Upphävd författning
Förordning (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Departement
- Näringsdepartementet
- Utfärdad
- 1998-07-16
- Ändring införd
- SFS 1998 i lydelse enligt SFS 2004:141
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
Inledande bestämmelser
1 § För att främja ekonomisk tillväxt och en samhällsekonomiskt och i övrigt lämplig lokalisering av näringslivet kan sysselsättningsbidrag lämnas enligt denna förordning.
Stöd kan lämnas endast i den utsträckning det är förenligt med artikel 87 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.
För stödet finns två stödområden, A och B. Dessa framgår närmare av förordningen (1999:1382) om stödområden för vissa regionala företagsstöd. Inom stödområdena får stöd lämnas för verksamhet som är berättigad till stöd enligt 6 §. Förordning (1999:1380).
2 § I lagen (2002:34) om samverkansorgan i länen finns bestämmelser om att ett samverkansorgan har till uppgift att besluta om användningen av vissa statliga medel för regional utveckling enligt vad som närmare föreskrivs av regeringen. I lagen (1996:1414) om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning finns bestämmelser om att i vissa särskilt angivna län ett regionalt självstyrelseorgan skall besluta om användningen av regionalpolitiska och andra utvecklingsmedel.
I län med ett regionalt självstyrelseorgan skall vad som sägs om länsstyrelsen i 22 och 24 §§ i stället gälla det regionala självstyrelseorganet. I Gotlands och Kalmar län skall vad som sägs om länsstyrelsen i dessa bestämmelser i stället gälla samverkansorganet. Förordning (2002:959).
3 § Sysselsättningsbidrag får, i den utsträckning det finns medel, lämnas
- till företag, myndigheter, ideella organisationer eller intresseorganisationer som är stödberättigade enligt 6 §, och
- till kommuner eller direkt eller indirekt kommunägda företag för turistverksamhet och för verksamhet som avser framställning av fasta bränslen.
Sysselsättningsbidrag lämnas endast om sysselsättningen ökar till följd av anställning och bidraget bedöms vara avgörande för att denna ökning av sysselsättning skall komma till stånd. Bidrag lämnas endast vid anställningar som gäller tills vidare.
Till ideella organisationer och intresseorganisationer lämnas sysselsättningsbidrag endast för dem som anställts under de tre första kalenderåren räknat från och med det kalenderår då utlokaliseringen påbörjades.
4 § Sysselsättningsbidrag får inte lämnas vid anställningar som avser ett projekt för vilket regionalt utvecklingsbidrag lämnas enligt förordningen (2000:279) om regionalt utvecklingsbidrag.
Sysselsättningsbidrag får inte lämnas vid anställningar inom jordbruksverksamhet som avser jordbruksprodukter som anges i bilaga 1 till Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Förordning (2000:1141).
Stödområden
5 § Stöd får lämnas i stödområdena A och B med undantag av Luleå domkyrkoförsamling, Örnäsets och Nederluleå församlingar i Luleå kommun, Umeå och Vännäs kommuner, Östersunds, Frösö, Sunne, Locke, Marieby, Brunflo, Kyrkås och Lits församlingar i Östersunds kommun, Aspås, Ås och Rödöns församlingar i Krokoms kommun, Timrå kommun samt Gustav Adolfs, Skönsmons, Sköns, Alnö, Sättna, Selångers, Stöde, Tuna, Attmars, Njurunda och Indals församlingar i Sundsvalls kommun.
Med församlingar anses de territoriella församlingar som fanns den 31 december 1999. Förordning (1999:1380).
Stödberättigad verksamhet
6 § Stöd kan lämnas till företag, affärsverk eller uppdragsmyndigheter som bedriver verksamhet på marknadsmässiga villkor. Stöd lämnas endast om företaget, verket, myndigheten eller organisationen bedriver eller ämnar bedriva
- industriell eller industriliknande verksamhet,
- verksamhet med huvudsaklig inriktning på tjänster för den industriella produktionsprocessen (industriserviceverksamhet),
- partihandel med väsentlig betydelse för näringslivets, främst industrins, utveckling inom regionen,
- uppdragsverksamhet med inriktning mot näringslivet,
- privat tjänste- och serviceverksamhet som inte riktar sig till en lokal eller regional marknad,
- pälsdjursuppfödning och vattenbruk,
- turistverksamhet enligt närmare bestämmelser i 7 §,
- framställning av fasta bränslen enligt närmare bestämmelser i 8 §,
- annan verksamhet som bedöms få väsentlig betydelse för näringslivet i regionen eller annars bedöms ha särskild betydelse för den regionala utvecklingen. Förordning (2002:959).
7 § Stöd till turistverksamhet enligt 6 § 7 skall i första hand lämnas till turistanläggningar som redan finns i turistorter. Stöd får lämnas även till verksamhet med anknytning till turistverksamheten, om den med hänsyn till sin karaktär, omfattning och målgrupp förbättrar förutsättningarna för turistverksamheten genom att förlänga turistsäsongen.
Stöd till turistanläggning får lämnas även om driften av anläggningen skall arrenderas ut. Om anläggningen ägs av en kommun eller av ett direkt eller indirekt kommunägt företag skall i beslutet om sysselsättningsbidrag, som villkor för sysselsättningsbidraget, bestämmelser om arrendets storlek meddelas. Arrendet skall därvid bestämmas lägst till en sådan nivå att det inte innebär subventioner utöver vad som följer av sysselsättningsbidraget. Förordning (2002:959).
8 § Stöd till framställning av fasta bränslen bör normalt lämnas som komplettering till stöd enligt förordningen (1998:653) om statligt stöd till energiteknik.
Stödet skall i första hand lämnas till anläggningar där energiråvara i form av flis framställs eller förädlas eller i form av torv bryts eller förädlas. Vid torvproduktion får stöd avse också beredning av täkt eller anordningar för sådan beredning eller för brytning. Stöd får lämnas endast till verksamheter som bedrivs i större omfattning och har permanent karaktär. Stöd får inte lämnas till förbränningsanläggningar. Förordning (1999:1380).
Allmänna bestämmelser om stöd
9 § Sysselsättningsbidrag får inte lämnas för en årsarbetskraft, om arbetsgivaren för anställningen i fråga får stöd enligt förordningen (1997:1275) om anställningsstöd. Förordning (2004:141).
10 § Sysselsättningsbidrag lämnas i första hand om anställningen avser personer som rekryteras via den offentliga arbetsförmedlingen. I de fall rekryteringen fordrar sådan kompetens eller kvalifikationer som de inskrivna vid arbetsförmedlingen inte har eller lämpligen kan förvärva, får stöd även lämnas för anställningar som inte görs via arbetsförmedlingen.
Som förutsättning för sysselsättningsbidrag gäller även att arbetsgivaren under den tid som bidraget lämnas, tillhandahåller de anställda som bidragit till ökningen av sysselsättningen relevant kompetenshöjande utbildning i form av praktik eller teori, under en tid om minst 125 timmar per förstaårsbidrag fördelat på de två första åren som bidraget lämnas.
11 § Sysselsättningsbidrag lämnas som förstaårsbidrag och fortsatt bidrag med belopp och under tid som framgår av 21 §.
12 § För nyetablerad verksamhet lämnas förstaårsbidrag för det totala antalet årsarbetskrafter under det första kalenderåret då verksamhet har bedrivits.
För pågående verksamhet lämnas förstaårsbidrag för det antal årsarbetskrafter som sysselsättningen har ökat med under det kalenderår för vilket bidrag söks jämfört med det av de tre närmast föregående kalenderåren som har haft den högsta sysselsättningen mätt i antalet årsarbetskrafter.
Fortsatt bidrag lämnas för det antal årsarbetskrafter som kvarstår av en sådan sysselsättningsökning som har berättigat till förstaårsbidrag.
13 § Om verksamheten har överlåtits under det år ansökan gäller, har envar av överlåtaren och förvärvaren rätt till sysselsättningsbidrag endast i förhållande till den tid som de har bedrivit verksamheten.
14 § Antalet årsarbetskrafter är det totala antalet arbetstimmar de anställda under ett kalenderår har utfört i den bidragsberättigade verksamheten delat med normal årsarbetstid. I det totala antalet arbetstimmar skall övertid inte ingå. Verket för nöringslivsutveckling fastställer det antal timmar som i detta avseende är normal årsarbetstid. Ökningen skall bestämmas på tiondelen när. Förordning (2000:1141).
15 § När en tidigare bedriven verksamhet helt eller delvis tas upp på nytt av en tidigare ägare eller efter en överlåtelse, skall den anses som en nyetablering, om
- verksamheten har varit nedlagd en längre tid, normalt minst ett halvår,
- verksamheten har en helt annan produktionsinriktning, eller
- verksamheten på annat sätt klart skiljer sig från den tidigare verksamheten.
Vid tillämpning av första stycket 3 skall beaktas om verksamhetens inkörningskostnader motsvarar vad som gäller för en nyetablerad verksamhet.
16 § Sysselsättningsbidrag får inte beviljas
- om sökanden är försatt i konkurs vid prövningstillfället, eller
- om verksamheten som ansökan avser har avvecklats.
17 § Stöd får lämnas endast till en verksamhet som bedöms få en tillfredsställande lönsamhet och ge de anställda en varaktig sysselsättning och som utövas eller skall utövas i en ort med tillfredsställande förutsättningar för verksamheten. Därvid skall även beaktas vikten av att de anställda tillförsäkras en tillfredsställande arbetsmiljö.
Villkoret om tillfredsställande lönsamhet gäller inte för stöd till ideella organisationer eller intresseorganisationer.
18 § Minst 40 procent av det antal arbetsplatser som tillkommer till följd av stödet skall förbehållas vartdera könet. Om det finns särskilda skäl, får undantag helt eller delvis medges från denna bestämmelse av den som beviljar stödet. I ärenden om undantag från denna bestämmelse skall länsarbetsnämnden höras.
Bestämmelsen i första stycket gäller endast för de arbetsplatser som tillkommer under kalenderåret för vilket bidrag söks. Beräkningen görs genom en jämförelse mellan antalet anställda män och kvinnor vid årets början och motsvarande antal vid årets slut, varvid förändringar i könsfördelningen hänförs till de nytillkomna arbetsplatserna.
19 § Stöd får beviljas endast om mottagaren visar att de anställdas löner och andra anställningsförmåner är minst likvärdiga med vad som följer av tillämpligt kollektivavtal.
En stödmottagare skall ha auktoriserad eller godkänd revisor om sysselsättningsbidraget avser förstaårsbidrag för mer än tio årsarbetskrafter.
20 § För stödet gäller även de särskilda föreskrifter om bl.a. upphävande, ändring och återkrav av stödåtgärd som med anledning av Sveriges anslutning till Europeiska unionen har meddelats i 21 § förordningen (1988:764) om statligt stöd till näringslivet.
21 § Sysselsättningsbidrag lämnas i de båda stödområdena för varje årsarbetskraft med sammanlagt högst 200 000 kr för stödområde A och högst 120 000 kr för stödområde B.
Bidraget fördelas på förstaårsbidrag och fortsatt bidrag enligt följande.
Stödområde A | Stödområde B | |
Förstaårsbidrag | högst 60 000 kr | högst 40 000 kr |
Fortsatt bidrag i andelar av | 5/6 | 3/4 |
respektive förstårsbidrag för andra året tredje året fjärde året femte året Förordning (1999:1380). | 2/3 1/2 1/3 | 5/8 3/8 1/4 |
Förfarandet i ärenden om sysselsättningsbidrag
22 § En ansökan om sysselsättningsbidrag skall ges in till länsstyrelsen i det län där den bidragsberättigade verksamheten huvudsakligen bedrivs eller avses bedrivas.
Ansökan skall lämnas in före sysselsättningsökningen. Om det finns särskilda skäl får bidrag beviljas även om ansökningen lämnas in senare, dock senast en månad efter det att sysselsättningsökningen skett.
23 § Ansökningshandlingarna skall innehålla de uppgifter som behövs för att visa att förutsättningar för bidrag finns. Uppgifterna skall vara bestyrkta av företagets revisor i de fall stödmottagaren enligt 19 § skall ha en revisor eller på annat lämpligt sätt. Av uppgifterna skall framgå att de fackliga organisationerna har getts möjlighet att yttra sig över uppgifterna.
24 § En ansökan om sysselsättningsbidrag skall prövas av länsstyrelsen. Länsstyrelsen skall dock med eget yttrande lämna över ärendet till Verket för näringslivsutveckling för avgörande, om
- företaget bedriver bidragsberättigad verksamhet i flera län,
- länsstyrelsen bedömer det som tveksamt om verksamheten är stödberättigad eller om den är att anse som en nyetablering enligt 15 §, eller
- länsstyrelsen bedömer det som tveksamt om det till följd av bestämmelserna i 16 § skall lämnas bidrag.
Regeringen får, om särskilda omständigheter föranleder det, pröva en ansökan om sysselsättningsbidrag. Förordning (2000:1141).
25 § När sysselsättningsbidrag beviljas, bestäms bidragets storlek preliminärt i avvaktan på att antalet godkända årsarbetskrafter kan beräknas med säkerhet. Sysselsättningsökningen skall redovisas tidigast den 1 januari och senast den 31 augusti året efter det kalenderår under vilket sysselsätt- ningsökningen skett (kvalifikationsåret). Ett beslut om att bevilja sysselsättningsbidrag upphör att gälla om inte ökningen redovisats under denna tid. När redovisning skett fastställer den myndighet som beviljat bidraget eller, om regeringen beviljat bidraget, Verket för näringslivsutveckling, bidragets storlek slutligt. Förordning (2000:1141).
26 § Sysselsättningsbidrag betalas ut i efterskott för kalenderår under förutsättning att den verksamhet för vilken bidraget beviljats fortfarande pågår och mottagaren inte är försatt i konkurs.
Har mottagaren inte betalat förfallna ränte-, avbetalnings- eller återkravsbelopp som avser utbetalt regionalt företagsstöd eller inte betalat förfallna skatteskulder kan dessa avräknas från bidraget innan utbetalning görs. Förordning (2002:959).
Återbetalningsskyldighet
27 § Har den som fått sysselsättningsbidrag genom oriktiga eller ofullständiga uppgifter föranlett att bidrag beviljats, kan bidraget krävas åter inom tio år från utbetalningen. Verket för näringslivsutveckling skall vidta åtgärder för återkrav samt vid domstolar och andra myndigheter bevaka statens rätt i ärenden om återbetalning av sysselsättningsbidrag. Förordning (2000:1141).
Överklagande
28 § Beslut enligt denna förordning får inte överklagas.
Ytterligare föreskrifter
29 § Ytterligare föreskrifter som behövs för verkställigheten av denna förordning meddelas av Verket för näringslivsutveckling. Förordning (2000:1141).
Ändringar och övergångsbestämmelser
Förordning (1999:1380) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2000.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för ansökningar som inkommit till behörig myndighet före ikraftträdandet.
- Äldre föreskrifter gäller även för sysselsättningsbidrag som har beviljats före ikraftträdandet.
- Omfattning
- ändr. 1, 5, 8, 21 §§
- Ikraftträder
- 2000-01-01
Förordning (2000:1141) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 4, 14, 24, 25, 27, 29 §§
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2002:959) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 2, 6, 7, 26 §§
- Ikraftträder
- 2003-01-01
Förordning (2004:141) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 9 §
- Ikraftträder
- 2004-05-01
Förordning (2005:528) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- upph. 2, 13, 23 §§, rubr. närmast före 6 §; nuvarande 5, 27, 28, 29 §§ betecknas 8, 33, 39, 40 §§, nuvarande 6, 7, 8 §§ betecknas 5, 6, 7 §§; ändr. de nya 5, 6, 7 §§, 1, 3, 4, 10, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26 §§, rubr. närmast före nuvarande 5 § sätts närmast före den nya 8 §, rubr. närmast före nuvarande 27, 28, 29 §§ sätts närmast före de nya 33, 39, 40 §§; nya 8 a, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 38 §§, rubr. närmast före 27, 38 §§
- CELEX-nr
- 32002R2204
- Ikraftträder
- 2005-07-01
Förordning (2005:740) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 1, 7, 8, 28, 33, 34, 35, 36, 38, 40 §§; omtryck
- CELEX-nr
- 32002R2204
- Ikraftträder
- 2005-11-15
Förordning (2006:785) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 29 §
- Ikraftträder
- 2006-07-01
Förordning (2006:1465) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Förordning (2007:63) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- upph. 6 §; ändr. 2, 3, 7, 18, 19, 21, 28, 30, 39 §§
- Ikraftträder
- 2007-03-08
Förordning (2007:892) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 29 §
- Ikraftträder
- 2008-01-01
Förordning (2008:950) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 19 §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2009:153) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 14, 22, 24, 25, 27, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 38, 40 §§
- Ikraftträder
- 2009-04-01
Förordning (2013:227) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- ändr. 19 §
- Ikraftträder
- 2013-06-01
Förordning (2013:473) om ändring i förordningen (1998:996) om sysselsättningsbidrag
- Omfattning
- upph. 20 §
- Ikraftträder
- 2013-07-01