NJA 2012 not 8

Framställning om utlämning till Amerikas Förenta Stater av R.P.R.

Den 27:e. 8. (Ö 5615-11) Framställning om utlämning till Amerikas Förenta Stater av R.P.R.

Justitiedepartementet i Amerikas Förenta Stater begärde i en framställning daterad den 25 oktober 2011 att medborgaren i Amerikas Förenta Stater och Irak R.P.R. skulle utlämnas till Amerikas Förenta Stater för lagföring.

Till stöd för framställningen åberopades ett häktningsbeslut (warrant of arrest) den 28 juli 2011 av en domare vid distriktsdomstolen 41A3 i Sterling Heights, Macomb County, i delstaten Michigan. Enligt beslutet misstänks R.P.R. för tre fall av kriminellt sexuellt beteende mot en person, som var yngre än 13 år, under tiden mars 2009 till den 19 juli 2011.

Sedan ärendet enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott överlämnats till riksåklagaren och utredning verkställts, överlämnade riksåklagaren enligt 17 § samma lag ärendet till HD tillsammans med eget yttrande.

R.P.R. motsatte sig utlämning.

HD:s beslut. Yttrande.

1.

1. R.P.R., som har förnekat att han gjort sig skyldig till de brott som utlämningsframställningen avser, har hävdat att häktningsbeslutet är uppenbart oriktigt och att hinder därför föreligger för utlämning. R.P.R. har anfört i huvudsak att anklagelserna mot honom är falska och att de har kommit till i syfte att pressa honom på pengar. Han har vidare gjort gällande att han inte kommer att få en rättvis rättegång i Amerikas Förenta Stater, dels eftersom han inte kommer att kunna betala för en försvarare som kan få fram den bevisning som kan tala till hans förmån, dels eftersom han uttryckt kritiska åsikter mot Amerikas Förenta Stater i olika hänseenden, dels slutligen eftersom han inte kommer att få avräkna den tid han suttit frihetsberövad i Sverige från ett eventuellt fängelsestraff.

2.

2. Mellan Sverige och Amerikas Förenta Stater gäller ett utlämningsavtal den 24 oktober 1961 med tilläggsavtal den 14 mars 1983. Enligt artikel XI p. 3 b i tillläggsavtalet ska en utlämningsframställning från Amerikas Förenta Stater åtföljas av en bestyrkt kopia av ett häktningsbeslut meddelat av en domare eller annan behörig domstolstjänsteman samt sådan ytterligare utredning som ger vid handen att det finns sannolika skäl att anta att den eftersökte har begått det brott som framställningen avser. Ett sådant häktningsbeslut och sådan ytterligare utredning ska godtas som tillräcklig grund för utlämning, om det inte framgår att häktningsbeslutet är uppenbart oriktigt.

3.

3. Häktningsbeslutet, som har meddelats av domstol, har åtföljts av ytterligare utredning i form av förhör med åklagare och polis som närmare redogjort för brottsmisstankarna. Häktningsbeslutet ska därför enligt 9 § 3 st. utlämningslagen godtas, om det inte framgår att beslutet är uppenbart oriktigt.

4.

4. Av utredningen framgår inte att häktningsbeslutet är uppenbart oriktigt. Det finns därför inte något hinder mot utlämning enligt 9 § 3 st. utlämningslagen. Vad R.P.R. har anfört innebär inte att han kan anses löpa sådan risk för förföljelse som avses i 7 § utlämningslagen, eller att det enligt 8 § utlämningslagen skulle vara uppenbart oförenligt med humanitetens krav att utlämna honom. Inte heller i övrigt finns det hinder mot utlämning enligt 1–10 §§ utlämningslagen.

5.

5. Det saknas stöd för R.P.R:s påstående att han inte kommer att få en rättvis rättegång i den mening som avses i artikel 6 i Europakonventionen.