RH 1997:148
Påföljd för unga lagöverträdare (under 18 år). - Referat nr 21 av totalt 33 hovrättsdomar som meddelats under år 1997 (referat RH 1997:128-160). Domarna har antingen vunnit laga kraft eller också har prövningstillstånd inte meddelats. I referaten har angivits de brott för vilka hovrätten dömt till ansvar i målet, den av hovrätten bestämda påföljden och de skäl som anförts. Skiljaktiga meningar har inte redovisats.
Gärningar: 1. M.H., född den 7 mars 1981, och (R.W.) har den 30 maj 1997 i Bankeryd misshandlat E.A.. Således har (R.W.) utdelat ett knytnävsslag i magen på E.A. samt knäat honom i vänster bröst. Vidare har M.H. utdelat ett knytnävsslag i magen och ett flertal slag med öppen hand. E.A. åsamkades smärta i magen och bröstet vid revbenen samt värk i munnen. (Misshandel, ringa brott)
2. M.H. har natten till den 31 maj 1997 i Bankeryd genom våld tvingat S.N. till samlag. Våldet har bestått i att M.H. slängt ner S.N. på marken, lagt sig över henne, dragit av hennes kläder och med våld särat hennes ben samt hållit fast hennes armar bredvid hennes huvud. Våldet har åsamkat S.N. rivmärken på ryggen och mellan brösten samt smärta och blödning i underlivet. (Våldtäkt)
Personliga förhållanden: M.H. är 16 år gammal. Han förekommer inte i kriminalregistret men han dömdes den 9 december 1996 för medhjälp till misshandel. I domen överlämnades åt socialnämnden i Falköpings kommun att föranstalta om erforderlig vård inom socialtjänsten. Av ett yttrande från socialnämnden i Falköpings kommun framgår bl.a. följande. M.H. växte upp med sin mor och yngre systrar. Han har aldrig haft kontakt med sin far. Enligt socialnämndens utredare har M.H. under hela sin uppväxt haft ett mycket destruktivt beteende och alltsedan första årskursen haft problem i skolan och hamnat i konflikter och bråk med elever och personal. I september 1994 placerades M.H. på Prinserydsgårdens behandlingshem. På behandlingshemmet uppnåddes positivt behandlingsresultat och planeringen var att M.H. från och med våren 1998 skulle få studera och bo på en folkhögskola. När M.H. anhållits i målet misstänkt för våldtäkt beslutade socialnämnden i Falköpings kommun den 3 juni 1997 med stöd av 6 § LVU att M.H. omedelbart skulle omhändertas. M.H. förflyttades samtidigt från Prinserydsgårdens behandlingshem till Margretelunds utrednings - och behandlingshem i Lidköping där han placerades på den låsta avdelningen Täppan. Den 2 juli 1997 förordnade Länsrätten i Skaraborgs län att M.H. skulle beredas fortsatt vård enligt LVU. M.H. kommer inte att återvända till Prinserydsgården och skall i vart fall under den närmast kommande tiden kvarstanna på Margretelunds utrednings - och behandlingshem.
Påföljd vid tingsrätten: överlämnande till vård inom socialtjänsten.
Yrkande i hovrätten: (M.H. yrkade ogillande av åtalet)
Påföljd i hovrätten: överlämnande till vård inom socialtjänsten.
Skäl: (Tingsrätten: För våldtäkt enligt 6 kap. 1 § 1 st brottsbalken döms till fängelse, lägst två och högst sex år. Enligt 30 kap. 5 § 1 st brottsbalken krävs emellertid synnerliga skäl för att döma den som är under 18 år till fängelse. I 31 kap. 1 § 1 st brottsbalken föreskrivs vidare att om den som är under 21 år och begått brottslig gärning kan bli föremål för vård eller annan sådan åtgärd enligt LVU får rätten överlämna åt socialnämnden att föranstalta om erforderlig vård inom socialtjänsten. - Enligt tingsrättens uppfattning har våldtäktsbrottet ett straffvärde som svarar mot två års fängelse. - Av utredningen framgår att M.H. har omhändertagits för vård och placerats på ett sådant särskilt ungdomshem som inrättats för de ungdomar som behöver särskilt noggrann tillsyn. M.H. står vidare under socialnämndens tillsyn. Med hänsyn till de åtgärder som alltså vidtagits och då M.H. endast år 16 år gammal föreligger trots våldtäktsbrottets art och straffvärde ej synnerliga skäl att döma honom till fängelse, Det bör i stället överlämnas åt socialnämnden i Falköpings kommun att föranstalta om erforderlig vård inom socialtjänsten.) Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning i fråga om påföljd.