SOU 1986:27

Folkets främsta företrädare : tre undersökningar av riksdagsledamöternas arbete i och utanför riksdagen : rapporter till Folkstyrelsekommittén

4. Riksdagsledamöternas representativitet [ ett partiorganisatoriskt

perspektiv ............................... 4.1 Inledning ............................ 4.2 Vem och vad bör riksdagsledamöterna representera? . . . . 4.3 Sakinnehållet i lokala och regionala möten ..........

5 Nomineringsprocessen inför riksdagsval ............. 5.1 Inledning ............................ 5.2 Nomineringsprocessen ..................... 5.2.1 Moderata samlingspartiet ............... 5.2.2 Centerpartiet ...................... 5.2.3 Folkpartiet ....................... 5.2.4 Socialdemokraterna .................. 5.2.5 Vänsterpartiet kommunisterna ............ 5.3 Provvalens inflytande en sammanfattning .......... 5.4 Centrala direktiv under nomineringsprocessen ........

5.4.1 Styrning av principerna för nomineringsarbetet . . . 5.4.2 Styrning vad avser enskilda personer ......... 5.5 Sammanfattning ........................

Referenser ..............................

93

93 93 95 95 95 96 96 97 98 99

101

103 105

107

107 107

109 110

113

113 114 115

119 119 120 120 121 121 121 122 122 123 124 124 125

127

Författarna

Ulf Christoffersson, född 1944, är universitetslekor i statskunskap vid Göte- borgs Universitet. För närvarande tjänstgör han som biträdande sekreterare i folkstyrelsekommittén.

Torbjörn Larsson, född 1950, är forskningsassistent i statskunskap vid Stockholms Universitet. Han disputerar inom kort på en avhandling om samordningen inom regeringskansliet.

Jon Pierre, född 1953, är verksam som forskare och lärare i statskunskap vid Lunds Universitet. Han disputerar våren 1986 på en avhandling om den socialdemokratiska partikongressen och dess inflytande på regeringspoliti- ken.

Riksdagsledamöternas arbetsvecka Ulf Christoffersson

Sammanfattning

Undersökningen utgör en uppföljning till studier av riksdagsledamöternas arbetssituation som tidigare utförts vid två tillfällen, 1974 och 1977, av riks- dagens arbetsformsutredning. Den bygger främst på en dagboksstudie ut— förd under en arbetsvecka. Samtliga tjänstgörande riksdagsledamöter om- bads att timme för timme ange i vilken utsträckning de varit sysselsatta med arbetsuppgifter i anknytning till riksdagsuppdraget, samt att med hjälp av ett enkelt kategorischema ange vari arbetet bestod.

Huvudintrycket är att inga avgörande förändringar inträffat sedan mitten av 1970-talet. Riksdagsledamöterna rapporterar nu som tidigare en genom- snittlig arbetsvecka på 55 till 60 timmar, De individuella avvikelserna är dock stora. Några ledamöter har varit sysselsatta i mer än 80 timmar under undersökningsveckan med uppgifter i anknytning till ledamotskapet.

Jämfört med de tidigare undersökningarna har en något större andel av tiden åtgått för det egentliga riksdagsarbetet, dvs. verksamhet i riksdagens kammare, i utskott och partigrupper. En klar nedgång märks i den tid som åtgått för kommunala uppdrag. Inledningsvis konstateras och att andelen le— damöter som innehar kommunala förtroendeuppdrag minskat kraftigt sedan tvåkammarriksdagens dagar. 1969 hade nära 80 procent av ledamöterna kommunala uppdrag, 1983 endast en tredjedel. Särskilt märkbar är ned— gången i andelen ledamöter med ledande kommunala uppdrag, t.ex. som ledamöter av kommunstyrelser eller landstingens förvaltningsutskott.

Ledamöterna gavs i samband med dagboksstudien möjlighet att ange vil- ka arbetsuppgifter de skulle vilja ägna mer respektive mindre tid åt, samt att ge förslag till förändringar i riksdagens arbetsformer. Främst bland önske- målen om förändringar står ökad biträdeshjälp till ledamöterna. Man efter- lyser också en bättre planering av riksdagsarbetet. Dels önskar man en jämnare arbetsbelastning under året, dels vill man ha en bättre planering av de enskilda arbetsveckorna med tidigare information om eventuella kvälls- plena och voteringar.

Ett stort antal ledamöter uppger att de känner sig mycket tidspressade. De skulle önska mer tid för att sätta sig in i de aktuella riksdagsärendena, för att skaffa sig bakgrundskunskaper och för att delta i den allmänna debat- ten. De önskar också mera tid för att delta i parti- och organisationsliv på hemorten och för arbetsplatsbesök och väljarkontakt.

1. Bakgrund

Riksdagens arbetsformsutredning har tidigare vid två tillfällen, 1974 och 1977, utfört undersökningar av riksdagsledamöternas arbetsvecka (Arbets- formsutredningen 1976, 1979) Vid båda tillfällena genomfördes studien i no- vember (vecka 48). November är för riksdagen den mest arbetstyngda må— naden under hösten vad gäller verksamheten i utskott och kammare. Under- sökningen genomfördes så att ledamöterna ombads att timme för timme, måndag till lördag, ange om de var sysselsatta med några till riksdagsupp- draget knutna arbetsuppgifter. De ombads också att med hjälp av ett enkelt klassifikationsschema ange vari arbetsuppgifterna bestod.

De båda undersökningarna uppvisar mycket likartade resultat. Den ge- nomsnittliga arbetstiden för riksdagsledamöterna uppmättes 1974 till nära 58 timmar. 1977 var den 53 1/2 timme. Skillnaden är inte större än att den lätt kan förklaras av tillfälliga variationer i arbetsbelastningen, från vecka till vecka. Plenitiden i kammaren var t.ex. nio timmar längre under under- sökningsveckan 1974 än vid motsvarande tid 1977. Även arbetstidens fördel- ning på olika typer av verksamheter var likartad vid de två undersökningstill- fällena. Cirka 1/3—del åtgick till vad som benämndes den ”inre” verksamhe- ten, dvs. arbete i utskott, kammare och riksdagsgrupper, 1/3-del till verk- samhet i partiorganisationerna utanför riksdagen, i intresseorganisationer och i statliga och kommunala organ, under det att resterande tid åtgick för i huvudsak inläsnings- och förberedelsearbete.

Syftet med att än en gång upprepa studien av riksdagsledamöternas ar- betsvecka var i första hand att se om några väsentliga förändringar inträffat sedan det senaste undersökningstillfället. Folkstyrelsekommittén har i upp- drag att särskilt se till möjligheterna att förstärka riksdagsledamöternas tid och tillfälle till kontakt med medborgarna. Av speciellt intresse är därför att studera vilka förändringar som inträffat i den ”yttre verksamheten”, leda- möternas deltagande i parti- och organisationsverksamhet, deras kommuna- la engagemang och deras verksamhet i statliga styrelser och kommittér samt de uppvaktningar de varit utsatta för av organisationer och enskilda. Jämfört med de tidigare undersökningarna har den här gången en något större upp- märksamhet ägnats åt ledamöternas verksamhet på hemorten och i valkret- sen.

1974 ombads ledamöterna att utöver dagboksbladet också lämna uppgif- ter om de uppdrag de innehade såväl inom som utom riksdagen, det ungefär- liga antalet sammanträden och tidsåtgången för dessa uppdrag under en tolvmånadersperiod. När enkätstudien upprepades 1977 uteslöts denna del

av enkätformuläret. Den har inte heller medtagits i den nu aktuella under- sökningen. Istället har uppgifter om ledamöternas uppdrag hämtats från den sammanställning av biografiska uppgifter om ledamöterna i 1982-1985 års riksdag som utgivits av Riksdagens förvaltningskontor. Riksdagsledamöterna har liksom 1974 getts möjlighet att ange vilka arbetsuppgifter de skulle vilja ägna mer tid åt, vilka de anser tar för mycket tid i anspråk, samt att lämna förslag till förändringar och förbättringar som skulle kunna vidtas för att påverka tidsåtgången i riksdagsarbetet. Därutöver innehåller enkäten denna gång frågor om ledamöternas delta- gande i partiarbetet på regional och lokal nivå. Frågorna i denna del av enkä- ten har utformats så att jämförbarhet erhålls med den studie av de regionala partiorganisationerna som genomförts för folkstyrelsekommitténs räkning.

2. Riksdagsledamöternas uppdrag

2.1. Biografiska uppgifter om ledamöterna

Riksdagens förvaltningskontor har sammanställt en matrikel för riksdagen 1982-1985 med uppgifter om ledamöternas aktuella och tidigare uppdrag i och utanför riksdagen. Matrikeln är främst baserad på enkätuppgifter från ledamöterna och avser förhållandena 1 juli 1983.

Redovisningen i det följande av ledamöternas uppdrag i statliga organ, som kommunala förtroendemän eller i partiorganisationerna, bygger på denna sammanställning.

2.2. Uppdrag i statliga organ

Samtliga riksdagspartier har representanter i offentliga kommittéer. I matri— keln redovisas att en tredjedel av ledamöterna hade sådana uppdrag 1 juli 1983. Antalet offentliga utredningar med parlamentariker som ledamöter växlar från tid till annan. Andelen ledamöter med kommittéuppdrag var sannolikt något större 1985 än vad matrikeln redovisar. Områdesmässigt har kommittéledamotskapet ofta ett samband med ledamöternas placering i riksdagsutskott, så att t.ex. ledamöter av utbildningspolitiska utredningar tillhör riksdagens utbildningsutskott.

Ledamöternas områdesspecialisering visar sig också i ledamotskap i sty- relser för centrala verk eller andra centrala statliga organ. Uppdragskoncen- trationen kan därför bli betydande till de mest etablerade "sektorspolitiker- na”. Vpk har nästan ingen representation i centrala statliga styrelser och nämnder, de fyra övriga riksdagspartierna är representerade i huvudsak pro- portionellt mot partigruppernas storlek.

I viss utsträckning har ledamöter av riksdagen också av landstingen, eller av de utanför landsting stående kommunerna, utsetts till ledamöter i statliga styrelser på regional nivå. 37 av riksdagens ledamöter var 1983 styrelseleda- möter i länsstyrelserna i hemlänen. Av dessa tillhörde 15 moderata sam- lingspartiet. 14 SAP. 7 centerpartiet och 1 vpk. Moderaterna och socialde- mokraterna hade i tillägg därtill några ledamöter som var ledamöter av stat- liga länsnämnder.

2.3. Uppdrag i kommuner och landsting

Andelen aktiva kommunpolitiker bland riksdagsledamöterna har minskat under de senaste decennierna. Fortfarande gäller dock att den alldeles över- väldigande delen av ledamöterna, cirka 85 procent, före invalet i riksdagen varit kommunalpolitiskt aktiva. Någon förändring av rekryteringen till riksdagen tycks, vad gäller kommunal bakgrund, inte ha ägt rum. Även bland de ledamöter som för första gången invaldes i riksdagen 1982 har mer än 80 procent varit verksamma i primärkommuner och/eller landstingskom- muner. Centerpartiet har den klart lägsta andelen ledamöter, endast fyra procent, utan erfarenhet av kommunal verksamhet. Vpk har den största an- delen ledamöter som inte varit kommunalpolitiskt verksamma. En tredjedel av riksdagsgruppens ledamöter 1982 hade inte innehaft kommunala upp- drag.

Den kommunala verksamheten har kraftigt ändrat såväl omfattning som karaktär under tiden efter andra världskriget. Den kommunala förvaltning— en har vuxit snabbt, framförallt i landstingskommunerna. De ledande kom- munpolitikerna är hel— eller deltidsanställda förtroendemän. Kommunala sammanträden hålls i allt större utsträckning på dagtid under vardagarna. Landstingen sammanträder oftare än tidigare. Allt detta har gjort att det blivit allt svårare att förena aktiv kommunal förtroendemannaverksamhet med ledamotskap i riksdagen. I tabell 1 redovisas andelen ledamöter med kommunala eller landstingskommunala uppdrag i andra kammaren 1969 jämfört med riksdagen 1983. Uppgifterna från 1969 har hämtats från den intervjuundersökning med andra kammarens ledamöter som utfördes av Representationsundersökningen, Statsvetenskapliga institutionen vid Göte— borgs Universitet.

Tabell ] Andel ledamöter med kommunala uppdrag i andra kammaren 1969 och i riksdagen 1983. Procent av ledamöterna

1969 1983 Kommunfullmäktigeledamöter 43 23 Ledamöter av kommunstyrelse 24 3 Landstingsledamöter 35 8 Ledamöter av förvaltningsutskott 12 2 Ledamöter med något kommunalt uppdrag 78 33

Andelen ledamöter som har kvar kommunala uppdrag varierar mellan partierna. Socialdemokraterna har den klart högsta andelen ledamöter med primärkommunala uppdrag. En tredjedel av partiet riksdagsledamöter är le- damöter av kommunfullmäktige i hemkommunen. Folkpartiet har som prin- cip att ledamöterna inte skall inneha uppdrag som kommunala förtroende- män. En av partiets riksdagledamöter var 1983 kommunfullmäktig. I övrigt finns inga kommunala uppdrag redovisade för de folkpartistiska ledamöter- na. Centerpartiet har den största andelen som är ledamöter av landsting. Ändå är förändringen jämfört med 1969 störst för just centerpartiet. Då var två-tredjedelar av partiets representanter i andra kammaren landstingsleda- möter.

Tabell 2 Riksdagsledamöternas kommunala uppdrag 1983. Andel (procent) för parti-

erna Parti m e fp s vpk samtl

Kommunfullmäktigeledamöter 17 18 5 32 15 23 Ledamöter av kommunstyrelsen 2 2 0 4 0 3 Ledamöter av annan styrelse. nämnd 9 2 0 16 10 10 Ledamöter med något primärkommunalt uppdrag 21 18 5 36 25 27 Landstingsledamöter 11 14 0 5 5 8 Ledamöter av förvaltningsutskott 1 4 0 1 0 2 Ledamöter av annan landstingskommunal styrelse,

nämnd 3 O 0 1 5 3 Ledamöter med något landstingskommunalt

uppdrag 12 14 0 5 10 9 Ledamöter med något kommunalt uppdrag 28 30 5 40 25 33

2.4. Uppdrag i de regionala och lokala parti- organisationerna

Knappt hälften av ledamöterna var 1983 ledamöter av de regionala partior— ganisationernas styrelser. Variationerna mellan partierna är små, de borger— liga ledamöterna hade i något större utsträckning sådana uppdrag än de soci- alistiska.

En knapp fjärdedel av riksdagsledamöterna är enligt matrikeln ledamöter av de lokala partiorganisationernas styrelser. Huvuddelen av de ledamöter som innehar sådana uppdrag är ordförande i den lokala partiorganisationen.

3. Dagboksstudien

3.1. Undersökningens uppläggning

För att få så stor jämförbarhet med de tidigare studierna som möjligt har även denna gång tekniken med dagboksblad utnyttjats. Ledamöterna har också som tidigare ombetts rapportera sina aktiviteter under tiden 08-22 var- je dag. Det kodschema som använts är i huvudsak detsamma som utnyttja- des 1974 och 1977. För att få en mer komplett bild av veckoslutsaktiviteterna omfattar undersökningen denna gång också söndagen.

Det kunde i och för sig ha funnits anledning att låta rapporteringen omfat- ta en större del av dygnet. En inte obetydlig del av ledamöterna torde t.ex. befinna sig på resa till Stockholm redan före klockan 8 på tisdagsmorgonen. Kvällsplena kan också pågå fram till 24.00. Dessa förhållanden har dock va- rit desamma vid tidigare undersökningstillfällen. För jämförbarhetens skull har dagboksbladen för måndag till lördag utformats på samma sätt som tidi- gare. Det kan inte uteslutas att en förändring av blanketten i detta avseende skulle kunna leda till en förändring i aktivitetsrapporteringen också inom tidsramen 08—22.

Ett par förändringar har dock gjorts i klassifikationsschemat. Den tidigare ”restkategorin” Föredrag, artiklar, inläsnings- studiearbete, studieresor m.m. — har delats i två så att föredrag och massmediadeltagande rapporteras för sig. I de tidigare undersökningarna medtogs yrkesverksamhet som en särskild kategori. Den antogs vara av värde för utövande av ledamotskapet och därför av särskilt intresse. Numera antas ledamotskapet utgöra en hel- tidssysselsättning. Det torde också vara så att den yrkesverksamhet som rap- porterades i många fall var svår att skilja från ”utåtriktade aktiviteter”, dvs. verksamhet i partier och organisationer. Denna kategori har därför uteslu- tits. Detsamma gäller kategorin ”restid”. En inte obetydlig del av ledamö- terna gjorde vid de tidigare undersökningstillfällena dubbelmarkeringar för restid och annan aktivitet, som inläsnings- och förberedesearbete. Den ak- tuella tiden kodades då konsekvent som restid. För att få en renare rapporte- ring av faktiska aktiviteter har denna kategori uteslutits. Tidsåtgången för resor mäts istället genom att ledamöterna i tillägg till uppgifter om aktivitet också ombetts rapportera plats för aktiviteternas bedrivande.

3.2. Val av undersökningsvecka

Arbetsbelastningen i riksdagen varierar från vecka till vecka. Den är också ojämnt fördelad över året. Antalet plenitimmar ökar kraftigt mot slutet av såväl våren som hösten. Under riksmötet 1984/85 varierade exempelvis anta- let plenitimmar per vecka mellan 2.45 (vecka 5) och 54 timmar (vecka 23). Av tidsskäl var det inte möjligt att genomföra undersökningen under samma novembervecka som studerats vid de båda tidigare tillfällena. Istället utval- des en vårvecka, vecka 17, (22/4—28/4 1985). Liksom vecka 48 kunde den tänkas vara en ”typisk riksdagsvecka” på det sättet att utskotten fortfarande var i full verksamhet samtidigt som ärendebehandlingen i kammaren nått full omfattning.

Arbetsbelastningen i riksdagen är stor mot slutet av våren till följd av bud- getarbetet. Den tenderar också att öka mot slutet av mandatperioden. Detta bör tas i beaktande vid jämförelser av resultaten från 1985 med de tidigare studierna. En ökning av antalet timmar som ägnas åt det egentliga riksdags- arbetet kan till dels förklaras av valet av undersökningsvecka. Det visade sig också att plenitiden i kammaren under undersökningsveckan var längre 1985 än både 1974 och 1977. Den omfattade 29 timmar, vilket var drygt två tim- mar mer än 1974 och hela 11 timmar mer än 1977. Som jämförelse kan näm- nas att antalet plenitimmar i samma höstvecka som tidigare undersökts var 22.

Samtliga riksdagsutskott utom kulturutskottet sammanträdde under vecka 17 1985. Sammanträdestiden varierade dock högst avsevärt från, 15 resp. 30 minuter för lagutskottet och justitieutskottet till 10 timmar 45 minu- ter för jordbruksutskottet.

3.3. Undersökningens genomförande

Enkäten med dagboksbladen utdelades i ledamöternas postfack så att den kom dem till handa strax före undersökningsperioden. Efter påminnelse er- hölls en 90-procentig svarsfrekvens. 1974 och 1977 avbröts insamligen av uppgifter något tidigare. Man erhöll då vid båda tillfällena en 84-procentig svarsfrekvens. Variationerna mellan partierna i svarsfrekvens var något stör- re 1985 än tidigare. Den allmänt höga svarsfrekvensen gör dock att inga egentliga representativitetsproblem uppstår av denna anledning.

Tabell 3. Svarsfrekvens på enkäten

Parti Antal ledamöter Antal svar Svarsprocent m 86 74 86.0 c 56 49 87.5 fp 21 20 95.2 5 166 156 94.6 vpk 20 14 70,0 349 314 90.0

3.4. Riksdagsledamöternas ”tidsbudget” 1985

Ledamöterna uppger sig i genomsnitt ha varit verksamma nära 60 timmar under undersökningsveckan med arbetsuppgifter i anknytning till riksdags- uppdraget. Den genomsnittliga arbetstiden måndag—lördag var knappa 56 timmar. 1974 uppmättes den till 57 timmar 42 minuter och 1977 till 53 tim- mar 32 minuter. Även om undersökningarna inte är alldeles jämförbara till följd av de skillnader 1 avgränsningar, kategoriindelning och val av under— sökningsvecka, bör man kunna dra slutsatsen att några väsentliga föränd- ringar i riksdagsledamöternas totala arbetsbelastning inte inträffat under pe- rioden 1974 till 1985. I tabell 4 redovisas den genomsnittliga omfattningen av de olika aktiviteter ledamöterna uppgivit sig vara upptagna av. För jäm- förelsens skull ges redovisningen liksom för de tidigare studierna i timmar och minuter. Det bör kanske påpekas att grunduppgifterna bakom dessa ge- nomsnittsvärden har en betydligt lägre grad av precision. Ledamöterna har rapporterat vad de i huvudsak varit sysselsatta med under varje timme.

Tabell 4 Riksdagsledamöternas tidsbudget, 1974, 1977 och 1985. ___—___— Aktivitet Tidsåtgång Andel av Tidsåtgång Andel av Tidsåtgång Andel av 1974 samtlig 1977 samtlig 1985 samtlig tid %-tal tid %-tal tid %-tal ___—___ 1. Delta i kammardebatten 24 m. 0 19 m. 0 46 m. 1 2. Följa kammardebatten 7 t. 56 m. 13 4 t. 14 m. 8 8 t. 38 in. 15 3. Utskottsarbete 5 t. 56 m. 10 5 t. 55 m. 11 5 t. 58 m. 11 4. Riksdagsgruppsarbete 1 t. 48 m. 8 3 t. 49 m. 7 4 t. 23 m. 8 5. Partiarbete i övrigt 7 t. 36 m. 13 6 t. 29 m. 12 9 t. 15 rn. 17 6. Uppvaktningar 2 t. 48 m. 5 2 t. 58 m. 6 3 t. 14 m. 6 7. Kommunala uppdrag 3 t. - 5 2 t. 34 m. 5 1 t. 12 m. 2 8. Statliga utredningar, statliga styrelser 3 t. 30 m. 6 3 t. 45 m. 7 2 t. 50 m. 5 9. Organisationsuppdrag 3 t. 48 m. 7 4 t. 39 m. 9 4 t. 29 m. 8 10. Föredrag, mediamedverkan 8 t. 6 m. 14 8 t. 50 m. 17 5 t. 19 m. 10 11. Allmänt inläsningsstudiearbe- te. studieresor m.m. 8 t. 6 m. 14 8 t. 50 m. 17 6 t. 3 m. 11 12. Yrkesarbete 2t 42 m. 5 2 t. 15 m. 4 13. Restid 6 t - 10 6 t 13 m. 12 14. Övrigt 1 t 42 m. 3 1 t 32 m. 3 3 t. 35 m. 6 Sammanlagt 57 t. 42 m. 100 53 t. 32 m. 100 55 t. 42 m. 100

Arbetsformsutredningen drog slutsatsen att små förändringar hade inträf- fat mellan 1974 och 1977. Nedgången i det totala antalet arbetstimmar mena- de man förklarades av tillfälliga variationer i antalet plenitimmar under un- dersökningsveckorna. Undersökningen 1985 förstärker bilden av stabilitet. Tidsåtgången för verksamheterna i kategorierna 1 till 11 är något större 1985 än 1974. Det förefaller alltså som om riksdagsledamöterna skulle ha varit något mera arbetsbelastade vid det senaste undersökningstillfället. Skillna- den är dock inte större än att den kan förklaras av valet av undersöknings- vecka. Någon grund för att anta att riksdagsledamöternas arbetsbelastning skulle ha minskat sedan mitten av 1970-talet finns i varje fall inte.

Den enda egentliga utvecklingstendens som kan utläsas ur de tre under- sökningarna är en nedgång i antalet ledamöter som ägnar sig åt kommunala uppdrag. Denna utveckling är föga överraskande. De kommunala samman- trädena hålls i allt större utsträckning under dagtid på vardagar. Det blir där- för allt svårare även för riksdagsledamöter som så skulle önska att förena verksamheten i riksdagen med kommunala uppdrag.

Tabell 4 antyder att kammardebatten står mer i centrum 1985 än vid de två tidigare tillfällena. Ledamöterna har i större utsträckning uppgivit att de deltagit i debatterna och också att de ägnat mer tid åt att följa debatterna, antingen i kammaren eller via radioanläggningen. Resultatet är naturligt med tanke på att kammardebatten pågick under längre tid 1985. Till en del kan nog också ett angivande av att man följt kammardebatten ses som en markering av tid till förfogande i riksdagshuset. Kammardebatten pågår, man befinner sig på sitt arbetsrum och har inga andra uppgifter som domi- nerar över lyssnandet till debatten. Närvaron i kammaren var låg under hela veckan. Kammarkansliet noterade för folkstyrelsekommitténs räkning anta- let närvarande ledamöter, timme för timme, under hela veckan. Med undan- tag för voteringstillfällena var det aldrig större än 33. Debatten lockade allt- så aldrig mer än 10 procent av ledamöterna till samtidig närvaro i kam- maren.

Klara ökningar föreligger i den tid som åtgått för partiarbete utanför riksdagen, föredrag, mediamedverkan, allmänt inläsnings- och studiearbete etc. I kategorin övrigt, som också ökat, ingår bland annat arbetsplatsbesök och flerpartidebatter. Där ingår också deltagande i nordiska möten och i Eu- roparådet. Till dels kan denna ökning förklaras av att kategorin restid bort— tagits.

Bakom genomsnittssiffrorna för samtliga ledamöter i tabell 4 döljer sig betydande individuella variationer. 7 % av ledamöterna redovisar en vecko- arbetstid på 40 timmar eller mindre. Det lägsta värdet är 12 timmar. Å andra sidan uppger sig 10 % ha arbetat mer än 70 timmar. Tre ledamöter redovisar en arbetsvecka på mer än 80 timmar. Det högsta värdet är 84 timmar. Som framgår av figur 1 är spridningen kring medelvärdet ungefär den samma 1985 som den var 1974.

Till stor del förklaras säkert de individuella skillnaderna av tillfälliga för- hållanden under undersökningsveckan. De ledamöter som har det allra minsta antalet arbetstimmar har varit sjuka eller utkvittade för personliga angelägenheter under en del av veckan. Speciella arbetsuppgifter under vecka 17 kan ha gett andra ledamöter en ovanligt lång arbetstid just den veckan.

Som redan redovisats var det rätt stora variationer i sammanträdestid för de olika utskotten under undersökningsveckan. Vissa skillnader föreligger också i genomsnittlig arbetstid mellan ledamöterna av de olika utskotten. Något systematiskt samband med utskottens sammanträdestid finns dock inte. Inte heller kan man se något tydligt samband mellan ledamöternas ””riksdagsålder'”, dvs. antalet är som riksdagsledamöter och tidsåtgången för riksdagsarbetet. De ledamöter som vid undersökningstillfället ännu inte av- verkat sin första mandatperiod har, liksom de ledamöter som invalts i riks- dagen redan före 1970, en något kortare genomsnittlig arbetstid än övriga. Skillnaden är dock obetydlig.

Figur ] Arbetsveckans längd. Skillnaden mellan ledamöterna 1974 och 1985.

Arbetstid Andel av ledamöterna

1974 1985

—40 timmar 41—45 timmar 46—50 timmar 51—55 timmar 56—60 timmar 61—65 timmar 66—70 timmar 71—75 timmar

76— timmar

Större variationer i genomsnittlig arbetstid finns mellan de olika valkret- sarnas representanter. Något mönster, så att exempelvis de tillresande leda- möterna skulle ha en längre arbetsvecka än stockholmsledamöterna, står dock inte att finna.

3.5. Skillnader mellan partigrupperna

Arbetsformsutredningen prövade antagandet att oppositionspartiernas riks- dagsledamöter skulle ha till uppgift att i första hand i själva riksdagsarbetet utforma alternativen till regeringens förslag, under det att regeringspartifö- reträdare var att se som stödtrupper, vilka hade till uppgift att driva opini- onsbildning för regeringens förslag. Man borde därför, menade utredning- en, kunna förvänta sig att oppositionspartierna ägnade mer kraft och tid åt det egentliga riksdagsarbetet, under det att regeringspartiets (partiernas) le- damöter mera koncentrerade sig på utåtriktade aktiviteter. 1974 verkade detta stämma så till vida att de tre borgerliga oppositionspartiernas ledamö— ter ägnade en något mindre del av sin tid åt utåtriktade aktiviteter än vad de socialdemokratiska och framförallt Vpk-ledamöterna gjorde. Detta mönster förändrades dock inte 1977 när riksdagsmajoriteten var borgerlig. Även då ägnade de socialistiska ledamöterna större del av sin tid än de bogerliga åt verksamheten utanför riksdagen. Skillnaderna mellan partierna är dock hela tiden små. Mönstret är lite annorlunda 1985. Socialdemokrater, folkpartis- ter och centerpartister har en mycket likartad fördelning av sin arbetstid. Moderaterna skiljer sig från dem genom att till mindre del ägna sig åt den utåtriktade verksamheten. Det samma gäller Vpk-ledamöterna. De senare svarar för den största förändringen från tidigare. Från att ha ägnat en mindre

del av tiden än övriga åt den parlamentariska verksamheten har man över- gått till att ägna en klart större del av arbetstiden än övriga ledamöter åt den inre verksamheten.

Tabell 5 Riksdagsledamöternas arbete fördelat på inåtriktad och utåtriktad verksam- het, 1974, 1977 och 1985. Andel (%-tal) av den totala arbetstiden måndag till lördag.

a) 1974

Kategori samtl 111 C fp s vpk Inåtriktad (1—4) 32 33 34 32 31 29 Utåtriktad (5—9) 36 32 34 35 38 42 Ovrigt (10—14) 32 35 32 34 41 29 b) 1977

Kategori samtl m c fp s vpk Inåtriktad (1—4) 26 24 26 27 26 24 Utåtriktad (5—9) 38 35 37 33 41 46 Ovrigt (10—14) 35 40 36 40 31 30 c) 1985

Kategori samtl m e fp s vpk Inåtriktad (1—4) 35 36 35 38 34 44 Utåtriktad (5—9) 38 31 41 40 40 32 Ovrigt (10—14) 27 33 24 22 26 24

Skillnaderna mellan partierna framträder klarare om man ser till fördel- ningen över de olika typerna av arbetsuppgifter. Föga överraskande finner man att de minsta partiernas representanter får lägga en större del av sin samlade arbetstid på deltagande i kammardebatt och utskottsarbete. Med ett mindre antal ledamöter har man mindre möjligheter att fördela detta ar- bete. Vpk ligger dock högst också på det interna partiarbetet, dvs. samman- träden med riksdagsgrupp, förtroenderåd och dylikt. Detta är möjligen inte lika väntat. Man skulle kanske kunna förvänta sig att det minsta partiet skul- le ha minst behov av möten för kontakt och samråd mellan riksdagsgruppens medlemmar.

Fp:s och vpkzs riksdagsledamöter lägger betydligt större andel av sin ar- betstid på partiarbetet utanför riksdagen än övriga. Det är svårt att hitta nå- gon annan förklaring till detta än att små partier med små resurser måste utnyttja sina riksdagsledamöteri större utsträckning också för det rena parti— arbetet.

Vpkzs ledamöter ägnar å andra sidan mindre del av sin tid åt uppdrag inom andra organisationer. Likaså ägnar de mindre tid åt att ta emot upp- vaktningar från grupper eller enskilda samt åt arbete i statliga utredningar och styrelser.

Folkpartiets policy är att de som blir riksdagsledamöter inte skall ha kvar

kommunala uppdrag. Ledamöterna tycks också med något enda undantag ha följt denna anmodan. Följdriktigt rapporterar de heller ingen kommunal verksamhet under undersökningsveckan. Socialdemokraterna har den störs- ta andelen ledamöter med kommunala uppdrag, i första hand fullmäktige- och landstingsledamotskap. Det är därför naturligt att de socialdemokratis— ka ledamöterna rapporterar den högsta andelen kommunal verksamhet.

En viss variation finns också mellan partierna vad gäller arbetsveckans to- tala längd. De socialdemokratiska ledamöterna uppger sig i genomsnitt ha varit sysselsatta 54 timmar under vecka 17 med uppgifter i anslutning till riks- dagsuppdraget. För moderaterna är motsvarande siffra 56 timmar, för folk- partister och centerpartister 58 och för vpk:s riksdagsledamöter 61 timmar. Detta förstärker intrycket att de skillnader som finns mellan de olika partier- nas företrädare i arbetsbelastning, och i fördelningen av arbetstiden på olika uppgifter, mera hänger samman med partigruppens storlek än partiernas ställning som oppositions- eller regeringspartier.

_ Tabell 6 Riksdagsledamöternas arbete fördelat på olika typer av arbetsuppgifter. An- del (%-tal) av den totala arbetstiden måndag till lördag 1985.

Aktivitet m e fp s vpk samtl 1. Deltagande i kammardebatten 2 2 3 1 5 2 2. Följa kammardebatten, antingen i kammaren

eller via radioananläggningen 16 13 14 16 15 16 3. Utskottsarbete: sammanträde, inläsning, för- beredande gruppsammanträde m.m. 11 10 13 10 12 11

4. Riksdagsgruppsarbete: sammanträde med riksdagsgrupp, förtroenderåd, delegation, kommitté etc., föreberedelse till sammanträ- de, inläsning 7 10 8 7 12 8 5. Partiarbete i övrigt: sammanträde, inläsning, allmänt förberedelsearbete 14 16 22 17 23 17

6. Uppvaktningar: sammanträffande med grup- per av olika slag, besök av enskilda, besva— rande av brev m.m.

. Kommunala uppdrag

. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser m.m. 4 6 3 6 2 5 9. Uppdrag inom organisationslivet (intresseor- ganisationer, ideella organisationer, branschorganisationer m.fl.) 7 9 6 9 4 8 10. Föredrag, skriva föredrag eller artiklar, fram- trädande i massmedia samt förberedelse för sådana 10 10 11 9 9 10 11. Allmänt inläsnings- och studiearbete av bety- delse för riksdagsuppdraget (t.ex. massme- diabevakning, läsning av betänkanden, de- battlitteratur, facklitteratur), studieresor,

oo—l NA NGO OSO

studiebesök m.m. 12 11 10 10 12 11 12. Ovriga aktiviteter med anknytning till riks- dagsuppdraget 11 3 11 7 3 6 Totalt 100 100100 100 100 100

3.6. Arbetsveckans utseende

Vecka 17 1985, som undersökningen avsåg, var vad gäller tidsplaneringen en ”normal” riksdagsvecka. Måndagen var ”riksdagsfri”. På tisdagen sam- manträdde flertalet utskott från klockan 11. Klockan 15 vidtog verksamhet i kammaren, då civilministern och invandrarministern besvarade interpella— tioner. Plenum avslutades strax efter klockan 16.

På onsdagen startade arbetsplenum klockan 10. Under dagen behandla- des betänkanden från utbildningsutskottet, socialförsäkringsutskottet och socialutskottet. Votering vidtogs vid två tillfällen kl. 12.07 och 15.05. Ple- num avslutades klockan 17 för att återupptas klockan 19.30. Under kvälls- plenum behandlades betänkanden från socialutskottet, konstitutionsutskot- tet, skatteutskottet, utrikesutskottet och trafikutskottet. Voteringar avhölls klockan 20.21, 22.33. och 23.29. Plenum avslutades klockan 23.40.

På torsdagen sammanträdde samtliga utskott utom kulturutskottet, soci- alutskottet och skatteutskottet från klockan 9.00. Finansministern besvarade frågor i kammaren från klockan 11.00 till 11.22. Därefter pågick plenum med betänkanden från näringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och fi- nansutskottet framtill klockan 17.56. Votering ägde rum klockan 15.11 och klockan 16.20. Under middagspausen sammanträde tre av utskotten, konsti- tutionsutskottet, skatteutskottet och jordbruksutskottet. Kvällsplenum med betänkanden från finansutskottet, lagutskottet och socialförsäkringsutskot- tet pågick mellan klockan 19.30 och 23.21. Votering vidtogs klockan 20.25, 22.10 samt 23.05.

Jordbruksutskottet sammanträdde på fredagen mellan klockan 8 och 9. I kammaren behandlades betänkanden från kulturutskottet mellan klockan 9.02 och 12.46. Riksdagsarbetet var alltså avslutat klockan 13 på fredag, vad gällde sammanträden i utskotten och plenum i kammaren.

Under undersökningsveckan var ledamöterna sysselsatta med utskottsar- bete eller annan ”inre verksamhet” redan från tisdag morgon. Måndagskväl- len utnyttjades därför i stor utsträckning för resa till Stockholm. Den ge- nomsnittliga restid som rapporteras är kortare än vid tidigare undersök- ningstillfällen. Resan mellan hemorten och Stockholm tycks i genomsnitt ta cirka två timmar i vardera riktning. Under undersökningsveckan var huvud- delen av ledamöterna åter på hemorten före klockan 19 på fredagskvällen.

Ledamöterna har endast undantagsvis vistats utanför riksdagen under den tid som plenum pågått i kammaren, dvs. tisdag eftermiddag, hela dagarna jämte kvällarna onsdag och torsdag, samt fredag förmiddag. Sammantaget betyder det att de tillbringat drygt halva den tid de varit sysselsatta med ar- betsuppgifter i anknytning till ledamotsskapet inom riksdagshuset.

Fredag kväll har i rätt begränsad utsträckning tagits i anspråk för utåtrik- tade aktiviteter av typen föredrag, parti- och organisationsverksamhet. Un— der veckosluten äger denna typ av verksamhet i huvudsak rum under lördag förmiddag. Även på söndagen förekommer det att man ägnar sig åt såväl organisations- som partiarbete. Till övervägande delen sker det på hemor- ten. Då verksamheten är jämt utspridd över dagen antyder det att det kan- ske i huvudsak rör sig om enskilt arbete i hemmet för partiernas och organi- sationernas räkning. Parti- och organisationsarbete dominerar under mån— dagarna. En viss antydan om mötesdeltagande och föredragshållande på

måndagskvällen kan spåras, men den är inte mycket starkare än för övriga vardagskvällar. En fullständig redovisning av hur stor andel av ledamöterna som arbetat med olika typer av arbetsuppgifter, timme för timme, under hela undersök- ningsveckan, ges i bilaga 1.

Tabell 7 Plats för arbetets bedrivande. Genomsnittlig tid och andel (%) av arbetstid per dag.

Måndag Hela

veckan % % % % %

Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

% % %

I riksdaghuset I Sthm utanför riksdagen 6

På hemorten 45 7 1 2 11 45 62 19 12 Inom valkretsen 14 2 1 1 5 12 10 6 4 På annan ort 17 11 7 8 10 21 14 8 5 På resa 3 2 8 5 Summa procent Antal timmar

4 Riksdagsledamöternas deltagande i det regionala och lokala partiarbetet

I studien av de regionala partiorganisationerna redovisas partiombudsmän- nens syn på riksdagsledamöternas deltagande i möten och sammanträden på regional och lokal nivå. Några av de frågor som ställdes till ombudsmännen ingick också i enkäten med riksdagsledamöterna. Dessa ombads redovisa omfattningen av sitt deltagande i regionala och lokala möten samt att ange om de fann omfattningen av sitt deltagande tillfredsställande.

Tabell 8 Deltagande i möten/sammanträden med valkrets- organisation/regional par- tiorganisation. Procentuell fördelning

Parti nr C fp s vpk samtl

Deltar regelmässigt (vid varje eller nästan varje tillfälle) 62 69 65 55 50 60 Deltar ibland 26 25 30 27 43 27 Deltar sällan/aldrig 1 0 0 3 0 0 Inget svar 11 6 5 15 7 13 Summa procent 100 100 100 100 100 100 Deltagandet är enligt egen bedömning Mer än tillräckligt 9 4 O 3 0 4 Tillräckligt 68 61 80 62 64 65 Otillräckligt 14 23 10 18 29 18 Inget svar 9 12 10 17 7 13 Summa procent 100 100 100 100 100 100

Deltagande i regionala möten/sammanträden är, enligt riksdagsledamö- ternas egna uppgifter, något högre för de borgerliga partierna än för social- demokraterna och vpk. Vpkzs representanter som är de som i minst ut- sträckning uppger sig delta regelmässigt är också de som i störst utsträckning finner det egna deltagandet otillräckligt.

De socialistiska partiernas riksdagsledamöter tycks fästa större vikt vid deltagandet i det lokala partiarbetet på hemorten. Andelen som deltar regel- mässigt i dessa möten är lika stor som för möten på valkretsnivån, men man anger i större utsträckning att man finner det egna deltagandet otillräckligt. För de borgerliga ledamöterna gäller genomgående att de har ett lägre del- tagande vid lokala möten/sammanträden jämfört med deltagandet på val- kretsnivå. Liksom för de socialistiska ledamöterna är det mera vanligt att

Tabell 9 Deltagande i möten/sammanträden med den lokala partiorganisationen på hemorten. Procentuell fördelning

Parti m c fp s vpk samtl

Deltar regelmässigt (vid varje eller nästan varje tillfälle) 7 12 0 18 0 12 Deltar ibland 45 43 60 35 50 41 Deltar sällan/aldrig 7 0 5 2 O 3 Inget svar 9 8 5 7 0 7 Summa procent 100 100 100 100 100 100 Deltagandet är enligt egen bedömning Mer än tillräckligt 10 0 0 3 0 4 Tillräckligt 55 51 60 56 64 56 Otillräckligt 25 37 35 32 36 31 Inget svar 9 12 5 9 0 9 Summa procent 100 100 100 100 100 100

man finner sitt deltagande på lokala nivån otillräckligt än vad gäller valkrets- nivån. Moderaterna tycks känna den minsta pressen att i ökad utsträckning delta i det regionala och lokala partiarbetet.

Möjligheterna att delta i framförallt det lokala partiarbetet är självfallet olika för ledamöterna beroende på avstånd och kommunikationer mellan hemorten och Stockholm. Stora skillnader finns också, både vad gäller del- tagande i regionala/lokala möten och önskan att delta i större utsträckning, mellan riksdagsledamöter för olika valkretsar. 57 procent av ledamöterna uppgav på särskild fråga att det var möjlighet för dem att delta i ett kvälls- sammanträde i valkretsen och vara åter i Stockholm i tid för riksdagsarbetet följande dag. Flera ledamöter påpekar dock att detta var helt beroende av var inom valkretsen sammanträdet hölls. Man angav också att en förutsätt- ning var att man kunde erhålla kvittning under eftermiddagen så att man i tid kunde ta sig till sammanträdet.

Ledamöterna tillfrågades också om sitt deltagande i möten/sammanträ- den i andra lokala partiorganisationer än de på hemorten. Huvuddelen an- gav att de deltar ibland. Socialdemokrater och centerpartister tycks i störst utsträckning delta i lokalmöten utanför hemorten. Inte överraskande är det de minsta partiernas representanter som i störst utsträckning tycker att deras deltagande i vid lokala möten utanför hemorten är otillräckligt. Svårigheter- na för partierna att få riksdagsledamöter att närvara vid lokala möten ökar självfallet ju färre riksdagsledamöter man har i valkretsen.

Tabell 10 Deltagande i möten/sammanträden med lokal partiorganisation utanför he- morten.

Parti m e fp s vpk samtl

Deltar regelmässigt (vid varje eller nästan varje tillfälle) 7 12 0 18 0 12 Deltar ibland 51 59 65 54 72 56 Deltar sällan/aldrig 7 6 10 10 14 9 Inget svar 35 23 25 18 14 23 Summa procent 100 100 100 100 100 100 Deltagandet är enligt egen bedömning Mer än tillräckligt 7 0 0 5 0 4 Tillräckligt 39 37 35 41 29 39 Otillräckligt 18 39 40 33 50 32 Inget svar 36 24 25 21 21 25

Summa procent 100 100 100 100 100 100

5. Ledamöternas syn på sin egen arbetssi- tuation. Förslag till förändringar

5.1. Enkätens öppna frågor

Enkäten innehöll, liksom 1974, en avslutade avdelning i vilken ledamöterna gavs möjlighet att med egna ord ange vilka arbetsuppgifter de skulle vilja ägna sig mer åt, vilka de ansåg tog för mycket tid i dag samt att ge förslag till förändringar av riksdagsarbetet.

5.2. Ledamöternas syn på den egna arbetssituation

Det alldeles övervägande antalet ledamöter har svårigheter att få tiden att räcka till allt det de skulle vilja göra som riksdagsledamöter. Nästan alla som besvarat denna del av enkäten anger att de skulle vilja ägna mer tid åt att sätta sig in i bakgrunden till de ärenden som behandlas i riksdagen, att bred- da sina kunskaper på olika områden och följa den allmänna debatten. Sva- ren skiljer sig härvidlag förmodligen inte mycket från dem man skulle få från andra grupper av personer i beslutsfattande ställning vars arbetsveckor är fyllda av inplanerade aktiviteter. De dagsaktuella frågorna måste ges före- träde framför mera långsiktig kunskapsinhämtande. Att riksdagsledamöter- na känner sig mycket tidspressade framgår dock också av att de i lika stor utsträckning uppger att de skulle vilja ägna betydligt mera tid åt inläsning av de aktuella riksdagshandlingarna.

Samtidigt som man känner sig otillräcklig i det egentliga riksdagsarbetet önskar man att man vore mindre låst av detta. Mera tid för kontakter med lokala/regionala partiorganisationer, fackföreningar och andra intresseorga- nisationer är vanligen förekommande svar. I än högre utsträckning önskar man emellertid mer tid för väljarkontakt vid sidan av de organiserade evene- mangen, för arbetsplatsbesök och för deltagande i den allmänna debatten.

Om således flertalet ledamöter skulle vilja har mer tid för såväl det egent- liga riksdagsarbetet som för mer utåtriktade verksamheter finns det också de som menar att arbetssituationen är hyfsad. En ledamot anger t.ex. helt kort att som för alla kvalificerade heltidsarbeten gäller det att kunna prioritera mellan sina uppgifter.

Kontorsarbete och papperssortering dominerar stort bland de arbetsupp- gifter som ledamöterna skulle vilja ägna mindre tid åt. ”Om man slapp vara sin egen vaktmästare. sekreterare och utredare skulle man kunna agera som riksdagsledamot. Alltså hinna ta politiska initiativ. Det är en fara för demo-

kratin med ledamöternas arbetssituation" är ett svar som rätt väl summerar denna kritik.

Många ledamöter skulle vilja ägna mindre tid åt förflyttningar inom riks- dagshuset. Man är irriterad över ”voteringsspringet" och de långa avstånden mellan ledamotsrummen och den kansliservice man har tillgång till. Speciellt irriteras man över att behöva hämta post och meddelanden i tre olika bygg- nader.

Flera ledamöter tycker att uppvaktningar tar för mycket tid. Man känner ett ökat tryck att ta emot uppvaktande besökande av olika slag. Samtidigt är man noga med att påpeka att det är de rutinmässiga uppvaktningarna man är motståndare till och som hotar att ta ledamöternas hela tid i anspråk. Me- ningsfulla uppvaktningar vid vilka man får viktig ny information vill man snarare se mer av och ägna mer tid åt.

Utskottsarbetet upplevs av så gott som samtliga som betydelsefullt. En— dast några ledamöter i det arbetstyngda utbildningsutskottet anger att de skulle vilja se en reduktion av detta arbete. Betydligt vanligare är det att man vill ägna mindre tid åt kammardebatten. En ledamot säger helt lako- niskt: ”Det pratas för mycket strunt i kammaren. Sånt tar tid.”

5 .3 Ledamöternas förslag till förändringar

Nästan alla de som lämnat förslag till förändringar i riksdagsarbetet önskar en förbättring av sekreterar/biträdesresurserna. Önskemålen avser såväl ökad hjälp med utskrifter som kanslihjälp för sorterande av post, besvaran- de av brev, kontakt med de personer som söker ledamöterna etc. Inågra fall önskar man politiska sekreterare av den typ som landstingsråd och kommu- nalråd har. Någon kritik riktas dock inte mot vare sig skrivcentralen eller riksdagens utredningstjänst. Tvärtom är flera ledamöter måna om att beto- na att denna service är god. Det man önskar är mer personlig biträdeshjälp på närmare håll.

Ett stort antal ledamöter önskar en förbättrad och förändrad posthante- ring, så att ledamöterna får all post sorterad och klar till sina rum. Utöver missnöjet med att behöva hämta post på flera ställen framför man synpunk- ter på att riksdagstrycket kunde sorteras och ordnas bättre före utsändning. Några ledamöter föreslår ett datoriserat informationssystem för riksdags- trycket. Det skulle bli lättare för ledamöterna att söka relevant information i trycket. Med ett sådant system skulle också, menar man, dubbelarbetet med utskrift av handlingar minska. Inskriven text skulle kunna flyttas från en handling till en annan, korrigeringar och förändringar läggas in, utan att ny utskriftsomgång fordrades.

Klagomålen på planlösningen i riksdagshuset är många. Framförallt anser man att ledamotsrummen ligger för långt från såväl kammaren som grupp- kanslierna. Som regel är man dock medveten om att det är svårt att finna rationellare lösningar inom de befintliga huskropparna. Det är därför ont om konkreta förslag till förändringar. En ledamot säger: "Till besökande brukar jag säga så här. För den som har sinne för stukatur är huset en helge- dom. För den som sysslar med administrativ rationalisering borde den leda till hjärtslag och ond bråd död.”

Ledamöterna framför en hel rad förslag till förändringar i det egentliga riksdagsarbetet. För att bland annat minska olägenheterna med de stora av- stånden inom riksdagshuset önskar man en vidare utveckling av systemet med sammanhållna debatter och samlade voteringar. En del ledamöter går så långt att de önskar voteringar vid fasta tider, i en del fall rent av endast en ' gång per vecka.

Kritiken av bristande planering i riksdagsarbetet är omfattande och inten- siv. "En bättre planering av kammarens arbete. Vare sig i skolan eller på arbetsplatserna skulle man finna sig i liknande brist på planering och hemlig- hållande av om det skall bli kvällsplenum eller om pågående debatt är av- sedd att sluta med votering eller, efter vilket ärende på dagordningen presi- diet har för avsikt att bryta sammanträdet. Det upplevs inte bara som för— nedrande utan som utövande av makt” är ett svar som väl sammanfattar denna kritik. Speciellt irriterad är man över att besked om kvällsplena kom- mer så sent att det blir svårt att planera deltagande i möten och sammanträ- den utanför riksdagshuset.

Man kritiserar också den ojämna arbetsbelastningen under riksdagsses- sionerna. En ledamot säger t.ex.: ”Här finns dagar (och veckor) då det är mycket *dötid” och så veckor (i slutet av sessionerna) då allting är pressat. Massor av ärenden i kammaren. Det känns- och är- omöjligt att ta del av allt. Det är inte bra att i efterhand behöva läsa vad som man varit med och beslutat om.” Det vanligaste förslaget till förändring är en förlängning av sessionerna bland annat i syfte att få igång utskottsarbetet tidigare under höstarna. En ledamot menar att en omläggning av det statliga budgetåret skulle leda till en jämnare arbetsbelastning.

Några ledamöter tar upp svårigheten att delta i möten och sammanträden på hemorten, när dessa i allt mindre utsträckning förläggs till veckosluten. Man föreslår en förskjutning av riksdagsveckan så att arbetet skulle inledas först onsdag morgon och pågå fram till fredag kväll. En viss motsättning kan spåras mellan de tillresande ledamöterna som önskar se riksdagsarbetet så koncentrerat som möjligt och Stockholmsledamöterna som ofta uttrycker sitt ogillande av kvällsplena.

Vanligt är att man föreslår förkortning av debatterna i kammaren, i första hand genom överenskommelser mellan partierna. Förslag finns också om ändrade debattregler för undvikande av utdragna replikväxlingar med upp- repande av kända argument.

Ett sätt att minska pappersfloden och arbetsbelastningen i kammare och utskott skulle vara att lagstiftningen minskades och gjordes mera översiktlig. Klagomålen är också många på mångordighet och bristande strukturering av såväl propositioner som utskottsbetänkanden. ”Mer koncentrerade skriv- ningar i t.ex. propositioner. Man måste inte skriva allt man vet från tjänste- mannahåll för att motivera sin existens” skriver en ledamot och en annan: ”Komprimera RD-materialet. Bra sammanfattningar underlättar inläsning- en, men sidhänvisningar i sammanfattningen kan göra det lättare att hitta propositionen/betänkandet. Enhetlighet i utskottsbetänkanden är en nåd att stilla bedja om.”

Förslagen till förändringar, liksom kritiken av såväl bristande resurser som dålig planering av riksdagsarbetet, kommer från alla grupper av leda- möter. Otåligheten med rådande förhållanden tycks dock störst hos de yngre

ledamöterna. Dessa gör ofta jämförelser med arbetsförhållandena för exem- pelvis kommunalråd. De äldre ledamöterna förefaller mer resignerade inför möjligheterna att förändra ledamöternas arbetssitation. En ledamot kon- staterar t.ex. att han efter 21 år gett upp hoppet om att kunna åstadkomma några förändringar.

6. Avslutande synpunkter

Det överväganden intrycket av dagboksstudien är att relativt små föränd— ringar inträffat i riksdagens arbetssituation sedan mitten av 1970-talet, då de båda tidigare studierna gjordes. Ledamöterna rapporterar nu som då en arbetsvecka på 55 till 60 timmar. De individuella variationerna kring dessa medelvärden har vid samtliga undersökningstillfällen varit betydande.

Fördelningen på olika typer av verksamhet ser i huvudsak ut som tidigare. Märkbart är dock att andelen tid som ägnats åt kommunal verksamhet mins- kat från undersökningstillfälle till undersökningstillfälle. Det är också på det sättet att ledamöterna numera i mindre utsträckning kombinerar kommuna— la uppdrag med ledamotskapet.

Såväl dagboksstudien som de öppna frågorna kring riksdagsarbetet ger intrycket att ledamöterna är och känner sig arbetstyngda och tidspressade. En slutsats som drogs av de tidigare undersökningarna var att riksdagsleda- möternas samlade arbetsvecka var så lång att den utgjorde ett brott mot gäl- lande arbetstidslagstiftning. Per Gahrton kommer med stöd av samma grundmaterial samt sina egna erfarenheter till slutsatsen att riksdagsarbetet egentligen är ett halvtidsarbete. Han räknar då bort restid, kommunala upp- drag samt uppdrag i partier och intresseorganisationer. Argumentet härför är att sådana verksamheter inte räknas in i arbetstiden för andra medborgare (Gahrton 1983). Att så skilda slutsater kan dras ur samma material antyder kanske att den använda metoden inte är invändningsfri. I varje fall visar det att det är svårt att entydigt definiera vad som ingår i en riksdagsledamots arbete.

Dagboksbladen med inrutade timmar fastställde den maximala arbetsti- den per dag till 14 timmar. På grund av kvällsplena har huvuddelen av leda- möterna på onsdag och torsdagen arbete utanför den inrutade tiden. Flera ledamöter har också befunnit sig på resa före klockan 8 eller efter klockan 22. Deras egentliga arbetstid är därför längre än vad som rapporteras. Å andra sidan kan man nog vänta sig att det finns en tendens att inte lämna luckor inom ramen. ”Håltimmar” kommer säkert i någon utsträckning att ges markeringar som ”allmänt inläsnings- och förberedelsearbete” eller "följa kammardebatten”. Svaren på de öppna frågorna antyder också att många ledamöter tycker att det ibland blir mycket ”hängtjänst” i riksdagen i väntan på voteringar eller sammanträden. Klart är emellertid att ledamö- terna tillbringar näst intill en hel 40-timmars vecka i riksdagshuset eller på resa till eller ifrån Stockholm. I varje fall gäller det en vecka som den under- sökta då såväl utskotts- som kammarverksamheten pågår i full utsträckning.

Även om man utgår ifrån att det ingår viss ”hängtjänst” i denna tid och den alltså inte fullt ut utnyttjas för egentligt arbete är det svårt att se att det skulle röra sig om en halvtidsverksamhet. I varje fall torde det inte vara lätt att finna samlad tid för att utöva en andra halvtid i någon annan verksamhet.

Om undersökningsveckan är typisk-ges det under pågående riksdagsses- sion rätt begränsade möjligheter för ledamöterna att delta i parti- och före- ningsliv på hemorten och i valkretsen. Visserligen hade nästa alla ledamöter hunnit återvända till sina hemorter vid 18—19-tiden på fredagskvällen. De borde därför ha varit möjligt för dem att delta i kvällssammanträden eller möten på hemorten. Få av dem torde dock på förhand ha vetat tidpunkten för hemkomsten, vilket måste ha gjort planeradet av sådana aktiviteter vanskligt. Fredagskvällar tycks i alla händelser liksom lördagarna bli allt mindre populära för förläggningen av parti— och föreningsmöten. Skall riks- dagsledamöternas möjligheter att delta i sådana möten och sammanträden ökas måste de i ökad utsträckning kunna vara borta från riksdagen på kvälls- tid under arbetsveckan.

Det är en allmän föreställning att riksdagsledamöterna i ökad utsträck- ning är föremål för uppmärksamhet från organisationer och enskilda som genom uppvaktningar och på annat sätt försöker påverka deras handlande. En del av enkätsvaren antyder också att så är fallet. Jämförelsen med de tidigare studierna antyder dock inte att tidsåtgången för denna typ av verk- samhet ökat drastiskt. Det behöver i och för sig inte betyda att inte trycket utifrån har ökat. Under en riksdagsvecka som den undersökta finns begrän- sat utrymme att ta emot uppvaktningar.

Referenser

Arbetsformsutredningen (1976), Riksdagsarbetets planering, Förs. 1975/76115

Arbetsformsutredningen (1979), Arbetsformsutredningens slutrap- port, Förs. 1978/79:15

Gahrton, P. (1983), Riksdagen inifrån, Prisma Kristians-

tad 1983

Bilaga la Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under måndagen

___—___

Arbetsuppgifter Kl.8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22 m_—

1. Deltagande i kammardebatten _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2. Följa kammardebatten _ _ _ _ _ _ _ _ 3. Utskottsarbete 1 3 2 2 1 2 1 2 4. Riksdagsgruppsarbete — 1 1 1 2 2 2

3 1 5. Partiarbete i övrigt 11 17 18 16 18 15 15 18 17 20 26 21 15 4 4 2 3 4 3 1

6. Uppvaktningar 1 3 5 5 3 4 5 5 7. Kommunala uppdrag 1 3 5 5 3 4 5 5

8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser

m.m. 3 7 9 10 7 9 9 6 4 9. Uppdrag inom organisationslivet 11 11 13 12 12 10

10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 5 5 6 6 5 5 6 7 8

11. Inläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe- sök

12. Övriga aktiviteter

|

_!

v—1

N

N N

v—( v—t .— _| V)

'11 10 5 12 11 5

(”81051x NOOON

12 13 13 12 13 13 11

7 7 8 7 Sammanlagt 43 72 81 89 66 77 77 72 72 60 65 77 66 44 If) OXSD UNIX OO!x (DIN OSO oo-n

Bilaga lb Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under tisdagen Arbetsuppgifter Kl.8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

1. Deltagande i kammardebatten — _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2. Följa kammardebatten — 3. Utskottsarbete 11 4. Riksdagsgruppsarbete 4 5 1

69 42 35 22 5 1

5. Partiarbete i övrigt 6. Uppvaktningar 7. Kommunala uppdrag — 8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser m.m. 1 9. Uppdrag inom organisationslivet 2 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 2 11.1nläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe- sök 11 12 6 4 5 7 10 10 12. Övriga aktiviteter 5 6 5 5 5 6 6

Sammanlagt 40 79 94 96 70 78 81 80 97 86 63 70 62 40

p—v—GNWOV—l HHVQON ** u—lNlnN % IHäm |v—1 %MHv—t 300!— 0200 (%%on v—(lnmv—c blstr-AI IgNDV Il ISOOVF'I

& NV")? MNN

('1 VIVO VXOSO MGM NV? NN'Ö NM")

(xv- sr in un V')

mun

Bilaga lc Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under onsdagen

Arbetsuppgifter

1. Deltagande i kammardebatten 2. Följa kammardebatten 3. Utskottsarbete

4. Riksdagsgruppsarbete

5. Partiarbete i övrigt

6. Uppvaktningar

7. Kommunala uppdrag

Kl.8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

#0?

8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser

m.m. 9. Uppdrag inom organisationslivet 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 11. Inläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe- sök 12. Övriga aktiviteter

Sammanlagt

Bilaga ld Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under torsdagen

Arbetsuppgifter

1. Deltagande i kammardebatten 2. Följa kammardebatten

3. Utskottsarbete

4. Riksdagsgruppsarbete

5. Partiarbete i övrigt

6. Uppvaktningar

7. Kommunala uppdrag

HNM

45

1 6 15 10 11 5 häll)

89

3 36 "5500

12

95

VSMNDOOKNI

94

4 2 NDMINKNINI com

76

4 29 2 7 8 10

10

86

3 28 5 6 7

91

3 26 "30th

92

2 31 5 10 7 6

88

2 33 (">th

84

1 11

MMWNOI

hun

55

4 31 Q'MNDOOI 6le?!x

85

4 46 VNV—lvl Nwln

91

3 51

VNQNl

mm

84

Kl. 8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

24

lnvN

8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser

m.m. 9. Uppdrag inom organisationslivet 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 11.1nläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe— sök 12. Övriga aktiviteter

Sammanlagt

54

58

(”|")? VÄNM

88

47

MIX?

90

2 21 23

91

2 25 3 ("|

70

3 29 1 3 8 13 1 ("7

84

4 23

95

4 27 2 12 14 7 1 ("i

95

1 26 3 11 13

91

3

85 59

2

83

3 41 1 com.-—

13 88

4 47 1

81

Bilaga le Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under fredagen

Arbetsuppgifter Kl.8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

1. Deltagande i kammardebatten 2. Följa kammardebatten 1 33 29 25 32 22 3. Utskottsarbete 6 3 2 1 1 4. Riksdagsgruppsarbete 4 7 11 10 4 5. Partiarbete i övrigt 8 14 16 12 8 12 1 6. Uppvaktningar 1 5 7. Kommunala uppdrag — — 1 1 8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser m.m. 1 9. Uppdrag inom organisationslivet 2 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 4 11.1nläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe- sök 9 7 6 9 5 7 9 10 11 8 6 4 5 4 12. Övriga aktiviteter 3 5 5 5 4 5 4 5 4 3 3 2 2 1

Sammanlagt 39 88 94 93 77 72 62 52 45 45 32 31 30 20

3 3 4 3 1

II || || I I |

ws—lem—t !?

OHH (CNN QHH HON-— N (0 ? '— |

M ln ") 0 in lf) HNDON MxDq—t Vin hv 2 2 hv

Bilaga lf Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under lördagen

Arbetsuppgifter Kl. 8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

1. Deltagande i kammardebatten — _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2. Följa kammardebatten — _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3. Utskottsarbete — _ 1 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4. Riksdagsgruppsarbete — _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5. Partiarbete i övrigt 6 22 32 33 27 21 19 16 11 9 7 7 6 5 6. Uppvaktningar 1 1 1 1 1 1 7. Kommunala uppdrag — — 1 1 1 1 1 _ _ _ _ _ _ _ 8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser m.m. — _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9. Uppdrag inom organisationslivet 2 9 11 11 10 10 9 10 8 7 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 3 10 16 14 11 9 9 10 6 4 3 4 3 2 11.1nläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe- sök 3 6 12. Övriga aktiviteter — 2

Sammanlagt . 15 49 69 70 59 50 44 43 32 25 20 18 14 11

.— '— 1—4 v—l !— v—( H

(TN ("| M m

ION

Bilaga lg Ledamöter som arbetat med resp. verksamhet (procenttal) timme för timme under söndagen

Arbetsuppgifter Kl.8—9 9—10 10—11 11—12 12—13 13—14 14—15 15—16 16—17 17—18 18—19 19—20 20—21 21—22

1. Deltagande i kammardebatten — — — — — — — — — — 2. Följa kammardebatten — — 3. Utskottsarbete 2 4. Riksdagsgruppsarbete — — — 5. Partiarbete i övrigt 2 6. Uppvaktningar 7. Kommunala uppdrag —

8. Uppdrag inom statliga utredningar, statliga styrelser m.m. — -— — — — — — —

9. Uppdrag inom organisationslivet 10. Föredrag, artiklar framträdande i massmedia 11.1nläsnings- och studiearbete, studieresor, studiebe-

sök 2 5 8 8 5 5 7 7 12. Ovriga aktiviteter

Sammanlagt 9 26 39 38 29 25 29 30 31 29 26 23 19 20

|m—4v—4 |lnv—4v—1 [Iraq-tv— IXDv—(m v—(HINr—tm HHwNN ax.—tv— INN—1 N

ax.—4.—

I N 61 Q' m VW ln V') (X oo (bl/1 som N

N NN V") QN lx WN lf) WH V) [Xr—4 NNO WN '—

v—t

F-t

N

v—4

u—4

|—

N v—t

Att vara riksdagsledamot

Torbjörn Larsson

Sammanfattning

Denna undersöknings mål har varit att spegla riksdagsledamöternas syn på det egna arbetet, inte bara vad de anser att arbetet går ut på utan även hur det bedrivs. I detta syfte intervjuades 43 riksdagsledamöter som redan före valrörelsen 1985 hade avböjt att bli återvalda till riksdagen.

Studien visar att rollen och arbetet som riksdagsledamot kan variera en hel del, bl. a. beroende på om ledamoten har att verka i opposition eller som företrädare för regeringssidan, eller om ledamoten tillhör ett stort eller litet parti. En del ledamöter föredrar sedan att arbeta i det tysta, medan andra framhöll betydelsen av motioner, interpellationer och frågor.

I intervjuerna framskymtade missnöje med vissa delar av arbetet; bl. &. kritiserades de praktiska förhållandena med riksdagshusets konstruktion och avsaknaden av sekreterarhjälp. Men den kritik som framfördes innebar inte, med något undantag, någon total eller alltigenom förödande kritik av förutsättningarna för och möjligheterna att verka som riksdagsledamot. Den svenske riksdagsledamoten är i stället att döma av dessa intervjuer i stora drag nöjd med sin situation.

Två tentativa teser drivs i slutet av studien i försöket att mera övergripan- de sammanfatta materialet. Den ena är att mycket av en riksdagsledamots inflytande utövas i hans arbete utanför riksdagen. Den andra tesen är att det finns faktorer som på sikt kan verka för att avståndet mellan väljare och val- da ökar, bl. a. genom ledamöternas indirekta väljarkontakter, den bild som massmedierna förmedlar av deras arbete och framtoningen som allmänpoli- tiker när de egentligen i stor utsträckning är specialister.

1 Urvalet

Denna undersökning baseras på ett i högsta grad systematiskt urval, vilket innebär att de synpunkter som presenteras inte utan vidare kan generaliseras till en allmän beskrivning av arbetet i riksdagen eller riksdagsledamöternas erfarenheter och problem. Det finns därför all anledning påpeka att denna undersöknings ambition inte i första hand har varit att generalisera. De re- sultat som presenteras och de eventuella slutsatser som dras gäller endast den grupp av riksdagledamöter som har deltagit i undersökningen.

Att vara riksdagsledamot innebär självklart inte samma sak för alla. Därav följer naturligtvis att riksdagsledamöterna inte bara kan se mycket olika på sin uppgift utan också agera på helt olika sätt. Undersökningen har snarare varit inriktad på att presentera olika typer av synsätt på rollen som riksdagsledamot, arbetsuppgifterna och agerandet och hur dessa kan skifta beroende på parti, situation, tid, position, person ut. rn. —- än på att finna generella mönster. Detta har inneburit att det bedömts som mindre intres- sant hur många personer som har framfört den ena eller andra åsikten, även om uppgifter av den karaktären ibland kommer att redovisas, medan sådant som de intervjuade ansåg avvika från det ”normala", dvs. problemen med att vara riksdagsledamot, har tillmätts stort intresse. Det är alltså ett antal subjektiva bilder som förmedlas.

Men även om en undersökning av denna typ inte direkt ger generaliserbar kunskap kan det vara mycket angeläget att t. ex. visa på begränsningarna i föreställningen att man på ett likartat sätt med enkla medel kan förändra tillvaron eller förutsättningarna för dem som är verksamma inom ett områ- de. En undersökning av denna typ, som betonar hur förutsättningarna och beteendet bland riksdagsledamöter skiftar, kan därför ha sitt värde genom att indikera att den förändring som kanske leder till förbättringar för vissa kan leda till försämringar för andra. Undersökningar som denna kan också leda till att man drar vissa tentativa slutsatser. Men för att detta skall vara meningsfullt krävs det naturligtvis att man har viss kännedom om hur urvalet gjorts samt i stora drag vad som utmärker den grupp som undersökts.

Vägledande för urvalet var att finna personer som både hade en viss di- stans till sitt uppdrag som riksdagsledamot och färska erfarenheter av det. Mot dessa kriterier ansågs bara de personer svara som vi redan under våren 1985 visste inte skulle komma att återväljas till riksdagen i 1985 års val. En genomgång av de olika partiernas listor visade att 47 riksdagsledamöter inte skulle komma att ställa upp till omval. Det visade sig dock snabbt att denna urvalsmetod tyvärr gav en kraftig snedrekrytering, dvs. de socialdemokratis-

ka ledamöterna blev överrepresenterade och de moderata underrepresente- rade jämfört med hur partierna var representerade i riksdagen enligt 1982 års valresultat. För att i någon mån försöka motverka denna ”snedfördel- ning” beslöts då att tre riksdagsledamöter från moderata samlingspartiet skulle intervjuas, trots att de troligen inte skulle komma att lämna riksdagen i och med 1985 års val. Det totala antalet möjliga intervjuer blev då 50, och av dessa har till följd av olika typer av bortfall 43 använts i denna undersök- ning.

Sedan ville en riksdagsledamot bara besvara våra frågor skriftligen men vägrade att ställa upp för en muntlig intervju, och en annan ville inte gå med på att intervjun togs upp på band. Därför har 41 bandade intervjuer gjorts med avgående riksdagsledamöter. Principen för intervjuerna var att när de tillfrågade hade förklarat sig villiga att ställa upp för en intervju fick de frå- gorna skickade till sig i förväg. Alla de intervjuade fick alltså samma frågor (se bilaga), och för varje fråga fick de först avge ett ”spontant” svar. Men till varje fråga hade undersökningsledarna också i förväg kommit överens om att ta upp vissa speciellt intressanta aspekter (följdfrågor), om inte den intervjuade själv kom in på dem.

Även när de svarande själva kom in på andra frågor än de givna och förut- sedda följdes dessa naturligtvis upp i görligaste mån. Med hjälp av de banda- de intervjuerna har sedan ett redigerat intervjuprotokoll upprättats, och de intervjuade har också erbjudits att läsa denna sammanställning.

I följande tabell redovisas hur de intervjuade fördelade sig på politiska partler.

Vpk 3 s 25 c 8 fp 3 m 4 8: a 43

Av tabellen framgår att trots den korrigering som gjordes för moderata sam— lingspartiet ingår det i urvalet betydligt fler personer med erfarenhet från det socialdemokratiska partiet än personer från andra partier. Detta förhållande förstärker ytterligare det påpekande som tidigare gjorts, att man i denna un- dersökning inte kan ta antalet personers påstående i en viss fråga till intäkt för att ett fenomen är allmänt förekommande eller något som är giltigt för riksdagen som helhet.

Antalet kvinnor i undersökningsgruppen var 17 och medelåldern på de intervjade var, föga förvånande, ganska hög närmare 61 år. Flertalet av dem som hade bestämt sig för att lämna riksdagen redan under våren moti- verade alltså sitt beslut med åldersskäl. Den höga genomsnittsåldern hos de intervjuade gjorde att de representerade en betydande politisk, och då sär- skilt riksdagspolitisk, erfarenhet. I den undersökta gruppen hade ledamöter- na suttit i genomsnitt 15 år i riksdagen, sex var eller hade varit ordförande eller vice ordförande för ett utskott, tre hade varit statsråd, elva var eller hade varit ledamöter i sitt partis partistyrelse, tre hade varit eller var ordfö- rande för sitt partis kvinnoförbund och en hade varit ordförande för ett poli-

tiskt parti. Även när det gällde arbetet i utskotten kunde undersöknings- gruppen redovisa betydande erfarenheter, vilket framgår av nedanstående tabell.

Ledamot Suppleant KU 1 5 FiU 3 3 SkU 4 3 J uU 5 4 LU 3 5 UU 1 1 FöU 5 2 SfU 2 1 SoU 5 5 KrU 6 6 UbU 4 6 TU 1 2 J oU 4 5 NU 3 2 AU 3 8 CU 4 6

I tabellen redovisas undersökningsgruppens samlade erfarenheter från olika utskott efter 1971, dvs. hur många som har suttit med som ordinarie ledamot eller suppleant i varje utskott efter utskottsreformen 1971. Ordföranden i utskottet har räknats som ledamot och de som satt i inrikes- och bostadsut- skotten har räknats in i arbetsmarknads— och civilutskotten. Att summan inte blir 43 när man räknar ner kolumnerna beror på att samma riksdagsle- damot under sin tid i riksdagen dels kan ha erfarenhet från flera olika ut- skott, dels kan ha suttit med i fler än ett utskott samtidigt.

Tabellen visar att det i urvalsgruppen finns erfarenheter från samtliga ut- skott, både som suppleant och ordinarie ledamot. Till detta kommer att många av de intervjuade även har erfarenheter från riksdags- och utskottsar- bete innan enkammar- och utskottsreformen genomfördes. Det finns alltså, som redan sagts, en betydande erfarenhet av politiskt och riksdagspolitiskt arbete representerat i detta material. Man bör också hela tiden hålla i minnet att det stora flertalet av de intervjuade lämnar riksdagen av åldersskäl efter ett långt politiskt livsverk, inte av missnöje med riksdagsarbetet eller det po- litiska livet. Så även om det i denna redovisning av intervjumaterialet kom- mer fram en del negativa eller kritiska synpunkter på riksdagsarbetet är det- ta knappast det helhetsintryck man får vid en genomläsning av intervjuerna. De flesta riksdagsledamöterna var i stort sett nöjda med sin tillvaro som riks- dagsledamot och de möjligheter som denna position erbjudit, även om de kunde vara mycket kritiska till vissa delar av arbetet. Det skulle kanske varit mer förvånande om en stor del av ledamöterna tog avstånd ifrån sitt livs- verk.*

* Andra studier av det inre arbetet i riksdagen finns redvisade i "Skrivelse från tal- manskonferensen", Förslag 1981/82z22

Rollen som riksdagsledamot

I detta avsnitt redovisas intervjumaterialet, dock inte fråga för fråga utan med svaren sammanställda under fem huvudrubriker. Under den första huvudrubriken beskrivs hur de intervjuade såg på sin roll som riksdagsleda- mot (representant) i stora drag samt vilka problem som kan vara förknippa— de med denna. Under den andra huvudrubriken tas sådana frågor upp som mer specifikt för arbetet i riksdagen, och under den tredje rubriken beskrivs vägarna för hur en ledamot påverkar riksdagens beslut. Under den fjärde rubriken behandlas arbetet som riksdagsledamot utanför riksdagen, och i den femte delen beskrivs de praktiska villkor och förutsättningar under vilka en riksdagsledamot verkar. I det följande redovisas alltså den bild av arbetet som riksdagsledamot som ledamöterna gav, med utgångspunkt i de inter- vjuer som har gjorts.

En av grunderna för uppdraget som riksdagsledamot är att representera andra, eftersom svenska folket utser sina representanter genom allmänna val. Men riktigt vad eller vilka man representerar och på vilket sätt detta representantskap genomförs kan naturligtvis skifta från en riksdagsledamot till en annan, och i och med att en riksdagsledamot ofta får representera flera intressen kan dessa ibland komma i konflikt med varandra. Å ena sidan rep- resenterar ledamoten de regionala intressena, men å andra sidan är han ock- så vald som representant för ett visst politiskt parti, för att nu bara nämna en av de mera uppenbara möjliga konfliktytorna.

Att döma av intervjuerna finns det normalt fyra till fem olika intressen som en svensk riksdagsledamot kan ha som referenspunkter i sitt arbete och se sig som företrädare för. Det vanligaste och ofta överordnade intresset, som nämns i nästan alla intervjuer är — föga förvånande partiet. Ett vanligt svar på frågan vad riksdagsarbetet gick ut på var att man skulle företräda och medverka till utformningen av partiets politik i samband med behand- lingen och granskningen av regeringens propositioner i riksdagen. Nästan lika vanligt var att man ansåg sig ha ansvaret för bevakningen av sina re- gionala och lokala intressen. Men här kunde man också hitta nyansskillna-

der i svaren, där en grupp ledamöter mera betonade regionen, medan andra främst tänkte på sin egen kommun. Denna skillnad kan möjligen förklaras av att partierna på grund av skillnaderna i storlek har olika många företrä- dare i riksdagen från en och samma region. Det medför då att den riksdagsle- damot som representerar ett parti som endast har en företrädare från en valkrets troligen kommer att markera sin framtoning som representant för regionen starkare än den som bara är en bland många från samma valkrets och parti. En annan förklaring kan vara att riksdagsledamoten hade förtro- endeuppdrag inom landstinget innan han kom till riksdagen.

Flertalet av de intervjuade betonar både sin roll som partiföreträdare och som regional eller lokal företrädare, dock med vissa skillnader. Några beto- nar den lokala eller regionala anknytningen starkare än andra, och i någon mån betonar de som har ledande positioner i riksdagen eller partiet dvs. ordförande eller vice ordförande i ett utskott, medlem i förtroenderådet el- ler partistyrelsen e. d. — partiets betydelse starkare eller framhåller sin all- mänpolitiska roll i högre grad än de andra. Men det tycks också finnas skill- nader som beror på vilken region man representerar. Riksdagsledamöterna från Stockholms och Göteborgs kommuner förefaller t. ex. betona sin re— gionala eller lokala anknytning mindre starkt än övriga. En riksdagsledamot gick t. o. rn. så långt att han sade rent ut att det var svårt att driva Stock- holmsintressen i riksdagen, eftersom de som kom från Stockholm förvänta- des utan prut ställa upp på regionalpolitiska åtgärder för andra kommuner.

En annan skillnad, som delvis är kopplad till synen på partiet och den re- gionala eller lokala anknytningen, är vilken vikt man lägger vid sitt arbete i riksdagen jämfört med arbetet utanför riksdagen. Att uppdraget som riks- dagsledamot innebär mycket arbete både i och utanför riksdagen är visserli- gen i stort sett alla de intervjuade överens om, men även här lägger man tyngdpunkten lite olika. Flera av de riksdagsledamöter som betonar betydel- sen av kontakterna med hemlänet eller hemorten påpekar t. ex. att man ofta sitter fast i riksdagen på grund av voteringar eller andra formalia, när man i stället skulle kunna vara ute och göra en insats i sitt hemlån.

Riksdagsledamöterna blir så småningom genom sitt arbete i utskotten spe- cialister på olika områden, och för några drivs denna specialisering ännu längre genom att man, när det finns flera ledamöter från samma parti och region, också delar upp bevakningen av olika frågor sig emellan. Men flera riksdagsledamöter — och inte bara bland dem som här kallats för ledande — betonar starkt sin allmänpolitiska funktion, antingen genom att deklarera att de ser sig som allmänpolitiker eller genom att poängtera att de anser att riksdagsarbetet går ut på att finna övergripande lösningar som gynnar hela landet eller underlätta de nödvändiga awägningarna mellan olika regioner och intressen i samhället.

En mindre grupp av ledamöter betonade dock båda rollerna lika starkt (företrädare för partiet och företrädare för regionen/den lokala nivån) och menade att de såg det som sitt uppdrag att i riksdagen representera den re- gionala och lokala delen av det egna partiet. Denna åsikt var särskilt fram- trädande hos en grupp socialdemokratiska ledamöter.

I runda tal en tredjedel av de intervjuade ledamöterna tog också upp be- tydelsen av att företräda andra organisationer än partiet. De organisationer som nämndes kan i huvudsak delas in i två grupper; dels sidoorganisationer

till partiet som kvinno- och ungdomsförbund, dels andra organisationer som inte har en klar partianknytning, t. ex. frireligiösa organisationer samt han- dikapp— och idrottsorganisationer. Av dessa två kategorier förefaller sidoor- ganisationerna vara de mest betydelsefulla. En ledamot i ett av partiernas kvinnoförbund gav t. ex. uttryck för åsikten att kvinnoförbundet skulle fungera som ett oppositionsparti inom det egna partiets ram. Flera av de so- cialdemokratiska ledamöterna nämnde också de fackliga organisationerna och vissa folkrörelser.

En likartad identifikation inträffar när man har ett speciellt intresse för vissa bestämda frågor eller ämnesområden. Denna grupp av riksdagsleda- möter är visserligen inte stor, men några ledamöter påpekade särskilt att de alltid hade varit verksamma inom samma område, t. ex. i frågor som rörde åldringsvården. Denna typ av representantskap att se sig som talesman för en viss typ av frågor eller ämnesområden — ligger i och för sig nära den som poängterar vissa organisationers betydelse för verksamheten som riksdagsle- damot. Den riksdagsledamot som känner särskilt starkt för handikapprörel- sen engagerar sig naturligtvis för vissa typer av frågor. Men samtidigt bör man komma ihåg att engagemanget för t. ex. kvinnoförbundet förmodligen sträcker sig över ett större område än ett engagemang för nykterhetsrörelsen eller handikappförbundet. Det kan därför i praktiken ibland vara svårt att särskilja om man skall tala om en representant för en viss organisation, för vissa frågor eller för olika samhällsområden.

Ett fåtal av de intervjuade (5—7) lyfte dock fram en helt annan typ av roll som riksdagsledamot än de som nu har skisserats. Dessa riksdagsledamöter betonar starkt uppgiften att ta sig an och värna om de små i samhället, och med detta menar de oftast personer som på något sätt har kommit på kant med den svenska förvaltningen. Dessa ledamöter agerar alltså som advoka- ter eller ombudsmän för allmänheten, och personer som känner sig miss- handlade av den statliga och kommunala byråkratin kan vända sig till dem för att få hjälp. Ledamöterna ser dock inte alltid som sin uppgift att okritiskt driva sina klienters sak till det yttersta utan väl så ofta att informera om var- för ett visst beslut har fått ett visst innehåll. Men riksdagsledamoten kan ofta göra en insats genom att förmedla kontakter till beslutsfattare i enskilda ärenden eller genom att påverka den beslutsprocess som gäller det speciella fallet.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att de intervjuade riksdagsle- damöterna ser sig som representanter för i huvudsak tre intressen; partiet, hemlänet och de organisationer eller samhällsområden hon eller han har verkat inom. Dessutom tycks det finnas en mindre grupp av riksdagsledamö- ter som också ser sitt representantskap som starkt relaterat till enskilda med- borgare — ett slags den socialt fattiges samarit. Detta sätt att se på riksdagsle- damöterna är dock en renodling av verksamheten, och de flesta av de inter- vjuade personerna betonade flera av de här angivna rollerna eller arbetsupp- gifterna.

Att vara representant kan innebära en mängd olika saker. Några betonar uppgiften att vara den som sköter kommunikationerna nerifrån och uppåt, medan andra poängterar behovet av kommunikation neråt, till de underly- dande. Med denna uppdelning som utgångspunkt är det påfallande hur starkt dessa riksdagsledamöter understryker hur betydelsefullt det är att nå-

gon framför problemen och frågorna i regionen, på den lokala nivån eller i organisationen. Ledamoten såg alltså snarare till att kommunikationerna fungerade nerifrån och uppåt än tvärtom även om det också förekommer. Den allmänna bilden av riksdagsledamoten är således en kommunikatör med betoning på hanteringen av flödet av information nerifrån och uppåt snarare än en reell beslutsfattare och förändrare av samhället.

En annan intressant fråga är i vilken mån man själv tror på och ställer upp på det som ens väljare framför. De frågor som ställdes i undersökningen rörande denna aspekt var tyvärr inte helt klargörande, men några av de riks- dagsledamöter som betonade betydelsen av den sidoorganisation de tillhör- de framhöll att de ibland tvingades att ställa upp och driva åsikter som de inte helt delade.

Några större problem tycks dock den svenska riksdagsledamoten inte ha med att tvingas spela roller som ibland kan stå i motsatsställning till varand- ra. Många tycks lösa eventuella rollkonflikter genom att hänvisa till att parti- lojaliteten alltid kommer främst. I de fall där de intervjuade uppgav att de hade problem som kunde härledas till rollkonflikter gällde det också främst när de tvingades välja mellan den egna regionen eller kommunen och parti- lojaliteten. Ett par ledamöter uppgav att de satte sin lojalitet till kvinnoorga- nisationen framför lojaliteten mot partiet, om dessa två hamnade på kolli- sionskurs. I allmänhet tycks dock de ledamöter som har sin förankring i olika organisationer få problem med dubbla lojaliteter mera sällan än de som främst har regionen och hemkommunen som sina referenspunkter.

Men de olika typerna av representativa roller kan skapa problem på andra sätt. Ett problem, som kom fram i intervjuerna och som rör ledamöternas specialistroller, var att man ibland tvingades försvara eller förklara beslut som fattats i riksdagen men som man själv inte hade varit delaktig i eller kände till att de hade fattats. Allmänheten tycks gärna tro att en riksdagsle- damot är insatt i alla frågor och ämnen samt att hon eller han drastiskt kan påverka och förändra de beslut som fattas i riksdagen. Ett annat förhållande, som också uppfattades som ett problem av flera intervjupersoner, var att man tvingas tillbringa så stor del av sin tid i riksdagen, när man tror sig kunna göra större nytta utanför den. En del av dem som hade varit riksdagsledamö- ter länge påpekade också att arbetet i riksdagen under senare år har blivit allt mer tidskrävande. Låt oss därför i nästa avsnitt titta lite närmare på hur de intervjuade uppfattade sitt arbete i riksdagen och de problem som eventu- ellt är förknippade därmed.

2.3 Arbetet i riksdagen

Att arbetsbördan i riksdagen har ökat med åren är tydligt, vilket också många av de intervjuade flera gånger kom tillbaka till i sina svar. Det skrivs fler och längre motioner, antalet frågor och interpellationer ökar. det talas alltmer i kammaren, uppvaktningarna i utskotten blir allt fler och utskotten yttrar sig allt oftare i varandras frågor. Arbetsbelastningen ökar alltså på fle— ra sätt. En effekt av denna ökade belastning var, menade en del ledamöter, att den ledde till en ökad formalisering och rutinisering av riksdagsarbetet.

Det blir mer och mer sällsynt med spontana debatter i riksdagen, man står och låser upp i förväg färdigskrivna anföranden, motioner klubbas igenom i utskotten på löpande band utan egentlig diskussion, man hinner aldrig gå på djupet i vissa avsnitt i propositionerna, och allt fler skrivelser skickas mellan utskotten för att man vill inhämta varandras åsikter. Dessutom anställs det allt fler tjänstemän i riksdagen, det knyts mer och mer personal till parti— kanslierna för att klara anhopningen av ärenden, och riksdagsledamöterna skriver allt färre anföranden o. d. själva. Mycket av det som görs och sägs i riksdagen förefaller bara vara för protokollet.

Ett annat problem som också togs upp var att det verkade som om en rege- ring, oavsett vilket eller vilka partier som den bestod av, alltid hade svårt att komma fram med sina propositioner i tid. Arbetet i riksdagen blir därför ryckigt med extra hög belastning mot slutet av sessionerna. Några ledamöter var därför inne. på tanken att man skulle ha kortare sessioner men öka anta- let under året. Detta skulle också göra det lättare för ledamöterna att hålla kontakt med hemkommunen och den egna familjen.

De flesta av ledamöterna tyckte det var riktigt att tvåkammarsystemet avskaffades, men några med erfarenhet från tvåkammarsystemet påpekade att den nuvarande kammaren är för stor; det är för många riksdagsledamö- ter i kammaren. Förr i tiden lärde man sig känna och känna igen i stort sett alla ledamöter i kammaren. Känslan av intimitet blev därmed större i det gamla systemet. Den som satt i ena kanten av kammaren kunde relativt väl se anletsdragen på alla ledamöter, men i dagens kammare är möjligheterna till ögonkontakt tvärs över salen mindre. I realiteten är också antalet riks- dagsledamöter större än de 349 som stipuleras i författningen genom syste- met med ersättare. Anonymiteten bland riksdagsledamöterna är alltså stör- re i dag, och alla känner inte igen varandra på samma sätt som tidigare.

En av de intervjuade framhöll också att systemet med ersättare för statsrå- den hade lett till att man hade mindre kontakt med andra statsråd än det eller de som ansvarade för de utskottsfrågor som riksdagsledamoten arbeta- de med. Enligt den gamla riksdagsordningen var regeringen tvungen att vara mycket mer i riksdagen, eftersom statsråden måste delta i voteringar. Detta medförde att riksdagsledamöterna hade större närhet till regeringen, och det var mycket enkelt att få ett informellt samtal med vilken regeringsledamot som helst. Systemet med ersättare har sålunda till viss del fjärmat regeringen från partiets riksdagsgrupp.

De allmänna förutsättningar som en riksdagsledamot verkar under kom rätt väl fram i svaren på en fråga om vilka misstag de ansåg att nytillträdande ledamöter i dag lätt kan göra. Av svaren framgår att en riksdagsledamot inte skall tro att hon eller han i så stor utsträckning kan välja frågor att syssla med. I praktiken tilldelas ledamoten ett ansvarsområde som beror på till vil- ket eller vilka utskott hon eller han knyts som suppleant eller ordinarie. Det- ta arbete är ofta så krävande att man endast i begränsad omfattning hinner med att följa andra frågor eller utvecklingen inom andra områden. Det finns därför ingen riksdagsledamot som förmår att greppa hela riksdagens verk- samhetsområde; alla är i någon mening specialister på vissa frågor eller om- råden. Den enskilde ledamoten har inte heller särskilt stort inflytande på till vilket utskott hon eller han kommer att knytas. Fördelningen av utskotts- platser följer i huvudsak anciennitetsprincipen och beror dessutom på vilka

platser som blir lediga. Under senare år har dock en viss förändring skett i detta avseende, och man försöker nu från partigruppledningarnas sida att ta hänsyn till vilken bakgrund vederbörande har, innan de nya ledamöterna placeras in i olika utskott.

Det är inte heller vanligen riksdagen som är platsen för de stora föränd- ringarna i landets politik, även om de formellt sett bekräftas där. Det tar lång tid att förändra och påverka politiken inom olika områden. En riksdags- ledamot måste därför vara utrustad med stort tålamod, vara beredd att lyss- na till andra och inte tro att hon eller han alltid vet bäst själv. Denna erfaren- het kan vara nog så smärtsam att göra för en ledamot som nyss har tillträtt. Från att kanske ha varit kommunalråd i den egna kommunen, dvs. en person som alla lyssnade till, kommer hon eller han till riksdagen där ingen till en början fäster särskilt stort avseende vid vad hon/han säger eller gör. Leda- moten får också lära sig att göra det mesta själv, eftersom ingen egen sekre- terare eller tjänsteman står till förfogande med råd eller hjälp med det prak- tiska arbetet.

En riksdagsledamots första mandatperiod är vanligen lite lugnare än de efterkommande. I början kan därför en ledamot i varje fall i ett större parti känna att han hänger lite i luften, eftersom han inte får några ordinarie uppgifter i utskotten. Men ju längre en ledamot sitter i riksdagen desto mer indragen blir han i detta arbete, och desto viktigare uppdrag får han, för att efter en tid i stället få det allt svårare att upprätthålla kontakterna med hem- länet eller hemkommunen.

Arbetet som riksdagsledamot skiftar dock en hel del beroende på att leda- möterna arbetar under delvis olika förutsättningar. En skillnad finns det na- turligtvis mellan de ledamöter som företräder ett stort parti och de som är med i ett litet parti. De små partierna har vanligtvis problem med att få folket att räcka till, så att åtminstone någon person i partiet har läst de propositio- ner och andra texter som regelbundet kommer på riksdagens bord. Ett litet parti kan inte heller alltid påräkna att få en ordinarie plats i alla utskott, vil- ket knappast gör det lättare för partiet att hinna med i behandlingen av olika ärenden. En ledamot från ett litet parti har därför vanligen ett bredare an- svarsområde, och därmed svårare att hinna med att gå på djupet i alla frågor, än kollegerna från de större partierna. Ledamöterna i de större partierna blir därför ofta mer specialiserade, eftersom de får mindre områden att be- vaka, men de partierna har i stället problem med samordning av sina leda- möters verksamhet, vilket de små partierna känner mindre av.

Det blir också en skillnad i förutsättningarna om partiet sitter i regerings- ställning eller ej. I stort sett alla de intervjuade menar att det är mycket stor skillnad på hur man agerar som ledamot om det egna partiet sitter vid mak- ten eller ej. En av de intervjuade socialdemokraterna uttryckte sig där på följande sätt: I dag lägger oppositionen sådana förslag i sina motioner som de mycket väl kunde ha genomfört under sin tid vid makten (senare hälften av 1970- och början av 1980-talen), samtidigt som den sittande regeringen försöker tona ner en hel del av de förslag som fanns i deras motioner från oppositionstiden. Det blir alltså i princip två helt olika roller som spelas. Sit- ter det egna partiet i regeringen går mycket av arbetet ut på att försvara de förslag som regeringen lägger på riksdagens bord, och friheten att komma

med egna motioner — särskilt om de innebär kostnadsökningar är mycket begränsad.

Fördelen med att ha det egna partiet vid makten ansågs främst vara att man får tillgång till den information som finns i regeringskansliet, och man får information på ett tidigare stadium och på ett annat sätt än när man är i oppositionsställning. Det är t. ex. bara att lyfta på luren och be att få tala med sitt statsråd eller någon medarbetare till honom/henne. Möjligheterna att påverka ärendens handläggning är därmed också större än när partiet inte sitter i regeringsställning. Den påverkan som utövas sker då genom de informella kanalerna och oftast innan en fråga hamnat på riksdagens bord.

Oppositionsrollen innebär å andra sidan att den enskilde riksdagsledamo- ten har lite större frihet att agera, särskilt när det gäller väckandet av motio- ner och frågor eller interpellationer. Många av de intervjuade betonade dock hur mycket mer arbetsamt det var att sitta i opposition, jämfört med när partiet satt i regeringsställning. I Oppositionsrollen skall man kritiskt granska regeringens förslag, men all information man behöver för att uppfyl- la denna roll måste man skaffa fram själv. Några ledamöter menade emeller— tid att en fördel med oppositionssituationen var att de ledande inom partiet — främst förutvarande statsråd kom ner från sina piedestaler och var lättare att komma till tals med för den vanlige riksdagsledamoten.

I opposition får också partiets företrädare i utskotten ofta en viktigare po- sition än om partiet är i regeringsställning. De får ett större ansvar för ut- formningen av partiets politik inom det utskotts ansvarsområde där de är verksamma. Det är i arbetet i partiernas utskottsgrupper eller partiernas riksdagskommittéer som en stor del av arbetet i realiteten kommer att göras i oppositionsställning, när det gäller utformandet av partiets partimotioner i olika frågor.

Oppositionsrollen innebär därför i många fall för den enskilda ledamoten en något större frihet att agera samt ett något större ansvar för och inflytande på partiets politik men samtidigt ett mindre inflytande på hur landets politik utformas — i varje fall om regeringssidan har en majoritet bakom sig i riks- dagen. För en del riksdagsledamöter var det uppenbarligen frustrerande att ständigt få erfara att deras förslag utan vidare avslogs av utskotten bara för att förslaget kom från oppositionen, oavsett hur välmotiverat förslaget var.

Huruvida riksdagsledamöterna föredrog att verka i Oppositionsrollen eller i regeringsrollen får man inget entydigt svar på vid en genomläsning av inter- vjuerna. Det är ungefär lika vanligt att man tycker bäst om Oppositionsrol- len som att man föredrar regeringsrollen. Där finns det heller ingen skillnad mellan partierna, om vi bortser från att vpk inte har någon erfarenhet av att ha suttit i regeringsställning. De som föredrar regeringsrollen betonar möj- ligheterna att kunna påverka landets politik mera direkt och att det praktiska arbetet blir mycket lättare genom kanslihuskontakterna. De menar ockSå att friheten i Oppositionsrollen är skenbar, eftersom alla oppositionsförslag måste läggas under ansvar. Det är t. ex. inte ovanligt att oppositionspartier- na mer eller mindre uttalat tar fram någon typ av skuggbudget som alternativ till regeringens budget. Men de ledamöter som betonar det positivai opposi- tionsrollen ser i stället till hur stimulerande det är att få ett ökat ansvar och möjligheter till friare diskussioner inom partiet. De pekar också på svårighe-

ten med att i rollen som företrädare för regeringssidan ofta tvingas försvara impopulära regeringsbeslut.

Ett par ledamöter ansåg även att förutsättningarna för att verka som riks- dagsledamot skiftade en del, beroende på om det var valår eller ej. Under ett valår var det enligt dessa ledamöter mycket svårare att nå några uppgörel- ser över partigränserna, och de korta mandatperioderna ledde dessutom till att denna situation inträffade för ofta.

3 Arenorna

Om man med utgångspunkt i dessa allmänna förutsättningar vill studera den verksamhet som bedrivs i riksdagen lite närmare, kan man något förenklat hävda att en ledamot i riksdagen kan agera på tre olika arenor: i riksdags- gruppen, i utskottet och i kammaren. Där är det ledamotens aktiviteter i kammaren som märks mest för allmänheten. Aktiviteten i den egna riks- dagsgruppen märks minst utåt. Här följer en redogörelse för hur dessa are- nor tycks vara uppbyggda och fungera.

3 .1 Utskotten

Mycket av det tunga och reella arbetet i riksdagen utförs i utskotten. Men ett annat och lika välkänt faktum är att det inte brukar bli så mycket föränd- ringar i de propositioner som regeringen lägger på riksdagens bord. Även en regering med liten minoritet i riksdagen att stödja sig på verkar ha betydande möjligheter att få igenom stora delar av sina förslag utan större förändringar. Men självklart förändras bilden något beroende på om regeringen har egen majoritet eller en någorlunda stabil konstellation att stödja sig på i riks- dagen, eller om det är en minoritetsregering som inte vet vem eller vilka som kommer att stödja förslagen. Man borde kanske därför ha förväntat sig en viss kritik från de intervjuade ledamöterna när de kom in på hur meningsfullt arbetet var i utskotten. Men så var inte fallet. Det är i stället slående med vilka positiva ordalag de omnämner detta arbete. Uttryck som: "det är där det viktiga arbetet utförs, sakliga och seriösa diskussioner, bra stämning, stor kunnighet hos ledamöter och utskottskanslier, roligt och konstruktivt arbete”, är mycket vanliga och ständigt återkommer när de intervjuade le- damöterna skall beskriva arbetet i utskotten. Denna positiva attityd till ut- skottsarbetet är genomgående i materialet och tycks gälla oavsett vilket ut- skott ledamöterna har erfarenhet av eller vilket parti de representerar. Hur arbetet bedrivs i utskotten skiftar dock en del. I vissa utskott disku- teras det inte så mycket, utan man vet ganska väl i förväg var de olika parti- erna står i olika frågor. Man vet också att dessa ställningstaganden inte kom- mer att rubbas av diskussionerna i utskotten. Man redovisar för varandra partiets sedan länge väl kända ståndpunkt i en fråga och går sedan ganska snabbt vidare till att skriva utskottets betänkande, i vilket då regeringssidan vanligtvis instämmer i regeringens propositionsförslag och oppositionen re—

serverar sig mot detta. I andra utskott förs mera reella överläggningar mel- lan partierna, och olika typer av kompromisser kan förekomma mellan rege- ringssidan och en eller flera av oppositionspartierna. Flera ledamöter påpe- kade emellertid att blocktänkandet hade ökat i omfattning. Jämfört med hur det var på gamla riksdagens tid, särskilt efter perioden 1973—1976, hade det blivit allt svårare att komma överens över de 5. k. blocken. Men många leda- möter menade att detta förhållande inte gällde generellt för alla utskott utan var särskilt framträdande på vissa områden eller för vissa frågor.

De förklaringar som riksdagsledamöterna gav till varför arbetsklimatet varierade mellan utskotten och varför blocktänkandet hade ökat i omfatt- ning skiftade en del. När det gällde blocktänkandet påpekade ett par leda- möter med mycket lång erfarenhet från riksdagsarbetet att detta inte alltid hade lyst med sin frånvaro under alla år i den gamla tvåkammarriksdagen. Under vissa perioder hade klimatet varit nog så frostigt mellan regeringssi- dan och oppositionen, menade de. Några andra ledamöter ville se enkam- marriksdagen som boven i dramat, eftersom den underlättade snabba skif- ten vid makten. Detta, menade de, leder i sin tur till att de olika regerings- konstellationerna binder sig för vissa förslag, eller anser sig inte behöva kompromissa i stora frågor, eftersom de tror att de kan få igenom sina för- slag på annat sätt om de bara får regeringsmakten.

Flera ledamöter påpekade att arbetsklimatet i utskotten till stor del beror på vilka frågor man har att handlägga. En del utskott har många frågor som är ideologiskt präglade, och där vill inte partierna att man skall vara över- ens, eftersom det bl. a. är på dessa frågor man söker väljarnas stöd. Frågor som rör pengar blir politikerna också lätt oense om. Det är därför kanske inte så konstigt om ledamöter från t. ex. FiU, NU och SkU märker mer av blocktänkande och summariska diskussioner i sina frågor jämfört med leda- möterna från utskott som KrU, KU, LU, JuU och UU. Några ledamöter påpekade också att det inom utskotten utbildas en tradition för hur man skall arbeta. Även om skillnaderna inte är stora bildas det inom varje utskott en viss stil eller kultur för hur man hanterar sina frågor. Mycket av denna kultur var, menade dessa ledamöter, beroende på hur ordföranden och vice ordför- anden valde att agera i sitt utskott. Vissa ordförande ansågs göra sitt yttersta för att kompromissa mellan partierna i utskotten och nå så breda lösningar som möjligt, medan andra var mindre benägna att tillåta en öppen och förut- sättningslös debatt i utskottet. De flesta ledamöterna förordade dock en ar- betsmetod där man förhandlar sig fram till breda lösningar. Kompromissvil— ligheten är ju något av ett adelsmärke inom den svenska politiken, och det märktes också i intervjuerna.

Andra skillnader mellan utskottens arbetssätt är att vissa utskott noggrant granskar detaljfrågor och formuleringar i utskottsbetänkandets text, medan andra utskott mera ser till vilka principiella förslag som föreligger. En del utskott har många ”hearings” med olika organisationer och experter inom sitt ansvarsområde, medan andra är mindre belastade av uppvaktningar. Högläsning av hela utskottstexterna verkar dock till stor del ha försvunnit som justeringsmetod. Några utskott använder metoden att ta ett preliminärt beslut i frågorna innan man tar slutgiltig ställning. Det verkar också i så gott som alla utskott finnas en vilja från majoritetens sida att så långt som möjligt tillmötesgå minoritetens krav på ytterligare information i de frågor som be-

reds. Begär t. ex. ett av de mindre partierna att ytterligare material skall samlas in, eller att några speciella personer eller organisationer skall kallas till en hearing, brukar önskemålen tillgodoses.

Ytterligare skillnader är att några utskott, som t. ex. UbU, är klart mera arbetstyngda än andra, och för vissa utskott, som t. ex. FöU, varierar arbets- belastningen mellan åren, dvs. mycket arbete när de femåriga försvarsbe- sluten skall tas och mindre dess emellan. Detta förhållande leder oss in på frågan om de intervjuades syn på behovet av en mer flexibel utskottsorgani- sation. Bakgrunden är som bekant den att inget nytt utskott har tillkommit eller avskaffats sedan den nya utskottsordningen genomfördes; det enda som har hänt är att ett par utskott har fått nya namn. Ingen större omfördelning av ärenden mellan utskotten har gjorts under dessa år, och något försök med särskilda eller sammansatta utskott har inte heller gjorts, trots att den möj- ligheten finns enligt den nuvarande riksdagsordningen. Någon framgång i försöken att flytta kansliresurser och tjänstemän mellan utskotten alltefter- som behoven har skiftat har man inte heller haft, trots egna utredningar i riksdagen som just har pekat på behovet av en mera flexibel organisation. Detta förhållande kan jämföras med att regeringen sedan 1971 har genom- fört åtminstone tre större departementala förändringar (1974, 1976 och 1982).

Bland de intervjuade fanns det några som ansåg att den nuvarande organi- sationen i stort sett fungerade bra och att utskotten hade från varandra väl avgränsade ansvarsområden, vilket sågs som en förklaring till varför frågor i ett arbetstyngt utskott inte utan vidare kunde flyttas till ett annat som hade mindre att göra. Men många ledamöter pekade på den utpräglade revirbe- vakning som förekom mellan utskotten; en bevakning som man i flera fall ville tillskriva tjänstemännen i utskotten. Tjänstemännen, och då i första hand kanslichefen, ville ogärna släppa ifrån sig någon del av sitt ansvarsom- råde. Men några ledamöter stack inte under stol med att de gärna ställde upp på denna revirbevakning, eftersom det var ett sätt att visa den egna ut- skottspersonalen sin lojalitet och sitt stöd. Det är viktigt för den fast anställ- da personalen att känna att de har utskottsledamöternas stöd i sitt arbete i beredningen av utskottens ärenden.

Några ledamöter påpekade också de problem som lätt uppstod när frågor som låg mellan olika utskott behandlades. Den gängse metoden att lösa des- sa problem är i dag att det utskott som formellt har ansvaret för frågan skick- ar den för yttrande till det eller de andra utskott som också berörs. Denna metod verkar ha ökat under årens lopp. Erfarenheterna av det sättet att lösa samordningsproblemen mellan utskotten var dock inte entydigt positiva. Några ledamöter tyckte att man borde kunna lösa frågorna informellt inom partierna i stället för att skicka papper mellan utskotten. Det brukade inte heller framkomma några nya synpunkter i yttrandena med denna metod, el- ler också var synpunkterna utformade på ett sådant sätt att det mottagande utskottet inte fick någon egentlig vägledning i sitt beslutsfattande. Ofta tyck- te nämligen regeringssidan en sak och oppositionen en annan i det insända yttrandet, och därmed låstes till viss del även handläggningen i det motta- gande utskottet. Flera ledamöter påtalade också att metoden med yttranden till andra utskott ledde till längre beredningsprocesser. Mot detta skall då ställas, som några ledamöter påpekade, att om partierna skall sköta samord-

ningen själva på ett informellt sätt blir det endast en från varje utskott och parti som kommer att samråda. Till detta kommer även att det ibland finns intressanta nyanser i de svar som avges av företrädare från samma parti men från olika utskott.

Den ökade arbetsbelastningen i vissa utskott har man alltså inte lyckats lösa genom att omfördela ärendena, men i stället verkar det som om man i praktiken kan skönja andra lösningar. Det finns i några fall tendenser till att underutskott inrättas, t. ex. genom att de som vill uppvakta ett utskott inte får träffa hela utskottet utan endast en mindre del därav. En mindre del av utskottet kan också utses att i förväg närmare granska en viss fråga innan hela utskottet tar ställning. Vid intervjutillfället uppgavs det att t. ex. UbU höll på med en översyn av den egna arbetssituationen, och en möjlighet som då övervägdes var att dela upp utskottets frågor och skilja högskole- och forskningspolitiken från övriga utbildningsfrågor.

Det förefaller emellertid som om en generellt hög men också ojämn be- lastning mellan utskotten parad med en statisk utskottsorganisationsindel- ning blir ett allt mer akut problem för riksdagen och dess ledamöter. De oli- ka utskotten har också i praktiken olika hög status, i varje fall i den mening- en att det är mer populärt att sitta i vissa utskott än i andra. Men det finns inget organ som egentligen förmår samordna den verksamhet som bedrivs i de olika utskotten. Finansutskottet, som ändå är ett utskott med hög status, förmår t. ex. inte spela den roll som finansdepartementet gör i regerings- kansliet.

Skillnaden mellan ordinarie ledamot och suppleant förefaller numer vara, och här har uppenbarligen skett en förändring på senare år, ett mindre pro- blem för arbetet i utskotten. Förr var det vanligt att suppleanten under sin första mandatperiod nästan inte fick sitta med vid bordet alls, än mindre ytt- ra sig vid sammanträdena. I dag verkar det som om man i så gott som alla utskott släpper fram suppleanterna tidigt till bordet. Avgörande för om den ordinarie ledamoten eller suppleanten skall sitta som främste företrädare för partiet eller ej vid utskottsammanträdena blir i stället alltmer vilka frågor som behandlas. Är det frågor som suppleanten kan bättre eller är mer intres- serad av än den ordinarie ledamoten är det vanligen suppleanten som får företräda partiet vid sammanträdesbordet. Och har suppleanten fått sitta vid bordet får hon eller han oftast fortsätta att driva frågan i kammaren. En av de intervjuade socialdemokraterna gav dock uttryck för åsikten att hon tyck- te de ordinarie kunde hålla mindre hårt i sina frågor och släppa fram supple- anterna oftare. Möjligen skiftar alltså här förhållandena något mellan stora och små partier.

En ordinarie ledamot som också har en suppleantplats i ett annat utskott har dock i praktiken inga möjligheter att mer än mycket summariskt följa arbetet i det andra utskottet. Även de som är suppleanter i flera utskott har svårt att mera intensivt följa utvecklingen i mer än ett utskott. Det naturliga blir därför att alla efter en tid orienterar sig mot endast ett utskott. En faktor som också verkar för detta är att utskotten ofta sammanträder vid samma tidpunkter. I många fall är det därför i praktiken omöjligt att gå på mer än ett utskotts sammanträden. En svårighet för de suppleanter som har att be- vaka flera utskott är också att de ibland väl sent får reda på i vilket utskott de skall delta. De hinner därför inte alltid sätta sig in i materialet i förväg till

nästa sammanträde, vilket de ordinarie naturligtvis har större chans att göra.

En del av riksdagsledamöternas kontakter med intresseorganisationerna uppstår ur verksamheten i utskottet, särskilt för de ledamöter som inte arbe- tar aktivt för eller är medlemmar i någon organisation. Utskotten och riks- dagens ledamöter blir som bekant ofta föremål för omfattande uppvaktning- ar från olika typer av intresseorganisationer. Om detta fanns det två uppfatt- ningar. Den ena var att intresseorganisationerna i flera fall blivit mycket mer drivna när det gällde att påverka riksdagsledamöterna. Riksdagsledamöter- na tyckte sig t. ex. allt oftare få cirkulärbrev av olika slag, och även om de sällan svarade på dessa själva fick i alla fall någon ledamot i partiets namn åta sig den uppgiften. Även speciella typer av telefonkampanjer kan före- komma. Den andra uppfattningen var att antalet intresseorganisationer ver- kade ha ökat markant.

Sedan några år tillbaka förekommer det också professionella lobbyister, dvs. personer som kan köpas för pengar för att påverka riksdagsledamöter- nas åsikter i en fråga i en bestämd riktning. Flera ledamöter hade också haft kontakter med dessa lobbyister. Möjligen var erfarenheter av denna typ av lobbying mindre vanlig bland de socialdemokratiska och kommunistiska le- damöterna än bland de icke-socialistiska partierna. Men dessa skillnader kan också ha berott på erfarenheter från olika utskott.

Formerna för hur organisationerna påverkar riksdagsledamöter skiftar en hel del. En del organisationer bjuder till sig ledamöterna, andra uppvaktar dem och skickar mängder av material. Det förekommer även att organisa— tioner samlar ”sina ledamöter” till möten för att diskutera olika frågor av gemensamt intresse. Det är heller inte särskilt svårt för en ledamot att få information från en organisation eller ett företag om hon eller han så önskar. Här finns det flera företag eller organisationer som gärna ställer sina utred- ningsresurser till förfogande.

Att uppvakta och försöka påverka riksdagsledamöter har varit vanligt se- dan långt tillbaka i tiden, vilket också flera av de intervjuade påpekade. Skillnaden mot tidigare, tyckte många av de intervjuade, var att intresseor- ganisationerna numera drev sina egna ståndpunkter mera ensidigt. Det som kanske var lite förvånande var att det i våra intervjuer inte kom fram några riktigt starkt kritiska synpunkter på denna utveckling. Endast ett par leda— möter var klart skeptiska till att ha med professionella lobbyister att göra. Den åsikt som i stället ofta återkom var att en riksdagsledamot vill ha upplys- ningar och information om de frågor som hon eller han har att ta ställning till. Organisationernas tendenser till att framhäva den egna åsiktens förträff- lighet gör det bara ännu viktigare att man hör alla parter som kan tänkas beröras av en fråga. En riksdagsledamot vill gärna ha mycket information, men beslutar gör hon eller han själv, som en ledamot uttryckte saken.

En klassisk fråga i samband med arbetet i utskotten är, till sist, huruvida arbetet skall bedrivas bakom lyckta dörrar som i dag, eller om man åtminsto- ne delvis skall ha överläggningar som är öppna för allmänheten. Någon di- rekt fråga om detta ställdes inte till ledamöterna i vår undersökning, men några ledamöter tog ändå upp den. Någon större entusiasm för öppna ut- skottsförhandlingar framkom då inte, möjligen med undantag för ett par le- damöter från icke-socialistiska partier. De negativa aspekter som anfördes mot öppna utskottsdebatter var att den informella atmosfären som möjlig-

gjorde kompromisser i utskotten skulle försvinna. Man skulle då inte längre kunna tala lika fritt o. s. v. Även de ledamöter som var positiva till öppna utskott menade att man inte skulle låta all utskottsbehandling vara öppen för allmänheten. Det man främst kunde tänka sig var i stället att låta en del av utfrågningarna i utskotten, särskilt i aktuella frågor, äga rum inför öppen

På samma sätt som flertalet av ledamöterna är ense om att det viktiga arbe— tet i riksdagen sker i utskotten och dess närhet, är man också ense om att det mesta av kammardebatterna är ett spel för gallerierna. När en fråga kommer upp i kammaren är den i 99 fall av 100 redan avgjord genom de ställningstaganden som gjorts i utskottet. Debatterna sker vidare ofta inför en tom kammare, även om skaran av lyssnare kan vara större än närvaron i kammaren antyder eftersom ledamöterna har möjligheter att lyssna på de- batten på sina rum. Kutymen bjuder dock att ledamöterna i det utskott som berörs är närvarande i kammaren när deras frågor debatteras.

Flera ledamöter påtalade i våra intervjuer, som tidigare nämnts, att de- batterna under årens lopp har blivit allt tråkigare och mer formaliserade. Den som har till uppgift att försvara utskottets hemställan gör ofta det ge- nom att nästan ordagrant läsa upp den text som majoriteten i utskottet har kommit överens om.

I vissa fall kan denna bundenhet vid det i förväg skrivna leda till att debat- ten förs in på vilsna vägar. När t. ex. ett statsråd skall svara på en fråga har hon eller han ofta i förväg ett färdigskrivet svar som läses upp, och ibland även i förväg färdigskrivna repliker. Den frågande ledamoten har inte sällan han också i förväg färdigskrivna anföranden och repliker. Men ibland svarar någon av dem på ett sätt som den andre inte hade tänkt sig, och trots det kan det hända att man bara läser upp det förberedda svaret utan några modifie- ringar!

Detta är dock inget generellt, och det finns andra tendenser när det gäller hur ledamöter agerar i kammaren. En hel del ledamöter tycks t. ex. spara på sina, som de uppfattar, bästa argument i utskottsdebatten för att i stället kunna redovisa dem i kammaren. Några ledamöter menade t. o. m. att de ibland hade svårt känna igen sina utskottskolleger i den retorik de använde i kammaren, jämfört med den i utskottet. Men den debatt som förs i kam- maren riktar sig egentligen inte i första hand inte till andra partiers ledamö- ter och är alltså inte avsedd att försöka påverka det beslut som skall fattas i riksdagen i det aktuella ärendet. Avsikten är i stället att inför den breda allmänheten eller för hemmaregionen påvisa motståndarnas inkompetens och det egna partiets förträfflighet, eller att man står upp för sin hemort. Att döma av dessa intervjuer är dock den svenske riksdagsledamoten i gemen ' inte någon virtuos i talandets konst och det är kanske inte så säkert att han alltid uppnår detta mål.

I kammaren talar ledamöterna för gallerierna och hoppas på opinionsbildan- de effekter. I utskottet råder till stor del blockbildning, och i de fall man lyckas ena sig med oppositionen är det ändå bara marginella förändringar av regeringens förslag som görs. Men om nu detta är en riktig bild av riksdagsarbetet, var i riksdagen görs då de reella övervägandena om vilken inställning partiet skall ha i olika frågor? Svaret på den frågan kan vi kanske få, som tidigare nämnts, genom att titta lite närmare på det inre arbetet i partiernas riksdagsgrupper. På frågan hur man driver en fråga eller beter sig för att påverka en fråga i riksdagen svarar nämligen mer än hälften av leda- möterna genom att poängtera betydelsen av arbetet inom det egna partiet i riksdagen.

Mängden ärenden och storleken på partiernas riksdagsgrupper gör dock att inte alla samtidigt kan delta i alla ärendens beredning. Partiernas egentli- ga övervägande och ställningstagande äger därför rum i mindre grupper, vil- ka sedan kontinuerligt förankrar sina förslag i hela riksdagsgruppen eller partigruppsledningen. I stora partier är det av naturliga skäl vanligare med flera olika typer av mindre grupper än i små partier. Ett stort parti får dock lätt problem med samordningen av sin verksamhet, vilket man då ofta försö- ker lösa genom att ordna gruppindelningen hierarkiskt. De flesta partier är indelade på så sätt att det överst finns en partigruppsledning, som har det yttersta ansvaret för partiets ställningstagande i olika frågor i riksdagen. I större partier finns sedan ett av riksdagsgruppen valt förtroenderåd, och längst ned finns till sist partigruppen. Ett annat sätt som verksamheten sam- ordnas på är genom överlappande grupper, dvs. en ledamot sitter med i flera mindre arbetsgrupper. De större partierna försöker också lösa sina samord- ningsbehov genom olika typer av rutiner.

Socialdemokraterna ordnar t. ex. regelbundna möten mellan dem som är ordförande och vice ordförande i utskotten och ledningen i förtroenderådet. Meningen med mötena är att ledamöterna skall sprida sin kunskap om vad som pågår i andra utskott vidare till de övriga. En av de intervjuade påpeka- de dock att denna samordningsrutin inte kommit att fungera riktigt som det var tänkt, eftersom ordföranden eller vice ordföranden hade svårt att få tid att föra denna information vidare.

Ett av de viktigaste forumen för samordning och information inom parti- erna om vad andra utskott arbetar med för frågor i riksdagen är riksdags- grupperna. Varje parti har möte minst en gång i veckan under den tid som riksdagen är samlad. Vid dessa möten lämnas information om och diskute- ras hur partiet skall ställa sig i olika frågor m. m. Innehar partiet regerings- makten brukar regeringens propositioner dras i riksdagsgruppen innan de läggs på riksdagens bord. Men en stor del av partiernas arbete med att utfor- ma ställningstagandena i olika frågor sker i ännu mindre grupper än riks- dagsgruppen. I de nuvarande oppositionspartierna sker detta arbete till stor del i partiernas riksdagskommittéer. Varje parti har nämligen en kommitté för olika samhällsområden som de anser angelägna att bevaka. Dessa sam- hällsområden brukar vara identiska med en, två eller tre utskotts ansvarsom- råden, beroende på hur stort partiet är och hur mycket frågor det eller de utskott har som kommittén bevakar.

Socialdemokratin har dock en arbetsgrupp för varje utskott, i vilken ingår partiets ledamöter från de olika utskotten. Dessa arbetsgrupper kallas där- för inte för kommittéer utan för utskottsgrupper. Det är emellertid ingen större skillnad på hur de socialdemokratiska utskottsgrupperna arbetar jäm- fört med de andra partiernas kommittéer. Det är i dessa grupper man träffas och diskuterar partiets linje och ställningstagande innan utskotten samman— träder, och kommittéer eller utskottsgrupper kan också uppvaktas av intres- seorganisationer eller inbjuda folk att föredra frågor på samma sätt som i utskotten.

Även i de tre icke-socialistiska partierna sammanträffar man innan utskot- ten sammanträder, men ledamöterna från de olika partierna är ofta så få att det inte på samma sätt som för socialdemokraterna går att tala om utskotts- grupper. I en del utskott kunde man också finna att två eller alla de icke- socialistiska partierna samarbetade. Ibland möts folkpartister och de center- partistiska företrädarna innan utskottet sammanträder, och i åtminstone nå- got utskott deltar även moderaterna i dessa möten. Men den typ av möten med alla de tre icke-socialistiska partierna som förekom under deras rege- ringsår har inte fortsatt i någon större omfattning sedan de åter hamnade i opposition. Inom det socialdemokratiska partiet kan det också förekomma att ett par av partiets utskottsgrupper har gemensamma möten.

Betydelsen av partiernas riksdagskommittéer eller utskottsgrupper är mycket märkbar i intervjumaterialet. Flera ledamöter menar att detta arbete är det mest givande, och många av dem som är positiva till arbetet i utskot- ten menar då i första hand arbetet i kommittéerna och utskottsgrupperna. Det är främst där man har möjligheter att påverka hanteringen av frågorna. Det förefaller också vara dessa grupper som har kontakt med kanslihuset i första hand. En del av de nuvarande statsråden tycks t. ex. regelbundet delta i de socialdemokratiska utskottsgruppernas sammanträde. När utskotten har kontakter med departementen är det i stället vanligtvis statssekreteraren eller någon annan hög tjänsteman som ställer upp och svarar på utskottets frågor. Ett par socialdemokratiska ledamöter tyckte dock att det var lite då- ligt beställt med det närmast berörda statsrådets intresse för att diskutera med utskottsgruppen.

I de fall där ett parti har flera ledamöter från samma region håller dessa också regelbundet kontakt med varandra. Mest formaliserat är detta hos so- cialdemokraterna, där många regioner har 5. k. ”bänkmöten” där de regel- bundet diskuterar frågor och problem som gäller deras region. Dessa bänk- grupper skriver dessutom ibland gemensamma motioner. De socialdemo- kratiska ledamöterna från Värmland samlar sig t. ex. varje år till gemensam- ma motioner i frågor som täcker ett brett spektrum, men som alla berör Värmland. Hur pass framgångsrik man är med denna typ av motioner kan vi kanske låta vara osagt. En av de intervjuade uppgav att dessa motioner lite för tydligt och ensidigt såg till den egna regionen för att kunna få riktigt genomslag. Bänkmotionerna brukade därför bestås med en vänlig skrivning av berört utskott men avslås.

Inom det socialdemokratiska partiet förekommer det dock flera andra och mer informella gruppbildningar än utskotts- och bänkgrupper. En är en sär- skild kvinnogrupp, som benämns ”Tjoget”, och som innehåller kvinnliga le- damöter från de olika utskotten samt ledande personer från kvinnoförbun-

det. Tillsammans består denna grupp av ca 20 personer; därav namnet. En annan grupp ledamöter som också träffas regelbundet kallar sig ”Unga soci- alister". Ytterligare en grupp utgörs av dem som är intresserade av konsu- ment- och kooperationsfrågor, och ytterligare en grupp sysslar främst med fackliga frågor. Inom dessa grupper förekommer det att man utformar sär- skilda handlingsprogram, som sedan kan bakas in i motionstexter. Ett par av de socialdemokratiska ledamöterna uppgav emellertid att de emellanåt hade fått ett intryck av att partigruppsledningen inte alltid såg med blida ögon på uppkomsten av gruppbildningar som inte var sanktionerade uppifrån.

Några tydliga, informella gruppbildningar inom de andra partierna kom inte fram i vårt intervjumaterial även om sådana säkert förekommer. En ledamot från ett av de mindre partierna uppgav t. ex. att han tyckte sig mär- ka en tendens till att de som sov över på sina rum i riksdagen utgjorde en egen liten grupp i partiet, som utestängde dem som var från Stockholm eller hade lägenheter på stan.

I detta sammanhang bör vi kanske också nämna att det som bekant finns grupper som går över partigränserna, t. ex. nykterhetsgrupperna och de reli- giösa grupperna.

Hur väl informerade ansåg då de intervjuade att de hade varit om parti- kollegernas och partigruppsledningens verksamhet? Genomgående var att flertalet ledamöter ansåg sig väl informerad i större frågor och om parti- gruppsledningens verksamhet. Några ansåg dock att informationen om par- tiets inställning i större frågor och partigruppsledningens förehavanden nå- gon gång kom väl sent. När det gällde informationen om vad kollegerna sysslade med och vad som var på gång eller vilket som var kontroversiellt i andra utskott än det egna kunde svaren indelas i två kategorier.

En del ansåg att det var upp till en själv att inhämta denna information, som dessutom var lätt att skaffa genom att motioner och utskottsbetänkan- den cirkulerades till_alla partiets riksdagsledamöter. Vid behov av ytterligare information kunde man sedan alltid vända sig till kolleger i utskotten. En annan kategori ledamöter ansåg emellertid att man inte hade tid att läsa allt det material som hamnade på ens bord samt att en del ledamöter var väldigt förtegna om vad som tilldrog sig i deras utskott och att man därför ibland kom sent in i andras frågor. Av intervjumaterialet att döma tycks det också finnas vissa skillnader mellan små och stora partier. En person från ett litet parti uppgav t. ex. att hon ganska ofta kunde sitta och prata en halvtimme helt informellt med partiledaren om olika frågor. I större partier måste där- emot en stor del av informationen komma som skrivelser från partigrupps- ledningen. Men något utbrett och allomfattande missnöje med information om andras verksamhet i riksdagen framkom inte i dessa intervjuer. Det är knappast bristen på information som kan ställa till problem utan snarare överflödet, som tvingar ledamöter att sålla hårt. Och självklart kan denna sållning ibland leda till att relevant information inte kommer fram.

Att det skulle vara något större problem för riksdagsledamöterna att de som regel i riksdagen tvingas bli specialister på vissa frågor, medan de inför väljaren framstår som allmänpolitiker. framkom inte heller i intervjuerna. Några riksdagsledamöter påpekade emellertid att det var viktigt att man inte utåt uttalade sig i frågor som man inte var insatt i. En ledamot måste ha kura- ge nog att erkänna att hon eller han inte kan sätta sig in i allt. Men ofta är

det ju så att även om en ledamot tvingas att uttala sig i frågor som hon eller han inte direkt sysslar med, så är den kunskap de ändå har i dessa frågor för det mesta mycket större än den väljaren har, som inte sysslar med politik varje dag. En del ledamöter menade dock att det var arbetsamt att tvingas hålla sig informerad i en stor mängd frågor. Detta gällde särskilt för de leda- möter som genom att de innehade ledande positioner inom partiet eller nå- gon av dess sidoorganisationer eller var partiets ende representant från en viss region, ansåg att de hade ett speciellt ansvar för att sprida kännedom om partiets ställningstagande i olika frågor.

En riksdagsledamot är emellertid inte enbart någon som granskar och hål- ler sig informerad om vad som pågår i riksdagen, hon eller han förmodas också kunna påverka den politik som förs i riksdagen. I nästa avsnitt kom- mer därför en beskrivning av hur de intervjuade såg på de vägar och medel (instrument) som står till buds för riksdagsledamoten, när han vill påverka de beslut som fattas.

4 Vägar och instrument för påverkan

När det gäller på vilka vägar och med vilka medel som en ledamot kan på- verka de beslut som fattas av riksdagen kan man skilja på två huvudtyper. Dels finns det formella, som att skriva motioner, och informella, som att tala med sitt statsråd, dels finns det direkta, som leder till beslut, och indirekta, som efter en tid kan påverka det beslutsfattande som sker. Resonemanget illustreras med följande fyrfältstabell.

PÅVERKANSSÄTI" PÅVERKANSVÄG Direkt Indirekt

Formell Frågor och interpel.

Informell Tala med Skriva statsråd artiklar

Det finns alltså i huvudsak två sätt på vilka en ledamot formellt kan påkalla riksdagens uppmärksamhet i ett ärende — antingen genom motioner eller frågor och interpellationer. Om en ledamot lägger fram en motion fattar riksdagen ett beslut om denna motions innehåll, och den kan alltså påverka beslutsfattandet direkt. I frågor och interpellationer fattas däremot inga be- slut av riksdagen, men väckandet av frågor och interpellationer kan natur- ligtvis ha en indirekt påverkan på beslutsprocessen. En ledamot kan också direkt påverka de beslut som genomförs genom att påverka dem som har att fatta de reella besluten i frågorna, eller genom att själv i praktiken vara den reella beslutsfattaren. Ett annat sätt är att genom att skriva artiklar eller tala på möten på ett indirekt och informellt sätt påverka besluten, men denna metod är ofta mer långsiktig till sin karaktär än de övriga.

Att döma av intervjuerna är det den informella vägen och det indirekta sättet som används mest för att påverka beslut. Ett återkommande svar på frågan hur man påverkar olika ärenden är att man måste komma in i be- slutsprocessen innan den når riksdagen. Det är t. ex. för det mesta mycket svårt att vända på en proposition som har lagts på riksdagens bord, även om det kan hända. Vilket sätt man använder beror dock lite på vilken typ av fråga det är man önskar driva eller påverka. En fråga som rör en enskild

person tar man t. ex. vanligtvis upp vid informella diskussioner med depar- tementet eller andra berörda myndigheter. Detta gäller även en del re- gionalpolitiska frågor som inte direkt har partipolitisk karaktär. I övrigt be- stäms agerandet av om partiet sitter i regeringsställning eller i opposition och vilken position man själv har inom partiet. Många ledamöter påpekade att man ibland använde alla typer av instrument och vägar som stod till förfo- gande. En motion kunde följas upp med betydande informella påtryckningar osv.

4.1. Motioner

De motioner som väcks i riksdagen är'av olika typ och har också olika tyngd. Viktigast uppfattas de motioner vara som är s. k. partimotioner och som vanligen känns igen på att de är underskrivna av bl. a. partigruppsledaren. Motioner med något lägre dignitet är s. k. kommitté- eller utskottsgrupps- motioner. Dessa undertecknas oftast av samtliga de personer som ingår i ett visst parti och som sitteri samma eller närliggande utskott. Ännu något lägre status har sedan de s. k. bänkmotionerna eller de motioner som har enstaka ledamöters underskrift från samma parti. Lägst status och därmed minst chans att vinna gehör i utskotten och kammaren har de 5. k. enskilda motio- nerna, dvs. sådana som är underskrivna av endast en ledamot. En särskild form av motioner är sedan de som är signerade av personer från flera än ett parti. Betydelsen av dessa motioner skiftar något, men det är uppenbart att man har större chans att vinna gehör för sina idéer om man även kan få med sig ledamöter från andra partier än om man står ensam med sitt namn på en motion. Men därmed inte sagt att flerpartimotioner oftare går igenom än andra. Det vanligaste ödet för en motion är att bli avslagen, särskilt de en- skilda motionerna, där så gott som alla i formellt hänseende blir avslagna. Varför skriver man då ändå motioner i sådan mängd, och varför återkom- mer så många av motionerna år från år?

Svaren på dessa frågor skiftade en del mellan partier och ledamöter. Sva- ret på frågan varför man ändå skriver motioner var att inte alla blev avslagna man kunde ha tur ibland och ligga rätt i tiden. En annan typ av svar som föga förvånande ofta kom från den politiska oppositionen var att motioner- na kunde ha effekt trots att de blev avslagna. Dessa ledamöter menade att idéer som framförts i en motion som avslagits redan efter ett halvår kunde återkomma som förslag i en proposition från regeringen, dock utan att rege- ringen ger något erkännande till den ursprunglige förslagsställaren. I en del andra fall kunde det också förekomma att utskottet i formellt hänseende av- slog en motion men i praktiken tillstyrkte den, genom att skriva på ett sådant sätt att man instämde i motionärens krav.

Inte så sällan väcks motioner där den främsta avsikten inte är att de skall antas av riksdagen utan med ett helt annat syfte. En ledamot fasade t. o. m. inför tanken på vad som skulle hända med vårt samhälle om man helt plöts- ligt började tillstyrka motionerna. Det är tydligen också så att en del motio- ner väcks trots att riksdagen egentligen inte är det riktiga forumet för be- slutsfattande i dessa frågor. En ledamot kan t. ex. väcka en motion i riks-

dagen därför att en intresseorganisation, där ledamoten är medlem, så öns- kar trots att riksdagsledamoten vet att det reella beslutet i frågan fattas av myndigheter eller kommuner. Några motioner är också mycket klart utfor- made mera för att väcka maximal uppmärksamhet utanför riksdagen än att direkt påverka de beslut som fattas i riksdagen. En hel del av motionsskri- vandet görs alltså för att visa externa intressenter — partiets sidoorganisation, regionen, kommunen, intresseorganisationer — att man ställer upp för deras krav i riksdagen. En motion ger kanske inte så stort eko i dagspressen men kan uppmärksammas i den lokala pressen eller i myndigheters och organisa- tioners personaltidningar.

I de fall där huvudsyftet med en motion ändå är att förr eller senare få igenom sitt förslag kan processen vara mödosam. Av de få motioner som på något sätt väcker utskottens gillande är det en försvinnande liten del som gör det första gången de kommer upp i utskottet. Det gäller, som flera leda- möter påpekade, att troget och träget återkomma med sina motioner och för varje gång försöka stärka sin argumentering. Med lite tur är då tiden förr eller senare mogen även för detta förslag.

En ledamot följer ofta noga hur ett utskott motiverar sitt avslag på en mo- tion. En välvillig skrivning eller ”krans” som det ibland kallas - kan betyda mycket för om motionären skall återkomma i frågan. I utskotten har det ut- vecklats ett eget språkbruk, som för den utomstående kan te sig främmande men som sänder tydliga signaler till de berörda ledamöterna. En ledamot som tidigare fått blankt avslag på sin motion betraktar en välvillig skrivning nästkommande år som en stor framgång. Ett annat sätt att stärka motioner- nas möjligheter är att varje år försöka höja dess status. Det första året kan- ske ledamoten står ensam med sitt namn på motionen; andra året kanske han får med sig några kolleger, och är han riktigt lyckosam kan han på tredje året få partiet med sig på att ge motionen utskotts- eller kommittégruppsta- tus. I enstaka fall kan motionen sedan upphöjas till partimotion.

I detta sammanhang nämnde ett par riksdagsledamöter att partimotioner— na under årens lopp har blivit allt tjockare, och att det verkar bli mindre vanligt med enskilda motioner i anslutning till regeringens propositioner. Två förklaringar gavs till de alltmer omfattande partimotionerna. Den ena var att dessa i allt större utsträckning skrevs av sekreterare (partiernas poli- truker i riksdagen), som var knutna till riksdagsgruppens partikansli. Det är alltså de som håller i pennan, och de vill vara grundliga, visa sig skickliga och har tid att skriva mycket. När ledamöterna skrev själva blev antalet sidor få, men innehållet var ändå detsamma. _

En annan förklaring som gavs till förekomsten av stora partimotioner var att partier i opposition gärna använde sina partimotioner för att sprida kän- nedom om partiets inställning i olika frågor till övriga delar av partiet. Det kunde därför vara nödvändigt att vara lite mera grundlig i sina motiveringar till de olika ställningstagandena än vad som var påkallat med tanke enbart på förhållandena i riksdagen. Ett problem som då uppstod var dock att det blev svårt att hinna med att läsa andra partiers partimotioner. I några fall nämndes också en annan fara med en utveckling där mer och mer av ut- skotts- eller kommittémotionerna skrevs av sekreterare som var knutna till partiernas riksdagskanslier, nämligen att detta kunde bli ett sätt för parti- gruppsledningen att i praktiken toppstyra utskotts- och kommittégrupperna.

Dessa sekreterare avlyssnar debatten i kommittén eller utskottsgruppen, ta- lar sedan med någon i partigruppsledningen och utformar därefter sitt för- slag till ställningstagande, vilket sedan presenteras för utskotts- och kommit- tégrupperna som partiets ställningstagande i frågan. Det bör dock framhål- las att denna tendens inte var särskilt stark. Den framfördes endast av ensta- ka ledamöter och var mera ett uttryck av oro inför framtiden än en generell beskrivning av den verklighet som existerar i dag.

Attityden till att skriva motioner varierade dock en hel del mellan ledamö- terna. Som inledningsvis sagts betonade en del ledamöter mycket starkt sin lojalitet mot partiet. De var också mycket tveksamma till tanken på att väcka motioner när partiet satt i regeringsställning, särskilt då enskilda motioner. Det fanns ledamöter som uppgav att de aldrig hade väckt en enskild motion. I vårt urval vad det dock främst ledamöter från det socialdemokratiska parti- et och vänsterpartiet kommunisterna som var tveksamma till att väcka en- skilda motioner.

Bland dem som skrev enskilda motioner fanns det emellertid också skill- nader. Några betonade att de noggrant följde upp sina motioner och kanske därför inte skrev så många, under det att andra tillstod att det kunde vara lite si och så med uppföljningen. Flera ledamöter gav ändå uttryck för åsikten att man fick ta hänsyn till vad som sades i utskottet. Om t. ex. utskottet avslog motionen i avvaktan på en sittande utredning fick man vänta till dess att den- na utredning hade lagt sitt betänkande innan man återkom i frågan.

Den fria motionsrätten kunde emellertid, enligt vissa riksdagsledamöter, skapa problem ibland. En motion som hade väckts i samband med en propo- sition i december kunde t. ex. återkomma redan under den allmänna mo- tionstiden i januari månad. Ett par ledamöter menade därför att man kunde ifrågasätta om alla motioner måste beredas på samma noggranna sätt. Ingen ville dock inskränka den fria motionsrätten. Omdömet att motionsbehand- lingen var ett problem delades dock inte av alla ledamöter. En utskottsord- förande hävdade att dessa motioner mycket enkelt kunde avföras genom att utskottet hävdade att ”inget nytt hade framkommit i denna fråga”.

Men det finns även faktorer som motverkar ett helt fritt skrivande av mo- tioner. I stort sett alla motioner i alla partier granskas av partiets ledande personer innan de väcks. Av intervjuerna att döma är det dock en mild styrprincip som tillämpas. De flesta partigruppsledningar verkar ha svårt att förbjuda ledamöter att väcka motioner, om de verkligen vill det. Här före- ligger dock en klar skillnad mellan ett parti i regeringsställning och ett parti i oppositionen. Är partiet i regeringsställning granskas motionerna mera noga av ledningen, särskilt om motionen innebär utgiftsökningar. Men även i oppositionen åläggs ledamöterna ofta vissa ekonomiska begränsningar av sin partigrupps ledning när det gäller konsekvenserna av deras förslag.

Det finns vidare hos många ledamöter en viss tveksamhet till att väcka enskilda motioner i det egna utskottet. Detta gäller speciellt för socialde- mokraterna, som i våra intervjuer uppgav att det rådde mer eller mindre för- bud mot att väcka enskilda motioner i det egna utskottet. Men samtidigt var det också så, att om man verkligen ville väcka en motion i en viss fråga i det egna utskottet kunde man alltid finna en kollega (bulvan) från ett annat utskott som var beredd att skriva motionen.

Motioner som är undertecknade av personer från olika partier förefaller

vara värda ett eget kapitel. En för en utomstående vanlig föreställning när det gäller flerpartimotioner är kanske att dessa har större chans än andra att tillstyrkas av utskotten. Flerpartimotioner är också vanligast i regionalfrågor eller i frågor som av tradition inte är partibundna som t. ex. alkohol-, fis- ke-, jakt— och abortfrågor. En viss aktivitet pågår också på regional nivå i flera län — bl. a. genom landshövdingens försorg — för att få länets riksdagsle- damöter att gå samman i gemensamma motioner till förmån för den egna regionen. Men en del ledamöter kände olust inför att göra gemensam sak med andra partier även i sådana frågor. De kände att de på något sätt svek sitt eget parti. En vanlig metod är därför att företrädare för olika partier kommer överens om att driva frågor i samma riktning, men att var och en skriver en egen motion. Till saken hör också att en hel del ledamöter menade att detta arbetssätt inte så mycket var resultatet av att man kände olust inför tanken på att skriva på andra partiers motioner utan på att chansen till fram- gång då var större.

I något fall framfördes också exempel på än mer raffinerade förfarings- sätt, nämligen att två ledamöter från olika partier kommer överens om att väcka motioner som delvis går i skilda riktningar, för att sedan i utskottet nå en i förväg uppgjord kompromiss.

Sammanfattningsvis har alltså motioner till synes ganska liten effekt på de beslut som fattas i riksdagen. Men de är ändå inte oviktiga, eftersom de fyl- ler andra syften än de officiella, t. ex. opinionspåverkan, och genom att de efter en tid kan påverka regeringens agerande, även om detta sällan er- känns. Genom idogt arbete och bra argumentering samt genom att ligga rätt i tiden kan en motion också till slut efter många år tillstyrkas av utskottet och riksdagen.

4.2 Interpellationer och frågor

Bland de intervjuade var meningarna delade om interpellationers och frå- gors betydelse som instrument för riksdagsledamoten att påverka den politik som bedrivs i landet. Det som framhölls som positivt var t. ex. att en fråga eller en interpellation vid rätt tidpunkt kunde påverka regeringen så att den måste agera eller tvingas ta ställning i en viss fråga. En person påstod att han efter samråd med ett statsråd hade kommit överens med denne om att ställa en fråga i riksdagen, då detta var ett sätt att starta utredningsmaskineriet i departementet, trots att statsrådet och riksdagsledamoten inte kom från samma parti. Andra fördelar med interpellation och frågor var att de fäste uppmärksamheten på vissa problem eller att de kunde skynda på tröga be— slutsprocesser i regering och förvaltning. Tydligt är dock att det främst är den publicitetsskapande effekten i aktuella frågor som ledamöterna främst uppskattar. Interpellationer och frågor är bl. a. ett sätt för oppositionen att ”grilla” regeringen och inför allmänheten visa på bristerna i den politik som bedrivs. Men det är också ett sätt att inför hemregionen eller hemkommu- nen visa att man är på alerten och bryr sig om deras frågor. Det är, som en ledamot sade, inte oviktigt vilket partis företrädare som hinner först när det gäller en regional fråga. En interpellation kan också, i motsats till motioner,

ställas när som helst under riksdagsåret, och massmedierna skriver hellre om debatter om interpellationer och frågor än om andra kammardebatter.

Men det framförs också kritik mot interpellationer och frågor. En del kri- tiker menar att interpellations- och frågeinstitutet missbrukas. Spörsmål som kunde ha klarats av med hjälp av ett enkelt telefonsamtal till berört statsråd dras i stället upp i riksdagen. En hel del av frågorna är likartade och har en tendens att återkomma eller handlar om självklara saker. Den fria debatt som var tänkt att föras var också ofta väl förberedd med i förväg skrivna anföranden och repliker från båda parters sida. Debatterna gav sällan något nytt. En del ledamöter såg därför på detta med frågor och interpellationer som en typ av skenaktivitet, som enbart bedrevs för att göra intryck på den egna lokala och regionala opinionen. Några av de intervjuade var också kri- tiska till att man ställde interpellationer när samma problem lika gärna hade kunnat behandlas genom att ställa en fråga. En ledamot framhöll även att en interpellation en gång i tiden uppfattades som en viktig händelse både i regeringskansliet och i riksdagen, och departementen lade då ned ett bety- dande arbete på att utforma interpellationssvaren, men i och med att inter- pellationerna i dag ställs allt oftare har denna verksamhet mera fått karaktä- ren av löpande-band-verksamhet, dvs. något som inte längre ägnas särskilt stor uppmärksamhet i regeringskansliet eller på annat håll.

4.3 De informella vägarna

De informella vägarna framhåller de flesta av de intervjuade som de vikti- gaste, om man som riksdagsledamot vill påverka något eller driva en fråga. Det är också därför som en del ledamöter med ett stänk av bitterhet konsta- terar att medan massmedierna räknar motioner, interpellationer och frågor för att se hur aktiva ledamöterna år, får de som har det kanske största infly- tandet mindre uppmärksamhet, eller rent av negativ uppmärksamhet, där- för att de främst arbetar med de informella instrumenten.

Det sätt på vilket en ledamot utövar sitt inflytande är för många att sitta med i partistyrelser, förtroenderåd, partiernas riksdagskommittéer, ut- skottsgrupper eller andra organ där partierna gör sina reella ställningstagan- den. Även en person som t. ex. inte sitter i partistyrelsen kan ha stort infly- tande, beroende på vilka kontakter hon eller han har lyckats arbeta upp med ledande personer inom olika delar av partiet. En person som har suttit länge i riksdagen har ofta ett omfattande kontaktnät och vet av erfarenhet vilka man kan tala med i olika frågor, både i det egna partiet och andra. Inte sällan "finns det t. ex. en partikollega som sitter i en utredning och granskar de ak- tuella frågorna — och i så fall gäller det att gå på henne eller honom och fram- föra sina synpunkter.

För en ledamot står också många dörrar öppna som det inte är lika lätt för en vanlig medborgare att komma igenom. De riksdagsledamöter som varit med länge får ofta goda kontakter i regeringskansliet, särskilt om de har sut- tit på viktiga positioner i riksdagen, t. ex. som utskottsordförande. Detta gäller oavsett om det egna partiet sitter vid makten eller ej, men det är natur- ligtvis ännu lättare om det berörda statsrådet och ledamoten kommer från

samma parti. Ledamöterna kan då inte sällan tala direkt med statsrådet i frågor som de anser viktiga, och de kan medverka till att uppvaktningar kommer till stånd osv. Ett annat sätt, som flera av de intervjuade nämnde, var att arbeta utifrån och in, t. ex. att genom att påverka opinionsbildningen utanför riksdagen skapa möjligheter för att påverka inorn riksdagen. När det gäller de informella kanalerna tycks en mängd olika vägar stå öppna. Många påpekade att det var viktigt att få tag i en fråga innan den kom till riksdagen, och att det gällde att använda sig av alla de kanaler och instrument som stod till buds.

En stor del av arbetet när det gäller opinionsbildning sker också via mass— medierna och i annat arbete utanför riksdagen, vilket nästa avsnitt kommer att handla om.

5 Arbetet utanför riksdagen

Som tidigare nämnts är det mycket vanligt att ledamöterna i våra intervjuer betonar arbetet utanför själva riksdagen när det gäller vad uppdraget som riksdagsledamot går ut på. Denna verksamhet kan ha lite olika former. En del har parallellt med riksdagsarbetet även uppdrag i kommunala och lands- tingskommunala organ eller uppdrag i det egna partiets regionala eller kom- munala organ. Andra har en betydande verksamhet förlagd till olika intres- seorganisationer som de är medlemmar i. Andra sitter med i styrelsen för olika myndigheter, statliga offentliga utredningar, företag eller ideella för- eningar. Det finns även ledamöter som när de inte sitteri riksdagen försöker sköta ett ”vanligt” yrke. Men även om det är många ledamöter som främst ser väljaren i termer av andra organisationer finns det också en hel del leda- möter som har mycket direkt kontakt med medborgarna. Dessa väljare hör av sig på olika sätt, t. ex. genom telefonsamtal, brev, vid torgmöten, ar- betsplatsbesök osv. En särskild form av kontakter med allmänheten går ock- så via massmedierna.

5_.1 Kommunala och landstingskommunala uppdrag

De olika partierna tillämpar här lite olika ”policy”, och även inom partierna kan det förekomma regionala variationer i uppfattningen om huruvida det är lämpligt att en ledamot samtidigt innehar politiska förtroendeuppdrag på andra ställen än i riksdagen. I något fall är partierna ganska restriktiva till detta, i andra fall finns det mer eller mindre uttalade regler som säger att det är olämpligt att samtidigt sitta i alla de tre politiska styrelseorganen i vårt land — kommunfullmäktige, landstinget och riksdagen. Partiets politiker får där välja att sitta med i högst två av de tre organen.

Men även den ökande arbetsbördan på riksdags- och kommunal nivå gör det svårt att hinna med att engagera sig alltför djupt i det kommunala arbe- tet. Utvecklingen verkar gå mot att det blir allt jobbigare att förena kommu- nala uppdrag med riksdagsarbete, och flera av de intervjuade uppgav att de tidigare hade haft flera uppdrag än vad de hade nu. En inte ovanlig bild bland de intervjuade var att man i början av sin tid i riksdagen hade haft flera kommunala uppdrag, men ju fler mandatperioder man hade suttit desto mer drogs man in i riksdagsarbetet och ju mindre tid gick man över till annat. De intervjuade personerna hade också företrädesvis inskränkt sig till att endast

sitta med i kommunfullmäktige. Det var mera sällan som en ledamot uppgav sig sitta med i nämnder och styrelser. Det var också mera vanligt att ledamö- terna satt med i fullmäktige än i landstinget. De ledamöter som av någon anledning hade tvingats välja mellan att sitta kvar i fullmäktige elleri lands- tinget hade vanligen valt fullmäktige. Men även om de flesta ledamöterna påpekar hur svårt det är att hinna med att göra ett fullgott arbete på kommu- nal nivå samtidigt som man sitter i riksdagen anser flera ledamöter att denna kontaktyta är viktig för uppdraget som riksdagsledamot. Det är genom det kommunala arbetet som de får se hur de lagar och andra beslut som tas i riksdagen fungerar i praktiken samt får kännedom om vilka problem som finns i regionen.

För många ledamöter tar arbetet i den lokala partiapparaten en stor del av den tid som de inte tillbringar i riksdagen. Ofta är ledamoten t. ex. ordföran- de i partiets lokalavdelning på hemorten eller någon av partiets sidoorgani- sationers lokalavdelningar. Det är ständiga möten eller diskussioner och konferenser med det egna partifolket lokalt. Kommunens riksdagsledamot förväntas ställa upp i en mängd arrangemang som ordnas av den lokala gre- nen av partiet. En fara som några av de intervjuade såg med detta var att den lokala partiapparaten helt slukar riksdagsmannens tid och uppmärksam- het och därmed i praktiken kommer att fungera som en buffert mellan ho- nom och väljarna. Men å andra sidan fanns det ledamöter som menade att partikontakterna var mycket viktigare och gav mer information om vad folk tyckte i olika frågor än att stå på ett torg och tala med en handfull individer.

5.3. Den statliga förvaltningen

Ett ganska vanligt fenomen är att riksdagsledamöter sitter med i olika statli- ga förvaltningsorgan. Det kan vara stora eller små statliga myndigheter på central nivå, som t. ex. socialstyrelsen eller energiforskningsnämnden, och det kan vara regionala myndigheter som länsstyrelsen och länsbostadsnämn- den. Det som framförs som det positiva med denna typ av uppdrag är i stort detsamma som för de kommunala uppdragen, nämligen att ledamoten får insyn i hur riksdagens beslut omsätts i praktiken. De som satt med i länssty- relsen påpekade också att detta var en bra utkikspost om man ville bevaka länsfrågor, eftersom länsstyrelsen hade ett brett ansvarsområde. Genom kontakterna i myndigheterna kunde ledamöterna också få kännedom om olika frågor och problem långt innan de hamnade på riksdagens bord.

Ett par problem med att sitta i myndigheters styrelser kom dock fram i intervjuerna. Det ena var att man inte fick glömma bort att man var riksdags- ledamot, så att man drev en linje i myndigheten och en annan i riksdagen. Det gäller att hålla reda på vilken stol man sitter på för tillfället. Ett annat problem, som också kom fram, var att det ibland kunde vara svårt att veta

vilken ställning det egna partiet kunde tänkas komma att inta i en viss fråga ett halvår innan den skulle behandlas i riksdagen. Ett par ledamöter uppgav därför att de inte så ofta reserverade sig mot myndigheters beslut som de kanske skulle ha gjort, om de hade vetat att partiet i riksdagen skulle komma att gå emot myndighetens förslag.

En hel del ledamöter satt också eller hade suttit i statliga offentliga utred- ningar. Detta arbete bedömde de naturligtvis som mycket viktigt, inte en- bart därför att det gav goda möjligheter att påverka de frågor som bereds, utan också för att det gav goda möjligheter till kontakter med och kännedom om andra politiker och experter som var verksamma inom samma område.

5.4. Intresseorganisationer

En del ledamöter har sina främsta kontakter utanför riksdagen i de intresse- organisationer som de är medlemmar i och ibland även har styrelseuppdrag i. Dessa organisationer kan vara av olika typ: fackliga, kooperativa, reli- giösa, osv. Men det kan också vara organisationer som idrottsrörelsen, Räd- da barnen, jakt- och viltvårdsorganisationer eller den lokala hembygdsrörel- sen. I detta sammanhang kan det också nämnas att riksdagsledamöter sitter med i statliga och privata företags styrelser även om nu företag inte direkt är att hänföra till kategorin intresseorganisationer. En fördel med att vara verksam i en intresseorganisation, och särskild då en som inte var knuten till ett visst parti, var enligt en del ledamöter att man kom i kontakt med åsikter och stämningar utanför det egna partiet. Nästan inga negativa synpunkter eller problem med att vara aktiv i en intresseorganisation samtidigt som man var riksdagsledamot framfördes av de intervjuade, bortsett från att arbetet tog tid och man därför ibland hade lite dåligt samvete för att man inte riktigt hann med att göra jobbet så grundligt som man önskade.

En riksdagsledamot är dock inte helt omgärdad av olika grupper utan har även en hel del direkta kontakter med den s. k. vanlige väljaren.

5.5. Kontakterna med allmänheten

Ett fåtal men ändå några av de intervjuade uppgav att de samtidigt som de var riksdagsledamöter även upprätthöll eller hade försökt upprätthålla kontakterna med sitt ursprungliga yrke. De som hade lyckats med detta var av naturliga skäl de som hade haft en yrkesverksamhet där det var möjligt att under kortare tider gå in och göra en insats, t. ex. jordbrukare. Men det fanns även de som under sommaren hoppade in i sitt gamla jobb som vikari- er. Det som de tyckte var fördelen med dessa inhopp var att de fick en känsla för vad det innebar att ha ett ”vanligt” yrke samt att man fick träffa männi- skor som inte främst sysslade med politik till vardags. För det stora flertalet av ledamöter var dock tanken på att ha kvar sitt gamla jobb helt orealistisk. Detta berodde dock inte på belastningen av riksdagsarbetet utan även på att lagstiftningen inom det arbetsrättsliga området inte är utformad för perso-

ner som endast då och då hoppar in och utövar sitt yrke. Några ledamöter hade även pryat på företag för att kompensera sin bristande erfarenhet från näringslivet eller bristande yrkeslivserfarenhet över huvud taget.

Deltagarnai undersökningen fick alltså inte i någon betydande omfattning kontakter med väljarna via sina gamla arbeten, utan dessa kontakter kom i stället via telefon eller brev, och oftast när de var hemma i sin kommun. Den enskilde väljaren ringde företrädesvis hem till riksdagsledamoten, och inte så gärna till riksdagen, trots att det vanligtvis är när ledamoten sitter i riks- dagshuset som hon eller han lättast kan ta fram de uppgifter som den som ringer undrar över.

Det fanns ledamöter som fick många och det fanns ledamöter som fick få brev. De flesta ledamöterna svarade på alla brev — med undantag för stenci- lerade cirkulärbrev som alla riksdagsledamöter fick. Intensiteten beträffan- de brev och telefonsamtal tycks dock variera med den politiska händelseut- vecklingen. Går t. ex. ryska ubåtar på grund i den svenska skärgården ringer folk till sin riksdagsledamot för att få veta mera. Hettar det till i den politiska debatten mellan partierna ringer medborgarna för att ge sin åsikt till känna och höra vilken åsikt som den egna ledamoten företräder.

Den svenske riksdagsledamoten som han framträder i denna undersök- ning — kommer även på andra sätt i kontakt med sina väljare, t. ex. genom torgmöten, studiebesök på arbetsplatser och skolor, mera sällan genom dörrknackning, även om detta också förekommer. Ett tiotal av de intervju- ade tyckte att det fanns problem med eller risker för att den svenske riks- dagsledamoten hade för lite direktkontakt med den ”vanlige” väljaren. De organiserade och professionella inom olika samhällsområden blir i stället de som kommer att representera väljarkåren för den enskilde riksdagsledamo- ten. Åker ledamoten t. ex. på ett studiebesök till en arbetsplats är risken stor att han bara träffar cheferna eller direktörerna samt den lokale facklige företrädaren, inte de som arbetar som en av de intervjuade framhöll. Det fanns dock även ledamöter som menade att den svenske riksdagsledamoten hade tillräckligt med kontakter till allmänheten och framhöll den ytlighet i kontakterna som de förtroendevalda hade med allmänheten i länder som USA och England.

En särskild form av kontakter med allmänheten är den som förmedlas via massmedierna.

5.6. Massmedierna

Som framgått av den tidigare redogörelsen har de intervjuade ofta givit svar som gått i lite olika riktningar på samma fråga. Man när det gäller synen på massmedierna och deras bevakning av riksdagen är svaren betydligt mer samstämmiga. De allra flesta av de intervjuade är mycket kritiska till hur massmedierna sköter sitt jobb när det gäller bevakningen av riksdagen. I en del fall kan man nästa tala om massmediaförakt. Kritiken tycks vara starkast mot TV och mildast mot lokaltidningarna.

Kritiken tar sig flera olika uttryck. Den vanligaste kritiken går ut på att massmedierna inte bevakar det som skeri riksdagen, framför allt då det var-

dagliga arbetet. Den bevakning som sker är inriktad på konflikter, trots att sådana mera hör till undantagen i riksdagsarbetet. Det är inte heller sällan som ganska bagatellartade konflikter förstoras upp. Dessutom skall det vara en partigruppsledare eller någon annan mycket central person i partiet som skall uttala sig, om massmedierna skall bry sig om att trycka eller återge det som sägs. Inte ens utskottsordförandena är särskilt ofta intressanta personer att intervjua. Intresset är alltså fokuserat på de ledande inom partierna, trots att de ofta inte är bäst insatta i de aktuella frågorna. Den ”vanliga” riksdags- ledamoten får arbeta mer i det tysta, vilket en del ledamöter i och för sig uppskattade.

En hel del av de intervjuade personerna framhöll också att massmedierna endast tycktes bevaka det som skedde under kontorstid. De beslut som inte togs under kontorstid återgavs i bästa fall på några rader från TT i dagstid- ningarna, där det ofta endast hette att ”riksdagen fattade i går beslut att. . .”. Missnöjet med dessa kortfattade meddelanden bestod alltså i att väljarna t. ex. inte fick klart för sig hur många som röstat för och emot ett regerings- förslag, och att de därmed kunde förledas att tro att riksdagen fattat ett en— hälligt beslut. En annan brist var att massmedierna för sällan redogjorde för konsekvenserna för medborgarna av de beslut som fattas i riksdagen.

Många ledamöter var också kritiska till den fixering på personliga förhål- landen som hade inträffat i bevakningen på senare år. Ingen skriver om vad man gör som riksdagsledamot förrän man gör något litet snedstegi sitt priva- ta liv, tyckte en del av de intervjuade. Flera ledamöter kunde också ge exem- pel på hur de någon gång tvingats schavottera i pressen till följd av extrema vinklingar av vad de sagt eller gjort eller t. o. m. på grund av hur de såg ut! En av de intervjuade uppgav också att en anledning till att hon slutade som riksdagsledamot var den behandling man fick i massmedierna. Ett par ledamöter menade också att man levde under en ständig oro för vad mass- medierna härnäst kunde tänkas slå ned på när det gällde en själv eller famil- jen.

Dessa brister i masssmediernas bevakning av riksdagen och dess ledamö- ter märktes också, menade flera av de intervjuade, när de träffade väljarna. Många väljare har, anser de, en helt felaktig bild av vad som sker i riks- dagen. De som kommer till riksdagen på studiebesök brukar också bli myck- et överraskade när de får se och lära sig vad ledamotskapet går ut på och innebär.

Kritiken mot massmedierna gäller dock i första hand de rikstäckande or- ganen. Synen på lokaltidningarna var ofta betydligt mer positiv. I dessa åter- ges, menade man, ändå ibland vad ortens riksdagsledamöter har sagt och gjort i riksdagen.

Den kritiska synen på massmedierna hade medfört, uppgav flera ledamö- ter, att de slutat med att försöka föra ut sitt budskap via massmedierna eller var mycket försiktiga i sina kontakter med dessa. Men samtidigt med denna kritik märks också från de flesta ledamöternas sida en viss tafatthet eller oförmåga att handskas med sina kontakter med massmedierna. På frågan om de medvetet någon gång utnyttjat massmedierna för att driva ett ärende svarade många nej. För dem som svarade jakande visade det sig sedan att uttrycket ”utnyttja massmedierna” främst bestod i att de skickade ut sina motioner, pressreleaser eller insändare till massmedierna. Något mer aktivt

bearbetande av t. ex. journalisterna var det mycket få som uppgav att de hade försökt göra. De som uppgav att de försökte skaffa sig kontakter in i massmediernas värld ansåg dock att detta arbete inte alltid gav den utdelning man hade tänkt sig. De flesta journalister ansågs mycket måna om sin integ- ritet och var därför inte så lätta att påverka i en bestämd riktning en kva- litet som de flesta ledamöterna i och för sig uppskattade.

I intervjumaterialet finns det också några ledamöter som inte har så myck- et kritik att rikta mot massmedierna. Utmärkande för dessa ledamöter är att de vanligtvis har innehaft ledande positioner inom det egna partiet. De hade ofta större erfarenhet av kontakter med journalister, och de tycktes mena att det visserligen fanns avigsidor med dagens journalistik, men dessa fick man vara beredd att ta, om man vill att massmedierna skall granska samhäl- let kritiskt.

Sammanfattningsvis kan konstateras att riksdagsledamöterna tycks ha lättare att acceptera att massmedier gör politiska vinklingar än att de inte uppmärksammar det arbete som ledamöterna utför, eller att de främst är intresserade av deras person och privatliv.

6 De praktiska förutsättningarna

Den fråga man till sist kan ställa sig beträffande arbetet som riksdagsleda- mot är vilka praktiska förutsättningar som finns för att utföra detta arbete.

De flesta av de intervjuade var nöjda med den lön de i dag får för sitt uppdrag, men många påpekade att de hade släpat efter lönemässigt under en mycket lång tid. En del uppgav att om de hade fortsatt att arbeta som ledamöter skulle de trots de senaste höjningarna även framöver ha fortsatt att förlora pengar.

När det gällde de praktiska arbetsförhållandena var missnöjet större. De som hade erfarenhet från tvåkammarriksdagen betonade visserligen den standardhöjning som har ägt rum sedan dess. I dag har ju t. ex. varje leda- mot eget rum, egen telefon och skrivmaskin. Men många klagade på att de inte hade en egen sekreterare. Som det är just nu är det många inom varje parti som skall dela på en sekreterare så många som uppemot tjugo leda- möter kunde dela på en sekreterare uppgavs det. Följden blir naturligtvis att många väljer att skriva rent själva. I flera fall var det emellertid så att man inte enbart önskade en sekreterare som kunde hjälpa till med renskrifter och postärenden utan som också kunde göra mindre egna utredningar och ta fram olika typer av underlag till beslut. Som det är i dag får en ledamot göra många rent praktiska saker själv, t. ex. posta brev, boka resor, öppna och besvara brev m. m. Det är också svårt för personer som ringer utifrån att få fram meddelanden till ledamöterna, om de inte finns på sina rum. Det är inte heller vanligt att ledamöterna bestås med elektriska skrivmaskiner. Men vid tidpunkten för intervjuerna var tydligen vissa förändringar av de prak- tiska rutinerna på gång, och på försök skulle bl. a. ett system med person- sökare införas.

Ett par av de intervjuade gav emellertid uttryck för åsikten att ledamöter- na inte skulle ha egna sekreterare utan göra allt jobb själva, för annars fanns det risk för att andra skulle göra ledamöternas jobb i än högre grad än vad som sker redan i dag.

Enligt de intervjuade inträffade en försämring i deras arbetssituationi och med flyttningen tillbaka till Helgeandsholmen från Sergels torg. Även om de flesta tycker att huset på Helgeandsholmen statusmässigt passar bättre som boning för landets folkvalda är det ändå mindre praktiskt att arbeta i. Ingen av de tillfrågade tyckte att man skulle flytta tillbaka till Sergels torg, men när riksdagen höll till där hade man ett hus som var stort på höjden, och nu är huset stort på bredden, vilket medför ett förfärligt promenerande varje dag för en del ledamöter. Det har också blivit svårare att få tag i personer genom

att man bor så utspritt och det inte finns någon naturlig samlingsplats där alla passerar någon gång under dagen, som fallet var tidigare.

Effekterna av detta har också redan börjat visa sig. Ledamöterna umgås nu alltmer korridorvis eller sitter och ruvar på sina rum. De umgås i trängre kretsar, och de informella kontaktnäten har därför blivit mindre. De fanns ledamöter som uppgav att de blivit sämre informerade om vad som pågår i riksdagen sedan man flyttade tillbaka till Helgeandsholmen.

En annan förutsättning för att det skall vara möjligt att verka som riks- dagsledamot är en familj som ställer upp helhjärtat. Flera av de intervjuade menade att de inte hade kunnat ställa upp som ledamot om inte deras barn vid denna tidpunkt hade kommit en bit upp i åren. Men ofrånkomligt är att den make som inte är ledamot får ställa upp en hel del för den som sitter i riksdagen. Det är dessutom lätt hänt att man utvecklas åt olika håll när den ena parten är i Stockholm minst tre dagar av sju, oftast fler, och när han kommer hem är det sedan en mängd engagemang och möten på hemorten. Till detta kommer att riksdagen inte planerar sitt arbete särskilt väl, vilket medför att det ibland är svårt att veta vilka arbetstider man skall ha näst- kommande vecka. Det kan därför ofta vara svårt att i förväg säga till famil- jen att man skall göra något bestämt nästa fredag t. ex. För många innebär dock detta inte så stora problem.

Det vanliga för de intervjuade var ju inte att man plötsligt blev vald till riksdagsledamot, utan detta inträffade efter ett långt och troget partiarbete som också medförde att man var borta ifrån hemmet under långa perioder. Att leva på olika håll är därför många gånger en vana. Ibland är också den andra parten politiskt aktiv, vilket kan underlätta. En del ledamöter har lyckats engagera hela familjen, dvs. även barnen i arbetet med att vara riks- dagsledamot; barnen svarar i telefon och tar emot meddelanden, sprättar brev osv. En av de intervjuade påtalade dock hur lite riksdagen gör för leda- möternas familjer. Aldrig hade han hört någon säga när han skulle ut och resa: ”Ta gärna med dig din fru”. Eller vem har hört talas om riksdagens dag, när ledamöterna och deras familjer bjuds in till någon typ av samkväm?

Men att vara den som sitter i Stockholm är heller inte alltid utan problem, allra helst om man har långt till hemorten. En del ledamöter påpekade att det fanns sociala risker med att vara ledamot. Andra menade att man har för mycket att göra på kvällarna med inläsning av material för att hinna känna sig ensam. Några hade också den åsikten att det för att kunna bli riksdagsle- damot krävdes att man var en aktiv och utåtriktad människa, dvs. inte en som hängav sig åt att sitta på sin kammare och grubbla. De sociala riskerna skulle därför inte överdrivas, ansåg de.

Någon särskilt hög status ansåg inte flertalet av de intervjuade att man i dag hade som riksdagsledamot; ett förhållande som de flesta förklarade sig nöjda med. En del tyckte sig också ha märkt av ett visst politikerförakt hos allmänheten, medan andra menade att detta förakt endast var märkbart i massmedierna.

Vem som helst tycks också fortfarande kunna bli riksdagsledamot. Det fanns inget i intervjusvaren som tydde på att man måste ha några speciella erfarenheter eller någon speciell utbildning för att kunna klara av jobbet. Några menade dock att de hade saknat kunskaper i främmande språk. De kände sig emellertid inte främmande för den byråkratisvenska som skrivs i

regeringens propositioner och annat statligt tryck. De var inte heller rädda för att en person utan högre utbildning skulle kunna hamna i underläge gent- emot de mer högutbildade tjänstemännen. I ett par fall framfördes dock åsikten att det skulle vara olyckligt om man lät unga personer bli riksdagsle- damöter utan att de först hade haft ett vanligt yrke under en längre tid. Att endast ha arbetat som yrkespolitiker innan man blev riksdagsledamot upp- fattades som en olycklig utveckling.

7 Avslutande synpunkter

Som sades inledningsvis är det egentligen svårt att dra några generella slut- sater av en undersökning av denna typ. Ändå kan det vara befogat att försö- ka summera alla de synpunkter som kom fram i intervjuerna om hur arbetet som riksdagsledamot kunde te sig samt att formulera ett par tentativa teser om detta.

En första tes skulle då vara att riksdagsledamotens inflytande på den politik som formuleras i vårt land ofta underskattas, men inflytandet utövas inte främst i riksdagen. Där bedrivs i första hand ett gransknings- och opinions- skapande arbete även om detta varierar något beroende på hur starkt stöd den sittande regeringen har i riksdagen. Men många av de förändringar som föreslås i propositionerna är av marginell karaktär, och en stor del av de för- slag till förändringar som ges i motionerna gäller också bara marginella för- ändringar av den politik som bedrivs. Detaljerna i de olika förslagen gran— skas ofta mycket noggrant, men i övrigt sysslar ledamöterna med att försöka skapa opinion för sina och partiets idéer eller visa för de intressenter utanför riksdagen, vilkas lojalitet och förtroende de är beroende av, att man ställer upp på och försvarar deras intressen. För de flesta ledamöterna är det vikti- gaste och ofta överordnade intresset — föga förvånande partiet. Skillna— den mellan ledamöterna härvidlag består i att för en del ledamöter betyder partiet allt, medan andra delar sina lojaliteter mellan partiet, en region och olika intresseorganisationer. När en riksdagsledamot arbetar för eller med- verkar till större förändringar av den politik som bedrivs inom ett område sker detta i stället vanligen utanför riksdagen. En riksdagsledamot sitter t. ex. inte sällan med i statliga offentliga utredningar, myndigheters och and- ra organisationers styrelser, i kommunala och landstingskommunala nämn- der och styrelser osv. De har också ofta omfattande informella kontakter med ledande personer i framträdande positioner, t. ex. statsråd, högre tjänstemän eller personer som arbetar som sakkunniga i departementen. Det är alltså främst i dessa sammanhang som en riksdagsledamot utövar sitt inflytande, dvs. innan förslagen har kommit till riksdagen eller efter det att de har lämnat riksdagen och skall tillämpas av andra organ, intei själva riks- dagsarbetet.

Men att bli utsedd till riksdagsledamot och arbeta i riksdagen är naturligt- vis inte oviktigt i detta sammanhang. I många fall följer ju direkt på nomine- ringen till riksdagsledamot invitationer att medverka i alla de sammanhang utanför riksdagen som ger möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. En riksdagsledamot har i dag kanske inte så hög status i väljarkåren, men han

åtnjuter fortfarande stor respekt hos andra beslutsfattare såväl inom den pri- vata som den offentliga sektorn. För en ledamot öppnas därför många dörrar som är stängda för övriga medborgare, och hans eller hennes synpunkter tillmäts större betydelse och får större tyngd just för att de kommer från en riksdagsledamot. Att sitta i riksdagen ger också —- åtminstone i teorin om än inte alltid i praktiken tillgång till en enorm mängd samlad information och kunskap som är svår att hitta på andra håll — möjligen med undantag för regeringskansliet.

Riksdagen år i betydande utsträckning en apparat för formell registrering och legitimering av de beslut om landets politik som reellt har fattats på an- nat håll. Denna apparat reagerar på en ökad arbetsbelastning med ökad for- malism och byråkrati, vilket tar sig uttryck i fler sammanträden, ökad pap- persproduktion och cirkulation, ökad specialisering och fler rutiner för sam- ordning m. m. Konsekvensen av detta är att det krävs en allt större arbetsin- sats och en allt högre närvarofrekvens av ledamoten i själva riksdagen. En riksdagsledamot får därför allt svårare att bedriva någon verksamhet utanför riksdagen, vilket kan leda till minskat reellt inflytande för de förtroendeval- da på landets politik.

Även andra omständigheter verkar för att minska ledamöternas möjlighet till agerande och inflytande i riksdagen. En sådan är det rent praktiska. Hu- set på Helgeandsholmen är uppenbarligen opraktiskt disponerat att arbeta i, och många ledamöter saknar sekreterarhjälp för att sköta rutinsysslor. En ledamots dag fylls därför ofta av många ganska triviala uppgifter. En annan omständighet är att den ökade arbetsbördan i riksdagen har lett till att allt fler tjänstemän av olika typer har anställts. Detta har naturligtvis varit nöd- vändigt med tanke på att arbetet i riksdagen har effektiviserats, men dessa tjänstemän har också fått ett visst inflytande på riksdagens arbetsformer, och inom vissa områden har de verkat som en bevarande kraft. Ett exempel på ett sådant område är indelningen av utskottens ansvarsområden, där för- ändringar tycks vara mycket svåra att genomföra.

En andra tes är att det finns faktorer som verkar för att allt mer distansera förtroendevalda från sina väljare. En sådan faktor är att riksdagsledamöter- nas kontakter med väljarna i landet på gott och på om — i stor utsträck- ning går via indirekta kanaler, dvs. via partiapparaten eller andra organisa- tioner. En ledamot riskerar därför lätt att hela den tid som inte går åt i riks- dagen helt upptas av den lokala partiorganisationen eller av andra organisa- tioner där han har sina referenspunkter. Väljarna kan då i praktiken komma att identifieras som de som är aktiva eller ledande i lokalpolitiken inom det egna partiet, de som är ledande och aktiva i andra organisationer eller de som på något annat sätt utgör en elit inom det område där riksdagsledamo— ten är verksam.

En annan faktor som verkar för att distansera riksdagsledamöterna från sina väljare är att de flesta av dem i realiteten är specialister, men till väljar- na förmedlar de flesta bilden av en allmänpolitiker. Ledamöterna blir ofta starkt specialiserade genom sitt arbete i utskotten, och detta innebär att det i praktiken är inom det område de är specialister som de främst kan utöva sitt inflytande. Men i och med att väljarna ser riksdagsledmöterna som sina företrädare i alla typer av frågor uppfattar de ibland de förtroendevalda så,

att de besitter mycket större kunskaper än de gör och att de har mycket stör- re inflytande än vad de faktiskt har.

En tredje faktor är till sist att massmedierna genom att koncentrera sin bevakning till de ledande inom partierna och på sådana frågor där det finns konflikter mellan partierna delvis förmedlar en felaktig bild av riksdagens och riksdagsledamöternas vardag till väljarna. Något överdrivet kan man säga att massmedierna ibland förmedlar en bild där de svenska partierna är toppstyrda av ett fåtal personer, och konfliktnivån mellan riksdagspartierna är både omfattande och hög. Sammantaget kan man därför säga att dessa tre faktorer på sikt kan verka för att avståndet mallan väljare och valda snar- are ökar än minskar.

Bilaga Intervjufrågor till riksdags-

9.

ledamöter

. Hur skulle Du vilja beskriva arbetet som riksdagsledamot, vad går jobbet ut på? . Har arbetet och förutsättningarna för att verka som riksdagsledamot för- ändrats under Din tid i riksdagen? . På vilket sätt har man som riksdagsledamot inflytande på de frågor som behandlas i riksdagen, och hur beter man sig om man vill påverka ett för- slag eller driva en fråga? Hur ser Du på arbetet i utskotten? Hur väl informerad är man om vilka frågor som kollegerna i det egna partiet arbetar med? På vilka olika sätt är man som riksdagsledamot även verksam utanför riksdagen, och hur krävande är detta arbete? . Vilka olika former finns för kontakter med allmänheten, och vilken be- tydelse har dessa kontakter för arbetet som riksdagsledamot? . Hur ser Du på massmediernas funktion när det gäller bevakningen och granskningen av riksdagens och riksdagsledamöternas verksamhet? Vilka konsekvenser har arbetet som riksdagsledamot för privatlivet och den egna familjen? 10. Har riksdagsledamöterna i dag de ekonomiska och andra praktiska förut- sättningar som krävs för att kunna sköta sitt arbete på ett tillfredsställan- de sätt? 11. Vad i Din egen bakgrund och erfarenhet har Du haft mest nytta av i Ditt arbete som riksdagsledamot, saknade Du något? 12. Vilka är de största misstag som nyutnämnda riksdagsledamöter i dag lätt kan göra?

Riksdagsledamöterna och de regionala partiorganisationerna

Riksdagsledamöternas deltagande i organisationsarbetet Förhållandet regional-lokal partiorganisation Nomineringsprocessen inför riksdagsval

J on Pierre

Sammanfattning

I denna rapport analyseras olika aspekter av riksdagsledamöternas delta- gande i partiernas valkretsorganisationer. Studien bygger på en enkät och muntliga intervjuer med organisationsföreträdare inom partiernas riksorga- nisationer samt med valkretsombudsmän inom två utvalda valkretsar.

Valkretsorganisationerna fyller i första hand interna funktioner inom par- tiorganisationen. Deras primära uppgift är att understödja lokalorganisatio- nerna i deras arbete.

Riksdagsledamöterna deltar i första hand i de utåtriktade aktiviteter, som valkretsorganisationema bedriver, dvs olika typer av väljarrelaterade verk- samheter.

En stor grupp ombudsmän inom samtliga partier anser riksdagsledamö- ternas deltagande vara otillräckligt. Särskilt påtagligt är missnöjet inom so- cialdemokratin. Till stor del torde detta bero på den syn man har på riksdags- ledamotskapet inom detta parti; riksdagsledamöterna betraktas som mer in— tegrerade i partiorganisationen, jämfört med vad som är fallet inom t ex mo- derata samlingspartiet. Skilda organisationskulturer tycks alltså till stor del förklara skillnader i bedömning av riksdagsledamöters deltagande i partior- ganisationens arbete.

Riksdagsledamöterna ägnar sig i större utsträckning åt att föra ut vad som skett inom riksdagen än att förmedla lokala och regionala krav till riksdagen. Vid möten på lokal och regional nivå med deltagande av riksdagsledmöter diskuteras, enligt ombudsmännen, i alltför stor utsträckning vad som redan skett; istället borde framtida beslut diskuteras i högre grad, menar de.

Att fastställa listor till riksdagsval är en viktig uppgift för valkretsorganisa- tionema. I studien har förekomsten av centrala direktiv av nomineringsarbe- tet undersökts. Styrning förekommer inom samtliga partier, men tar sig oli- ka uttryck. Inom vissa partier ger centrala instanser endast generella direk— tiv, t ex vad avser olika sociala gruppers placering på listorna. En annan typ av styrning är sådan, som berör enskilda personer. Denna typ av styrning tycks ha förekommit i första hand inom socialdemokratin, och i något mind- re utsträckning också inom fölkpartiet. Jämfört med tidigare studier tycks styrningen ha ökat något i omfattning.

1 Inledning

1.1. Utredningsuppdraget

Denna studie av olika aspekter av partiernas regionala organisationer är ge- nomförd på uppdrag av folkstyrelsekommittén under justitiedepartementet. Enligt uppdraget skulle en enkätundersökning genomföras med partier- nas ombudsmän på regional nivå. I första hand följande aspekter av de re- gionala partiorganisationernas verksamhet skulle därvid undersökas:

1. Riksdagsledamöternas faktiska medverkan i partiarbetet.

2. De krav och önskemål, som finns på sådant deltagande.

3. Nomineringsförfarandet vid riksdagsvalet 1985. Studien skulle alltså inte omfatta de lokala partiorganisationernas verk- samhet och riksdagsledamöternas deltagande i denna. Kontaktformerna mellan de lokala och regionala organisationerna skulle emellertid undersö- kas med avseende på de senares betydelse för riksdagsledamöternas engage- mang i lokala verksamheter.

1.2. Undersökningens genomförande

Enkäten till ombudsmännen sändes ut den 17 april 1985. Den omfattade to- talt sexton frågor. Vissa av dessa innehöll ett antal delfrågor. Enkäten om- fattade sidmässigt sju sidor.

Enkäten sändes ut till totalt 133 regionala partiorganisationer. Partiernas regionala organisationsstrukturer ärinte helt likartade (se vidare avsnitt 2). Vissa partier har fler än en organisation inom några valkretsar, medan andra partier har slagit ihop flera valkretsar till en regional partiorganisation.

Den 22 maj hade 96 organisationer eller 72 procent av de tillfrågade besva- rat enkäten. En påminnelse sändes ut samma dag. T 0 m med den 15 juni hade 127 organisationer eller 95 procent av de tillfrågade besvarat enkäten. Denna svarsprocent måste anses vara mycket tillfredsställande. Inget parti uppvisar en svarsprocent under 85 procent. I tabell 1 redovisas partiernas svarsfrekvens.

Tabell 1 Svarsfrekvens för partierna

Parti Antal tillfrågade Antal svar Svarsprocent valkretsorganisationer

m 27 27 100 c 29 28 97 fp 26 22 85 s 27 27 100 vpk 24 23 96

Totalt: 133 127 95%

Anm: Följande valkretsorganisationer har inte besvarat enkäten: c: Gävleborgs di- strikt. fp: Gotlands, Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands länsförbund. vpk: Skånes partidistrikt.

Ytterligare information har inhämtats med intervjuer, dels med personer vid partiernas centrala kanslier, dels med partiernas ombudsmän i två slumpmässigt utvalda valkretsar, Västerbotten och Södermanland.

Forskningsassistent Mai-Brith Schartau har kodat materialet. Fil kand Rolf Jonsson har bistått vid databearbetningen av materialet. Folkstyrelse- kommitténs sekretariat, liksom åtskilliga kolleger vid statsvetenskapliga ins- titutionen i Lund, har bidragit med konstruktiv kritik.

Författaren vill rikta ett varmt tack till valkretsorganisationernas ombuds- män för att de besvarat enkäten trots intensivt arbete i valrörelsen, och före- trädare för partierna på riksnivå, utan vilkas hjälp och engagemang detta arbete inte kunnat genomföras.

2 Riksdagsledamöternas deltagande i de regionala partiorganisationerna

De senaste 15—20 åren har bevittnat en kraftig expansion av partiernas or- ganisationer. Till stor del beror den på införandet av statligt och kommunalt partistöd. Statligt partistöd infördes 1965, kommunalt partistöd 1969. Den organisatoriska expansionen har främst visat sigi det ökade antalet hel- eller deltidsanställda på olika nivåer inom partierna.

Partierna skiljer sig emellertid åt i flera avseenden vad beträffar organisa- tionsstruktur, -styrka och -utveckling. Socialdemokraterna har den starkaste partiorganisationen, mätt i antal anställda. För samtliga partier, men främst för de mindre partierna, har ett prioriteringsproblem uppstått, avseende vil- ka organisationsnivåer, som bör ha den högsta resp lägsta relativa personal- tätheten. Partierna tycks härvidlag företräda olika uppfattningar om och strategier för sin organisationsutveckling. Inom samtliga partier spelar de re- gionala partiorganisationerna en viktig roll som samordnare av det lokala partiarbetet, bl a med administrativ hjälp till de lokala partiorganisationer- na. Inom de mindre partierna torde också valaktiviteter organiserade på re- gional nivå vara av stor betydelse. Även de socialdemokratiska regionala partiorganisationerna fyller emellertid viktiga inomorganisatoriska funktio- ner. Partierna skiljer sig också, vad avser vilka funktioner de regionala parti- organisationerna förväntas fylla. I detta avsnitt analyseras för det första de regionala partiorganisationernas olika aktiviteter, för det andra i vilken om- fattning riksdagsledamöterna deltar i dessa aktiviteter och slutligen studeras, i vilken utsträckning detta deltagande uppfattas som tillräckligt av de re- gionala partiorganisationernas funktionärer.

Partiernas organisatoriska uppbyggnad är mycket likartad. Samtliga parti- er har organisationer på central, regional och lokal nivå. Partierna har ibland beskrivits som ”stratarkier”, dvs olika, för organisationen väsentliga funk- tioner fullgörs på skilda nivåer inom organisationen under relativ autonomi från övriga strata (Fiskesjö m fl 1984:111f).

Partiernas organisation, och benämningarna på organen på olika nivåer, framgår av tablå 1 nedan.

Tablå 1 Partiernas organisaton på central, regional och lokal nivå

Organisa- Parti tionsnivå nr C fp s vpk Kommundel avdelning avdelning lokal- förening förening, avdelning stadsdels- ngP Kommun förening kommunorg. kommun- arbetare- lokalorga- förening kommun nisation Län länsförbund distrikt länsförbund partidistrikt parti- distrikt Riket (1) partistämma riksstämma landsmöte partikongress parti- kongress (2) partiråd förtroenderåd rikskon- ferens

Anm: (1) avser organisationens högsta beslutande (representativa) organ. (2) avser samordningsorgan mellan partistyrelse, valkretsorganisationer och riksdagsgrupp. Källor: Fiskesjö m fl 1984:118, Gustavsson 1984:102f.

Kommundelsorganisationer finns inte inom alla kommuner och inte heller inom samtliga partier. Kommundelsorganisationerna växte fram i anslutning till kommunsammanslagningarna. För att undvika en centralisering av lokal- organisationerna skapades — eller utvecklades organisationer inom kom- mundelama. I mindre kommuner, eller i kommuner där ett parti är mycket svagt, finns sällan kommundelsorganisationer.

Kommunorganisationen är partiets huvudorganisation på lokal nivå. Dess viktigaste funktion är att samordna det lokala partiarbetet.

Partiernas regionala organisationer är normalt knutna till valkretsindel- ningen. Vissa undantag finns emellertid. Moderata samlingspartiet har sär- skilda förbund i Malmö och Landskrona/Helsingborg, vilka grovt motsvarar fyrstadskretsen.

Centerpartiet har två distrikt i Kalmar län, Kalmar norra och södra. I öv- rigt följer distriktsindelningen i stort sett valkretsindelningen.

Inom folkpartiet följer den regionala partiorganisationen helt länsindel- ningen, vilket medför vissa avvikelser från valkretsindelningen, t ex i Skåne och Älvsborg.

Samma sak gäller i princip också för socialdemokraterna. Undantagen är Skåne (ett partidistrikt) och Ångermanlands partidistrikt.

Vpk, slutligen, har en regional partiorganisation, som i störst utsträckning avviker från valkretsindelningen. Stockholms partidistrikt kallat Storstock- holm — omfattar också Gotland, även om man har ett särskilt kontor också här. Västmanland och Sörmland har slagits ihop till dets k Mälardistriktet. Vidare följer vpkzs distriktsorganisation inte valkretsindelningen i Älvsborg.

För samtliga partier gäller alltså, att en regional partiorganisation i vissa fall omfattar mer än en valkrets. I Skåne har partierna i relativt liten ut- sträckning anpassat sin organisation till den något särpräglade valkretsstruk- tur detta landskap uppvisar. I Västernorrland har de flesta partierna en re- gional organisation för Ångermanland och en för Medelpad.

Partiernas lokala och regionala organisationers uppbyggnad och verksam- het redovisas nedan.

2.2.1. Moderata samlingspartiet

Kommunorganisationerna - föreningarna - har i princip ingen heltidsan- ställd personal. På några orter finns dock deltidsanställda ombudsmän. För- eningarnas viktigaste uppgifter är att organisera mötesverksamheten, svara för medlemsvärvning och genomföra hembesök.

Regionala organisationer är de olika länsförbunden. Varje länsförbund har tre heltidsanställda; en partiombudsman, en ombudsman för ungdoms- förbundet (MUF) och en sekreterare.

Länsförbundens viktigaste uppgifter är att på olika sätt bistå föreningar- na. Detta sker bl a genom hjälp med tryck och utskick, medlemsregistrering och samordning av olika kampanjer. Vidare fastställs kandidatlistan till riks- dagsvalen på denna nivå. Länsförbunden samordnar vidare det politiska ar- betet i stort inom deras område (intervjuuppgift Klas Löfgren den 4 mars 1985).

2.2.2. Centerpartiet

Kommunorganisationerna uppvisar en varierande organisationsstyrka. Vissa har en heltidsanställd ombudsman, andra har anställd personal endast i anslutning till valrörelserna, beroende på hur starkt partiet är i kommunen. Ungdomsförbundets (CUF) och Kvinnoförbundet (CKF) avdelningar knyts lokalt till kommunorganisationen. Mötesverksamheten organiseras av av- delningarna. Kommunorganisationen samordnar avdelningarnas verksam- het.

Distrikten har minst en heltidsanställd ombudsman; i tolv av de tjugo dist- rikten finns två ombudsmän. Till detta kommer minst en sekreterare per di- strikt. CUF har en ombudsman i varje distrikt. CKF har också en ombuds- man per distrikt, de flesta deltidsanställda. Distrikten ansvarar normalt för större evenemang. De leder vidare valarbetet och bistår kommunorganisa- tionerna med administrativt arbete, som t ex medlemsregistrering. Kandi- datlistor till riksdagsvalen fastställes också på distriktsnivå (intervjuuppgift Sven Thorstensson den 8 mars och den 8 augusti 1985).

2.2.3. Folkpartiet

Folkpartiets kommunföreningar har i princip ingen anställd personal. Det är endast i storstäderna man anställt personal på lokal nivå. Det förekom- mer emellertid ofta, att en ombudsman anställs temporärt under en valrörel- se. Kommunföreningarna samordnar lokalavdelningarnas verksamhet.

Länsförbunden har i princip en heltidsanställd ombudsman och en sekre- terare. Länsförbunden bedriver i första hand administrativt arbete, som tryckning av kallelser till möten och medlemsregistrering. Man svarar också till stor del för den interna utbildningsverksamheten. Vidare utgör länsför- bunden den regionala valledningen. Länsförbunden fastställer kandidatlis- tan till riksdagsval (intervjuuppgift Christer Nilsson den 7 mars och 8 augusti 1985).

2.2.4. Socialdemokraterna

Socialdemokraterna redovisar heltidsanställda ombudsmän i 38 av de 284 arbetarekommunerna. I cirka 150 arbetarekommuner finns någon anställd personal. Ofta är det emellertid enbart en sekreterare eller en tilfälligt an- ställd person, t ex i AMS-regi. Man anställer ofta 5 k valledare under valrör- elserna.

Arbetarekommunerna arbetar i första hand med kommunalpolitiska frå- gor, mötes- och informationsverksamhet. Medlemsregistrering sker inom socialdemokratin på lokal nivå.

Samtliga partidistrikt har minst en heltidsanställd ombudsman. Här orga- niseras kurser och annan utbildningsverksamhet. Man hjälper också arbeta- rekommunerna med visst administrativt arbete. Kandidatlistor till riksdags- valen fastställes på distriktsnivå (intervjuuppgift Owe Holmberg den 8 au- gusti 1985).

2.2.5. Vänsterpartiet kommunisterna

Inom vpkzs lokalorganisationer finns i princip inga heltidsanställda om- budsmän. I de fall sådana finns är det ofta AMS-betalda anställningar.

Lokalorganisationerna samordnar föreningarnas verksamhet, bevakar kommunalpolitiken och sköter tillsammans med partidistrikten medlemsre- gistreringen.

Partidistrikten har så gott som alla en heltidsanställd ombudsman. I de större distrikten — Storstockholm, Göteborg och Norrbotten finns två. Till detta kommer AMS—finansierade anställningar, t ex i distrikten i Skåne, Bo- huslän, Västernorrland och i Mälardistriktet.

Partidistrikten bistår lokalorganisationerna och organiserar möteskam- panjer. Då lokalorganisationerna är relativt svaga har deras verksamhet helt inriktats på de lokala frågorna. I övrigt är det partidistrikten, som organi- serar och genomför viktigare aktiviteter, som t ex valarbetet. Partidistrikten fördelar också resurser mellan lokalorganisationerna. Jämfört med de andra partierna tycks det alltså som om de regionala partiorganisationerna spelar en viktigare roll för det lokala arbetet inom vpk (intervjuuppgift Kenneth Kvist och Lars Pettersson den 6 mars 1985 och Kenneth Kvist den 8 augusti 1985).

Likheterna är alltså många mellan partierna vad avser organisationsstruk- tur och funktioner. Högre nivåer samordnar verksamheten på de lägre. Inom samtliga partier fastställs kandidatlistan till riksdagsvalen på regional nivå. Nomineringsprocessen undersöks närmare i avsnitt 5.

De mindre partiernas relativt sett svagare partiorganisation kommer till uttryck i första hand på lokal nivå. För de mindre partierna kommer därför den regionala organisationen att få större betydelse också på den lokala ni- vån, jämfört med förhållandena inom de större partierna.

I den fortsatta framställningen kommer vi att använda en enhetlig temino- logi för att beskriva de lokala och regionala partiorganisationerna. Dessa kommer att benämnas lokalorganisationer respektive valkretsorganisatio- ner.

I enkäten till valkretsorganisationema ställdes tre grupper av frågor vad avser organisationens aktiviteter. Den första gruppen avsåg valkretsorgani- sationens aktiviteter eller verksamheter. Som framgått ovan bedriver valkretsorganisationema såväl interna som externa eller väljarorienterade aktiviteter. I enkäten undersöktes för det första omfattningen av följande interna aktiviteter:

interna möten på valkretsnivå; information och kommunikation inom partiet, såväl lokalt-centralt som centralt-lokalt, och valkretsorganisationens betydelse för denna kommuni- kation;

studiecirklar och annan intern utbildningsverksamhet; — organisatoriska funktioner som t ex samordning av lokala aktiviteter. För det andra undersöktes omfattningen av några externa aktiviteter, nämligen

— organisering (och genomförande av) lokala möteskampanjer och of- fentliga möten på distriktsnivå.

distriktskonferenser, samt

offentliga möten på valkretsnivå. I den andra gruppen av frågor undersöktes riksdagsledamöternas delta- gande i de interna och externa aktiviteterna.

För det tredje tillfrågades ombudsmännen om de ansåg riksdagsledamö- ternas deltagande vara tilräckligt eller otillräckligt.

I samtliga tre grupper av frågor undersöktes alltså ombudsmännens sub- jektiva uppfattning av organisationens aktiviteter och riksdagsledamöternas deltagande i dessa. Mest subjektiv är naturligtvis bedömningen av, huruvida deltagandet anses tillräckligt eller otillräckligt. Denna bedömning påverkas bl a av de förväntningar ombudsmännen har på riksdagsledamöterna, vilken nivå på deltagandet de anser rimlig i förhållande till andra åtaganden som riksdagsledmöterna har utanför riksdagen, inom vilka typer av aktiviteter ' riksdagsledmöterna bör delta, etc. Dessa (ombudsmännens) kriterier för be- dömning av riksdagsledamöternas deltagande kan till stor del sammanfattas i ett slags organisationskultur; de partiaktiva har ett övergripande synsätt på förhållandet mellan partiorganisationen och riksdagsledamöterna, och riks- dagsledamöternas roll inom partiorganisationen. Samma deltagandenivå i en viss typ av aktiviteter kan i ett parti uppfattas som tillräcklig, i ett annat som otillräcklig, beroende på vilken organisationskultur ombudsmännen omfattar.

Det behöver emellertid inte råda någon konsensus inom organisationen om denna organisationskultur. Det förefaller snarare rimligt att anta, att or- ganisationskulturen varierar mellan olika strata inom organisationen; riks- dagsledamöterna har sannolikt en annan grundläggande syn på sitt engage- mang inom partiorganisationen än vad dess ombudsmän har. Just dessa skillnader i synsätt på förhållandet partiorganisation-parlamentariker har ibland antagits vara en av de främsta orsakerna till parti-interna konflikter (se vidare avsnitt 2.3.4; cf Michels 1962, Wright 1971, Edenman 1946, Pierre 1986).

För det andra spelar sannolikt också ombudsmännens bedömning av en- skilda riksdagsledamöter en stor roll.

De data som presenteras redovisar alltså ombudsmännens uppfattningar, snarare än faktiska förhållanden.

Detta avsnitt inleds med att ombudsmännens svar angående valkretsorga- nisationernas aktiviteter redovisas.

2.3.1. Valkretsorganisationens aktiviteter

Ombudsmännens tillfrågades om, huruvida några angivna aktiviteter var mycket omfattande, omfattande, mindre omfattande eller inte förekom över huvud taget. I tabell 2 redovisas resultatet.

Tabell 2 Valkretsorganisationernas aktiviteter (% svar ”mycket omfattande” och ”omfattande")

_____________————————

Parti

m c fp s vpk Tot Interna aktiviteter Interna möten 89 82 81 89 70 83 Information lokalt-centralt 22 25 29 37 39 30 Information centralt-lokalt 96 96 91 82 87 91 Samordning av lokala aktiviteter 96 96 91 82 87 91 Studiecirklar o dyl 85 89 81 85 65 82 Externa aktiviteter Distriktskonferenser 85 79 62 70 57 71 Offentliga möten på valkretsnivå 59 46 52 37 39 47 Organisering av lokala möteskampanjer 48 68 43 48 44 51 ___—#— Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

___—___.___—_————

Tabellen visar den påtagliga likhet, som föreligger mellan partierna vad avser aktiviteter inom valkretsorganisationen. De två aktiviteter, som i störst utsträckning beskrivs som ”mycket omfattande” eller ”omfattande” är information från central till lokal nivå och samordning av lokala aktivite- ter. Nittioen procent av ombudsmännen beskriver dessa aktiviteter som ”mycket omfattande” eller ”omfattande”. Den ofta förekommande bilden av partierna som stratarkier, dvs en organisationstruktur, vari olika nivåer fullgör olika funktioner relativt oberoende av andra nivåer, har således inget entydigt stöd i resultaten. De två aktiviteter, som tycks spela den största rol- len för valkretsorganisationerna, är typiska ”länk”-funktioner mellan olika organisationsnivåer.

Det framgår vidare av tabellen, att information från central till lokal nivå spelar en betydligt större roll än information i den andra riktningen. Skillna- den är markant för samtliga partier. Om data struktureras efter olika partier finner vi, att information från central till lokal nivå är mer omfattande inom de borgerliga partierna än inom de socialistiska.

2.3.2. Riksdagsledamöternas deltagande i valkretsorganisatio- nernas aktiviteter

Nästa frågeställning är, i vilken utsträckning riksdagsledamöterna deltar i dessa aktiviteter. I tabell 3 redovisas ombudsmännens bedömning av om— fattningen av detta deltagande.

Tabell 3 Riksdagsledamöternas deltagande i valkretsorganisationernas aktiviteter (% svar ”regelmässigt”; svarsalternativen var ”regelmässigt”, ”ibland”, ”sällan” och ”aldrig”)

Parti

m e fp s vpk Tot Interna aktiviteter Interna möten 41 54 52 33 22 41 Information lokalt-centralt 19 32 24 19 9 21 Information centralt—lokalt 33 54 46 33 4 34 Samordning av lokala aktiviteter 4 0 0 4 0 2 Studiecirklar o dyl 0 7 10 4 O 4 Externa aktiviteter Distriktskonferenser 74 86 62 74 61 72 Offentliga möten på valkretsnivå 26 36 43 26 22 30 Organisering av lokala möterskampanjer 7 7 5 11 4 7 Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

Riksdagsledamöterna deltar i första hand i de externa aktiviteterna, dvs distriktskonferenser och andra offentliga möten, medan utpräglat interna aktiviteter som samordning, resursfördelning och studiecirklar uppvisar ett betydligt lägre deltagande.

Centerpartiet tycks vara det parti, inom vilket riksdagsledamöterna deltar i störst utsträckning i valkretsorganisationernas aktiviteter. Tabell 3 visar på en relativt hög överensstämmelse mellan de två största partierna, socialde- mokraterna och moderata samlingspartiet. Inom dessa partier tycks delta- gandet följa ett relativt likartat mönster. Dessa partier skiljer sig emellertid, som vi skall se senare, vad avser ombudsmännens bedömning av riksdagsle- damöternas deltagande.

Inom vpk är deltagandet betydligt lägre, vilket torde förklaras med parti- ets relativt få riksdagsledamöter (se nedan). Samma iakttagelse borde också gälla folkpartiet, som har endast obetydligt fler riksdagsledamöter än vpk (mandatperioden 1982-1985), men här redovisas ett betydligt högre delta- gande. Därför undersöks nedan, vilken betydelse det har, att en val- kretsorganisation har resp saknar riksdagsledamot från det egna partiet. Vpk hade under mandatperioden 1982-1985 riksdagsledamöter i fjorton av de tjugoåtta valkretsarna. Folkpartiet hade riksdagsrepresentation i arton valkretsar. I tabell 4 visas riksdagsledamöternas deltagande inom dessa par- tiers valkretsorganisationer som har respektive saknar egen riksdagsrepre- sentation. Tabellen visar klart betydelsen av sådan representation.

Tabell 4 Riksdagsledamöternas deltagande i valkretsorganisationer med resp utan egen riksdagsrepresentation (Data = % svar ”regelmässigt”; samtliga aktiviteter)

fp-länsförbund vpk-distrikt med repr utan repr med repr utan repr 31 17 19 4

Riksdagsledamöternas deltagande minskar och blir mer sporadiskt i de valkretsar, vari partierna saknar riksdagsrepresentation. Detta är naturligt- vis i och för sig föga överraskande; riksdagsledamöterna får i första hand antas vara engagerade i sina hemvalkretsar.

Inom bägge partierna har man sökt utveckla någon form av ”kontaktan- svar”, så att också de valkretsorganisationer som saknar egen riksdagsrepre- sentation skall ha regelbunden kontakt med partiets riksdagsgrupp. Riks- dagsledamöterna tilldelas en ”faddervalkrets” (folkpartiet) eller ”fadder- distrikt” (vpk).

Dessa system med ”kontaktansvar” förmår emellertid inte kompensera för avsaknaden av egna riksdagsledamöter inom en valkrets. Det är endast mötesverksamheten, som inte skiljer sig nämnvärt mellan valkretsorganisa- tioner med och utan riksdagsledamöter för partierna. De externa aktiviteter- na är alltså de, som prioriteras vid deltagande i den valkrets, för vilket riks- dagsledamoten har ett ”kontaktansvar”.

Moderata samlingspartiet saknar formell representation i en valkrets, nämligen på Gotland. Partiet har emellertid en riksdagsledamot på stock- holmsbänken från Gotland. I enkätsvaret från denna valkretsorganisation meddelas inga större avvikelser vad avser riksdagsledamöternas deltagande, jämfört med partiets övriga valkretsorganisationer.

Vissa av valkretsorganisationens aktiviteter förutsätter ett högre deltagan- de av riksdagsledamöter än andra aktiviteter. I första hand olika utåtriktade (mötes-) aktiviteter bygger på ett sådant deltagande i större utsträckning än utpräglade inomorganisatoriska aktiviteter. Det finns alltså inget naturligt samband mellan hur omfattande en viss aktivitet är, och behov av deltagan- de av riksdagsledamöter. En kontroll visar, att aktiviteternas omfattning i endast mindre grad förklarar ombudsmännens bedömning av deltagandet.

Valkretsorganisationernas viktigaste uppgifter, sades tidigare, är de inter- na aktiviteterna. Riksdagsledamöternas deltagande i dessa blir av annan ka- raktär, jämfört med de utåtriktade aktiviteterna; det kan inte ses som ome- delbart knutet till riksdagsuppdraget, men kan ändå uppfattas som värde- fullt från valkretsorganisationens sida. Riksdagsledamöternas deltagandeni- vå bestäms inte primärt av de olika aktiviteternas omfattning, utan av deras betydelse för partiets agerande på väljararenan. Ju starkare koppling till väl- jararenan, desto högre deltagande från riksdagsledamöterna. Huruvida det- ta är ett resultat av organisationens strävan att ha en riksdagsledamot i ett offentligt möte Ökar dess attraktivitet — eller riksdagsledamöternas egna önskemål att primärt engageras i väljarinriktade engagemang vet vi ingen- ting om. Det kan i detta sammanhang vara viktigt att skilja mellan regelbun- det deltagande, och sådant som t ex sker under de riksdagsfria veckorna. Under dessa perioder organiserar valkretsorganisationema normalt serier av möten, vari riksdagsledamöterna medverkar (se vidare avsnitt 2.3.4).

De olika partierna tycks omfatta olika, principiellt skilda synsätt på riks- dagsledamöternas engagemang i olika aktiviteter (se vidare avsnitt 2.3.4).

2.3.3. Ombudsmännens bedömningar av riksdagsledamöternas deltagande

En grupp enkätfrågor avsåg ombudsmännens bedömning av riksdagsleda- möternas deltagande i valkretsorganisationens aktiviteter. Ombudsmännen tillfrågades dels om sin allmänna bedömning i detta avseende, dels om delta- gandet i olika aktiviteter.

Ombudsmännens bedömning är, som nämndes inledningsvis, helt subjek- tiv. Vad som anses tillräckligt kan variera avsevärt, såväl mellan som inom partierna. Ombudsmännen kan ha olika förväntningar och krav på riksdags- ledmöterna. De gör dessutom dessa bedömningar i relation till vad de anser vara rimligt i förhållande till riksdagsledamöternas övriga uppdrag. Resulta- ten måste därför tolkas med stor försiktighet.

Ombudsmännens bedömningar i detta avseende tycks emellertid kunna sammanföras i grundläggande synsätt på i vilken omfattning och i vilka typer av aktiviteter riksdagsledamöterna bör delta (se avsnitt 2.3.4).

Tabell 5 Ombudsmännens bedömning av riksdagsledamöternas deltagande (samtliga aktiviteter) (%)

Riksdagsledamöternas Parti engagemang i valkrets- organisationens arbete m c fp s vpk Tot För mycket tid 4 4 0 0 0 2 Tillräcklig tid 56 57 63 ( 0) 37 64 (25) 53 För litet tid 26 29 11 (43) 48 36 (33) 31 Alldeles för litet tid 4 4 20 ( 0) 7 0 ( 0) 7 Inget svar 11 7 6 (57) 7 0 (42) 7 ___—___— Antal organisationer 27 28 15 (7) 27 11 (12) 127 Anm: Data inom parentes avser valkretsorganisationer utan egen riksdagsrepresenta- tion.

Det är endast inom socialdemokratin, som en majoritet av de tillfrågade menar, att deras riksdagsledamöter ägnar för litet (eller alldeles för litet) tid åt valkretsorganisationen. De övriga partierna skiljer sig inte nämnvärt åt. För de fp— och vpk-organisationer, som saknar egen riksdagsrepresentation, kan inga säkra slutsatser dras; för det första är antalet organisationer inom denna grupp litet, för det andra är det relativt många som inte svarat på den- na fråga och för det tredje är det oklart, hur ombudsmännen i dessa valkret- sar tolkat enkätfrågan.

De socialdemokratiska ombudsmännens missnöje med riksdagsledamö- terna deltagande i valkretsorganisationens verksamheter förbryllar. Detta parti har ju den i särklass största riksdagsgruppen, med fler än en riksdags- man i samtliga valkretsar utom Gotland. En partiell förklaring kan vara, att förväntningarna på ett högt deltagande är större inom socialdemokratin än inom de andra partierna, mot bakgrund av det stora antal riksdagsmandat som partiet har. Det kan också vara ett resultat av att man inom socialde-

mokratin av tradition betraktar riksdagsgruppen som nära knuten till parti- organisationen, sannolikt närmare än inom de borgerliga partierna (se vida- re avsnitt 2.3.4 för en diskussion om skilda organisationskulturer inom parti- ' organisationerna; cf Edenman 1946, Andersson 1969, Pierre 1986).

För att utveckla denna diskussion behöver vi veta, inom vilka aktiviteter ombudsmännen menar, att riksdagsledamöternas deltagande är otillräck- ligt. Tabell 6 presenterar data kring denna frågeställning.

Tabell 6 Ombudsmännens bedömning av riksdagsledamöternas deltagande i olika ak- tiviteter (% svar ”otillräckligt)

Parti

m c fp s vpk Tot

Interna aktiviteter Interna möten 4 14 21 11 9 11 Information lokalt-centralt 26 18 21 22 18 22 Information centralt-lokalt 19 25 7 41 18 24 Samordning av lokala aktiviteter 11 14 14 15 9 13 Studiecirklar o dyl 22 25 14 59 9 30 Externa aktiviteter Distriktskonferenser 7 4 14 11 18 Offentliga möten på valkretsnivån 19 14 14 26 18 19 Organisering av lokala möteskampanjer 30 14 14 26 18 22 100% 100% 100% 100% 100% 100%

Antal organisationer 27 28 15 27 11 108

Anm: Tabellen inkluderar endast de valkretsorganisationer, som har egen riksdags- representation. Följande svarsalternativ fanns: ”mer än tillräckligt”, "tillräckligt” och ”otillräckligt”.

Tabellen ger ingen entydig bild vad avser bedömningen av riksdagsleda- möternas deltagande i olika organisatoriska aktiviteter. Deltagandet i studiecirklar förefaller dock vara otillfredsställande inom de flesta partierna, liksom riksdagsledamöternas betydelse för information, såväl lokalt-centralt som i andra riktningen (se vidare avsnitt 4).

Bedömningen av huruvida riksdagsledamöternas deltagande i dessa akti- viteter är otillräckligt, beror för det första på, hur aktiva riksdagsledamöter- na är i valkretsorganisationen och, för det andra, på inom vilka aktiviteter de är aktiva. Resultaten antyder, att ett lågt deltagande i en viss aktivitet inte nödvändigtvis behöver innebära, att ombudsmännen uppfattar detta deltagande som otillräckligt. Omvänt kan ett i och för sig högt deltagande i en aktivitet betraktas som otillräckligt. Tabell 7 ger en sammanfattande be— skrivning av resultaten.

Tabell 7 Riksdagsledamöternass deltagande i interna och externa aktiviteter; omfatt- ning, deltagande och bedömning (data = % svar ”otillräckligt deltagande”.)

Parti m c fp s vpk Aktivitetstyp int ext int ext int ext int ext int ext

Aktiviteternas omfattning 67 64 68 64 64 52 67 52 65 46 Riksdagsledamöternas 17 36 26 43 22 37 17 37 7 29 deltagande Bedömning (andel svar 15 19 17 11 16 14 27 21 12 18 ”otillräckl ” )

Anm: Data är medelvärden på procenttalen för resp aktiviteter. Aktivitetstyp: int = interna aktiviteter (resursfördelning mellan lokalorganisationer, interna möten, information lokal-centralt, information central-lokalt, samordning av lokala aktiviteter samt studiecirklar) ext = externa aktiviteter (disktriktskonferenser, offentliga möten på valkretsnivå samt organisering av lokala möteskampanjer) Aktiviteternas omfattning: medelvärdet på svar av typ ”mycket omfattande" och ”om- fattande” (se tabell 2). Bedömning: Medelvärdet av andelen svar ”otillräckligt” (se tabell 6).

2.3.4. Partiernas skilda organisationskultur

Tabell 7 visar på intressanta skillnader mellan partierna vad avser valkretsorganisationernas aktiviteter, riksdagsledamöternas deltagande och bedömningen av detta. Två förhållanden kännetecknar samtliga partier. För det första är de interna aktiviteterna mer omfattande för valkretsorganisa- tionerna än de externa. Detta är en god empirisk illustration av vårt tidigare antagande, att denna organisationsnivå i första hand fyller samordnande och kommunicerande funktioner inom organisationerna, och bistår lokalorgani- sationerna med administrativ hjälp.

För det andra framgår det klart, att riksdagsledamöterna deltar i de exter- na aktiviteterna i större utsträckning än i de interna. Även detta gäller för samtliga partier. Riksdagsledamöterna tycks i första hand se valkretsorgani- sationen som ett medel att nå väljare, snarare än som en väsentlig inomorga- nisatorisk verksamhet i sig själv, eller som länk mellan de centrala och lokala nivåerna. Sannolikt strävar emellertid också valkretsorganisationema efter att använda riksdagsledamöterna i första hand i de externa aktiviteterna.

Ombudsmännens bedömning av riksdagsledamöternas deltagande uppvi- sar däremot skilda mönster inom de olika partierna. Inom två partier mo- derata samlingspartiet och VPK anser ombudsmännen, att deltagandet är otillräckligt främst vad avser de externa aktiviteterna. Inom centerpartiet, folkpartiet och socialdemokratin, däremot, menar man att deltagandet är otillräckligt i första band inom de interna aktiviteterna.

I enkätsvaren från moderata samlingspartiets ombudsmän framförs ofta meningen, att det inte är riksdagsledamöternas uppgift att befatta sig med rent inomorganisatoriska aktiviteter:

”Det organisatoriska arbetet skall i huvudsak inte åligga riksdagsmän.” ”Riksdagsledamöternas uppgift är inte att delta i praktiska arrangemang kring olika aktiviteter.” ”Riksdagsledamöter deltar förvisso i organisatoriskt arbete men då i egenskap av le- damöter i förbundets styrelse, valkommitte, mm.”

Många moderata ombudsmän gör alltså en klar åtskillnad mellan interna och externa aktiviteter och menar, att riksdagsledamöterna inte bör delta i de interna aktiviteterna. Här tycks föreligga en principiell skillnad i synsätt mellan moderata samlingspartiets och socialdemokratins ombudsmän. De senare är ofta av den uppfattningen, att riksdagsledamöterna bör delta också i de inomorganisatoriska aktiviteterna:

ldksdagsledamöterna ägnar för litet tid åt valkretsorganisationens arbete/” framför allt vad gäller planerings- och målsättningsdiskussion om verksamhetens inriktning.”

Några socialdemokratiska ombudsmän menar, att riksdagsledamöterna har alltför många uppdrag inom det primär- och landstingskommunala om- rådet, liksom mer generellt ”i Stockholm”.

Andra (s)-ombudsmän menar emellertid i likhet med (m)-ombudsmän- nen — att riksdagsledamöterna inte behövs i det inomorganisatoriska arbetet:

”Samordning av lokala aktiviteter sköts av distriktsexpeditionen.”

I enkäten ingick också en fråga om resursfördelning mellan lokalorganisa- tionerna som en aktivitet inom valkretsorganisationen. en socialdemokra- tiska ombudsman uppgav, att

”(A)rbetsuppgiften sammanhänger inte med riksdagsledamotsuppdraget".

Socialdemokratins och moderata samlingspartiets ombudsmäns olika be- dömningar av riksdagsledamöternas deltagande förklaras huvudsakligen av vad som kan kallas partiernas skilda organisationskulturer. Dessa kulturer bestämmer bl a de förväntningar man har på riksdagsledamöternas deltag- ande i olika aspekter av arbetet inom partiorganisationen. Inom moderata samlingspartiet gör man en klar åtskillnad mellan det interna och det externa arbetet och anser, att riksdagsledamöterna bör koncentrera sig på de senare uppgifterna. ”Riksdagsuppdraget går före allt annat”, anser en moderat om- budsman i en intervju. Inom socialdemokratin ser man emellertid riksdags- ledamöterna som närmare knutna till partiorganisationen, och därav följer att de bör engagera sig i såväl de interna som de externa aktiviteterna. Riks- dagsledamöterna betraktas inom socialdemokratin som underställda parti- organisationen i betydligt högre grad än vad som är fallet inom t ex moderata samlingspartiet. En förklaring till detta kan vara de två partiernas skilda till- komstprocess. Moderata samlingspartiet uppstod som en partigrupp i riks- dagen, och utvecklade efterhand en rikstäckande partiorganisation. Social- demokratin, däremot, bildades utanför riksdagen, och erhöll efterhand par- lamentarisk representation. En sådan process menar t ex Duverger (1969), leder till att partiets riksdagsgrupp kommer under större inflytande från par- tiorganisationen i övrigt, jämfört med partier, som bildats inom parlament- et.

Skillnaden är emellertid en gradskillnad mer än en artskillnad; några soci- aldemokratiska ombudsmäns uppfattning påminner mycket om de moderata ombudsmännens i detta avseende. Skillnaderna i organisationskultur illust- reras också av den geografiska fördelningen av svar av typ ”för litet tid” eller ”alldeles för litet tid”. För de borgerliga partiernas del kommer så gott som samtliga sådana svar från de norrländska valkretsorganisationema. Denna

bild är kanske inte helt överraskande; en första förutsättning för deltagande i valkretsorganisationens verksamhet är, att riksdagsledamoten kan till- bringa tid i valkretsen, dvs att han eller hon snabbt kan resa från riksdagen till hemorten. Dessutom är de norrländska valkretsarna betydligt större än de i övriga landet; också resor inom valkretsen tar mer tid i anspråk här. För socialdemokraterna är emellertid dessa svar jämnt fördelade över landet. Missnöjet är med andra ord lika stort i Stockholmsregionen som i Norrland och Skåne. Bedömningen av riksdagsledamöternas deltagande bestäms allt- så inte primärt av samma faktorer som inom de borgerliga partierna. Diskussionen kring organisationskulturer har i första hand behandlat mo- derata samlingspartiet och socialdemokratin. Det beror på att dessa två par- tier klarast illustrerar de två principiellt skilda synsätten på riksdagsupp- dragets natur i förhållande till organisatoriska åtaganden. För de andra par- tierna är det inte lika lätt att bestämma, vilken kultur som deras organisatio- ner omfattar. Centerpartiet brukar emellertid traditionellt sägas omfatta en organisationskultur, som i hög grad påminner om den inom socialdemokra- tin. Intervjuer med distriktsombudsmän inom detta parti vitsordar en sådan bedömning. Folkpartiet brukar, mycket på grund av likhet i tillkomstproc- ess, föras till samma kultur som den inom moderata samlingspartiet. Vpk:s organisationskultur, slutligen, är svårbestämd; partiets relativt begränsade riksdagsgrupp medger inte en strikt jämförelse med övriga partier. Kommu- nistiska partier tillskrivs emellertid ofta (i detta avsende) en organisations- kultur liknande den inom socialdemokratiska partier (cf Duverger 1969:passim).

2.3.5. Riksdagsfria veckor

Under de riksdagsfria veckorna förändras ofta mönstret för riksdagsledamö- ternas engagemang i partiorganisationen. Serier av möten på lokal nivå är vanliga. Ibland förekommer emellertid också möten på valkretsnivå. Det som skiljer de riksdagsfria veckorna från övriga perioder (valrörelserna un- dantagna) är främst, att riksdagsledamöterna under dessa veckor i större el- ler mindre utsträckning ställer sig till valkretsorganisationens förfogande. Denna organiserar verksamheten under dessa veckor. I enkäten frågades ombudsmännen om hur de helst såge, att eventuellt mer ledig tid från riks- dagsarbetet skulle fördelas; skulle fler fria dagar i varje vecka, eller fler helt riksdagsfria veckor prioriteras? Fler lediga dagar varje vecka är det alterna- tiv, som får mest stöd; sextiosex procent av de tillfrågade ger detta svar. Cir- ka tjugo procent svarar, att de skulle föredra fler helt fria veckor. Skillnader- na mellan partierna är marginella, med ett undantag; Vpk:s ombudsmän fö- redrar fler helt fria veckor i större utsträckning än vad övriga partiernas om- budsmän gör.

På en fråga om vilken veckodag, som hörde vara ledig från riksdagsarbete för arbete i lokalorganisationerna, om en sådan förändring skulle genomför- as, svarar cirka sextio procent, att tisdagen vore den bästa dagen. Cirka tio procent för fram fredag som bästa dag. Övriga har inte angivit någon prefe- rens. Då frågan istället avsåg ledig tid för arbete inom valkretsorganisatio- nen anger ungefär femtio procent tisdag, tio procent fredag; övriga tar inte ställning. Det föreligger inte några väsentligare skillnader mellan partierna

i detta avseende. Vpk:s ombudsmän har besvarat frågan i mindre utsträck- ning än de andra partiernas ombudsmän.

De riksdagsfria veckorna upplevs av valkretsorganisationernas ombuds- män som mycket viktiga tillfällen för kontakter mellan riksdagsledamöter- na, partiorganisationen (på lokal såväl som på valkretsnivå) och väljarna. Några ombudsmän uttalar emellertid tvivel på, att mer ledig tid ifrån arbetet i riksdagen omedelbart skulle öka riksdagsledamöternas engagemang i parti- organisationen, eller öka kontakterna med väljarna. Många understryker, att detta i hög grad beror på partiorganisationens eget agerande. Riksdagsle- damöter tycks, av intervjuer att döma, gärna delta i de evenemang, som valkretsorganisationema planerar, men är själva mindre benägna att ta egna initiativ t ex till t ex kontakter med väljare, företag, organisationer eller par- timedlemmar. Riksdagsledamöterna har ofta uppdrag på länsnivå (länsstyr- else, länsnämnder, landsting), som ombudsmännen menar är betydelsefulla för dem, men som skulle kunna öka i omfattning, om riksdagsarbetet mins- kade. Slutligen råder det delade meningar om betydelsen av andra uppdrag, som t ex inom organisationer, styrelseuppdrag i banker, etc; vissa ombuds- män ser dessa uppdrag som väsentliga för riksdagsledamoten, andra ser dem som relativt onödiga.

I en intervju hävdades att den ökande mängden ramlagar, som riksdagen fattar, ökar behovet av riksdagsledamöters deltagande i verkställighetsfasen av den politiska processen, t ex i verksstyrelser, länsstyrelser och i kommu- nerna. En implementering av de politiska besluten i enlighet med de avsik- ter, som de fattades under ökar alltså, om riksdagsledamöterna är aktiva också på detta stadium. Problemet med fri tid från riksdagen och möjlighe- terna att delta i partiorganisationens aktiviteter, skulle därmed emellertid ytterligare accentueras.

Ett ofta återkommande tema i intervjuerna med ombudsmännen är, vad de upplever som problem i anslutningen till kvittningsförfarandet i riks- dagen. Kvittning är alltför svår att få, menar många; processen upplevs som onödigt byråkratisk och komplicerad. Några ombudsmän ifrågasätter också kriterierna för kvittningen. Partiuppdrag borde kvalificera för utkvittning, menar några ombudsmän; andra tar avstånd från detta, då riksdagsarbetet skulle bli lidande av det. Det har emellertid förts fram få konkreta förslag om hur kvittningsförfarandet skulle kunna förändras.

3 Valkretsorganisationernas betydelse för riksdagsledamöternas deltagande i 10- kalorganisationernas arbete

Valkretsorganisationerna har som en av sina viktigaste uppgifter inom partiorganisationen att på olika sätt understödja lokalorganisationernas verksamhet. Det utåtriktade, väljarorienterade arbetet sker i första hand på lokal nivå, och valkretsorganisationema uppgift är att underlätta och sam- ordna detta arbete; så kan partiernas organisationsfilosofi i detta avseende sammanfattas.

Valkretsorganisationerna spelar, som en del av denna understödjande funktion, en viktig roll för att förmedla kontakter mellan lokalorganisatio- nerna och riksdagsledamöterna.

Kontakter mellan lokalorganisationer och riksdagsledamöter kan natur- ligtvis också skapas på många andra sätt än genom valkretsorganisationen. Det första, kanske mest naturliga sättet är, att lokalorganisationen direkt kontaktar en riksdagsledamot i dennes hemkommun. Lokalorganisationer- na kan också, för det andra, kontakta en riksdagsledamot i riksdagen. För det tredje har de flesta partierna en talarförmedling, till vilken lokalorgani- sationerna kan vända sig, då de vill ha en riksdagsledamot som talare vid ett offentligt möte.

Lokalorganisationerna har sannolikt skilda förutsättningar vad gäller deras möjligheter att ha riksdagsledamöter som talare vid offentliga möten. Lokalorganisationer i storstäder, eller i kommuner där partiet har en riks- dagsledamot, har uppenbarligen bättre möjligheter att se riksdagsledamöter som regelbundna deltagare i lokala evenemang. Andra lokalorganisationer får använda andra kanaler för att få riksdagsledamöter till sina möten. I des- sa fall kan t ex valkretsorganisationen spela en betydelsefull roll.

Låt oss först se, i vilken utsträckning valkretsorganisationema deltar i kontaktskapandet mellan lokalorganisationerna och riksdagsledamöterna. I tabell 8 redovisas valkretsombudsmännens bedömning av detta.

Tabell 8 Valkretsorganisationens betydelse för kontaktskapande mellan lokalorganisa- tioner och riksdagsledamöter (%)

”Hur ofta förekommer det att lokalorganisationerna ber valkretsorgani- sationen om hjälp med att få en riksdagsledamot att delta i ett möte?”

Parti m c fp s vpk % Mycket ofta 26 32 34 ( 0) 59 18 ( 8) 31 Ganska ofta 56 46 61 (29) 37 64 (42) 49 Ganska sällan 19 21 0 (71) 4 9 (50) 19 Mycket sällan 0 0 0 ( 0) 0 9 ( 0) 1 Aldrig O 0 5 ( 0) 0 0 ( 0) 1

101% 99% 100% 100% 100% 101% Antal organisationer 27 28 15 ( 7) 27 11 (12) 127

Anm: Data inom parantes anger valkretsar vari partiet saknar egen riksdagsrepresen- tation.

Vi saknar data från lokalorganisationerna. Tolkningen av valkretsorgani- sationernas roll i det här aktuella avseendet är alltså gjord och förmedlad av valkretsorganisationernas ombudsmän, inte lokalorganisationernas. Någon fullständig analys av hur lokalorganisationerna skapar kontakter med riks- dagsledamöterna kan alltså inte göras utifrån de data denna studie bygger på.

Tabell 8 antyder, att valkretsorganisationernas betydelse för att skapa kontakter mellan lokalorganisationerna och riksdagsledamöternas varierar påtagligt mellan partierna. Inom socialdemokratin uppger drygt nittiofem procent, att lokalorganisationerna mycket ofta eller ganska ofta ber valkrets- organisationen om denna hjälp. Vi vet emellertid inte, hur stor andel av 10- kalorganisationernas mötesverksamhet (med deltagande av riksdagsleda- möter), som föregåtts av sådan kontakt. Inom de borgerliga partierna och vpk är det mindre vanligt, att kontakter skapas på detta sätt. Inom de bor- gerliga partierna används valkretsorganisationema i mindre omfattning till att knyta dessa kontakter. Direktkontakter mellan riksdagsledamöterna och lokalorganisationerna är vanligare inom dessa partier än inom socialdemo- kratin. Endast en socialdemokratisk distriktsombudsman uppger direktkon- takt som ett sätt för lokalorganisationerna att knyta kontakt med en riks- dagsledamot. Inom de borgerliga partierna är detta betydligt vanligare. De absoluta talen är emellertid små inom denna svarskategori. Av detta följer emellertid inte automatiskt, att borgerliga riksdagsledamöter skulle vara starkare knutna till sina lokalorganisationer än vad socialdemokratiska riks- dagsledamöter är.

Tabell 8 visar vidare (kanske föga överraskande), att lokalorganisationer- na inom de valkretsar, vari partiet saknar riksdagsledamot, är mindre be- nägna att använda valkretsorganisationens hjälp, jämfört med de valkret- sar, vari partiet har riksdagsrepresentation. Valkretsorganisationerna för- medlar alltså endast kontakter mellan lokalorganisationerna och de eventu- ella egna riksdagsledamöterna, inte de från andra valkretsar. Vi har inga egna data angående den lokala mötesverksamheten och hur ofta riksdagsle-

damöter deltar i denna. Externa aktiviteter på lokal nivå ökar under valår, medan interna aktiviteter dominerar under andra perioder (Gidlund — Gid- lund 1981:72). Om riksdagsledamöternas deltagande på lokal nivå följer samma mönster som på valkretsnivå, dvs de i första hand deltar i externa aktiviteter, kommer lokalorganisationernas kontakter med valkretsorgani- sationema främst att avse riksdagsledamöters deltagande i den senare typen av aktiviteter. Valkretsorganisationens roll som samordnare av valverksam- heten blir då central; den kommer att kunna fördela och samordna valakti- viteterna inom valkretsen på ett effektivare sätt än om varje lokalorganisa- tion själv kontaktade riksdagsledamöterna. Den fråga, vars utfall redovisas i tabell 8, följdes upp med två konsekvensfrågor. Till de, som uppgav att valkretsorganisationema ”mycket ofta” eller ”ofta” sörjde för att kontakter skapades mellan lokalorganisationer och riksdagsledamöter ställdes frågan, hur valkretsorganisationema skapade dessa kontakter. I de fall svaret var ”ganska sällan”, ”mycket sällan" eller ”aldrig” frågades, hur i så fall kon- takter skapades mellan lokalorganisationerna och riksdagsledamöterna.

Värdet av svaren på dessa två frågor varierar. I den första konsekvensfrå- gan undersöks valkretsorganisationens egen verksamhet, något som om- budsmännen har goda möjligheter att uttala sig om. I den andra frågan, där- emot, undersöks ett förlopp, vari valkretsorganisationen inte deltar. Svarens värde blir därmed naturligtvis lägre.

Först skall valkretsorganisationernas arbetssätt, då man förmedlar kon- takter mellan lokalorganisationer och riksdagsledamöter undersökas. En- kätsvaren tecknar en mycket heterogen bild av denna verksamhet. Valkrets- organisationerna tycks inte ha någon institutionaliserad form för handlägg- ningen av dessa ärenden. Man anger, att tillvägagångssättet varierar ”från fall till fall" i trettioåtta procent av svaren. Ibland genomförs serier av möten på lokal nivå med deltagande av riksdagsledamöter (3% av svaren). Det van- ligaste sättet är emellertid en kombination av dessa svarsalternativ (42% av svaren).

Partierna skiljer sig här åt. Folkpartiombudsmännen uppger ”från fall till fall”-alternativet i högre utsträckning än andra partiers ombudsmän (80% av svaren). För de andra partierna är det just kombinationen av "från fall till fall”-alternativet och lokala möteskampanjer, som är typsvaret.

I de fall valkretsorganisationema inte deltar i kontaktförmedlingen mellan lokalorganisationerna och riksdagsledamöterna finns naturligtvis flera andra möjligheter att tillgå. Den vanligaste är, att lokalorganisationen direkt kon- taktar en enskild riksdagsledamot. Denna kontakt skapas normalt på det 10- kala planet; partiets lokalorganisation kontaktar (i de fall en sådan existerar) riksdagsledamoten i den egna kommunen (40% av svaren). Partiets centrala kansli eller riksdagsgruppens kansli är alltså inte involverade i detta sätt att skapa kontakt.

3.3.1. Partiernas talarförmedlingar

En annan möjlighet är att använda de talarförmedlingar, som de flesta parti- erna har. Detta svarsalternativ anges antingen ensamt eller i kombination med annat svarsalternativ i 42% av svaren. Lokalorganisationen kan till den- na förmedling anmäla, att man önskar en riksdagsledamot till ett visst möte. Talarförmedlingen ombesörjer då kontakten och bokar riksdagsledamoten för detta evenemang. Ibland (se nedan) går dessa kontakter genom valkret- sorganisationen, ibland direkt mellan lokalorganisationen och den centrala talarförmedlingen. Nedan redovisas hur partiernas talarförmedlingar fung- erar.

Moderata samlingspartiets talarförmedling motsvarar till sin omfattning ungefär en halvtidstjänst. Det normala förfarandet är, att lokalförenzngarna kontaktar länsförbunden, som därefter tar kontakt med talarförmedlingen. Lokalföreningen kan också själv ta direkt kontakt med talarförmedlingen. Detta skall emellertid alltid anmälas till respektive länsförbund, så att detta kan samordna riksdagsledamöternas engagemang, eller så att samma riks- dagsledamot kan genomföra en serie av möten inom samma länsförbund.

Talarförmedlingen förmedlar i genomsnitt cirka 300 talare om året (1983 314 st). Under valår förmedlas något färre talare än andra år. Valkimpan- jerna läggs upp och riksdagsledamöternas verksamhet samordnas direkt av partiledningen under valår.

Kostnaden för att använda talarförmedlingen är 400 kr. Denna kostnad täcker samtliga riksdagsledamotens samtliga kostnader i anslutning till uppdraget. För deltagande i möten inom den egna valkretsen utgår ingen ersättning (intervjuuppgift Berit Skogås den 22 oktober 1985).

Centerpartiet hade tidigare talarförmedling. Den användes då primärt av distriktsombudsmännen. Verksamheten är nu neddragen, av ekonomiska skäl. Centerpartiet använder sig idag ingen talarförmedling (intervjuuppgift Sven Thorstensson den 22 oktober 1985).

Folkpartiets talarförmedling förmedlar cirka 300 talare om året. Såväl länsförbunden som lokalavdelningar och föreningar använder sig .tV dess tjänster. Talarförmedlingen förmedlar inte bara riksdagsledamöter som tal- are; denna grupp är av mindre betydelse i detta sammanhang (vilketförkla- ras av att partiets riksdagsgrupp under mandatperioden 1982-1985 Vir rela- tivt liten). Istället förmedlas i första hand personer ur partipresidiet cch par- tistyrelsen som talare.

Lokalorganisationer och föreningar kontaktar ofta talaförmedlingen di- rekt. Kontakterna skall emellertid gå genom länsförbunden av samna skäl som inom moderata samlingspartiet; man vill skapa samordning inon läns- förbunden.

Kostnaden är också inom folkpartiet 400 kr, och denna täcker srmtliga kostnader i samband med engagemanget. Under valrörelserna spelar talar- förmedlingen också här en mindre roll, då talarnas engagemang då testäms av partiledningen (intervjuuppgift Christina Udén den 23 oktober 1085).

Den socialdemokratiska talarförmedlingen förmedlar cirka 1200-1300 ta- lare om året. Riksdagsledamöterna spelar emellertid en mindre roll denna verksamhet; det är i första hand regeringsledamöter och representalter för parti- och LO-ledningen, som förmedlas som talare. Riksdagsledanöterna

betraktas av den ansvarige, Rune Holmström, som en ”outnyttjad kapa- citet” som talare.

Kontakten med talarförmedlingen från arbetarekommuner, föreningar och partidistrikt bör gå genom distrikten. I de fall en lokal organisation di- rekt kontaktar en talare bör detta meddelas till distriktet (Aktuellt i politi- ken nr 18:1985).

Vpk har en talarförmedling, men den spelar en mycket liten roll inom par- tiet. De allra flesta kontakter skapas direkt mellan lokalorganisationerna och riksdagsledamöterna eller andra talare (intervjuuppgift Kenneth Kvist den 22 oktober 1985).

Ett sammanfattande intryck är, att i de fall lokalorganisationerna inte går via valkretsorganisationema för att komma i kontakt med en riksdagsleda- mot, sker detta normalt genom direktkontakt med riksdagsledamoten, eller via partiets talarförmedling, om en sådan är aktiv. För lokalorganisationer inom valkretsar utan riksdagsrepresentation blir kontaktvägarna andra än genom valkretsorganisationen; dessa fördelar endast valkretsens egna riks- dagsledamöter till lokalorganisationerna. Valkretsorganisationernas verk- samhet i detta avseende, sammanfattningsvis, tycks vara att fördela riksdags- ledamöter till lokalorganisationernas olika aktiviteter. Detta sker på många olika sätt någon standardprocedur finns inte.

I vilken utsträckning påverkas dessa kontaktmönster av riksdagsledamö- ternas generella deltagande i valkretsorganisationernas aktiviteter? I de fall detta deltagande anses ””tillräckligt”” knyts kontakterna mellan riksdagsleda- möterna och lokalorganisationerna i första hand efter ”från fall till fall”- principen, och i andra hand denna princip, kombinerad med lokala mötes- kampanjer (se ovan). Då deltagandet uppfattas som ”otillräckligt” minskar ”från fall till fall”-tillvägagångssättet och organiseringen av lokala mötes- kampanjer ökar. En försiktig tolkning av detta mönster är, att ett högt ("till- räckligt”) deltagande från riksdagsledamöternas sida på valkretsnivå skapar en organisatorisk resurs att fördela på lokalorganisationernas mötesverk- samhet. Denna resurs kan då användas på sådant sätt, som valkretsorganisa- tioner finner lämpligast; ”från fall till fall"-lösningarna blir resultatet. Om riksdagsledamöterna däremot ägnar ”för litet tid” åt valkretsorganisatio- nens verksamhet saknas denna resurs, och lösningen blir att mer formalis- erat organisera möteskampan jer. Ett högt deltagande ökar valkretsorganisa- tionernas möjlighet: att improvisera fram lösningar, medan ett lågt deltagan- de medför, att verksamheten måste styras hårdare från organisationens sida.

En viktig faktor i detta sammanhang är naturligtvis, att riksdagsledamö- ternas kan vara aktiva i såväl valkretsorganisationens som lokalorganisatio- nernas verksamheter. Om en riksdagsledamot deltar regelbundet i valkrets- organisationens verksamhet, är det sannolikt att han/hon också är enga- gerad i lokalorganisationernas aktiviteter; trots att tiden för organisatoriskt arbete är begränsad kan många riksdagsledamöter antas ha en allmän prefe- rens för sådant arbete. Detta kommer då såväl lokal- som valkretsorganisa- tionema till godo.

Dessa antaganden bygger emellertid på ett mycket vagt material. En mer detaljerad analys av valkretsorganisationernas förhållande till riksdagsleda- möterna i detta avseende förutsätter delvis andra typer av data.

”i?

Vt juli)-ål " - ni

i

4 Riksdagsledamöternas representativitet i ett partiorganisatoriskt perspektiv

Den svenska folkstyrelsen är i allt väsentligt en demokrati genom de politis- ka partierna. Dessa utgör länken mellan medborgarna och de politiska be- slutsfattarna, och är de strukturer från vilka policies och kandidater till poli- tiska ämbeten utgår.

Partiorganisationerna är emellertid inte endast instrument för kommuni- kation mellan väljare och valda. De svenska partiernas organiationer har en stor medlems- och aktivistkader, en kontinuerlig intern verksamhet och flera andra egenskaper, som skil jer dem från att vara enkla valmaskiner. För par- tiernas medlemmar och aktiva är valkampen bara en av flera viktiga organi- sationsangelägenheter, och alla andra funktioner är inte nödvändigtvis un- derordande denna (cf Wright 1971, Pierre 1986).

Frågan om riksdagsledamöternas förhållande till sin partiorganisation har diskuterats under lång tid. Robert Michels menade i sin klassiska analys av maktfördelningen inom de politiska partierna i början av detta sekel, att par- lamentarikerna borde vara ansvariga inte endast inför väljarna, utan i första hand inför sitt partis representativa organ (Michels 1962; första upplagan 1911). Michels diskuterade partiernas interna demokrati och förhållandet mellan väljare och valda i ett sammanhang. Han menade, att parlamenta- rikerna fjärmat sig från parti-intern kontroll och att de, tack vare en oligar- kisk utveckling inom partiorganisationen, kunde apellera till andra väljar- grupper än partiets kärntrupp. Denna process, som för de socialdemokratis- ka partierna (det var i första hand de, som var föremål för Michels” kritiska granskning) beskrevs som en ”embourgeoisment” innebar, att partiets ideo- logi tunnades ut och närmade sig mitten av det politiska spektrat, samtidigt som (och delvis som en förutsättning för denna process) partiernas interna demokrati blev allt sämre.

Det råder alltså en intimt förhållande mellan partiernas interna demokrati och deras funktion som kanal för väljarkrav i en representativ demokrati. Statsvetaren R.T. McKenzie, som studerat maktfördelningen inom de brit- tiska partierna, hävdar, att partidemokrati, i ordets egentliga mening, är oförenlig med partiernas representativa roll. Partiernas ledning och parla- mentariker kan inte underordnas diktat och kontroll från sin organisation, menar han; väljarnas och de partiaktivas krav skiljer sig alltför mycket åt.

”...vad beträffar politiska partier är en oligarkisk kontroll från partiledningen över deras partiorganisationer oundgänglig för en demokratisk stats välbefinnan- de./ .../ ...det kan vara önskvärt att maximera demokratin inom intressegrupper och frivilliga organisationer; men partidemokrati, strikt tolkad, är oförenlig med en de- mokratisk styrelseform”. (McKenzie 1982:194ff, citat s 195; cf McKenzie 19632635ff).

Vi har här naturligtivs inga möjligheter att göra en fullständig empirisk undersökning av denna problematik inom de svenska politiska partierna. Riksdagsledamöternas egen uppfattning av sin representativa roll är för när- varande föremål för analys inom ett annat forskningsprojekt — ”Riksdagen, valen och den representativa demokratin”, under ledning av docent Sören Holmberg.

4.2. Vern och vad bör riksdagsledamöterna represen- tera?

I den här aktuella undersökningen tillfrågades valkretsorganisationernas ombudsmän om deras uppfattning av riksdagsledamöternas representativa roll; är de i första hand representanter för sin lokalorganisation, sin valkrets eller för sitt parti? Ombudsmännen ombads att ange en prioriteringsordning mellan dessa tre nivåer.

Denna pfoblemställning har under 1970-talet, med dess jämna parlamen- tariska styrkeförhållanden, fått flera konkreta illustrationer. Också under början 1980-talet har förekommit flera fall där frågan om den enskilde riks- dagsledamotens representativa roll ställts på sin spets. Vid behandlingen av frågor med starka lokala intressen, som t ex utbyggnaden av Sölvbacka strömmar, nedläggningen av större arbetsplatser på olika ställen i landet el- ler av tandläkarutbildningen i Malmö har riksdagsledamöter anfört svårig- heter att avgöra, huruvida partilinjen eller hänsyn till lokala opinioner skulle spela den viktigaste rollen vid deras ställningstagande.

I tabell 9 redovisas ombudsmännens uppfattning av riksdagsledamöternas representativa roll.

Tabell 9 Riksdagsledamöternas representativa roll enligt ombudsmännen (%)

Riksdagsledamöterna är primärt Parti representanter för m e fp s vpk %

— lokalorganisationen 0 0 0 0 0 0 — valkretsen 15 25 25 0 4 14 partiet 78 57 67 85 74 71 Inget svar - 7 18 8 15 22 14

100% 100% 100% 100% 100% 99% Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

Svarsfrekvensen på denna fråga är något lägre än för enkätens övriga frä- gor. De tillfrågade anger i några fall, att det är omöjligt att göra en priorite- ring av det begärda slaget.

De socialistiska partierna förefaller ha en starkare prioritering av partilin- jen än vad som är fallet inom de borgerliga partierna. Samtliga socialdemo- kratiska ombudsmän, som besvarat frågan, anger partilinjen som den prioriterade representantrollen.

För de borgerliga partierna är bilden mer varierad. Valkretshänsyn före- faller ha ett starkt stöd i första hand inom folkpartiet och centerpartiet.

Data tecknar en principiellt sett konsistent bild med den, som presentera- des i avsnitt 2 av riksdagsledamöternas deltagande i valkretsorganisationer- nas aktiviteter, och ombudsmännens bedömning av detta deltagande. Inom de socialistiska partierna tycks man fästa ett större avseende vid organisatio- nen och dess aktiviteter (dvs även de interna aktiviteterna). Riksdagsleda- möterna förväntas engagera sig också i de interna aktiviteterna inom dessa partier, i första hand inom socialdemokratin. Detta perspektiv på partiorga- nisationens betydelse återkommer i tabell 9. Riksdagsledamöterna anses (av valkretsombudsmännen, vilket är väsentligt) i första hand vara representan- ter för partiet, inte för lokala intressen eller valkretsintressen. Man skulle möjligen kunna säga, att de socialistiska partierna här företräder en mer kol- lektivistisk syn på riksdagsledamöternas representantroll än vad som är fal- let inom de borgerliga partierna; riksdagsledamöterna företräder sitt parti, förväntas engagera sig i organisationens verksamheter och står till organisa- tionens förfogande (se avsnitt 2.3.4) i större utsträckning än motsvarande förhållande inom de borgerliga partierna. Ingen enda ombudsman har upp- givit lokala intressen som dem, som bör prioriteras högst. ”Bypolitikens da- gar är förbi”, menar en ombudsman inom moderata samlingspartiet i en kommentar till sitt svar.

4.3. Sakinnehållet i lokala och regionala möten

Ett villkor för att en riksdagsledamot skall kunna spela en representativ roll är, att hon eller han på något sätt bibringas de krav, åsikter och värde- ringar, som väljare och partiaktiva omfattar. I vissa demokratisk-teoretiska modeller, där en direkt kommunikation mellan väljare och valda inte äger rum, kan den valde ändå (åsiktsmässigt, socialt och/eller geografiskt) sägas representera sina väljare. Leif Lewin (1970, 1977) har teoretiskt och empi- riskt visat på några olika sådana ”interaktionsmodeller”.

De politiska partierna har av många bedömare (Easton 1953, Sartori 1976 m fl) betraktats som de primära strukturerna i det politiska systemet för att föra fram medborgerliga krav till de politiska beslutsfattarna. Partierna sam- manställer och förmedlar dessa krav och gör dem till föremål för politiska beslut.

Partierna kan emellertid också spela en väsentlig roll efter det att besluten fattats. De kan förklara och legitimera de beslut, som fattats inom systemet. Ett sätt (ehuru ett mycket begränsat) att empiriskt undersöka denna prob- lemställning, dvs i vilken utsträckning partierna och riksdagsledamöterna i första hand är agenter för att förmedla krav från väljare och medlemmar, eller om de primärt söker legitimera beslutsfattandet inom riksdag och rege— ring är, att undersöka vad som diskuteras på offentliga möten med deltagan- de av riksdagsledamöter. Diskuteras primärt vad som kommer att ske, och

hur partiet kommer att ställa sig i olika sakfrågor, eller diskuteras istället vilka beslut som har fattats, och hur partiet har agerat i olika sakfrågor?

Valkretsorganisationernas ombudsmän tillfrågades dels om vad som fak- tiskt diskuterades på sådana möten, dels om vad som enligt deras mening borde diskuteras. Vi har således såväl empiriska data (dvs de tillfrågades i och för sig subjektiva uppfattning om som faktiskt diskuteras vid möten) som normativa uppfattningar (om vad som borde diskuteras).

Genom att relatera dessa data till varandra kan vi mäta graden av över- ensstämmelse mellan de bägge typerna av data. En hög överensstämmelse antyder, att ombudsmännen är tillfredsställda med vad som behandlas vid mötena. En låg överensstämmelse indikerar motsatsen, och vi kan då under- söka, vari skillnaden mellan det faktiska och det önskvärda består.

I tabell 10 A—C redovisas dessa resultat parti för parti. Procenttalen är beräknade partivis. De små absoluta talen innebär, att alla slutsatser måste göras med starka reservationer.

Tabell 10 A Vad diskuteras vid möten med riksdagsledamöter?

Mötesinnehåll Parti

m c fp s vpk Tot

Regionala och lokala problem 7 7 5 33 22 15 Debatter och beslut i riksdagen 26 18 13 11 4 15 »Partiets agerande och ståndpunkter 56 61 69 41 65 57 Annat 0 1 1 0 4 4 4 Inget svar 11 4 13 11 4 9

100% 101% 100% 100% 99% 100% Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

Regionala och lokala problem förefaller att diskuteras i betydligt större utsträckning inom socialdemokratin än inom de borgerliga partierna. Även VPK uppvisar ett betydligt högre tal än de borgerliga partierna, som i första hand tycks debattera partiets agerande och ståndpunkter, och i något mindre omfattning debatter och beslut i riksdagen.

Hur stämmer detta överens med ombudsmännens uppfattning om vad som borde diskuteras? Svaret på denna fråga redovisas i tabell 10 B.

Tabell 10 B Vad borde diskuteras vid möten med riksdagsledamöter?

Mötesinnehåll Parti

m c fp s vpk Tot

Regionala och lokala problem 15 29 37 30 26 26 Debatter och beslut i riksdagen 19 0 0 11 9 8 Partiets agerande och ståndpunkter 48 57 36 41 52 48 Annat 4 11 9 4 9 7 Inget svar 15 4 18 15 4 11

101% 101% 100% 101% 100% 100% 'Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

De största avvikelserna mellan vad som diskuteras och vad som borde dis- kuteras finner vi inom folkpartiet och centerpartiet. I dessa partier anser en stor andel ombudsmän, att lokala och regionala problem ägnas för litet tid vid mötena och partiets agerande i riksdagen för mycket tid. Kommunikatio- nen i dessa partier är, enligt ombudsmännen, alltför mycket uppfrån och ned än nedifrån och upp; alltför mycket diskussion om vad som skett i riksdagen, alltför litet diskussion om lokala och regionala problem.

Viljan att diskutera riksdagsdebatter och -beslut vid lokala och regionala möten är störst inom moderata samlingspartiet och socialdemokratin, och minst inom centerpartiet och folkpartiet. Den största överensstämmelsen mellan önskvärt och faktiskt mötesinnehåll finner vi inom socialdemokratin. Den enda avvikelse, som uppvisas inom detta parti är, att lokala och re- gionala problem diskuteras mer än vad som är önskvärt; socialdemokratin är det enda parti, som har detta förhållande mellan önskvärt och faktiskt mötesinnehåll.

Som framgått tidigare uppges inom samtliga partier, att information från central till lokal nivå är en mer omfattande aktivitet än information i andra riktningen. Genom att kombinera data från tabellerna 10 A och 10 B klar- görs överensstämmelsen mellan det faktiska och önskvärda mötesinnehål- let, se tabell 10 C.

Tabell 10 C Överensstämmelse mellan faktiskt och önskvärt mötesinnehåll

(”Nöjda” = ombudsmän som uppger överensstämmelse mellan faktiskt och önskvärt mötesinnehåll. ”Missnöjda” = ombudsmän som uppger skill- nad mellan faktiskt och önskvärt mötesinnehåll. %)

Parti ”Nöjda” "Missnöjda" Annat/inget svar Summa m 56 37 7 100% e 53 36 11 100% fp 38 52 10 100% s 70 15 15 100% vpk 69 23 8 100% Tot 57 33 10 100%

Differenserna mellan vad som diskuteras vid möten med riksdagsledamö- ter och vad som borde diskuteras, består nästan alltid i, att rikspolitiska frå- gor (partiets agerande, debatter och beslut i riksdagen) ägnas för mycket tid, medan lokala och regionala frågor ägnas för litet tid. Det är mycket svårt att bedöma, i vad mån dessa differenser är onormalt stora eller små, då vi sak- nar jämförelsematerial. En jämförelse mellan partierna visar att för folkpar- tiet, och i någon mån också centerpartiet, förefaller differenserna vara på- tagliga. Möten med deltagande av riksdagsledamöter tycks i första hand äg- nas åt att förankra vad som skett i riksdagen, och partiets agerande där, snar- are än att föra fram lokala och regionala krav för det framtida centrala poli- tiska beslutsfattandet. I detta speciella avseende kan alltså inte partierna i första hand sägas vara instrument eller kanaler för artikuleringen av lokala och regionala krav i riksdagen. Som framgått tidigare tycks dessutom infor- mation från central till lokal nivå vara en betydligt mer omfattande aktivitet

än information i andra riktningen (se tabell 2). Detta ger ytterligare stöd åt antagandet, att partiorganisationerna i detta avseende mer är instrument för att förankra och legitimera redan fattade beslut, än kanaler för medborgerli- ga krav till de politiska beslutsfattarna. Materialets karaktär medger emel- lertid inga långtgående slutsater.

5 Nomineringsprocessen inför riksdagsval

En av partiernas roller i den svenska folkstyrelsen är att kanalisera krav och åsikter från medborgarna till beslutsfattarna. Riksdagsledamöterna är de främsta instrumenten för denna kommunikation. Nomineringen av kandida- ter till riksdagen är emellertid helt och hållet en parti-intern angelägenhet. Samtliga partier faställer sina kandidatlistor till riksdagsvalen på valkretsni- vå. Detta är den modell, som varit för handen under lång tid i svensk politik. En bärande tanke bakom denna modell har varit, att riksdagsledamöterna skall ha en nära knytning till sin valkrets. Olika omständigheter, formella och realpolitiska, har emellertid påverkat förhållandet mellan riksdagsleda- möterna och deras valkrets.

För det första upphävdes bostadsbandet 1969; riksdagsledamöterna be- hövde nu inte längre vid valtillfället vara bosatt i den valkrets han eller hon representerade i riksdagen. Valen till enkammarriksdagen korn därmed att likna förstakammarvalen i detta avseende. I och med bostadsbandets slopan- de öppnades möjligheter för partiernas centrala ledningar att söka placera ut 5 k rikskandidater i andrakammarvalen, ett förfarande som varit vanligt förekommande under lång tid i första kammaren.

Till denna formella ändring av förhållandet riksdagsledamot-valkrets kan fogas en realpolitisk. 1970-talet har sett en ökande betydelse av partilinjen vid riksdagsvoteringarna. Partisammanhållningen under 1970-talets slut och 1980-talet hittills är betydligt högre än under 1960- och början av 1970-talet. Enskilda riksdagsledamöters möjligheter att vinna gehör för lokala krav har därmed minskat dramatiskt. Denna slutsats gäller i första hand riksdagsleda- möternas motioner; frågor och interpellationer kan spela en viktig roll för att dra uppmärksamhet till olika lokala problem. Som framgår av tabell 9 menar dessutom en överväldigande majoritet av valkretsorganisationernas ombudsmän, att riksdagsledamöterna i första hand skall representera sitt parti, inte valkretsen eller lokalorganisationen. Förhållandet mellan riks- dagsledamöterna och de valkretsar de formellt representerar i riksdagen är alltså i flera avseenden ett annat idag, jämfört med för 10—15 år sedan.

I denna undersökning har nomineringsprocessens karaktär inför riksdags- valet 1985 studerats. I enkäten till valkretsorganisationernas ombudsmän ställdes ett antal frågor om denna process. Däremot har inte, till skillnad från tidigare studier av nomineringsprocessen, listkompositionen — dvs vilka faktorer, som varit bestämmande då kandidaterna rangordnats på listan

studerats. Först redovisas nomineringsprocessens karaktär inom de olika partierna. Därefter analyseras förekomsten och karaktären av eventuell central styrning av nomineringsprocessen i valkretsorganisationema.

Det finns i princip två skilda typer av beslutsprocesser vid nomineringsförfa- randen. Den första typen är sådan, som innefattar någon form av omröst- ning rörande kandidaternas placering på listan. Den andra typen saknar så- dan omröstning.

Sådana omröstningar — s k provval har förekommit inom de borgerliga partierna under en längre tid. Provval kan förekomma både på lokal nivå och på valkretsnivå. I tabell 11 visas förekomsten av provval inom de olika partierna och på olika nivåer.

Tabell ll Provvalsförfarandet inom de politiska partierna (%)

Parti

rn c fp s vpk %

Provval end. på lokal nivå 4 39 13 0 17 15 Provval end. på valkr.nivå 44 4 27 0 4 16 Provval på lokal valkretsnivå 48 43 53 0 0 28 Inga provval O 4 4 97 79 37 Annat 4 7 0 0 0 2 Inget svar 0 4 4 4 0 2

100% 101% 101% 101% 100% 100% Antal organisationer 27 28 22 27 23 127

Det är endast inom socialdemokratin, som provval över huvudtaget inte förekommer. Tidigare förekom provval emellertid också inom detta parti; det har t o ni varit ett obligatoriskt förfarande under vissa perioder (Sköld 1958:241ff; cf Brändström 1972276f).

Inom vpk har provval tidigare förekommit sporadiskt och i enstaka val- kretsar (Brändström 1972:86). Inom de lokalorganisationer och valkretsar, där provval inte förekommit, har någon form av omröstningsförfarande på lokal nivå trots detta varit vanligt (Sköld 1958z283).

Inom de borgerliga partierna är däremot provval ett etablerat inslag i no- mineringsprocessen.

Provval inom de borgerliga partierna sker, som framgår av tabellen ovan, normalt i två omgångar, en på lokal nivå och en på valkretsnivå.

Nomineringsprocessens karaktär och formalisering inom de olika partier- na redovisas nedan.

5.2.1. Moderata samlingspartiet

Nomineringsprocessen inleds med att man inom varje länsförbund utser en nomineringskommitté. Denna infordrar listor på förslag till kandidater. Högst tio namn får förekomma på listan. Förslag får lämnas av enskilda

medlemmar, föreningar eller lokalorganisationer inom sidoorganisationer- na. Praxis är, att minst tre föreningar måste stödja en kandidat för att denne skall beaktas (intervjuuppgift Klas Löfgren den 7 mars). Föreningarna kan, men måste inte, ha ett internt prowal för att fastställa sitt förslag.

Efter det att kandidaternas intresse för uppdraget kontrollerats placeras därefter de inkomna förslagen i bostavsordning på en lista, som sänds ut för omröstning till samtliga medlemmar i länsförbundet. Valdeltagandet i detta provval brukar vara mellan trettio och femtio procent (intervjuuppgift Klas Löfgren den 7 mars 1985; valdeltagandet i provvalet 1985 inom ett studerat länsförbund var emellertid endast tjugoåtta procent; Denne 1985216).

Med utgångspunkt från valresultatet upprättar nomineringskommitten ett förslag med minst femton namn. Detta föreläggs därefter nomineringsstäm- man, som fastställer riksdagslistan (se vidare Normalstadga för moderata samlingspartiet).

5.2.2. Centerpartiet

Centerpartiets nomineringsprocess inleds med en förnomineringsstämma inom varje distrikt. Vid denna stämma lämnas förslag till kandidater. Avdel- ningar kan också skicka in förslag till stämman.

Därefter skickas en lista med kandidaternas namn i bostavsordning ut till avdelningarna. Utifrån denna lista bestämmer varje avdelning, normalt med provval, en lista med tio namn. Listan fastställs formellt vid ett avdelnings- möte.

Avdelningarnas listor poängsätts därefter. Avdelningarna viktas, så att förslag från större avdelningar väger tyngre i den totala sammanräkningen än de från mindre avdelningar. Utifrån sammanräkningen upprättar nomi- neringskommitten ett förslag till slutgiltlig lista.

Listan fastställs slutligen vid en nomineringsstämma inom varje distrikt.

5.2.3. Folkpartiet

Folkpartiets nomineringsprocess uppvisar stora likheter med den inom mo- derata samlingspartiet. Länsförbunden utser först en valberedning, som in- hämtar förslag från lokalföreningarna. Dessa samlar in förslag till kandida- ter från enskilda medlemmar, lokalavdelningar,etc. Kandidaternas namn sammanställs på en lista i bokstavsordning. Därefter genomförs normalt ett provval inom lokalföreningen. Därefter fastställer lokalföreningarna försla- get till länsförbundets valberedning. Efter ibland provval också på denna nivå (se tabell 11) och överarbetning föreläggs länsstämman ett förslag. Stämman fastställer därefter listan.

5.2.4. Socialdemokraterna

Inom socialdemokratin används, som vi sett, inte provval. Partiets stadgar hindrar emellertid inte, att sådana val genomföres (Regler för kandidat- nomineringar1117).

Partidistrikten utser valberedningar, som uppmanar arbetarekommuner, föreningar och enskilda medlemmar att inkomma med förslag till kandida- ter.

Även arbetarekommunerna utser en valberedning. Denna kan, men mås- te inte, rangordna de kandidater, som förts fram inom arbetarekommunen.

Förslagen sänds därefter till partidistriktets valberedning, som sätter sam- man ett förslag till lista. Distriktsstyrelsen yttrar sig över förslaget.

Listan till riksdagsval fastställes vid en konferens inom distriktet. Konfe- rensen kan antingen vara en ordinarie, årlig distriktskonferens, eller en sär- skild valkonferens. Är konferensen av den senare typen måste emellertid särskilt anges, att den också är en valkonferens (Regler för kandidatnomi— neringar).

5.2.5. Vänsterpartiet kommunisterna

Nomineringsprocessen inom vpk påminner mycket om den inom socialde- mokratin. Distriktet utser en valberedning, som mottar förslag från lokalor- ganisationerna. Lokalorganisationerna kan nominera personer såväl från den egna som andra lokalorganisationer. När lokalorganisationen fastställer sitt förslag används ibland (se tabell 11) provval.

Förslagen sänds till distriktets valberedning, som upprättar ett förslag till riksdagslista. Detta förslag sänds ibland, ibland inte, till lokalorganisationer- na före valkonferensen. Denna fastställer slutligen listan. I något fall före- kommer provval också på denna nivå (intervjuuppgift Kenneth Kvist den 22 oktober 1985).

5 .3 Provvalens inflytande — en sammanfattning

Partiernas nomineringsprocess är alltså mycket likartad, generellt sett. Lis- torna fastställes av valkretsorganisationernas representativa organ, efter det att lokalorganisationerna inkommit med förslag. Detta mönster tecknas i 94 procent av enkätsvaren. Tre länsförbund inom moderata samlingspartiet och ett inom folkpartiet uppger, att listan fastställdes efter medlemsomröst- ning. Den huvudsakliga skillnaden består i, att de borgerliga partierna prak- tiserar ett provvalsförfarande, medan vpk endast undantagsvis och socialde- mokratin över huvud taget inte gör det.

Vilket inflytande har då provvalen? Tabell 12 redovisar data kring denna frågeställning.

Tabell 12 Provvalens inflytande (%)

Parti

m e fp vpk Tot Provvalet följdes helt 0 0 0 9 2 Enstaka avvikelser gjordes 70 89 76 4 48 Flera avvikelser avgjordes 22 4 17 4 10 Annat 7 4 4 4 4 Inget svar 0 4 4 78 37

99% 101% 101% 99% 101% Antal organisationer 27 28 22 23 100

I inget enda fall inom de borgerliga partierna följdes provvalen helt. Re- sultaten visar tydligt, att dessa provval endast är rådgivande medlemsom- röstningar, inte beslutande. I de fall provval förekom inom vpk inför riks- dagsvalet 1985 tycks dessa emellertid haft ett avgörande inflytande över den slutgiltliga listans utseende.

Det bör dock påpekas, att avvikelser mellan provvalsresultatet och den slutgiltligt fastställda listan ofta kan vara på platser långt ned på listan (jmf Sköld 1958:77, 130f). Nedan behandlas förekomsten av centrala direktiv i nomineringsprocessen. Det kan emellertid redan här vara av intresse att se, i vilken utsträckning avvikelserna från provvalsresultatet var ett resultat av påtryckningar från partiernas centrala instanser.

Sä tycks inte ha varit fallet i någon större utsträckning. Inom de borgerliga partierna,i första hand moderata samlingspartiet och centerpartiet, uppger man, att centrala direktiv saknade all betydelse. Inom folkpartiet uppger ett länsförbund, att centrala propåer förekom under nomineringsprocessen, men att dessa inte beaktades. I ett annat (fp)-länsförbund anger man, att sådana propåer förekom och beaktades, då listan fastställdes. Folkpartiet tycks alltså vara det av de borgerliga partierna, där centrala propåer eller förslag förekommit. Vi återkommer till detta nedan.

Lokalorganisationernas inflytande tycks, av såväl de formella reglerna för nomineringsprocessen som dess faktiska karaktär att döma, vara begränsat till att lämna förslag till kandidater, och i något fall också rangordna dem.

I vissa valkretsar antyds ibland, att lokalorganisationerna tilldelas platser på listan, och har ett informellt mandat att själv bestämma vem, som skall stå på denna plats. Detta förefaller mest sannolikt inom valkretsar med ett ett begränsat antal större städer eller tätorter. Det är i första hand inom fyr- stadsvalkretsen detta förfarande tycks ha praktiserats. Det socialdemokrat- iska partidistriktet i Skåne uppger (som enda valkretsorganisation), att den- na form av nomineringsprocess gällt för fyrstadskretsen, men inte vad gäller Malmöhus och Kristianstads län. En intervjuuppgift till författaren antyder emellertid, att samma förfarande vid något tillfälle praktiserats också av mo- derata samlingspartiet inom samma valkrets.

Nomineringarna till riksdagsvalen är en av valkretsorganisationernas vikti- gaste uppgifter. Av tradition har det uppfattats som denna organisationsni- vås mandat att själva fastställa riksdagslistan. Kandidaternas knytning till valkretsen har uppfattats som mycket viktig.

Partiernas centrala instanser kan emellertid ha olika motiv för att söka på- verka nomineringsprocessen inom valkretsorganisationema.

För det första kan man från centralt håll vilja undvika, att en viss kandidat placeras på valbar plats. Enskilda kandidaters egenskaper kan ibland antas spela en viktig roll.

För det andra kan man, liksom var fallet vid förstakammarvalen, vilja pla- cera ut rikskandidater i olika valkretsar. Partiledningama kan av olika skäl vilja knyta speciella personer till riksdagsgruppen, och vill därför gärna ha dem placerade på valbar plats.

Slutligen utgår flera partiteoretiker (Molin 1965, Sjöblom 1968) ifrån, att partiernas ledningar strategiskt använder kandidater som instrument för att uppnå sina mål, t ex röstmaximering.

Samtliga dessa tre faktorer utgör motiv för partiledningen att styra val- kretsorganisationernas nominering av riksdagskandidater. Partiernas cent- rala instanser kan ha flera olika motiv för att söka styra nomineringsproces- sen till riksdagsvalen, även om denna av tradition och praxis helt ligger inom valkretsorganisationernas domän.

Styrningen av nomineringsprocessen kan emellertid ta sig olika former och ha olika syften. Styrningen kan för det första vara en styrning i princip; man uttalar inga preferenser vad gäller enskilda personer, men väl om prin- ciperna för urvalet av kandidater till liStan. För det andra kan man eftersträ- va en styrning isak, dvs man kan ha olika motiv för att vilja öka eller minska olika kandidaters chanser att bli invalda i riksdagen.

5.4.1. Styrning av principerna för nomineringsarbetet

Styrning ”i princip” förekommer ofta. Det kan avse allmänna regler för no- mineringen, som t ex att kvinnor, yngre personer och andra underrepresen- terade grupper skall ges höga, valbara platser på listan. Folkpartiet har t ex centralt fastställt en regel som föreskriver, att partiets kandidatlistor skall vara varvade, dvs ha varannan kvinnlig, varannan manlig kandidat (intervju- uppgift Anders Bylund den 4 december 1985).

Inom socialdemokratin har det vid flera tillfällen utgått centrala direktiv med sådan principiell styrning av nomineringsförfarandet (se ”Partistyrelsen informerar”, nr 1973:1 och 19785). Inom vpk förekommer också styrning ”i princip”. Eftersom partiet sällan har mer än en valbar plats i varje valkrets, och en man ofta står först på riksdagslistan, kommer kvinnor att bli under- representerade inom Vpk:s riksdagsgrupp. Man menar också inom vpk, att vissa socialgrupper är underrepresenterade i riksdagsgruppen. Man sond— erar därför för närvarande (hösten 1985) olika modeller för att på sikt kunna förändra riksdagsgruppens sammansättning i dessa avseenden (intervjuupp- gift Kenneth Kvist den 22 oktober 1985).

5 .4.2 Styrning vad avser enskilda personer

Som tidigare visats förekom inom folkpartiet flera centrala propåer till läns- förbunden. Dessa propåer beaktades också i något fall. Inom socialdemo- kratin torde dessa förslag eller direktiv från partiledningen ha varit fler. Par- tiledningen sökte under våren 1985 placera ut i första hand statsråden på val- bara platser i olika valkretsar. Orsaken till detta var att man, om man skulle förlora valet, ville behålla dessa personer i rikspolitiken. Samtliga statsråd utom dåvarande försvarsministern Anders Thunborg ville bli riksdagsleda- möter. Den socialdemokratiska partiledningen sonderade under vintern och den tidiga våren möjligheterna att få i första hand dessa personer placerade på valbar plats. I många fall var partidistrikten positiva. I Värmlands och Göteborgs partidistrikt nominerades statsråd på valbara platser. I andra par- tidistrikt ställde man sig negativ till att placera statsråd på sådana platser (Dagens Eko den 5 mars 1985).

Partiledningen var alltså framgångsrik endast i viss omfattning. Partidist- riktens rätt att placera sina egna kandidater på valbara platser torde ha res- pekterats inom partiledningen.

För de övriga partierna finns inga indikationer på att denna typ av styrning av nomineringsförfarandet ägt rum.

I denna analys av nomineringsprocessen inom partierna till 1985 års riks— dagsval har vi särskilt undersökt två problem.

En viktig problemställning i anslutning till nomineringsprocessen är, hur betydelsefulla centrala propåer eller direktiv är för valkretsorganisationer- nas ställningstagande. Det här presenterade materialet antyder, att såväl styrning av nomineringsprocessens principer som vad avser enskilda perso- ner är flitigt förekommande, ehuru i varierande omfattning i olika partier. En jämförelse med tidigare studier av nomineringsprocessen (Sköld 1958:'347f; Brändström 1972 undersökte inte denna aspekt av nominerings- förfarandet) ger vid handen, att den centrala styrningen av valkretsorganisa- tionernas beslutsfattande ökat. Den ökade styrningen tar sig främst uttryck i en ökad generell styrning, dvs en styrning av principerna för nomineringar- na.

En andra viktig aspekt är inflytanderelationerna mellan valkrets- och lo- kalorganisationerna. Normalt har lokalorganisationerna enbart förslagsrätt. I något fall (fyrstadskretsen) har emellertid lokalorganisationen haft mandat att själv bestämma vem, som skulle placeras på en viss, tilldelad plats på riksdagslistan. Vi vet inte med säkerhet, hur vanligt ett sådant tillvägagångs- sätt är; enkätsvaren bekräftar endast detta fall, men det kan vara vanligare än så.

-_ jig?! v

.?

J, » . v ”. : åfr'äit % " u

Referenser

Litteratur

ANDERSSON 1969: Andersson, Hans G: Vad gör partierna i riksdagen? SNS. Stockholm. BRÄNDSTRÖM 1972: Brändström, Dan: Nomineringsförfarande vid riks- dagsval. SOU 1972:17 DENNE 1985: Denne, Lennart: Representativitet vid listkomposition — en studie av provvalet till riksdagen 1985 med Moderata samlingspartiet i Kristianstads län. Stencil. Statsvetenskapliga institutionen, Lund. DUVERGER 1969: Duverger, Maurice: Political Parties. Methuen. Lon- don. EASTON 1953: Easton, David: The Political System. Alfred A. Knopf. New York. EDENMAN 1946: Edenman, Ragnar: Den socialdemokratiska riksdags- gruppen 1903-1920. Almqvist & Wiksells Boktryckeri. Uppsala. FISKESJÖ M FL 1984: Fiskesjö, Bertil m fl: Arbetsmaterial i politik. Stu- dentlitteratur. Lund.

GIDLUND —- GIDLUND 1981: Gidlund, Janerik — Gidlund, Gullan: Ty Ri- ket är Ditt och makten. Ds Kn 1981:15.

GUSTAFSSON 1984: Gustafsson, Agne: Kommunal självstyrelse. Liber. Lund. KAVANAGH 1982: Kavanagh, Dennis: The Politics of the Labour Party. Allen & Unwin. ' . McKENZIE 1963: McKenzie, R.T: British Political Parties. Heinemann. London. McKENZIE 1982: McKenzie, R.Tz Power in the Labour Party: The Issue of ”Intra-Party Democracy” ( Kavanagh 1982, ss 191-201). LEWIN 1970: Lewin, Leif: Folket och eliterna. En studie i modern demo- kratisk teori. Almqvist & Wiksell. Stockholm. LEWIN 1977: Lewin, Leif: Hur styrs facket? Rabén & Sjögren. Stockholm. MICHELS 1962: Michels, Robert: Political Parties. The Free Press. New York. MOLIN 1965: Molin, Björn: Tjänstepensionsfrågan. En studie i svensk par- tipolitik. Akademiförlaget. Lund. . PIERRE 1986: Pierre, Jon: Partikongresser och regeringspolitik. Kommun- fakta Förlag. Lund.

SARTORI 1976: Sartori, Giovanni: Parties and Party Systems. Vol 1. Cambridge UP. Cambridge. SJÖBLOM 1968: Sjöblom, Gunnar: Party Strategies in a Multiparty System. Studentlitteratur. Lund. SKÖLD 1958: Sköld, Lars: Kandidatnominering vid andrakammarval. SOU 1958:6. WRIGHT 1971: Wright, William (ed): A Comparative Study of Party Orga- nization. Charles E Merril Publishing Company. Columbus, Ohio.

Andra tryckta källor

Moderata samlingspartiet: Normalstadga för Moderata samlingspartiet

Centerpartiet: Riktlinjer för nomineringar Stadgar för Centerpartiet

Socialdemokratiska Arbetarpartiet: Partistyrelsen informerar, nr 1973:1, 1978:5. Regler för kandidatnomineringar (s) Aktuellt i politiken (s) 1985:18.

Intervjuer

Anders Bylund, Folkpartiets riksorganisation, den 4 december 1985. Owe Holmberg, Socialdemokratiska partistyrelsen, den 8 augusti 1985. Kenneth Kvist, Vpk:s partistyrelse, den 6 mars, 8 augusti och 22 oktober 1985 . Klas Löfgren, Moderata Samlingspartiets riksorganisation, den 7 mars 1985. Christer Nilsson, Folkpartiets riksorganisation, den 7 mars och 8 augusti 1985 . Berit Skogås, Moderata samlingspartiets riksorganisation, den 22 oktober 1985. Sven Thorstensson, Centerpartiets rikskansli, den 8 mars, 8 augusti och 22 oktober 1985. Lars Petersson, Vpk:s riksorganisation, den 6 mars 1985. Christina Udén, Folkpartiets riksorganisation, den 23 oktober 1985.

Företrädare för valkretsorganisationema i Västerbotten och Södermanland intervjuades den 18-20 december 1985.

Statens offentliga utredningar 1986

Kronologisk förteckning

. Översyn av rättegångsbalken 2. Högsta domstolen och rätts- bildningen. JU. En treårig yrkesutbildning riktlinjer. U. En treårig yrkesutbildning beskrivningar, förslag. U. Bostadskommitténs slutbetänkande. Sammanfattning. Bo. Bostadskommitténs slutbetänkande. Del 1. Bo Bostadskommitténs slutbetänkande. Del 2. Bo. Militära skyddsområden. Fö. Soliditet och skälighet i försäkringsverksamheten. Fi. Ny Iönegarantilag. A. Enklare skolförfattningar. Del 1. Sammanfattning, kommitté— förslag. U. . Enklare skolförfattningar. Del 2. Motiv m.m. U. . Datorer, sårbarhet, säkerhet. Fö. . Påföljd för brott 1 Lagtext och sammanfattning. Ju. . Påföljd för brott 2 Motiv. Ju. . Påtöljd för brott 3 Bilagor. Ju. . Vägar till effektiv energianvändning. I. Framtid i samverkan Del 1. C. . Framtid i samverkan Del 2. C. . Aktuella socialtjänstfrågor. S. . Barns behov och föräldrars rätt. 5. . Barns behov och föräldrars rätt sammanfattning. S. . Riksbanken och riksgäldskontoret. Fi. . Aktiers röstvärde. Ju. Integritetsskydd i intormationssamhället. Ju. . Kontroll av livsmedel. Jo. Åklagarväsendets lokala organisation. Ju. . Folkets främsta företrädare. Ju. _. PPPFPQPPN

Ndd__ddd_d owmsmmawma

NNMNNNN wpmpwn—

Statens offentliga utredningar 1986

Systematisk förteckning

Justitledepartementet

Oversyn av rättegångsbalken 2. Högsta domstolen och rättsbild- ningen. [1] Påföljd för brott 1 Lagtext och sammanfattning [13] Påfölid för brott 2 Motiv [14] Påfölid för brott 3 Bilagor [15] Aktiers röstvärde [23] Integritetsskydd i informationssamhällot [24] Åklagarväsendets lokala organisation [26] Folkets främsta företrädare [27]

Försvarsdepartementet

Militära skyddsområden. [7] Datorer, sårbarhet, säkerhet [12]

Socialdepartementet

Allmänna socialtjänstfrågor [19] Barns behov och föräldrars rätt [20] Barns behov och föräldrars rätt sammanfattning [21]

Finansdepartementet

Soliditet och skälighet i försäkringsverksamheten. [8] Riksbanken och riksgäldskontoret [22]

Utbildningsdepartementet

En treårig yrkesutbildning - riktlinjer. [2] En treårig yrkesutbildning beskrivningar, förslag. [3] Enklare skolförfattningar. Del 1. Sammanfattning, författnings- förslag. [10] Enklare skolförfattningar. Del 2. Motiv m.m [11]

Jordbruksdepartementet Kontroll av livsmedel [25]

Arbetsmarknadsdepartementet Ny Iönegarantilag. [9]

Civildepartementet

Framtid i samverkan Del 1 [17] Framtid i samverkan Del 2 [18]

Bostadsdepartementet

Bostadskommitténs slutbetänkande. Sammanfattning. [4] Bostadskommitténs slutbetänkande. Del 1. [5] Bostadskommitténs slutbetänkande. Del 2. [6]

Industride artementet Vägar till effe iv energianvändning. [16]

Anm. Siffrorna inom klammer betecknar utredningens nummer i den kronologiska förteckningen.

.,ll

kUNGL. BIBL.

' ,. :'l'. 1'. i]... HI'm-u wit”

, '. _ i. 'a',

' rl.

.,.

,-"..' .]

..,..fw—l'l'l'h'

'?lbll'" .- '

|”- '9 h.,-..,-

" ?”l.:..'l.f."'"-

,. pl; 15 ÄMI'H'"I'H::LF|--'=-I

;- ..,,

==».

|||-|-

| WT . A. ' L; %%? TéffiiLl'lfli-Jf * . I .—

IL”:

, .. ..."—i,] .i;.

.

"."—i »: ..

nu '! |||

l'l'-"- . .H.-”'.'.J” ="" . ”ulfu' " lldl ., . . ,'1;.=]3f.1:f- -

___-a.,... v

? Liber

ISBN 91-38-091914-7 ISSN 0375-250)X