Upphävd författning

Förordning (1983:701) med instruktion för statens industriverk

Departement
Industridepartementet
Utfärdad
1983-06-09
Ändring införd
SFS 1983:701
Ikraft
1983-07-01
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad

Inledande bestämmelse

1 §  Allmänna verksstadgan (1965:600) skall tillämpas på statens industriverk.

Uppgifter

2 §  Statens industriverk är central förvaltningsmyndighet för ärenden som rör industri och hantverk. Verket kan även ta upp frågor som inte direkt hänför sig till nämnda näringar men ändå är av betydelse för dessa från industripolitisk synpunkt.

3 §  Industriverket är central förvaltningsmyndighet för det regionalpolitiska stödet till näringslivet.

4 §  Industriverket utövar statens huvudmannaansvar för den regionala utvecklingsfonden i varje län. Verket svarar därvid för service till sådan fond i frågor med anknytning till statens näringspolitik.

5 §  Det åligger industriverket särskilt att

[S2]främja industrins omvandling och tillväxt genom utredningsverksamhet, industripolitiskt stöd och företagsutvecklande insatser,

[S3]bidra till en balanserad regional utveckling genom regionalpolitiskt finansiellt stöd och särskilda insatser i anslutning härtill.

6 §  För fullgörande av uppgifterna i fråga om industriell omvandling och tillväxt åligger det verket särskilt att

[S2]göra problemidentifierande utredningar och avge yttranden i industripolitiska frågor samt följa den internationella utvecklingen på det industriella området,

[S3]handlägga ärenden om finansiellt stöd för att främja näringar som avses i 2 § i den mån det inte ankommer på annan myndighet eller på regional utvecklingsfond,

[S4]insamla, bearbeta och sprida kunskaper och erfarenheter i tekniska, administrativa, kommersiella och ekonomiska frågor av betydelse för utvecklingen inom näringslivet,

[S5]lämna stöd till kursverksamhet eller på annat sätt främja utbildning som syftar till företagsutveckling,

[S6]initiera och verka för samordning av statliga industripolitiska stöd- och utvecklingsinsatser och på särskilda uppdrag samordna sådana insatser inom specifika områden,

[S7]fortlöpande följa upp och bedöma effekterna av verkets insatser för industriell omvandling och tillväxt,

[S8]inom sitt verksamhetsområde tillhandahålla underlag för tillämpningen av plan- och bygglagen (1987:10) och lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser m.m. Förordning (1987:543).

7 §  För fullgörande av uppgifterna i fråga om regional utveckling åligger det verket särskilt att

[S2]handlägga ärenden om regionalpolitiskt stöd till näringslivet,

[S3]svara för information och rådgivning till företag om regionalpolitiskt stöd, svara för lokaliseringssamråd med företag inom den privata tjänste- och servicesektorn samt i övrigt lämna råd och upplysningar om näringslivets lokalisering,

[S4]främja sysselsättningen i de regionalpolitiska stödområdena genom särskilda insatser och projekt riktade till näringslivet,

[S5]följa och analysera den regionala utvecklingen och svara för utredningar i regionalpolitiska frågor.

7 a §  Industriverket skall fortlöpande följa utvecklingen inom varvs- och sjöfartsområdena samt enligt särskilda föreskrifter handlägga ärenden om stöd till fartygsfinansiering. Förordning (1986:554).

8 §  Det åligger verket att enligt särskilda föreskrifter handlägga vissa ärenden om investeringsfonder och arbetsmiljöfonder.

9 §  Verket skall svara för nämndens för hemslöjdsfrågor medelsförvaltning och personaladministration samt lämna nämnden det biträde i övrigt som behövs för dess verksamhet.

[S2]Verket skall svara för sprängämnesinspektionens medelsförvaltning och personaladministration samt lämna inspektionen det biträde i övrigt som behövs för dess verksamhet.

10 §  Inom energiområdet åligger det verket att svara för utredningar rörande industrins energianvändning samt att svara för rådgivning till små och medelstora företag i frågor rörande energihushållning.

11 §  Verket får utföra uppdrag för annan. För uppdrag åt annan än regeringen skall ersättning tas ut.

12 §  Vid avgörandet av ärenden som gäller statligt stöd till enskilda företag skall industriverket beakta Sveriges internationella förpliktelser. Industriverket skall därvid samråda med kommerskollegium, om detta inte är uppenbart obehövligt. Utan hinder av vad som annars gäller om beslutsordning får industriverket till regeringens prövning hänskjuta ärenden där verket och kollegiet har olika uppfattning.

[S2]Överstyrelsen för ekonomiskt försvar skall underrättas om sådant resultat av verkets utredningsverksamhet som är av betydelse för planering av landets ekonomiska försvar. Samverkan skall ske med överstyrelsen vid utarbetandet av prognoser eller genomförandet av andra uppgifter på gemensamma områden.

Organisation

13 §  Industriverket leds av en styrelse som består av högst 13 personer. I styrelsen ingår myndighetens generaldirektör. En av ledamöterna är ordförande och en är vice ordförande.

[S2]För ledamöterna finns ersättare till det antal regeringen bestämmer.

[S3]Kungörelsen (1974:224) om personalföreträdare i statlig myndighets styrelse m.m. skall tillämpas på industriverket.

14 §  Generaldirektören är chef för industriverket.

15 §  Inom industriverket finns en avdelning för utredningsverksamhet, en avdelning för industriell omvandling och tillväxt, en avdelning för regional utveckling och finansiellt stöd, en avdelning för småföretagsutveckling, en administrativ byrå och ett informationssekretariat.

[S2]Varje avdelning förestås av en avdelningschef. Informationssekretariatet förestås av en informationschef. Administrativa byrån förestås av en byråchef. En av avdelningscheferna, informationschefen eller nämnda byråchef är generaldirektörens ställföreträdare. Förordning (1986:554).

16 §  Hos industriverket finns i övrigt personal enligt särskilda beslut av regeringen samt annan personal i mån av behov och tillgång på medel.

[S2]I mån av behov och tillgång på medel får industriverket anlita utomstående för särskilda uppdrag.

Ärendenas handläggning

17 §  Av styrelsen avgörs

  1. viktigare författningsfrågor,
  2. viktigare frågor om myndighetens organisation och arbetsformer,
  3. anslagsfrågor och andra frågor av större ekonomisk betydelse,
  4. frågor om skiljande från annan anställning än provanställning eller om skiljande från uppdrag eller om disciplinansvar, åtalsanmälan, avstängning eller läkarundersökning,
  5. andra frågor som generaldirektören hänskjuter till styrelsen. Förordning (1986:554).

18 §  Styrelsen är beslutför när ordföranden och minst hälften av de övriga av de i 13 § första stycket angivna ledamöterna är närvarande. När ett ärende av större vikt handläggs, skall om möjligt samtliga ledamöter närvara. Förordning (1986:827).

19 §  Om ett styrelseärende är så brådskande att styrelsen inte hinner sammanträda för att behandla det, avgörs ärendet genom meddelanden mellan generaldirektören och minst hälften av övriga styrelseledamöter. Kan ärendet inte lämpligen avgöras på detta sätt, får generaldirektören besluta ensam i närvaro av den föredragande till vars uppgift ärendet hör. Beslut som fattas enligt denna paragraf skall anmälas vid nästa sammanträde med styrelsen.

20 §  Ärenden som inte skall avgöras av styrelsen avgörs av generaldirektören ensam. I den mån sådana ärenden inte är av det slag att de behöver prövas av generaldirektören, får de avgöras av annan tjänsteman enligt vad som anges i arbetsordningen eller i särskilda beslut.

21 §  För behandling av regionalpolitiska frågor inom industriverkets ansvarsområde skall finnas en regionalpolitisk nämnd med det antal ledamöter som regeringen bestämmer. Ledamöterna utses av regeringen.

[S2]I den utsträckning som verkets styrelse fastställer skall samråd ske med nämnden innan verket fattar beslut i ärenden om regionalpolitiskt stöd. Samråd skall även ske i ärenden om industripolitiskt stöd, ianspråktagande av investeringsfond och liknande, när ärendet har väsentlig regionalpolitisk betydelse. Generaldirektören bestämmer när samråd skall ske på grund av sistnämnda bestämmelse. Förordning (1986:827).

21 a §  För behandling av frågor om finansiellt stöd till varvsnäringen skall inom statens industriverk finnas en nämnd för fartygsfinansiering med det antal ledamöter som regeringen bestämmer. Ledamöterna utses av regeringen. Förordning (1986:827).

[S2]Innan verket beslutar i fråga om stöd enligt förordningen (1986:553) om statligt stöd till fartygsfinansiering som är av principiell eller större betydelse skall nämndens yttrande inhämtas i ärendet. Förordning (1986:827).

22 §  När generaldirektören är förhindrad att utöva sin tjänst, utövas den av hans ställföreträdare. Denne inträder efter beslut av generaldirektören även i övrigt i hans ställe vid behandlingen av vissa ärenden eller grupper av ärenden.

[S2]När både generaldirektören och hans ställföreträdare har förhinder, utövas generaldirektörens tjänst av en av de i 15 § nämnda cheferna.

[S3]I den ordinarie generaldirektörens frånvaro får dock inte fattas sådana beslut av större vikt som kan anstå utan olägenhet. Utan hans medgivande får inte sådana åtgärder vidtas som är oförenliga med föreskrifter som styrelsen har meddelat eller grunder som den tillämpar.

23 §  Ärendena avgörs efter föredragning. I arbetsordningen eller genom särskilda beslut får dock medges att ärenden som handläggs enligt 20 § andra meningen avgörs utan föredragning.

[S2]Föredragningen av ett ärende ankommer på chefen för den avdelning eller byrå dit ärendet hör eller på en särskilt förordnad föredragande. Generaldirektören får överta beredningen och föredragningen av ärenden som skall avgöras av styrelsen.

[S3]En enhetschef har rätt att närvara när ett ärende som hör till hans enhet föredras av någon annan.

[S4]Innan industriverket avgör ett ärende om samhällsstöd som rör anskaffning av anläggningstillgångar eller andra investeringar i tillverkningsprocessen, skall berörda arbetstagarorganisationer ha beretts tillfälle att yttra sig över den planerade åtgärden från arbetsmiljösynpunkt.

24 §  Av förordningen (1978:592) om vissa medbestämmandeformer i statlig tjänst m. m. följer att myndighetens befogenhet att besluta kan vara begränsad i vissa hänseenden.

25 § har upphävts genom förordning (1986:827).

26 §  Generaldirektören får utan föredragning meddela beslut som inte utan olägenhet kan uppskjutas till dess en föredragande kan inställa sig.

27 §  I arbetsordningen eller genom särskilda beslut skall bestämmas vem som får begära in förklaringar, upplysningar eller yttranden i ärendena.

Tjänstetillsättning m.m.

28 §  Generaldirektören förordnas av regeringen för högst sex år. Tjänster som avdelningschef eller byråchef tillsätts av regeringen efter anmälan av generaldirektören.

[S2]Andra tjänster tillsätts av industriverket.

[S3]Förordnande att vara generaldirektörens ställföreträdare meddelas av regeringen för högst tre år efter anmälan av generaldirektören. Förordning (1986:554).

29 §  Andra styrelseledamöter än generaldirektören samt ersättarna för ledamöterna förordnas av regeringen för högst tre år.

[S2]Förordnande att vara styrelsens ordförande eller vice ordförande meddelas av regeringen för högst tre år.

30 §  Besked enligt 37 § andra stycket anställningsförordningen (1965:601) lämnas av industriverket även i fråga om tjänster som anges i 28 § andra stycket denna förordning.

Ändringar

Förordning (1983:701) med instruktion för statens industriverk

Ikraftträder
1983-07-01

Förordning (1986:554) om ändring i förordningen (1983:701) med instruktion för statens industriverk

    Omfattning
    ändr. 15, 17, 28 §§; nya 7 a, 21 a §§
    Ikraftträder
    1986-07-01

Förordning (1986:827) om ändring i förordningen (1983:701) med instruktion för statens industriverk

    Omfattning
    upph. 25 §; ändr. 18, 21, 21 a §§
    Ikraftträder
    1987-01-01

Förordning (1987:543) om ändring i förordningen (1983:701) med instruktion för statens industriverk

    Omfattning
    ändr. 6 §
    Ikraftträder
    1987-07-01

Ändring, SFS 1988:314

    Omfattning
    upph.