NJA 2012 not 7

S.L. mot Riksåklagaren angående bokföringsbrott.

Den 22:a. 7. (B 1812-10) S.L. mot Riksåklagaren angående bokföringsbrott.

S.L. åtalades vid Stockholms tingsrätt för bokföringsbrott. Genom dom den 17 februari 2009 ogillade tingsrätten åtalet.

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som i dom den 19 mars 2010 ändrade tingsrättens dom på det sättet att S.L. dömdes för bokföringsbrott till villkorlig dom och dagsböter.

S.L. yrkade att HD skulle ogilla åtalet.

Riksåklagaren tillstyrkte ändringsyrkandet.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl.

Bakgrund

1.

1. Aktiebolaget Henriden trädde i likvidation den 14 juni 2007 och försattes i konkurs den 6 augusti samma år.

2.

2. S.L. åtalades vid tingsrätten för bokföringsbrott med påstående om att hon i egenskap av styrelseledamot i Aktiebolaget Henriden under tiden den 11 november 2005 till den 14 juni 2007 uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom bl.a. underlåtenhet att bevara räkenskapsinformation. Tingsrätten ogillade åtalet.

3.

3. Åklagaren överklagade och gjorde i hovrätten gällande att S.L. skulle dömas för bokföringsbrott endast på den grunden att hon inte bevarat räkenskapsinformation för bolaget för tiden från den 11 november 2005 till den 14 juni 2007. Hovrätten har dömt S.L. för bokföringsbrott.

4.

4. Efter hovrättens dom har S.L. lämnat in räkenskapsinformation från bolaget till Ekobrottsmyndigheten, vars granskning har visat att löpande bokföring och underlag i form av verifikationer finns för den period då S.L. varit ställföreträdare.

5.

5. Riksåklagaren har anfört att de omständigheter som kan åberopas till stöd för att räkenskapsinformationen inte har förvarats lätt åtkomlig och på ett betryggande sätt alla hänför sig till tiden efter det att bolaget försattes i konkurs och således inte överensstämmer till någon del med den åtalade perioden.

6.

6. Frågan blir därmed om S.L. i egenskap av styrelseledamot i bolaget under tiden från den 11 november 2005 till den 14 juni 2007 uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom underlåtenhet att bevara räkenskapsinformation och om rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning till följd härav inte i huvudsak har kunnat bedömas med ledning av bokföringen.

Bokföringsbrott

7.

7. Enligt 11 kap. 5 § BrB döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen (1999:1078) genom att bl.a. underlåta att bevara räkenskapsinformation för bokföringsbrott, om rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning till följd härav inte kan i huvudsak bedömas med ledning av bokföringen.

8.

8. Straffbestämmelsen är ett blankettstraffbud, vars närmare innehåll utfylls av de materiella reglerna om bokföring. Bokföringslagen innehåller regler om att räkenskapsinformation ska bevaras och hur detta ska ske. Reglerna omfattar såväl själva bokföringen som underlaget för denna.

9.

Enligt bokföringslagen ska ett företag bevara räkenskapsinformation (4 kap. 1 § 3). Det straffrättsliga ansvaret för en juridisk person ligger på dess företrädare.

Bedömningen i målet

10.

10. S.L. har under tiden från den 11 november 2005 till den 14 juni 2007 varit ställföreträdare för bolaget. Hon är nu åtalad för att under denna tidsperiod ha underlåtit att bevara räkenskapsinformation för bolaget.

11.

11. Av utredningen i målet framgår att S.L. numera lämnat in räkenskapsinformationen för bolaget avseende den aktuella tidsperioden till Ekobrottsmyndigheten. I målet har riksåklagaren inte åberopat någon omständighet till stöd för att bolagets räkenskapsinformation inte bevarades på föreskrivet sätt under den tidsperiod som åtalet avser. Åtalet ska därför ogillas i sin helhet.

Domslut

Domslut. HD upphäver hovrättens domslut och ogillar åtalet.