HFD 2017 not 26

Beslut den 27 september 2017 i mål 1127-17

Bakgrund

Zurich Insurance plc bedriver försäkringsverksamhet. Bolaget har sitt säte i Irland och har filialer i flera andra länder inom EU, bl.a. Sverige. Syftet med ansökan om förhandsbesked var att få klarlagt hur vissa tillhandahållanden och betalningar mellan sätet i Irland och den svenska filialen, samt mellan den svenska filialen och ett antal av bolagets övriga filialer, ska behandlas mervärdesskatterättsligt.

Som förutsättning för ansökan angavs att bolaget ingår i en irländsk mervärdesskattegrupp.

Skatterättsnämnden fann att de aktuella tillhandahållandena inte utgör några beskattningsbara transaktioner. Som skäl anförde nämnden att sätet och filialerna är delar av en och samma beskattningsbara person och att utgångspunkten därför är att transaktioner dem emellan inte utgör någon omsättning i mervärdesskattehänseende. Den omständigheten att bolaget ingår i en irländsk mervärdesskattegrupp medförde enligt nämnden ingen annan bedömning.

Yrkanden m.m.

Skatteverket yrkar att förhandsbeskedet fastställs men anser att bedömningen ska göras utifrån de irländska bestämmelserna om mervärdesskattegrupper. Verket yrkar vidare att Högsta förvaltningsdomstolen inhämtar förhandsavgörande från EU-domstolen.

Zurich Insurance plc (Irland) Filial Sverige anser också att förhandsbeskedet ska fastställas och anför att oavsett om de irländska mervärdesskattegruppsreglerna ska tillämpas eller inte så är det inte fråga om några beskattningsbara transaktioner. Aktiviteterna ska ses som tillhandahållanden antingen inom samma beskattningsbara person enligt EU-domstolens avgörande FCE Bank, C-210/04, EU:C:2006:196, eller inom samma mervärdesskattegrupp enligt de irländska reglerna om mervärdesskattegrupper.

Skälen för avgörandet

I ansökan om förhandsbesked har angetts som förutsättning att bolaget ingår i en irländsk mervärdesskattegrupp. Både sökanden och Skatteverket har, i såväl Skatterättsnämnden som Högsta förvaltningsdomstolen, argumenterat kring vilken relevans detta förhållande har för hur frågorna i ansökan ska besvaras. Av ansökan framgår dock inte klart hur den irländska mervärdesskattegruppen ser ut. Det lämnas vidare endast en summarisk redogörelse för hur de irländska reglerna om mervärdesskattegrupper är utformade.

Ett förhandsbesked som innefattar en bedömning av vilken betydelse en viss utländsk företeelse eller reglering har vid den svenska beskattningen måste bygga på ett tillförlitligt material som belyser relevanta aspekter (jfr t.ex. RÅ 2009 not. 181 och RÅ 2010 not. 4). De uppgifter som har lämnats om den irländska mervärdesskattegruppen och den irländska regleringen ger inte ett så säkert underlag för bedömningen att de ställda frågorna kan besvaras. Förhandsbeskedet bör därför undanröjas. Därmed faller frågan om att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer Skatterättsnämndens förhandsbesked och avvisar ansökningen.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Nord, Ståhl, Askersjö, och Baran. Föredragande var justitiesekreteraren Johan Magnander.

_______________________________________

Skatterättsnämnden (2017-02-20, Harmsen Hogendoorn, ordförande, Pettersson, Fored, Olsson, Sandberg Nilsson och Tunudd):

Förhandsbesked

Tillhandahållandena mellan Zürich Insuarnce plc och Zürich Insurance plc (Irland) Filial Sverige utgör inte några beskattningsbara transaktioner. Detsamma gäller för tillhandahållanden mellan Zürich Insurance plc (Irland) Filial Sverige och de övriga nordiska filialerna.

Motivering

Frågan i ärendet är om de kostnadsfördelningar som görs mellan olika delar av Zurich Insurance plc ska anses utgöra beskattningsbara transaktioner i förhållande till Zurich Insurance plc (Irland) Filial Sverige.

EU-domstolen har i avgörandet rörande FCE Bank konstaterat att ett i en annan medlemsstat hemmahörande fast driftställe, som inte utgör någon juridisk enhet skild från det bolag det tillhör, och som tillhandahålls tjänster av detta bolag inte ska anses utgöra en beskattningsbar person till följd av att tillhandahållandet föranlett att kostnader fördelats på driftsstället. EU-domstolen konstaterade att en filial till ett utländskt bolag saknar självständighet, den utgör en och samma skattskyldiga person i den mening som avses i artikel 9.1 mervärdesskattedirektivet. Filialen är således endast en del av det utländska bolaget (pp. 37 och 51 i FCE Bankmålet).

Zurich Insurance plc och Zurich Insurance plc (Irland) Filial Sverige utgör delar av en och samma beskattningsbara person och utgångspunkten är därför enligt Skatterättsnämndens mening att transaktioner dem emellan inte utgör någon omsättning i mervärdesskattehänseende. Eftersom Zurich Insurance plc (Irland) Filial Sverige inte heller, såsom var fallet i Skandiamålet, har fjärmat sig från Zurich Insurance plc genom att ingå i en svensk mervärdesskattegrupp har etableringarna inte på detta sätt skilts åt i mervärdesskattehänseende. Tillhandahållanden mellan de två etableringarna utgör därmed inte några beskattningsbara transaktioner. Någon skattskyldighet uppkommer därmed inte i Sverige. Detsamma gäller för tillhandahållandena mellan Zurich Insurance plc (Irland) Filial Sverige och de övriga nordiska filialerna, vilka inte heller är medlemmar i någon mervärdesskattegrupp i sina respektive länder och därigenom också utgör delar av en och samma beskattningsbara person. Det förhållandet att Zurich Insurance plc ingår i en irländsk mervärdesskattegrupp medför enligt Skatterättsnämnden inte någon annan bedömning.