsregion.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska
sortlistan och markeras som en sort vars utsäde antingen har certifierats som
”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller kontrollerats som ”standardutsäde av en
bevarandesort”. En sådan sort ska införas i EU:s gemensamma sortlista över arter av
köksväxter som en ”bevarandesort vars utsäde ska certifieras i enlighet med artikel
SJVFS 2016:17
3
10 i kommissionens direktiv 2009/145/EG eller kontrolleras i enlighet med artikel 11
i det direktivet”.
Sorter som endast kan kontrolleras som standardutsäde av en bevarandesort införs
i EU:s gemensamma sortlista över arter av köksväxter som en ”bevarandesort vars
utsäde ska kontrolleras i enlighet med artikel 11 i kommissionens direktiv
2009/145/EG”. (SJVFS 2016:17)
5 § har upphävts genom (SJVFS 2016:17).
6 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter3. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
Godkännande av amatörsorter
7 § För att en amatörsort ska kunna godkännas som sådan ska följande villkor vara
uppfyllda.
1. En ansökan enligt 2 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om
intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, ska ha lämnats in till
Jordbruksverket.
2. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
3. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än
amatörsort. Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan får den
inte godkännas som amatörsort förrän minst två år har passerat sedan den togs ut ur
den gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
4. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska
sortlistan och markeras som en amatörsort vars utsäde endast har kontrollerats som
”standardutsäde av en amatörsort”. En sådan sort ska införas i EU:s gemensamma
sortlista över arter av köksväxter som en ”amatörsort vars utsäde ska kontrolleras i
enlighet med artikel 26 i kommissionens direktiv 2009/145/EG”. (SJVFS 2016:17)
8 § har upphävts genom (SJVFS 2016:17)
9 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter2. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
3
EUT L 191, 23.7.2009, s.10, Celex 32009R0637.
SJVFS 2016:17
4
VILLKOR FÖR PRODUKTION OCH SALUFÖRING AV UTSÄDE
Produktion av utsäde av bevarandesorter
10 § Utsäde av en bevarandesort får endast produceras i ursprungsregionen.
11 § Utsäde som används för vidare uppförökning ska härstamma från utsäde som
producerats på så sätt att sorten upprätthålls enligt vedertaget bruk.
12 § När den som saluför utsäde av en bevarandesort också producerar utsädet, ska
storlek och plats för utsädesodlingen anmälas till Jordbruksverket. Anmälan ska
göras senast 14 dagar före produktionssäsongens start så att tillsyn av
utsädesodlingen kan genomföras i den utsträckning Jordbruksverket anser
nödvändig. Om det på grundval av anmälningarna är sannolikt att de högsta tillåtna
arealerna enligt bilaga 1 av en bevarandesort kommer att överskridas, får varje
berörd producent endast saluföra den kvantitet som Jordbruksverket tilldelar under
respektive produktionssäsong. (SJVFS 2015:28).
Villkor för saluföring av utsäde av bevarandesorter
13 § En bevarandesort måste vara godkänd och intagen på den svenska sortlistan
innan utsäde av sorten får saluföras.
14 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter4 kan utsäde av en bevarandesort saluföras
som ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”kontrollerat standardutsäde av en
bevarandesort” utan att ha varit föremål för officiell undersökning. Detta förutsätter
att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst som
framgår av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet ska
dock ha godtagbar sortrenhet.
15 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 14 §. Analyserna ska göras
på prov från homogena partier. Analyserna ska utföras i enlighet med de metoder
som föreskrivs av International Seed Testing Association (ISTA) förutom i fråga om
vad som där rekommenderas i fråga om minsta provvikt. ISTAs rekommedationer i
fråga om minsta provvikt framgår av bilaga 1a i SJVFS 1994:24. Reglerna om högsta
partivikt för utsäde framgår av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter.
16 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
17 § Utsäde av en bevarandesort får endast saluföras i sin ursprungsregion.
4
EUT L 361, 9.12.2004, s. 21, Celex 32004D0842.
SJVFS 2016:17
5
18 § Den högsta kvantitet utsäde som får saluföras i Sverige per år av en
bevarandesort får inte överstiga den mängd som behövs för att producera köksväxter
på det antal hektar som framgår av bilaga 1.
Villkor för saluföring av utsäde av amatörsorter
19 § En amatörsort behöver inte vara godkänd i Sverige men måste vara godkänd
och intagen på EU:s gemensamma sortlista som en amatörsort.
20 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter kan utsäde av amatörsorter saluföras som
”kontrollerat standardutsäde av en amatörsort” utan officiell undersökning. Detta
förutsätter att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst
som framgår av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet
ska dock ha godtagbar sortrenhet.
21 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 20 §. Analyserna ska
utföras i enlighet med de metoder som föreskrivs av International Seed Testing
Association (ISTA) förutom i fråga om vad som där rekommenderas i fråga om
minsta provvikt. ISTAs rekommedationer i fråga om minsta provvikt framgår av
bilaga 1a i SJVFS 1994:24. Reglerna om högsta partivikt för utsäde framgår av
Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde av
köksväxter.
22 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
23 § Den högsta nettovikt per förpackning utsäde som får saluföras i Sverige per år
av en amatörsort framgår av bilaga 4.
Gemensamma bestämmelser om rapportering, efterkontroller och tillsyn
24 § Den som saluför utsäde av en bevarandesort eller en amatörsort ska för varje
produktsäsong rapportera sin sålda kvantitet till Jordbruksverket.
25 § Jordbruksverket kontrollerar genom stickprovskontroller att kvaliteten på
utsäde på marknaden uppfylls.
26 § Vid tillsyn över att villkoren för produktion och saluföring följs
uppmärksammas särskilt sorten och kvantiteterna samt, i fråga om utsäde av
bevarandesorter, platsen för utsädesproduktionen.
SJVFS 2016:17
6
Övriga bestämmelser
27 § Bestämmelser om produktion och certifiering av utsäde finns i Statens
jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde av
köksväxter. (SJVFS 2016:17)
-------------------
Denna författning5 träder i kraft den 1 juli 2016.
LEIF DENNEBERG
Anna Pettersson
(Växtregelenheten)
5 SJVFS 2016:17
SJVFS 2016:17
7
Bilaga 1
Förteckning över köksväxtarter, tekniska frågeformulär från Gemenskapens
växtsortmyndighet (CPVO) eller Internationella unionen för skydd av
växtförädlingsprodukter (UPOV) i de fall sådana finns, samt den maximala
arealen för odling av varje bevarandesort.
Gröda / Art
Vetenskapligt
namn
Frågeformulär
(se www.cpvo.europa.eu
respektive www.upov.int)
Högsta antal
hektar för
produktion av
köksväxt per
bevarandesort
Lök,
schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-
gruppen
CPVO-TQ 046
Cepa-gruppen =
40
Aggregatum-
gruppen = 20
Piplök
Allium fistulosum L. CPVO-TQ 161
10
Purjolök
Allium porrum L.
CPVO-TQ 085
20
Vitlök
Allium sativum L.
CPVO-TQ 162
20
Gräslök
Allium
schoenoprasum L.
CPVO-TQ 198
10
Dansk körvel
Anthriscus
cerefolium (L.)
Hoffm.
10
Blekselleri,
rotselleri
Apium graveolens
L.
CPVO-TQ 082
(Blekselleri),
CPVO-TQ 074
(Rotselleri)
10
Sparris
Asparagus
officinalis L.
CPVO-TQ 130
10
Rödbeta
inklusive
Cheltenhambeta,
mangold
Beta vulgaris L.
CPVO-TQ 060
(Rödbeta, inklusive
Cheltenhambeta)
CPVO-TQ/106
(Mangold)
20
Grönkål,
blomkål,
broccoli,
brysselkål,
savojkål,
vitkål,
rödkål,
kålrabbi
Brassica oleracea
L.
CPVO-TQ 090
(Grönkål),
CPVO-TQ 045
(Blomkål),
CPVO-TQ 151
(Broccoli),
CPVO-TQ 054
(Brysselkål),
CPVO-TQ 048
(Savojkål, Vitkål,
Rödkål),
CPVO-TQ 065
(Kålrabbi)
40
SJVFS 2016:17
8
Rova inklusive
majrova och
salladskål
Brassica rapa L.
UPOV-TG/37
(Majrova)
CPVO-TQ 105
(Salladskål)
40
Chilipeppar,
paprika
Capsicum annuum
L.
CPVO-TQ 076
40
Friséesallat,
escarolesallat
Cichorium endivia
L.
CPVO-TQ 118
10
Endiviasallat
eller witlof-
cikoria,
sallatscikoria,
rotcikoria
Cichorium intybus
L.
CPVO-TQ 173
(endiviasallat eller
witlof-cikoria),
UPOV-TG/154
(sallatscikoria),
CPVO-TQ 172
(rotcikoria)
40
Vattenmelon
Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum.
et Nakai
CPVO-TQ 142
20
Melon
Cucumis melo L.
CPVO-TQ 104
40
Druvgurka,
slanggurka
Cucumis sativus L.
CPVO-TQ 061
20
Jättepumpa
inklusive
vinterpumpa
Cucurbita maxima
Duch.
CPVO-TQ/155
40
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
CPVO-TQ 119
20
Kardon,
kronärtskocka
Cynara cardunculus
L.
CPVO-TQ 184
40
Fodermorot,
morot
Daucus carota L.
CPVO-TQ 049
40
Fänkål
Foeniculum vulgare
Mill.
CPVO-TQ 183
20
Sallat
Lactuca sativa L.
CPVO-TQ 013
40
Persilja
Petroselinum
crispum (Mill.)
Nyman ex A. W.
Hill
CPVO-TQ 136
10
Blomsterböna,
rosenböna
Phaseolus
coccineus L.
CPVO-TQ 009
10
Buskböna,
störböna
Phaseolus vulgaris
L.
CPVO-TQ 012
40
Märgärt,
sockerärt,
spritärt
Pisum sativum L.
(partim)
CPVO-TQ 007
40
Rädisa,
trädgårdsrättika
Raphanus sativus L. CPVO-TQ 064
10
Rabarber
Rheum
rhabarbarum L.
UPOV-TG/62
10
SJVFS 2016:17
9
Svartrot
Scorzonera
hispanica L.
CPVO-TQ/116
10
Tomat
Solanum
lycopersicum L.
CPVO-TQ 044
40
Tomat-
grundstammar
Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
habrochaites S.
Knapp & D.M.
Spooner; Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
peruvianum (L.)
Mill.; Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
cheesmaniae (L.
Ridley) Fosberg
CPVO-TQ 294
10
Aubergin,
äggplanta
Solanum melongena
L.
CPVO-TQ 117
20
Spenat
Spinacia oleracea
L.
CPVO-TQ 055
20
Vintersallat
Valerianella locusta
(L.) Laterr.
CPVO-TQ 075
10
Bondböna
Vicia faba L.
(partim)
CPVO-TQ
Broadbean/1
40
Popmajs,
sockermajs
Zea mays L.
(partim)
CPVO-TQ 002
10
(SJVFS 2016:17)
SJVFS 2016:17
10
Bilaga 2
Krav för särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
För sorter som saknar en officiell provning av särskiljbarhet, enhetlighet och
stabilitet ska följande uppgifter lämnas för att säkerställa identifiering:
1. En beskrivning av sorten enligt de tekniska frågeformulär som anges i bilaga 1 till
dessa föreskrifter, så att sortens särskiljbarhet och stabilitet kan bedömas. Saknas
sådana formulär ska sorten beskrivas på sådant sätt som Jordbruksverket beslutar.
2. Sortens enhetlighet bedöms utifrån provningsriktlinjerna för respektive art som
anges i bilaga 1 respektive bilaga 2 till Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS
2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan.
Undantag från riktlinjerna är att, när enhetligheten bestäms, accepteras upp till 10 %
plantor av klart avvikande typ i kontrollparceller med normal planttäthet.
3. All information från odlingar och observationer av sorten som har gjorts, även från
egen förökning och användning.
SJVFS 2016:17
11
Bilaga 3
Märkningskrav för utsäde av bevarandesorter
1. Texten "EG:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den
sista provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art
5. Bevarandesortens benämning.
6. Texten ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”standardutsäde av en
bevarandesort”.
7. Ursprungsregion.
8. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
9. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
10. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
Märkningskrav för utsäde av amatörsorter
1. Texten "EG:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den
sista provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art
5. Sortens benämning.
6. Texten ”amatörsort”
7. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
8. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
9. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
SJVFS 2016:17
12
Bilaga 4
Förteckning över köksväxtarter och högsta nettovikt per förpackning som får
saluföras.
Gröda / Art
Vetenskapligt namn
Högsta nettovikt
per förpackning (g)
Lök,
schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-gruppen
25
Piplök
Allium fistulosum L.
25
Purjolök
Allium porrum L.
25
Vitlök
Allium sativum L.
25
Gräslök
Allium schoenoprasum L.
5
Dansk körvel
Anthriscus cerefolium (L.)
Hoffm.
25
Blekselleri,
rotselleri
Apium graveolens L.
5
Sparris
Asparagus officinalis L.
5
Rödbeta inklusive
Cheltenhambeta,
mangold
Beta vulgaris L.
25
Grönkål,
blomkål,
broccoli,
brysselkål,
savojkål,
vitkål,
rödkål,
kålrabbi
Brassica oleracea L.
5
Rova inklusive majrova
och salladskål
Brassica rapa L.
25
Chilipeppar, paprika
Capsicum annuum L.
5
Friséesallat,
escarolesallat
Cichorium endivia L.
5
Endiviasallat eller
witlof-cikoria,
sallatscikoria,
rotcikoria
Cichorium intybus L.
5
Vattenmelon
Citrullus lanatus (Thunb.)
Matsum. et Nakai
5
Melon
Cucumis melo L.
5
Druvgurka,
slanggurka
Cucumis sativus L.
25
Jättepumpa inklusive
vinterpumpa
Cucurbita maxima
Duchesne
25
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
25
SJVFS 2016:17
13
Kardon,
kronärtskocka
Cynara cardunculus L.
5
Fodermorot,
morot
Daucus carota L.
25
Fänkål
Foeniculum vulgare Mill.
5
Sallat
Lactuca sativa L.
25
Persilja
Petroselinum crispum
(Mill.) Nyman ex A. W.
Hill
25
Blomsterböna,
rosenböna
Phaseolus coccineus L.
250
Buskböna,
störböna
Phaseolus vulgaris L.
250
Märgärt,
sockerärt,
spritärt
Pisum sativum L. (partim)
250
Rädisa,
trädgårdsrättika
Raphanus sativus L.
25
Rabarber
Rheum rhabarbarum L.
5
Svartrot
Scorzonera hispanica L.
25
Tomat
Solanum lycopersicum L.
5
Aubergin, äggplanta
Solanum melongena L.
5
Spenat
Spinacia oleracea L.
250
Vintersallat
Valerianella locusta (L.)
Laterr.
25
Bondböna
Vicia faba L. (partim)
250
Popmajs,
sockermajs
Zea mays L. (partim)
250