HFD 2017 not 10

Beslut den 16 maj 2017 i mål 5670-16

Bakgrund

D.L, som är anställd hos Föreningen Greenpeace Norden, begärde hos Näringsdepartementet att få ta del av samtliga handlingar i ett ärende om försäljning av Vattenfall AB:s brunkolsverksamhet i Tyskland.

Regeringen avslog hans begäran. Som skäl för beslutet angavs att sekretess gäller för uppgifterna i de handlingar han begärt att få ta del av.

Yrkanden m.m.

Föreningen Greenpeace Norden och D.L . ansöker om rättsprövning av regeringens beslut och anför bl.a. följande.

Europadomstolen har slagit fast att artikel 6.1 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, EKMR, fordrar att enskilda garanteras rätt till domstolsprövning av beslut av staten att inte tillhandahålla handlingar. Det gäller dels om rätt att ta del av handlingarna tillkommer den enskilde i grundlag, dels om den enskilde begär handlingarna inom ramen för journalistisk eller annan samhällsövervakande verksamhet (se Europadomstolens avgöranden den 14 april 2009 i målet Társaság a Szabadságjogokért mot Ungern, den 26 maj 2009 i målet Kenedi mot Ungern, den 31 juli 2012 i målet Shapovalov mot Ukraina och den 25 juni 2013 i målet Youth Initiative for Human Rights mot Serbien). Regeringens beslut innebär en inskränkning i den grundlagsskyddade rätten att ta del av allmänna handlingar och uppgifterna har begärts utlämnade i det allmänna intresset inom ramen för verksamhet som kan likställas med journalistverksamhet. Regeringens beslut innefattar således en prövning av deras civila rättigheter i den mening som avses i artikel 6.1 i EKMR.

De har alternativt rätt att föra talan mot regeringens beslut med stöd av artikel 6 i miljöinformationsdirektivet (2003/4/EG) tillsammans med artikel 47 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, eller med stöd av artikel 9.1 i Århuskonventionen.

Skälen för avgörandet

Enligt 1 § lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut får en enskild ansöka om rättsprövning av sådana beslut av regeringen som innefattar en prövning av den enskildes civila rättigheter eller skyldigheter i den mening som avses i artikel 6.1 EKMR.

Av Högsta förvaltningsdomstolens praxis följer att beslut att inte lämna ut allmänna handlingar inte kan anses innefatta någon prövning av den enskildes civila rättigheter i den mening som avses i rättsprövningslagen (se RÅ 2007 not. 202). Senare meddelade avgöranden från Europadomstolen föranleder inte Högsta förvaltningsdomstolen att nu göra någon annan bedömning. Det finns därmed inte förutsättningar för rättsprövning enligt 1 § rättsprövningslagen.

Föreningen Greenpeace Norden och D.L. har inte heller rätt att föra talan mot regeringens beslut på av dem anförda alternativa grunder.

Ansökningarna om rättsprövning ska därför avvisas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avvisar ansökningarna om rättsprövning.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Knutsson, Nymansson, Silfverberg och Askersjö. Föredragande var justitiesekreteraren Linda Ferry.

_______________________________________

Regeringen (Näringsdepartementet, 2016-07-28):

Eftersom det kan antas att ett bolag där staten direkt äger aktier skulle lida skada om uppgifterna i de handlingar D.L. har begärt att få ta del av röjs gäller sekretess för uppgifterna. Handlingarna ska därför inte lämnas ut till honom. – Regeringen avslår din begäran.