JK 25-98-30

Ifrågasatt olovligt anskaffande av bilder för publicering

Anmälan

2:a åklagarkammaren i Malmö har hit överlämnat en av Per-Olov B gjord anmälan om brott jämte samtliga handlingar i ärendet för prövning av om den aktuella anmälan föranleder någon åtgärd från Justitiekanslerns sida.

Av de hit översända handlingarna framgår att Per-Olov B, såsom hans anmälan får uppfattas, har polisanmält polisinformationsdirektören Lars H för att denne olovligen och trots en förbudsskylt skall ha tagit sig in i porten till en fastighet och där fotograferat en väggmålning samt biträdande länspolismästaren Mats S för att ett fotografi av väggmålningen i fråga olovligen skall ha publicerats i Skånepolisens personaltidning Polisavisen. Per-Olov B:s anmälan har tagits upp som en anmälan om olaga intrång och brott mot lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Beträffande tryckfrihetsbrott är Justitiekanslern ensam åklagare. Enligt 9 kap. 2 § första stycket tryckfrihetsförordningen (TF) får ingen annan än Justitiekanslern inleda förundersökning rörande ett sådant brott. Justitiekanslern har vidare åklagaruppgifter i andra tryckfrihetsmål än mål om tryckfrihetsbrott samt i mål som annars avser brott mot bestämmelse i TF (9 kap. 2 § tredje stycket TF). Anmälningar som faller utanför tryck- eller yttrandefrihetsområdet ankommer det dock på allmän åklagare att handlägga.

Av 1 kap. 9 § TF framgår att vanlig lag skall tillämpas i fråga om bl.a. ansvar och ersättningsskyldighet som avser det sätt på vilket uppgift eller underrättelse anskaffats. Denna bestämmelse innebär en begränsning i den s.k. anskaffarfriheten i den meningen att anskaffaren av en uppgift som är avsedd att publiceras utan hinder av TF kan ställas till svars för de olagliga metoder han använder för att anskaffa uppgiften. I den mån ett anskaffande av material för publicering i en tryckt skrift har skett på ett sätt som innefattar olaga intrång gäller alltså allmänna regler i vanlig lag om ansvar för gärningen (jfr JK-beslut 1991 B.9).

Av 1 kap. 8 § TF följer att vanlig lag också skall tillämpas i fråga om den rätt som tillkommer bl.a. upphovsman till konstnärligt verk och om förbud mot att återge ett sådant verk på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen. TF:s bestämmelser är således i regel inte tillämpliga beträffande ingripanden i efterhand på grund av upphovsrättsintrång i en tryckt skrift.

Den hit överlämnade anmälan innefattar inte påstående om något sådant brott som ger Justitiekanslern exklusiv åklagarkompetens. Vid sådant förhållande ankommer det inte på Justitiekanslern som särskild åklagare på tryck- och yttrandefrihetsområdet att ta ställning till vilka åtgärder som skall vidtas med anledning av den hit översända anmälan. Det ankommer i stället på ordinarie åklagare. Jag beslutar därför att återlämna handlingarna i ärendet till 2:a åklagarkammaren i Malmö för de åtgärder som anmälan kan föranleda där.

Ärendet avslutas här.