Upphävd författning

/r1/ Kyrklig indelningslag (1988:185);

Departement
Civildepartementet
Utfärdad
1988-04-21
Ändring införd
SFS 1988:185
Ikraft
1989-01-01
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
/r3/ 1 kap. Kyrkliga indelningsenheter m. m.
/r4/ Inledande bestämmelser

1 §  Denna lag gäller rikets indelning i territoriella församlingar och pastorat samt kontrakt och stift. Lagen gäller också förfarandet vid bildande av kyrkliga samfälligheter.

[S2]/r4/ Den lokala indelningen

2 §  Församlingen är den grundläggande lokala enheten inom svenska kyrkan.

3 §  Pastoratet är tjänstgöringsområde för en kyrkoherde. Ett pastorat består av en församling */k/ (enförsamlingspastorat) */-k/ eller flera församlingar */k/ (flerförsamlingspastorat). */-k/

[S2]/r4/ Den regionala indelningen

4 §  Kontraktet är tjänstgöringsområde för en kontraktsprost. Ett kontrakt består av flera pastorat i ett stift.

5 §  Stiftet är regional enhet inom kyrkan och tjänstgöringsområde för biskopen.

6 §  I riket finns tretton stift. Dessa är Uppsala stift, Linköpings stift, Skara stift, Strängnäs stift, Västerås stift, Växjö stift, Lunds stift, Göteborgs stift, Karlstads stift, Härnösands stift, Luleå stift, Visby stift och Stockholms stift.

7 §  Varje stift omfattar de församlingar som regeringen bestämmer.

[S2]/r4/ Kyrkliga samfälligheter

8 §  Kyrkliga samfälligheter bildas av församlingar för vården av gemensamma ekonomiska angelägenheter.

[S2]/r3/ 2 kap. Ändringar i den territoriella församlingsindelningen

[S3]/r4/ Beslut om en ändrad församlingsindelning

9 §  När det finns skäl till det, skall en särskild undersökning göras om befolkningens inställning till en indelningsändring. Om en särskild utredare finner skäl till en sådan undersökning, skall han anmäla detta till kammarkollegiet, som beslutar i frågan. Länsstyrelsen beslutar om sådana undersökningar i ärenden som länsstyrelsen utreder.

[S2]Undersökningen skall göras av länsstyrelsen. Den kan ske genom omröstning, opinionsundersökning eller liknande förfarande. Länsstyrelsen får därvid anlita valnämnden i kommunen, om inte nämndens verksamhet i övrigt hindras därigenom.

10 §  Om utredningen visar att församlingsindelningen bör ändras, skall ett förslag upprättas till ändringen samt till den ekonomiska reglering och de övriga föreskrifter som ändringen kan ge anledning till.

[S2]Om även någon annan indelning behöver ändras, skall förslag upprättas också till en sådan ändring.

11 §  Den myndighet som har hand om utredningen får besluta huruvida kostnaden för utredningen skall förskotteras av sökanden eller av allmänna medel.

[S2]Den myndighet som meddelar det slutliga beslutet i ärendet får förordna att sökanden eller en församling som har fördel av indelningsändringen slutligen skall stå för utredningskostnaden helt eller delvis. I den mån ett sådant förordnande inte meddelas, skall staten svara för utredningskostnaden.

[S3]Till utredningskostnaden hör även kostnaden för valnämndens medverkan i en undersökning om befolkningens inställning till en indelningsändring.

[S4]/r4/ Ekonomisk reglering m. m.

12 §  När en församling delas, skall de inbördes ekonomiska förhållandena mellan församlingarna enligt den nya indelningen regleras. När en del av en församling överförs till en annan församling, skall en sådan reglering ske, om en församlings tillgångar eller förbindelser som kan hänföras till den delen bör överföras till den andra församlingen eller om det finns särskilda skäl till reglering. Regleringen skall ha till syfte att på ett ändamålsenligt och skäligt sätt fördela församlingens förmögenhet eller en del av denna.

[S2]Regleringen fastställs av den som beslutar om indelningsändringen, när beslutet meddelas. Om församlingarna är ense om regleringen, bör deras överenskommelse fastställas.

13 §  Ansvaret för en förbindelse får överföras från en församling till en annan även om fordringsägaren inte har lämnat sitt medgivande till det.

14 §  Om inte något annat har bestämts vid den ekonomiska regleringen, övergår en församlings ansvarighet för borgensförbindelser och liknande åtaganden, som berör invånare, fastigheter eller verksamheter inom ett område som skall skiljas från församlingen, till den församling som området efter indelningsändringen skall ingå i.

15 §  Om fördelningen av tillgångar och förbindelser inte kan följa grunden för regleringen, skall utjämning ske i pengar. Den som beslutar om indelningsändringen får bestämma att utjämningsbeloppet skall betalas på en gång eller fördelas på två eller flera år.

16 §  När församlingar läggs samman, övergår deras tillgångar och ansvarigheten för deras förbindelser till den församling som bildas genom sammanläggningen.

17 §  Om en församlings ekonomiska ställning försämras på grund av en indelningsändring, får den som beslutar om ändringen bestämma att en annan församling som har fördel av denna skall bidra till den förstnämnda församlingens utgifter i skälig utsträckning. Detsamma gäller om en församling på grund av en indelningsändring får kostnader för att ordna sin förvaltning, till vilka den eller de andra församlingar som närmast berörs av ändringen skäligen bör bidra. Bidraget skall utgå på en gång eller under en viss övergångstid.

[S2]/r4/ När beslut om ändring i församlingsindelningen träder i kraft m. m.

18 §  En indelningsändring träder i kraft den 1 januari det år som bestäms i beslutet om ändringen. Om ändringen är av sådan omfattning att en församling enligt den nya indelningen inte bör företrädas av de gamla kyrkofullmäktige, träder ändringen i kraft den 1 januari året efter det år då val i hela riket av fullmäktige har ägt rum. Detta gäller dock inte om ett förordnande enligt 23 § meddelas.

[S2]Ett beslut om indelningsändring enligt 1 § skall meddelas senast ett år innan ändringen skall träda i kraft. Om det finns synnerliga skäl, får beslutet meddelas vid en senare tidpunkt, dock inte senare än åtta månader före ikraftträdandet. Ett beslut om indelningsändring enligt 2 § skall meddelas senast tre månader innan ändringen skall träda i kraft. Lag (1990:302).

19 §  Sedan en indelningsändring har beslutats eller, om indelningsdelegerade skall utses enligt 22 §, sedan delegerade valts, kan en församling enligt den nya indelningen förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter.

20 §  Under tiden från beslutet om indelningsändring eller, om indelningsdelegerade skall utses enligt 22 §, från valet av delegerade och till dess att ändringen träder i kraft skall den beslutanderätt som tillkommer kyrkofullmäktige, kyrkostämma eller direktvalt kyrkoråd utövas av företrädare för församlingen enligt den nya indelningen, när det är fråga om beslut som har verkan efter den nya indelningens ikraftträdande.

[S2]Företrädare för församlingen enligt den ändre indelningen får under samma tid utöva sådan beslutanderätt endast i frågor som uteslutande avser denna församling och som inte har verkan efter den nya indelningens ikraftträdande.

21 §  I fråga om rätten att företräda de församlingar som berörs av en indelningsändring skall följande gälla. Till dess ändringen träder i kraft skall kyrkofullmäktige i varje församling där beslutanderätten utövas av fullmäktige företräda denna församling enligt såväl den äldre som den nya indelningen, om inte något annat följer av 22 eller 23 §.

22 §  Om en indelningsändring innebär att en ny församling bildas eller om ändringen annars är av sådan omfattning att församlingen inte bör företrädas av de gamla kyrkofullmäktige, får den som beslutar om ändringen bestämma att församlingen enligt den nya indelningen skall företrädas av indelningsdelegerade från det att dessa har valts till dess att indelningsändringen träder i kraft. Om sådana delegerade finns bestämmelser i lagen (1972:229) om kyrkliga indelningsdelegerade.

23 §  Om en ny församling bildas av församlingar som utgör en total kyrklig samfällighet, får den som beslutar om indelningsändringen förordna att samfällighetens fullmäktige skall vara fullmäktige i den nybildade församlingen.

24 §  Beslut, som under tiden från beslutet om indelningsändring eller, om indelningsdelegerade skall utses enligt 22 §, från valet av delegerade och till dess att ändringen träder i kraft fattas av kyrkofullmäktige, kyrkostämman, kyrkorådet eller en annan nämnd, överklagas enligt reglerna i 13 kap.1--3 §§församlingslagen (1988:180). Även en annan församling som berörs av indelningsändringen och den som är folkbokförd i en sådan församling får klaga över beslutet. Beträffande överklagandet tillämpas i övrigt 13 kap.4--6 §§församlingslagen. Ett beslut, varigenom kammarrätten har bifallit överklagandet eller förbjudit att det överklagade beslutet verkställs, får likaså överklagas även av en annan församling som berörs av indelningsändringen och av den som är folkbokförd i en sådan församling. Lsg (1991:1780).

[S2]/r4/ Hur man överklagar beslut om ändrad församlingsindelning

25 §  Länsstyrelsens beslut enligt 2 § andra stycket får överklagas hos kammarkollegiet.

[S2]Kammarkollegiets beslut enligt 1--3 §§ får överklagas hos regeringen. Kollegiets beslut får överklagas även av stiftsstyrelsen. Kollegiets beslut i ärenden som överklagats dit får dock inte överklagas.

[S3]/r3/ 3 kap. Ändringar i den territoriella pastoratsindelningen

[S4]/r4/ Hur ändringar i pastoratsindelningen skall ske

Ändringar och övergångsbestämmelser

Kyrklig indelningslag (1988:185)

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989.
    2. Intill utgången av juni 1989 skall domkapitlet vidta de förberedande åtgärder som behövs för sådan handläggning som enligt denna lag ankommer på stiftsstyrelsen.
    Förarbeten
    Prop. 1987/88:31
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1990:302) om ändring i kyrkliga indelningslagen (1988:185)

    Förarbeten
    Prop. 1989/90:101
    Omfattning
    ändr. 2 kap 1, 2, 18 §§, 3 kap 1 §; rubr. närmast före 2 kap 24 § sätts närmast före 2 kap 25 §
    Ikraftträder
    1990-07-01

Lag (1991:1780) om ändring i kyrkliga indelningslagen (1988:185)

    Förarbeten
    Prop. 1991/92:39
    Omfattning
    ändr. 2 kap 4, 24 §§
    Ikraftträder
    1992-01-01

Ändring, SFS 1992:301

    Omfattning
    upph.