ARN 2002-1122

Förlust av kontokort som stulits ur en handväska som konsumenten bett en bekant att vakta. Grov oaktsamhet ansågs föreligga (34 § konsumentkreditlagen). Avgörande 2002-09-02, 2002-1122

Förlust av kontokort som stulits ur en handväska som konsumenten bett en bekant att vakta. Grov oaktsamhet ansågs föreligga ( 34 § konsumentkreditlagen ). Avgörande 2002-09-02, 2002-1122

Vid ett besök på en bingohall bad M en bekant att vakta hennes handväska då hon skulle hämta kaffe. I väskan låg hennes kontokort. Två dagar senare upptäckte hon att kortet var borta och att det hade skett tre obehöriga uttag om 11 900 kr. Hon misstänker att det var personen som vaktade väskan som tagit och använt kortet.

M yrkade att banken skulle ersätta henne för de obehöriga uttagen.

Banken bestred yrkandet och anförde att M lämnat ifrån sig kortet till någon annan och därför enligt 34 § konsumentkreditlagen (1992:830) första stycket 1 är ersättningsskyldig för de obehöriga uttagen. Banken anförde även att kortet förlorats genom grov oaktsamhet (samma paragraf första stycket 2).

Nämnden gjorde följande bedömning.

Ärendet gäller vilket ansvar en kontohavare har för uttag som gjorts obehörigen från kontohavarens konto i banken med hjälp av ett kontokort som kontohavaren förlorat. Bestämmelser av betydelse för bedömningen av frågan finns i 34 § konsumentkreditlagen (1992:380). Dessa bestämmelser innebär, såvitt är i fråga i detta ärende, att ett avtalsvillkor som anger att en kontohavare skall vara betalningsskyldig för belopp som har påförts kontot genom att ett kontokort har använts av någon obehörig person får göras gällande endast om kontohavaren lämnat ifrån sig kortet till någon annan eller genom grov oaktsamhet har förlorat kortet.

Fråga är först om M skall anses ansvarig för de obehöriga uttag som har skett på den grunden att hon har överlämnat kortet till någon annan. Den omständigheten att M har överlämnat sin väska, som innehöll kontokortet, till någon annan kan enligt nämndens mening inte anses innebära att hon har lämnat ifrån sig kortet till någon annan på det sätt som avses i konsumentkreditlagen.

Med den nu gjorda bedömningen som utgångspunkt har nämnden att ta ställning till frågan om kontokortet har förlorats genom grov oaktsamhet. I förarbetena till 34 § konsumentkreditlagen anges bl.a. att det bör krävas mera försvårande omständigheter för att grov oaktsamhet skall anses föreligga. Som exempel på sådana omständigheter som kan vara ”mera försvårande” anges i förarbetena att kortet har lämnats kvar i ficka, väska, fordon e.d. som inte stått under uppsikt (se prop. 1976/77:123 s 191).

M har uppgett att hon bad en bekant, som hon har träffat tidigare men inte kände särskilt väl, att vakta väskan när hon skulle hämta kaffe i bingolokalen. Mot den bakgrunden finner nämnden att M brustit i uppsikt och kontroll över kortet på sådant sätt att det är att anse som grovt oaktsamt. Hennes yrkande kan därför inte bifallas.