RH 1997:137
Påföljd för unga lagöverträdare (under 18 år). - Referat nr 10 av totalt 33 hovrättsdomar som meddelats under år 1997 (referat RH 1997:128-160). Domarna har antingen vunnit laga kraft eller också har prövningstillstånd inte meddelats. I referaten har angivits de brott för vilka hovrätten dömt till ansvar i målet, den av hovrätten bestämda påföljden och de skäl som anförts. Skiljaktiga meningar har inte redovisats.
Gärningar: 1. T.H., född den 26 december 1979, och annan har den 6 maj 1996 tillsammans och i samråd på Lekstugan i Visby olovligen tagit och tillägnat sig två minicallapparater till ett sammanlagt värde av 1.990 kr. (Stöld)
2. T.H., J.S., född den 8 augusti 1980, och J.L., född den 20 oktober 1980, har den 9 juni 1996 tillsammans och i samråd olovligen tagit och tillägnat sig en ljusreklamskylt, som funnits fastskruvad på Heims kiosk vid Norderstrand i Visby. (Stöld)
3. T.H., J.S. och J.L. har den 9 juni 1996 tillsammans och i samråd medelst inbrott berett sig tillträde till Farmeks cafeteria vid Österby i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig en pulversläckare och en miniräknare. De har därefter tillsammans och i samråd anlagt brand i Farmeks cafeteria genom att vrida på samtliga plattor på en elspis på full effekt samt lägga diverse brännbart material på spisen. Den därav uppkomna branden har inneburit omfattande förstörelse av annans egendom. (Stöld och mordbrand)
4. T.H., J.S. och annan har den 21-23 juni 1996 tillsammans och i samråd olovligen medelst påträffad nyckel berett sig tillträde till J.L:s och C.H:s villafastighet, Persgatan 27 i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig kamerautrustningar, CD-spelare, datautrustningar m.m. till ett värde av cirka 55.000 kr. Tillgreppet har skett efter intrång i bostad. (Grov stöld)
5. T.H., J.S. och annan har den 18 juli 1996 tillsammans och i samråd medelst inbrott i Tjelvarskolans lokaler i Visby tagit och tillägnat sig en microvågsugn. (Stöld)
6. T.H., J.S., J.L. och annan har den 20 juli 1996 tillsammans och i samråd olovligen medelst inbrott berett sig tillträde till B.O:s radhuslägenhet tillhörig Riksbyggen och där olovligen tagit och tillägnat sig smycken, kläder, en videokamera m.m. till ett sammanlagt värde av omkring 30.000-35.000 kr. Tillgreppet har skett efter intrång i bostad.T.H. och J.S. har därefter i samband med att de lämnat brottsplatsen, tillsammans och i samråd anlagt brand i B.O:s bostadslägenhet genom att slå på samtliga plattor till elspisen samt ugnen och lägga diverse brännbart material på spisen. Den därav uppkomna branden har kunnat begränsas genom att brandvarnare trätt i funktion, varvid grannar larmat räddningstjänsten. Fara för omfattande förstörelse har emellertid förelegat. (T.H. och J.S.: grov stöld och mordbrand. J.L.: grov stöld)
7. T.H., J.S. och J.L. har den 20 juli 1996 tillsammans och i samråd medelst påträffad nyckel olovligen berett sig till träde till G.H:s villafastighet Lyegatan 9 i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig videoutrustning och kamerautrustning m.m. till ett sammanlagt värde av 10.200 kr. Tillgreppet har skett efter intrång i bostad. (Grov stöld)
8. T.H. och J.S. har den 8 augusti 1996 tillsammans och i samråd olovligen genom ett tidigare uppställt fönster berett sig tillträde till K.J:s bostadslägenhet Poppelgatan 38 i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig två luftpistoler och en kolsyrepistol till ett sammanlagt värde av 6.500 kr. Tillgreppet har skett efter intrång i bostad. (Grov stöld)
9. J.S. har den 23 oktober 1996 i ett klassrum på Säveskolan i Visby olovligen tagit och tillägnats sig S.J:s väska innehållande kontanter, nycklar, Minutenkort m.m. till ett sammanlagt värde av 800 kr. (Stöld)
10. T.H. och J.S. har vid två tillfällen den 21-23 november 1996 tillsammans och i samråd medelst nyckel, som tillgripits olovligen berett sig tillträde till Visby Bildelar AB:s lokaler vid Österväg 31 i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig växelkassor, checkblock, reservnycklar och ett faxmodem till ett sammanlagt värde av omkring 7.000 kr. (Stöld)
11. J.S. har den 3 december 1996 olovligen tagit och tillägnat sig ett par jeans tillhöriga J.J. och som denne förvarade i ett elevskåp på Säveskolan i Visby. (Stöld)
12. J.S. har den 3 december 1996 på Desideria vid Säveskolan i Visby olovligen ur D.L:s elevskåp tagit och tillägnat sig ett par jeans, ett skärp, ett kombinationslås samt nycklar till såväl elevskåp som bostad, vilket krävt låsbyten. (Stöld)
13. J.S. har den 3 december 1996 på Säveskolan i Visby ur M.P:s elevskåp olovligen tagit och tillägnat sig ett läderskärp och ett par jeans till ett sammanlagt värde av 999 kr. (Stöld)
14. J.S. har vid ett tillfälle i ett grupprum på Säveskolan i Visby olovligen tagit och tillägnat sig en monitorförstärkare. (Stöld)
15. J.S. har den 16 september 1996 medelst inbrott i ett elevskåp på Säveskolan i Visby olovligen tagit och tillägnat sig en J.B. tillhörig miniräknare, värd 130 kr. (Stöld)
16. J.S. har vid ett tillfälle i december 1996 eller början av januari 1997 i en lägenhet på Adelsgatan 48 i Visby olovligen tagit och tillägnat sig en jacka och en tröja tillhöriga O.P.. (Stöld)
17. J.S. har den 12 november 1996 medelst inbrott i ett elevskåp på Säveskolan i Visby tagit och tillägnat sig en J.H. tillhörig miniräknare värd 130 kr. (Stöld)
18. J.S. har vid ett tillfälle i november-december 1996 på Säveskolan i Visby ur ett elevskåp olovligen tagit och tillägnat sig en guldring värd 2.500 kr. (Stöld)
19. T.H. har den 15-16 juni 1995 tillsammans och i samråd med minderåriga kamrater medelst inbrott i en bod vid soptippen i Visby olovligen tagit och tillägnat sig en mindre fläkt till okänt värde. (Stöld)
20. J.L. har under tiden slutet av 1995-10 januari 1997 i sin bostad i Visby förvarat en mindre fläkt trots vetskap om att den var stulen. Hans handlande har varit ägnat att försvåra återställande av fläkten (Häleri)
21. T.H. har den 21-22 februari 1996 olovligen genom ett ohaspat fönster berett sig tillträde till Gotlands Dykarklubbs lokaler i Visby och där olovligen tagit och tillägnat sig dykarutrustning till ett sammanlagt värde av 62.500 kr. (Stöld)
22. T.H., J.S., J.L. och andra har den 31 maj 1996 tillsammans och i samråd medelst inbrott i Eskedahls i Visby AB:s lokaler vid Bäcks i Endre, Gotlands kommun, olovligen tagit och tillägnat sig CD-skivor, videofilmer, armbandsur m.m. till ett sammanlagt värde av 3.200 kr. (Stöld)
23. J.S., J.L. och annan har den 8 augusti 1996 tillsammans och i samråd medelst inbrott i IF Varpas lokaler vid Rävhagen i Visby olovligen tagit och tillägnat sig prispokaler m.m. till okänt värde. (Stöld)
24. T.H., J.S. och annan har den 12 december 1996 medelst inbrott i Go- Dive Dykcenters lokaler vid Holmen i Visby olovligen tagit och tillägnat sig dykutrustning till ett sammanlagt värde av 6.165 kr. (Stöld)
Påföljd vid tingsrätten: T.H.: fängelse åtta månader.
J.S.: fängelse åtta månader.
J.L.: fängelse fyra månader.
Yrkanden i hovrätten: T.H. yrkade överlämnande till vård inom socialtjänsten
J.S. yrkade överlämnande till vård inom socialtjänsten
J.L. yrkade överlämnande till vård inom socialtjänsten.
Påföljd i hovrätten: T.H.: skyddstillsyn och fängelse två månader
J.S.: skyddstillsyn och fängelse två månader
J.L.: skyddstillsyn och fängelse en månad
Skäl: (Tingsrätten: Minimistraffet för mordbrand är fängelse i två år. Samma minimistraff har även brott som exempelvis våldtäkt och grovt narkotikabrott. Straffskalan för grov stöld är lägst sex månaders fängelse och högst sex år. Flertalet av brotten har varit noggrant planerade och inneburit att ungdomarna utnyttjat sin personliga kännedom om målsägandena för att kunna genomföra dem. De grova stölderna har uteslutande begåtts mot personer som de känt. Dessa omständigheter höjer straffvärdet av gärningarna. Det är således mycket allvarliga brott med höga straffvärden som T.H., J.S. och J.L. nu döms för. Straffvärdet för den samlade brottsligheten är sådant att den, om den hade begåtts av en person över 21 år, skulle ha föranlett ett fängelsestraff om uppskattningsvis tre till fyra år, såvitt avser T.H. och J.S., och mellan två och tre år för J.L.. T.H. var 16 år gammal då han begick flertalet av brotten. J.S. och J.L. var endast 15 år gamla. För så unga lagöverträdare bör i första hand självfallet en påföljd som innebär att de överlämnas till vård inom socialtjänsten väljas. De åtgärder som vårdnämnderna föreslagit för de tre tilltalade, varom nu är fråga, kan tingsrätten inte med hänsyn till brottslighetens straffvärde finna vara tillräckligt ingripande (se bl.a. NJA 1990 s 587 och 1993 s 456). Enligt bestämmelsen i 30 kap. 5 § första stycket brottsbalken får rätten för brott som någon begått innan han fyllt 18 år döma till fängelse endast om det finns synnerliga skäl. Som en allmän princip har Högsta domstolen uttalat (se NJA 1990 s 622 och 1993 s 456) att skälen för en icke frihetsberövande påföljd blir starkare ju närmare straffbarhetsgränsen 15 år den tilltalade befann sig. Dessutom skall rätten alltid enligt bestämmelsen i 30 kap. 4 § brottsbalken fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse. En sådan omständighet är att de tilltalade i detta fall tidigare är ostraffade. Fängelse för ungdomar under 18 år förekommer mot bakgrund av vad som nu sagts därför bara i sällsynta undantagsfall. Av vårdnämndens yttranden och personutredningarna framgår att T.H., J.S. och J.L. lever under välordnande sociala förhållanden. Något behov av det stöd och den hjälp en skyddstillsyn innebär kan de inte anses ha. Inte heller anser tingsrätten att de har behov av en skyddstillsynspåföljd för att kunna avhålla sig från fortsatt brottslighet. När tingsrätten inte finner att vård inom socialtjänsten är en tänkbar påföljd och inte heller skyddstillsyn, återstår bara villkorlig dom och fängelse. Villkorlig dom är en påföljd som inte kan kombineras med samhällstjänst. Tingsrätten kan inte finna att villkorlig dom är en tillräcklig påföljd på grund av det höga straffvärdet av framför allt mordbrandsbrotten. Den enda påföljden som återstår är fängelse. På grund av de tilltalades ålder sätts fängelsestraffets längd kraftigt ned och bestäms till åtta månader för en var av T.H. och J.S. och till fyra månader för J.L.) Hovrätten delar tingsrättens bedömning i fråga om straffvärdet för den brottslighet som läggs de klagande till last. Hovrätten delar även vad tingsrätten anfört om en restriktiv användning av fängelsestraff för mycket unga personer. Vid valet av påföljd bör, som tingsrätten framhållit, i första hand övervägas vård inom socialtjänsten. Det föreliggande straffvärdet är emellertid så högt att de föreslagna åtgärderna inom socialtjänsten inte kan anses utgöra en tillräckligt ingripande påföljd. Valet står därför i stället mellan fängelse och skyddstillsyn, eventuellt i förening med antingen samhällstjänst eller fängelsestraff. Med hänsyn till vad som framkommit om de klagandes personer finns det anledning anta att skyddstillsyn kan bidra till att de avhåller sig från fortsatt brottslighet. Vid en samlad bedömning finner hovrätten att påföljderna för de klagandes del bör bestämmas till skyddstillsyn men att det med hänsyn till brottslighetens straffvärde är oundgängligen påkallat att förena skyddstillsynen med fängelse. Fängelsetiden bör för envar av T.H. och J.S. bestämmas till två månader och för J.L. till en månad. Skyddstillsynen skall förenas med föreskrift om att de klagande skall underkasta sig det brottsförebyggande program som frivårdsmyndigheten bestämmer.