HFD 2017 not 31

Dom den 7 december 2017 i mål 2360-17

Bakgrund

Enligt bestämmelserna i 57 kap.inkomstskattelagen (1999:1229) ska utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar i fåmansföretag i viss omfattning tas upp till beskattning i inkomstslaget tjänst i stället för i inkomstslaget kapital.

En andel är kvalificerad om andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i företaget. En andel är också kvalificerad om andelsägaren eller någon närstående varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

L.V. och M.V. äger hälften var av aktierna i AB Håslövs Boställe. Bolaget bedrev tidigare växtodling och djuruppfödning för köttproduktion på en lantbruksfastighet som bolaget arrenderade av makarna. Makarna var verksamma i betydande omfattning i den lantbruksverksamhet som bolaget bedrev.

Som ett led i ett generationsskifte under 2009 överlät L.V. och M.V. lantbruksfastigheten genom gåva till sonen H.V. I samband därmed sålde makarnas bolag till marknadspris 60 djur till Håslövs Boställe Förvaltnings AB som ägs av sonen och som bl.a. bedriver djuruppfödning för köttproduktion.

Efter generationsskiftet har lantbruksverksamheten i makarnas bolag avvecklats och verksamheten består enbart av förvaltning av i bolaget upparbetat kapital. L.V. och M.V. har inte sedan 2009 varit verksamma i något fåmansföretag. Sonen är dock verksam i betydande omfattning i sitt bolag.

L.V. och M.V. ville i ansökan om förhandsbesked få klarlagt om deras aktier i AB Håslövs Boställe ska anses vara kvalificerade även efter 2014, dvs. efter att den s.k. karenstiden om fem år löpt ut.

Skatterättsnämnden fann att aktierna var kvalificerade andelar. Nämnden hänvisade till RÅ 1997 ref. 48 I och II och ansåg att makarnas bolag genom försäljningen av djuren överlåtit en värdemässigt betydande tillgång i form av en verksamhetsgren till sonens bolag. Eftersom verksamhetsgrenen utgjort en del av lantbruksverksamheten i makarnas bolag ansåg nämnden att detta och sonens företag bedrev samma eller likartad verksamhet. Att överlåtelsen skett till marknadspris föranledde ingen annan bedömning.

Yrkanden m.m.

L.V. och M.V. yrkar att deras aktier i AB Håslövs Boställe inte ska betraktas som kvalificerade efter utgången av beskattningsåret 2014. De anför bl.a. följande. Det är endast en mindre del av den i bolaget tidigare bedrivna verksamheten som har förts över till sonens bolag. Den övervägande delen av verksamheten har avvecklats utan att föras över till något annat fåmansföretag. Den samlade verksamheten kan inte anses ha fortsatt i den mening som avses i rättspraxis.

Skatteverket bestrider bifall till överklagandet.

Skälen för avgörandet

Bestämmelser om fysiska personers beskattning av utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar i fåmansföretag finns i 57 kap.inkomstskattelagen.

Enligt 57 kap. 4 § första stycket 1 är en andel i ett fåmansföretag kvalificerad om andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i företaget eller i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

Av praxis framgår att bestämmelsen i huvudsak tar sikte på sådana fall där hela eller delar av verksamheten i ett fåmansföretag överförts till ett annat sådant företag och där verksamheten i det senare företaget ligger inom ramen för den tidigare bedrivna verksamheten eller på fall där likartat samband föreligger mellan bolagen (se HFD 2012 ref. 67 I och II och där anmärkta rättsfall).

Varken L.V. eller M.V. har varit verksamma i betydande omfattning i sitt bolag eller något annat fåmansföretag under de senaste fem åren. I samband med generationsskiftet 2009 överlät emellertid bolaget merparten av dess djurbesättning till ett av makarnas son ägt bolag, i vilket denne är verksam i betydande omfattning. Efter generationsskiftet består verksamheten i makarnas bolag av att förvalta kvarvarande i lantbruksverksamheten upparbetat kapital.

Makarna V:s bolag bedrev växtodling och djuruppfödning. Överlåtelsen av djuren innebär att en verksamhetsgren som ingick i bolagets lantbruksverksamhet överförts till sonens bolag. I likhet med Skatterättsnämnden finner Högsta förvaltningsdomstolen därför att makarnas bolag och det av sonen ägda bolaget måste anses bedriva samma eller likartad verksamhet i den mening som avses i den aktuella bestämmelsen. L.V:s och M.V:s aktier i AB Håslövs Boställe är således kvalificerade andelar.

Förhandsbeskedet ska därmed fastställas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

I avgörandet deltog justitieråden Melin, Saldén Enérus, Classon, Gäverth och Svahn Starrsjö. Föredragande var justitiesekreteraren Camilla Mundt.

_______________________________________

Skatterättsnämnden (2017-04-11, Eng, ordförande, Pettersson, Hellenius, Jönsson, Kristiansson, Sundin och Werkell):

Förhandsbesked

L.V:s och M.V:s aktier i AB Håslövs Boställe är kvalificerade andelar.

Motivering

Makarna V har inte själva varit verksamma i betydande omfattning i AB Håslövs Boställe sedan 2009 eller i något annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

Frågan i ärendet är då om deras aktier ändå är kvalificerade andelar på grund av att AB Håslövs Boställe och Håslövs Boställe Förvaltnings AB kan anses bedriva samma eller likartad verksamhet och till följd av att deras son är verksam i betydande omfattning i sistnämnda bolag. Det gäller vid den prövningen ytterst att bedöma om försäljningen av totalt 60 djur innebär att en del av verksamheten i AB Håslövs Boställe har överförts till Håslövs Boställe Förvaltnings AB.

Av praxis följer att affärsförbindelser mellan två fåmansföretag inte innebär att det är fråga om en överföring av verksamhet på sätt som gör att företagen kan anses bedriva samma eller likartad verksamhet (jfr RÅ 2007 not. 66). I förevarande fall ligger det enligt Skatterättsnämndens uppfattning närmare till hands att se försäljningen av de aktuella djuren som en överlåtelse av en värdemässigt betydande tillgång i form av en verksamhetsgren som var en del av verksamheten i AB Håslövs Boställes lantbruksverksamhet (jfr RÅ 1997 ref. 48 I–II).

Eftersom delar av verksamheten i AB Håslövs Boställe har överförts till Håslövs Boställe Förvaltnings AB bedriver företagen samma eller likartad verksamhet. Att transaktionen har skett till marknadspris föranleder enligt Skatterättsnämnden ingen annan bedömning (jfr HFD 2016 ref. 61).

Det ovan anförda innebär att makarnas aktier i AB Håslövs Boställe är kvalificerade andelar vid de tidpunkter som frågan gäller.