Dir. 1994:12
Statlig utvärdering av folkbildningen
Dir. 1994:12
Beslut vid regeringssammanträde den 24 februari 1994.
Sammanfattning av uppdraget
En särskild utredare skall planera och låta genomföra en utvärdering av folkbildningen. Resultaten av utvärderingen skall redovisas till regeringen senast den 1 september 1996.
Utvärderingen skall
- ge underlag för regeringens och riksdagens bedömningar av om statsbidraget till folkbildningen används i enlighet med de syften och villkor som har fastställts,
- i första hand avse verksamhet som bedrivs efter den 1 juli 1994,
- främst syfta till att utifrån ett deltagarperspektiv belysa kvalitativa aspekter i verksamheter som bedrivs av studieförbund och av folkhögskolor med stöd av statsbidrag, och
- presenteras i ett sammanfattande dokument som skall innehålla en samlad analys och bedömning av de delar som har ingått i utvärderingen.
Bakgrund
Målstyrda statsbidrag kräver utvärdering
De förändringar av statsbidragssystemet för studieförbund och folkhögskolor som trädde i kraft den 1 juli 1991 (prop. 1990/91:82, bet. 1990/91:UbU18, rskr. 1990/91:358) innebär en övergång från regelstyrning till målstyrning av statsbidragen till folkbildningen. För de verksamhetsansvariga på alla nivåer innebär detta såväl minskad reglering av hur verksamheten bedrivs som ökade krav på att redovisa och utvärdera resultaten och effekterna av verksamheten.
Folkbildningsrådet, som är folkbildningens eget organ, har till uppgift att fördela statsbidraget mellan studieförbunden och folkhögskolorna enligt förordningen (1991:977) om statsbidrag till folkbildningen. Rådet skall också följa upp och utvärdera den verksamhet som bedrivs med stöd av statsbidrag. Där*utöver skall staten vart tredje år göra en utvärdering som är frikopplad från den som folkbildningen själv skall svara för.
Genom regeringsbeslut den 22 oktober 1992 bemyndigades det statsråd som har till uppgift att föredra ärenden om skola och vuxenutbildning att tillkalla en enmansutredare med uppgift att närmare klargöra vilka utgångspunkter och principer som skall tillämpas i den statliga utvärderingen av folkbildningen. Utredaren har i juni 1993 överlämnat betänkandet Frågor för folkbildningen (SOU 1993:64). Betänkandet har remissbehandlats och en sammanställning av remissynpunkterna finns i Utbildningsdepartementets bilaga till 1994 års budgetproposition (prop. 1993/94:100 Bil. 9 s. 288).
Regeringen tillsatte 1993 en parlamentarisk kommitté om kulturpolitikens inriktning (dir. 1993:24). I direktiven framhålls bl.a. folkbildningsorganisationernas roll för att föra ut kultur till olika miljöer.
För att ge underlag för regeringens och riksdagens bedömningar av om statsbidraget till folkbildningen används i enlighet med de syften och villkor som har fastställts för folkbildningen bör en särskild utredare tillkallas.
De förslag till utvärderingsinsater, som redovisas i betänkandet Frågor för folkbildningen (SOU 1993:64) kan sammantaget ge ett gott underlag för bedömningar som täcker många viktiga aspekter av folkbildningens resultat. I den statliga utvärde*ring, som skall genomföras under den kommande treårsperioden, kan självfallet inte alla frågeställningar eller delprojekt i betänkandet bli föremål för lika grundliga utvärderingar. Därtill är en del frågeställningar så komplexa och mångdimensionella att de inte lätt och entydigt låter sig besvaras. Vissa av de delprojekt eller frågeställningar som redovisas i betänkande kommer därför sannolikt att vidareutvecklas under kommande perioder för den statliga utvärderingen.
Inom ramen för den tid och för de ekonomiska förutsättningar som anges för uppdraget skall utredaren i sin uppläggning av utvärderingen sträva efter att ge en så heltäckande bild av folkbildningen som möjligt.
Utifrån de förslag för utvärdering som redovisas i betänkandet Frågor för folkbildningen (SOU 1993:64) skall utredaren planera och låta genomföra utvärdering av folkbildning som bedrivs efter den 1 juli 1994. Det kan dock i vissa fall finnas skäl att låta utvärderingen omfatta verksamheter som genomförts tidigare än budgetåret 1994/95 - dock inte tidigare än budgetåret 1991/92.
Utvärderingen skall i princip endast avse verksamhet som bedrivs enligt förordningen (1991:977) om statsbidrag till folkbildningen och bör i första hand inriktas på reguljär verksamhet, dvs. sådan verksamhet som genomförs med ordinarie statsbidrag. Utvärderingen bör syfta till att belysa kvalitativa aspekter hos folkbildningen. Deltagarperspektivet är därvid viktigt. Exempel på frågeställningar som därvid är av intresse att få belysta och övervägda är deltagarnas förväntningar på att deltaga i en studie- eller kulturaktivitet och det värde de i efterhand tillmäter denna aktivitet - t.ex i form av vidareutbildning eller en i övrigt förändrad livssituation - samt vilken betydelse statsbidragets storlek kan bedömas ha för deltagande i olika slags folkbildningsverksamheter.
Det kan vara lämpligt att utredaren till sitt förfogande har särskilda referensgrupper för samråd, t.ex. för att närmare kunna klargöra och precisera syftet med den utvärdering som skall genomföras, för att kunna följa utvärderingen av delprojekt eller för att kunna göra samlade bedömningar av resultaten av olika delprojekt. Formerna för samråd får utredaren själv avgöra.
Staten har uppdragit åt Folkbildningsrådet att följa upp och utvärdera folkbildningsverksamheter utifrån de syften som an*ges för statsbidraget. Även kommuner och landsting har intresse av att följa upp och värdera folkbildningsverksamheten. Utredaren bör informera sig om de utvärderingsinsatser som Folkbildningsrådet och kommuner och landstingen tar initiativ till. Insamling av eller samutnyttjande av data kan därvid t.ex. äga rum. Därmed ges förutsättningar för en helhet i den totala utvärderingen samtidigt som antalet uppgiftsinsamlingar kan komma att begränsas.
Resultaten av utvärderingen skall presenteras i ett sammanfattande dokument som skall innehålla utredarens samlade analys och bedömning av hur folkbildningen motsvarar de syften och villkor som staten har fastställt för statsbidragen. Om så bedöms lämpligt bör vissa utvärderingsresultat kunna presenteras i delrapporter.
Om utredaren finner att utvärderingen ger anledning att överväga preciseringar eller förändringar av de nuvarande målen för den verksamhet som bedrivs med statsbidrag, bör förslag till detta redovisas.
Slutresultaten från den statliga utvärderingen bör redovisas till regeringen senast den 1 september 1996.
Kostnaderna för utvärderingen får sammantaget under den avsedda perioden uppgå till högst 5 250 000 kr.
Utredaren skall före den 30 juni 1994 upprätta och till Utbildningsdepartementet lämna en budgetplan över beräknade kostnader för såväl utvärderingen som för utredningens arbete.
Utredaren skall beakta regeringens direktiv (dir. 1984:5) till samtliga kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens inriktning. Utredaren skall följa regeringens direktiv (dir. 1988:43) till kommittéer och särskilda utredare angående beaktande av EG-aspekter i utredningsverksamheten samt om regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50).