NJA 2009 not 53

J.S. mot Bepp’s AB angående avskrivning av mål om skadestånd.

Den 7:e. 53. (Ö 3403-09) J.S. mot Bepp’s AB angående avskrivning av mål om skadestånd.

J.S. dömdes avYstads tingsrättden 27 oktober 2008 till fängelse för bedrägeri och ålades viss skadeståndsskyldighet till målsäganden Bepp’s AB.

J.S. överklagade domen iHovrätten över Skåne och Blekingemen återkallade sedan sitt överklagande varpå hovrättenden 17 juni 2009 skrev av målet i den del som avsåg hans överklagande.

J.S. yrkade att HD skulle undanröja hovrättens avskrivningsbeslut såvitt avsåg hans skadeståndsskyldighet till Bepp’s AB.

HD:s beslut. Skäl. Det är upplyst i målet att den egendom som skadeståndstalan avsåg, och som var förkommen vid tidpunkten för tingsrättens dom och återkallelsen, har återfunnits och återlämnats till Bepp’s AB. Bolaget har i hovrätten återkallat sina skadeståndsanspråk mot J.S:s medtilltalade.

Om ett mål på grund av återkallelse har avskrivits från vidare handläggning, gäller som huvudregel att parten inte kan återta återkallelsen och få avskrivningsbeslutet undanröjt. Denna regel är emellertid inte undantagslös. Om parten fullföljer talan mot avskrivningsbeslutet och visar att återkallelsen föranletts av omständigheter som utgör grund för resning eller innebär grovt rättegångsfel, kan avskrivningsbeslutet undanröjas. Även i andra fall kan det föreligga alldeles speciella omständigheter som bör tillerkännas samma verkan (se rättsfallen NJA 1978 s. 55 och NJA 1990 s. 8; jfr även NJA 1980 s. 635 och NJA 1983 s. 148).

Att egendomen återfunnits och återlämnats till Bepp’s AB efter att J.S. återkallat sitt överklagande till hovrätten, är en sådan omständighet som gör att J.S. bör få ta tillbaka återkallelsen.

Hovrättens avskrivningsbeslut bör alltså undanröjas såvitt avser hans skyldighet att betala skadestånd till Bepp’s AB, varvid hovrätten har att behandla J.S:s överklagande i den delen som om återkallelse inte skett.

Avgörande. Med undanröjande av hovrättens avskrivningsbeslut den 17 juni 2009, i den del som avser J.S:s skyldighet att betala skadestånd till Bepp’s AB, visar HD målet i den delen åter till hovrätten för vidare behandling.