NJA 2007 not 83

Kredit AB Marginalen mot M.A. angående omprövning av skuldsanering.

Den 21:a. 83.(Ö 5128-04) Kredit AB Marginalen mot M.A. angående omprövning av skuldsanering.

Som gäldenär i ett ärende om skuldsanering begärde M.A. hosHuddinge tingsrättomprövning enligt 28 § skuldsaneringslagen (1994:334) av ett skuldsaneringsbeslut som meddelats honom den 18 mars 2004. Tingsrätten medgav i beslutden 1 oktober 2004 inte omprövning.

Sedan Kredit AB Marginalen, i egenskap av borgenär, överklagat tingsrättens beslut iSvea hovrättlämnade hovrätteni beslutden 1 december 2004 överklagandet utan bifall.

Kredit AB Marginalen yrkade att HD skulle bifalla M.A:s yrkande om omprövning av skuldsaneringsbeslutet. M.A. bestred ändring.

HD, besluti huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden. Skäl.Betalningsplanen i det beslut om skuldsanering som begärs omprövat upphörde i november 2006 sedan M.A. fullföljt sina åtaganden enligt planen. Frågan om omprövning har därmed förfallit. Frågan är emellertid om Kredit AB Marginalen över huvud taget har haft rätt att överklaga domstolarnas beslut.

Den 1 januari 2007 trädde en ny skuldsaneringslag i kraft (SFS 2006:548). Enligt andra punkten i övergångsbestämmelserna till den lagen skall äldre bestämmelser om förfarandet tillämpas på ärenden om omprövning när – som i förevarande fall – ansökan har getts in till tingsrätten före ikraftträdandet.

Vid handläggningen gäller således bestämmelsen om förfarandet i 27 § i 1994 års skuldsaneringslag. Det innebär att lagen (1996:242) om domstolsärenden är tillämplig på handläggningen. Av 36 § ärendelagen följer att ett beslut får överklagas av den som beslutet rör, om det har gått honom eller henne emot. Det avgörande det gäller skall från rättslig synpunkt innebära en nackdel för den som överklagar eller för det intresse som han eller hon representerar; t.ex. kan den som endast har varit motpart i tingsrätt inte överklaga ett beslut genom vilket den inledande framställningen lämnats utan bifall (se Fitger, Lagen om domstolsärenden, En kommentar, 2 uppl., s. 277 f.).

M.A. har som gäldenär vid tingsrätten ansökt om omprövning enligt 28 § i 1994 års skuldsaneringslag. Kredit AB Marginalen har inte ansökt om omprövning enligt den bestämmelse som gällde för borgenärer, 27 § samma lag. Bolaget har endast som motpart i tingsrätten överklagat beslutet att inte medge M.A. omprövning. Hovrätten borde därför inte ha upptagit Kredit AB Marginalens överklagande till prövning. I enlighet med grunderna för 50 kap. 26 § och 55 kap. 15 § RB skall hovrättens beslut därför undanröjas och Kredit AB Marginalens överklagande avvisas.

Avgörande.HD undanröjer hovrättens beslut och avvisar Kredit AB Marginalens överklagande.