SJVFS 2010:79
Statens jordbruksverks föreskrifter om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping
Tfn 036-15 50 00
www.jordbruksverket.se
ISSN 1102-0970
SJVFS 2010:79
Statens jordbruksverks föreskrifter om
bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter;
Utkom från trycket
den 10 december 2010
beslutade den 9 december 2010.
Statens jordbruksverk föreskriver1, med stöd av 2, 7, 9-13, 20 och 25 §§
utsädesförordningen (2000:1330) följande.
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Tillämpningsområde
1 § Dessa föreskrifter innehåller regler för godkännande av bevarandesorter
respektive amatörsorter av de köksväxtarter som anges i bilaga 1, samt för
produktion och saluföring av utsäde av sådana sorter.
Grundläggande bestämmelser
2
§
Grundläggande bestämmelser om certifiering m.m. av utsäde finns i
utsädeslagen (1976:298), i utsädesförordningen (2000:1330) samt i Statens jord-
bruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde av
köksväxter.
Definitioner
3 § De termer som används i utsädeslagen (1976:298) har samma betydelse i dessa
föreskrifter.
I dessa föreskrifter förstås med
bevarandesort: en lantsort eller en annan sort, som även kan vara förädlad, som är
naturligt anpassad till de lokala och regionala betingelserna i Sverige och som hotas
av genetisk utarmning,
lantsort: en uppsättning populationer eller kloner av en växtart som är naturligt
anpassade till betingelserna i sin region,
amatörsort: köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell odling men
som har utvecklats för att odlas under särskilda omständigheter.
En sort ska anses
vara utvecklad för att odlas under särskilda omständigheter om den har utvecklats för
att odlas under särskilda jordbrukstekniska eller klimatiska förhållanden eller
särskilda markförhållanden,
genetisk utarmning: gradvis förlust av genetisk mångfald mellan och inom
populationer eller sorter av samma art, eller reducering av den genetiska basen för en
art till följd av mänskligt agerande eller miljöförändringar, samt
1 Jfr Kommissionens direktiv 2009/145/EG av den 26 november 2009 om vissa undantag för godkännande av lantsorter och
andra sorter av köksväxter som traditionellt har odlats på vissa platser och i vissa regioner och som hotas av genetisk utarmning
och av köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell odling men som har utvecklats för att odlas under särskilda
omständigheter och om saluföring av utsäde av dessa lantsorter och andra sorter (EUT L 312, 27.11.2009, s. 44, Celex
SJVFS 2010:79
ursprungsregion: den region som bevarandesorten traditionellt har odlats i och
som den är naturligt anpassad till. Om inte annat specifikt anges för en bevarandesort
anses Sverige utgöra ursprungsregionen.
GODKÄNNANDE AV SORTER
Godkännande av bevarandesorter
4 § För att en lantsort eller en annan sort ska kunna godkännas som bevarandesort
ska följande villkor vara uppfyllda.
1. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
2. Sorten ska vara av intresse för bevarandet av de växtgenetiska resurserna,
genom att den är bedömd som bevarandevärd i första hand enligt de kriterier för
bevarande som har ställts upp inom Programmet för odlad mångfald (POM).
3. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än
bevarandesort. Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan får
den inte godkännas som bevarandesort förrän minst två år har passerat sedan den
togs ut ur den gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
4. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
5. Sorten ska upprätthållas i sin ursprungsregion.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska
sortlistan och markeras som en sort vars utsäde antingen har certifierats som
”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller kontrollerats som ”standardutsäde av en
bevarandesort”. En sådan sort ska införas i EU:s gemensamma sortlista över arter av
köksväxter som en ”bevarandesort vars utsäde ska certifieras i enlighet med artikel
10 i kommissionens direktiv 2009/145/EG eller kontrolleras i enlighet med artikel 11
i det direktivet”.
Sorter som endast kan kontrolleras som standardutsäde av en bevarandesort införs i
EU:s gemensamma sortlista över arter av köksväxter som en ”bevarandesort vars
utsäde ska kontrolleras i enlighet med artikel 11 i kommissionens direktiv
2009/145/EG”.
5 § Ansökan ska göras på blankett som Jordbruksverket fastställer. Ansökan ska
omfatta en beskrivning av sorten och uppgift om sortbenämningen. Om det finns fler
än en sortbenämning för sorten ska detta anges tillsammans med historiska belägg
för dessa.
Ansökan ska, om så begärs, åtföljas av ett utsädesprov för Jordbruksverkets
kontroll av sortens identitet. Utsädesprovet ska tas ut och hanteras på sådant sätt som
Jordbruksverket beslutar.
6 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter2. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
2
EUT L 191, 23.7.2009, s.10 (Celex 32009R0637).
2
SJVFS 2010:79
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
Godkännande av amatörsorter
7 § För att en amatörsort ska kunna godkännas som sådan ska följande villkor vara
uppfyllda.
1. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
2. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än
amatörsort. Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan får den
inte godkännas som amatörsort förrän minst två år har passerat sedan den togs ut ur
den gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
3. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska
sortlistan och markeras som en amatörsort vars utsäde endast har kontrollerats som
”standardutsäde av en amatörsort”. En sådan sort ska införas i EU:s gemensamma
sortlista över arter av köksväxter som en ”amatörsort vars utsäde ska kontrolleras i
enlighet med artikel 26 i kommissionens direktiv 2009/145/EG”.
8 § Ansökan ska göras på blankett som Jordbruksverket fastställer. Ansökan ska
omfatta en beskrivning av sorten och uppgift om sortbenämningen. Om det finns fler
än en sortbenämning för sorten ska detta anges tillsammans med historiska belägg
för dessa.
9 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter2. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
VILLKOR FÖR PRODUKTION OCH SALUFÖRING AV UTSÄDE
Produktion av utsäde av bevarandesorter
10 § Utsäde av en bevarandesort får endast produceras i ursprungsregionen.
11 § Utsäde som används för vidare uppförökning ska härstamma från utsäde som
producerats på så sätt att sorten upprätthålls enligt vedertaget bruk.
12 § När den som saluför utsäde av en bevarandesort också producerar utsädet, ska
storlek och plats för utsädesodlingen anmälas till Jordbruksverket. Anmälan ska
göras senast 14 dagar före sådd så att tillsyn av utsädesodlingen kan genomföras i
den utsträckning Jordbruksverket anser nödvändig. Om det på grundval på
anmälningarna är sannolikt att de högsta tillåtna arealerna enligt bilaga 1 av en
bevarandesort kommer att överskridas, får varje berörd producent endast saluföra den
kvantitet som Jordbruksverket tilldelar under respektive produktionssäsong.
3
SJVFS 2010:79
Villkor för saluföring av utsäde av bevarandesorter
13 § En bevarandesort måste vara godkänd och intagen på den svenska sortlistan
innan utsäde av sorten får saluföras.
14 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter3 kan utsäde av en bevarandesort saluföras
som ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”kontrollerat standardutsäde av en
bevarandesort” utan att ha varit föremål för officiell undersökning. Detta förutsätter
att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst som
framgår av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet ska
dock ha godtagbar sortrenhet.
15 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 14 §. Analyserna ska göras
på prov från homogena partier. Analyserna ska utföras i enlighet med de metoder
som föreskrivs av International Seed Testing Association (ISTA) förutom i fråga om
vad som där rekommenderas i fråga om minsta provvikt. ISTAs rekommedationer i
fråga om minsta provvikt framgår av bilaga 1a i SJVFS 1994:24. Reglerna om högsta
partivikt för utsäde framgår av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter.
16 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
17 § Utsäde av en bevarandesort får endast saluföras i sin ursprungsregion.
18 § Den högsta kvantitet utsäde som får saluföras i Sverige per år av en
bevarandesort får inte överstiga den mängd som behövs för att producera köksväxter
på det antal hektar som framgår av bilaga 1.
Villkor för saluföring av utsäde av amatörsorter
19 § En amatörsort behöver inte vara godkänd i Sverige men måste vara godkänd
och intagen på EU:s gemensamma sortlista som en amatörsort.
20 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter kan utsäde av amatörsorter saluföras som
”kontrollerat standardutsäde av en amatörsort” utan officiell undersökning. Detta
förutsätter att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst
som framgår av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet
ska dock ha godtagbar sortrenhet.
21 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 20 §. Analyserna ska
utföras i enlighet med de metoder som föreskrivs av International Seed Testing
3
EUT L 361, 9.12.2004, s. 21, Celex 32004D0842.
4
SJVFS 2010:79
Association (ISTA) förutom i fråga om vad som där rekommenderas i fråga om
minsta provvikt. ISTAs rekommedationer i fråga om minsta provvikt framgår av
bilaga 1a i SJVFS 1994:24. Reglerna om högsta partivikt för utsäde framgår av
Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde av
köksväxter.
22 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
23 § Den högsta nettovikt per förpackning utsäde som får saluföras i Sverige per år
av en amatörsort framgår av bilaga 4.
Gemensamma bestämmelser om rapportering, efterkontroller och tillsyn
24 § Den som saluför utsäde av en bevarandesort eller en amatörsort ska för varje
produktsäsong rapportera sin sålda kvantitet till Jordbruksverket.
25 § Jordbruksverket kontrollerar genom stickprovskontroller att kvaliteten på
utsäde på marknaden uppfylls.
26 § Vid tillsyn över att villkoren för produktion och saluföring följs
uppmärksammas särskilt sorten och kvantiteterna samt, i fråga om utsäde av
bevarandesorter, platsen för utsädesproduktionen.
-----------
Denna författning träder i kraft den 31 december 2010.
Mats Persson
Linda
Qvarnemark
(Växtodlingsenheten)
5
SJVFS 2010:79
Bilaga 1
Förteckning över köksväxtarter, tekniska frågeformulär från Gemenskapens
växtsortmyndighet i de fall sådana finns, samt den maximala arealen för odling
av varje bevarandesort.
Gröda / Art
Vetenskapligt
namn
Frågeformulär
(se www.cpvo.europa.eu
respektive www.upov.int)
Högsta antal
hektar för
produktion av
köksväxt per
bevarandesort
Lök
Schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-
gruppen
TP 46/2, 1.4.2009
Cepa-gruppen =
40
Aggregatum-
gruppen = 20
Piplök
Allium fistulosum L.
TP 161/1, 11.3.2010
10
Purjolök
Allium porrum L.
TP 85/2, 1.4.2009
20
Vitlök
Allium sativum L.
TP 162/1, 25.3.2004
20
Gräslök
Allium
schoenoprasum L.
TP 198/1, 1.4.2009
10
Dansk körvel
Anthriscus cerefolium
(L.) Hoffm.
10
Blekselleri
Rotselleri
Apium graveolens L.
TP 82/1, 13.3.2008
(Blekselleri)
TP 74/1, 13.3.2008
(Rotselleri)
10
Sparris
Asparagus officinalis
L.
TP 130/1, 27.3.2002
10
Rödbeta (inklusive
Cheltenhambeta)
Mangold
Beta vulgaris L.
TP 60/1, 1.4.2009
(Rödbeta, inklusive
Cheltenhambeta)
TG/106/4, 31.3.2004
(Mangold)
20
Grönkål
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Savojkål
Vitkål
Rödkål
Kålrabbi
Brassica oleracea L.
TG/90/6, 31.3.2004
(Grönkål)
TP 45/2, 11.3.2010
(Blomkål)
TP 151/2, 21.3.2007
(Broccoli)
TP 54/2, 1.12.2005
(Brysselkål)
TP 48/2, 1.12.2005
(Savojkål, Vitkål,
Rödkål)
TP 65/1, 25.3.2004
(Kålrabbi)
40
6
SJVFS 2010:79
Rova (inklusive
majrova och
salladskål)
Brassica rapa L.
TG/37/10, 4.4.2001
(majrova)
TP 105/1, 13.3.2008
(salladskål)
40
Chilipeppar, paprika Capsicum annuum L. TP 76/2, 21.3.2007
40
Friséesallat
Escarolesallat
Cichorium endivia L. TP 118/2, 1.12.2005
10
Endiviasallat eller
witlof-cikoria
Sallatscikoria
Rotcikoria
Cichorium intybus L.
TP 173/1, 25.3.2004
(Endiviasallat eller
witlof-cikoria)
TG/154/3,
18.10.1996
(Sallatscikoria)
TP 172/2, 1.12.2005
(Rotcikoria)
40
Vattenmelon
Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum. et
Nakai
TP 142/1, 21.3.2007
20
Melon
Cucumis melo L.
TP 104/2, 21.3.2007
40
Druvgurka
Slanggurka
Cucumis sativus L.
TP 61/2, 13.3.2008
20
Jättepumpa
(inklusive
vinterpumpa)
Cucurbita maxima
Duchesne
TG/155/4rev.,
28.3.2007 + 1.4.2009
40
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
TP 119/1, 25.3.2004
20
Kardon
Kronärtskocka
Cynara cardunculus
L.
TP 184/1, 25.3.2004
40
Fodermorot
Morot
Daucus carota L.
TP 49/3, 13.3.2008
40
Fänkål
Foeniculum vulgare
Mill.
TP 183/1, 25.3.2004
20
Sallat
Lactuca sativa L.
TP 13/4, 1.4.2009
40
Tomat
Lycopersicon
esculentum Mill.
TP 44/3, 21.3.2007
40
Persilja
Petroselinum crispum
(Mill.) Nyman ex A.
W. Hill
TP 136/1, 21.3.2007
10
Blomsterböna
Phaseolus coccineus
L.
TP 9/1, 21.3.2007
10
Buskböna
Störböna
Phaseolus vulgaris L. TP 12/3, 1.4.2009
40
Märgärt
Sockerärt
Spritärt
Pisum sativum L.
(partim)
TP 7/2, 11.3.2010
40
7
SJVFS 2010:79
Rädisa
Rättika
Raphanus sativus L.
TP 64/1, 27.3.2002
(Rädisa)
TG/63/6, 24.3.1999
(Rättika)
10
Rabarber
Rheum rhabarbarum
L.
TG/62/6, 24.3.1999
10
Svartrot
Scorzonera hispanica
L.
TG/116/4, 24.3.2010 10
Aubergin, äggplanta Solanum melongena
L.
TP 117/1, 13.3.2008
20
Spenat
Spinacia oleracea L.
TP 55/3, 11.3.2010
20
Vintersallat
Valerianella locusta
(L.) Laterr.
TP 75/2, 21.3.2007
10
Bondböna
Vicia faba L. (partim) TP
Broadbean/1,
25.3.2004
40
Popmajs
Sockermajs
Zea mays L. (partim)
TP 2/3, 11.3.2010
10
8
SJVFS 2010:79
Bilaga 2
Krav för särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
För sorter som saknar en officiell provning av särskiljbarhet, enhetlighet och
stabilitet ska följande uppgifter lämnas för att säkerställa identifiering:
1. En beskrivning av sorten enligt de tekniska frågeformulär som anges i bilaga 1 till
dessa föreskrifter, så att sortens särskiljbarhet och stabilitet kan bedömas. Saknas
sådana formulär ska sorten beskrivas på sådant sätt som Jordbruksverket beslutar.
2. Sortens enhetlighet bedöms utifrån provningsriktlinjerna för respektive art som
anges i bilaga 1 respektive bilaga 2 till Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS
2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan.
Undantag från riktlinjerna är att, när enhetligheten bestäms, accepteras upp till 10
% plantor av klart avvikande typ i kontrollparceller med normal planttäthet.
3. All information från odlingar och observationer av sorten som har gjorts, även från
egen förökning och användning.
9
SJVFS 2010:79
Bilaga 3
Märkningskrav för utsäde av bevarandesorter
1. Texten "EG:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den
sista provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art
5. Bevarandesortens benämning.
6. Texten ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”standardutsäde av en
bevarandesort”.
7. Ursprungsregion.
8. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
9. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
10. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
Märkningskrav för utsäde av amatörsorter
1. Texten "EG:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den
sista provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art
5. Sortens benämning.
6. Texten ”amatörsort”
7. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
8. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
9. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
10
SJVFS 2010:79
Bilaga 4
Förteckning över köksväxtarter och högsta nettovikt per förpackning som får
saluföras.
Gröda / Art
Vetenskapligt namn Högsta nettovikt per
förpackning (g)
Lök
Schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-gruppen
25
Piplök
Allium fistulosum L.
25
Purjolök
Allium porrum L.
25
Vitlök
Allium sativum L.
25
Gräslök
Allium schoenoprasum
L.
5
Dansk körvel
Anthriscus cerefolium
(L.) Hoffm.
25
Blekselleri
Rotselleri
Apium graveolens L.
5
Sparris
Asparagus officinalis
L.
5
Rödbeta (inklusive
Cheltenhambeta)
Mangold
Beta vulgaris L.
25
Grönkål
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Savojkål
Vitkål
Rödkål
Kålrabbi
Brassica oleracea L.
5
Rova (inklusive
majrova och
salladskål)
Brassica rapa L.
25
Chilipeppar, paprika Capsicum annuum L.
5
Friséesallat
Escarolesallat
Cichorium endivia L.
5
Endiviasallat eller
witlof-cikoria
Sallatscikoria
Rotcikoria
Cichorium intybus L.
5
Vattenmelon
Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum. et
Nakai
5
Melon
Cucumis melo L.
5
Druvgurka
Cucumis sativus L.
25
11
SJVFS 2010:79
Slanggurka
Jättepumpa
(inklusive
vinterpumpa)
Cucurbita maxima
Duchesne
25
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
25
Kardon
Kronärtskocka
Cynara cardunculus L. 5
Fodermorot
Morot
Daucus carota L.
25
Fänkål
Foeniculum vulgare
Mill.
5
Sallat
Lactuca sativa L.
25
Tomat
Lycopersicon
esculentum Mill.
5
Persilja
Petroselinum crispum
(Mill.) Nyman ex A.
W. Hill
25
Blomsterböna
Phaseolus coccineus
L.
250
Buskböna
Störböna
Phaseolus vulgaris L.
250
Märgärt
Sockerärt
Spritärt
Pisum sativum L.
(partim)
250
Rädisa
Rättika
Raphanus sativus L.
25
Rabarber
Rheum rhabarbarum
L.
5
Svartrot
Scorzonera hispanica
L.
25
Aubergin, äggplanta Solanum melongena L. 5
Spenat
Spinacia oleracea L.
250
Vintersallat
Valerianella locusta
(L.) Laterr.
25
Bondböna
Vicia faba L. (partim) 250
Popmajs
Sockermajs
Zea mays L. (partim) 250
12