SJVFS 2020:19
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2010:79) om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping
Tfn 036-15 50 00
www.jordbruksverket.se
ISSN 1102-0970
SJVFS 2020:19
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks
föreskrifter (SJVFS 2010:79) om bevarandesorter och
amatörsorter av köksväxter;
Utkom från trycket
den 5 maj 2020
Omtryck
beslutade den 29 april 2020.
Statens jordbruksverk föreskriver1, med stöd av 2 § utsädesförordningen
(2000:1330), att 3, 14, 16, 20, 22 och 27 §§ samt bilaga 3 till verkets föreskrifter
(SJVFS 2010:79) om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter ska ha följande
lydelse2.
Författningen kommer därför att ha följande lydelse från och med den dag då denna
författning träder i kraft.
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Tillämpningsområde
1 § Dessa föreskrifter innehåller regler för godkännande av bevarandesorter
respektive amatörsorter av de köksväxtarter som anges i bilaga 1, samt för produktion
och saluföring av utsäde av sådana sorter.
I Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i
den svenska sortlistan finns det regler för
1. ansökan om intagning av en bevarandesort i den svenska officiella sortlistan,
2. borttagande av en bevarandesort ur den svenska officiella sortlistan,
3. administration av svenska officiella sortlistan, och
4. upprätthållande av växtsorter publicerade i den officiella svenska sortlistan.
(SJVFS 2017:12).
Grundläggande bestämmelser
2 § Grundläggande bestämmelser om utsäde av bevarande- och amatörsorter av
köksväxter finns i utsädeslagen (1976:298) och utsädesförordningen (2000:1330).
(SJVFS 2016:17).
Definitioner
3 § De termer som används i utsädeslagen (1976:298) har samma betydelse i dessa
föreskrifter.
1
Jfr Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2020/177 av den 11 februari 2020 om ändring av rådets direktiv 66/401/EEG,
66/402/EEG, 68/193/EEG, 2002/55/EG, 2002/56/EG och 2002/57/EG, kommissionens direktiv 93/49/EEG och 93/61/EEG och
genomförandedirektiven 2014/21/EU och 2014/98/EU vad gäller växtskadegörare på utsäde och annat växtförökningsmaterial,
EUT L 41, 13.2.2020, s. 1, (Celex 32020L0177).
2 Författningen senast omtryckt SJVFS 2019:49.
SJVFS 2020:19
2
I dessa föreskrifter förstås med
Bevarandesort
En lantsort eller en annan sort, som även kan vara
förädlad, som är naturligt anpassad till de lokala och
regionala betingelserna i Sverige och som hotas av
genetisk utarmning,
Lantsort
En uppsättning populationer eller kloner av en växtart
som är naturligt anpassade till betingelserna i sin region,
Amatörsort
Köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell
odling men som har utvecklats för att odlas under
särskilda omständigheter. En sort ska anses vara
utvecklad för att odlas under särskilda omständigheter
om den har utvecklats för att odlas under särskilda
jordbrukstekniska eller klimatiska förhållanden eller
särskilda markförhållanden,
Genetisk utarmning
Gradvis förlust av genetisk mångfald mellan och inom
populationer eller sorter av samma art, eller reducering
av den genetiska basen för en art till följd av mänskligt
agerande eller miljöförändringar, samt
Praktiskt taget fria från
skadegörare
Omfattningen av förekomsten av andra skadegörare än
EU-karantänskadegörare eller karantänskadegörare för
skyddad zon på växterna för plantering är tillräckligt låg
för att säkerställa en acceptabel kvalitet och
användbarhet för dessa växter enligt artikel 2 i
kommissionens
genomförandeförordning
(EU)
2019/2072 av den 28 november 2019 om fastställande
av
enhetliga
villkor
för
genomförandet
av
Europaparlamentets och rådets förordning (EU)
2016/2031
vad
gäller
skyddsåtgärder
mot
växtskadegörare,
och
om
upphävande
av
kommissionens förordning (EG) nr 690/2008 och om
ändring av kommissionens genomförandeförordning
(EU) 2018/20193.
Ursprungsregion
Den region som bevarandesorten traditionellt har odlats
i och som den är naturligt anpassad till. Om inte annat
specifikt anges för en bevarandesort anses Sverige
utgöra ursprungsregionen.
Växtpass
En officiell märkning för förflyttning av växter,
växtprodukter och andra föremål inom unionens
territorium och, i förekommande fall, till och inom
skyddade zoner, som intygar att utsädet uppfyller
kraven på sundhet i artikel 85 i förordning (EU)
2016/2031 av den 26 oktober 2016 om skyddsåtgärder
mot växtskadegörare, ändring av Europaparlamentets
och rådets förordningar (EU) nr 228/2013, (EU) nr
652/2014 och (EU) nr 1143/2014 samt om upphävande
av
rådets
direktiv
69/464/EEG,
74/647/EEG,
93/85/EEG, 98/57/EG, 2000/29/EG, 2006/91/EG och
3 EUT L 139, 10.12.2019, s. 1, (Celex 32019R2072).
SJVFS 2020:19
3
2007/33/EG4 och, när det gäller förflyttning till och
inom skyddade zoner, artikel 86, och har det innehåll
och format som fastställs i artikel 83 i samma
förordning.
(SJVFS 2020:19)
GODKÄNNANDE AV SORTER
Godkännande av bevarandesorter
4 § För att en lantsort eller en annan sort ska kunna godkännas som bevarandesort ska
följande villkor vara uppfyllda.
1. En ansökan enligt 2 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om
intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, ska ha lämnats in till
Jordbruksverket.
2. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
3. Sorten ska vara av intresse för bevarandet av de växtgenetiska resurserna, genom
att den är bedömd som bevarandevärd i första hand enligt de kriterier för bevarande
som har ställts upp inom Programmet för odlad mångfald (POM).
4. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än
bevarandesort. Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan
får den inte godkännas som bevarandesort förrän minst två år har passerat sedan
den togs ut ur den gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
5. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
6. Sorten ska upprätthållas i sin ursprungsregion.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska sortlistan
och markeras som en sort vars utsäde antingen har certifierats som ”certifikatutsäde av
en bevarandesort” eller kontrollerats som ”standardutsäde av en bevarandesort”. En
sådan sort ska införas i EU:s gemensamma sortlista över arter av köksväxter som en
”bevarandesort vars utsäde ska certifieras i enlighet med artikel 10 i kommissionens
direktiv 2009/145/EG eller kontrolleras i enlighet med artikel 11 i det direktivet”.
Sorter som endast kan kontrolleras som standardutsäde av en bevarandesort införs
i EU:s gemensamma sortlista över arter av köksväxter som en ”bevarandesort vars
utsäde ska kontrolleras i enlighet med artikel 11 i kommissionens direktiv
2009/145/EG”. (SJVFS 2016:17).
5 § har upphävts genom (SJVFS 2016:17).
6 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter5. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
4 EUT L 317, 23.11.2016, s. 4, (Celex 32016R2031).
5 EUT L 191, 23.7.2009, s.10, (Celex 32009R0637).
SJVFS 2020:19
4
Godkännande av amatörsorter
7 § För att en amatörsort ska kunna godkännas som sådan ska följande villkor vara
uppfyllda.
1. En ansökan enligt 2 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om
intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, ska ha lämnats in till
Jordbruksverket.
2. Sorten ska ha ett godkänt resultat som särskiljbar, enhetlig och stabil från en
officiell provning, eller uppfylla de krav på särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
som framgår av bilaga 2.
3. Sorten får inte vara intagen i EU:s gemensamma sortlista som annat än amatörsort.
Om sorten tidigare har varit intagen i den gemensamma sortlistan får den inte
godkännas som amatörsort förrän minst två år har passerat sedan den togs ut ur den
gemensamma sortlistan eller inte längre fick saluföras.
4. Sorten får inte vara skyddad av nationell växtförädlarrätt eller gemenskapens
växtförädlarrätt och inte heller vara föremål för en ansökan om växtförädlarrätt.
Om Jordbruksverket beslutar att godkänna sorten tas den in i den svenska sortlistan
och markeras som en amatörsort vars utsäde endast har kontrollerats som
”standardutsäde av en amatörsort”. En sådan sort ska införas i EU:s gemensamma
sortlista över arter av köksväxter som en ”amatörsort vars utsäde ska kontrolleras i
enlighet med artikel 26 i kommissionens direktiv 2009/145/EG”. (SJVFS 2016:17).
8 § har upphävts genom (SJVFS 2016:17).
9 § Om en sortbenämning inte varit känd före den 25 maj 2000 ska den uppfylla
kraven i kommissionens förordning (EG) nr 637/2009 av den 22 juli 2009 om
tillämpningsföreskrifter beträffande lämpligheten hos sortbenämningar för arter av
lantbruks- och köksväxter. Detsamma gäller om sortbenämningen varit känd före 25
maj 2000, men kränker tredje parts äldre rätt som är skyddad enligt artikel 2 i den
förordningen.
VILLKOR FÖR PRODUKTION OCH SALUFÖRING AV UTSÄDE
Produktion av utsäde av bevarandesorter
10 § Utsäde av en bevarandesort får endast produceras i ursprungsregionen.
11 § Utsäde som används för vidare uppförökning ska härstamma från utsäde som
producerats på så sätt att sorten upprätthålls enligt vedertaget bruk.
12 § När den som saluför utsäde av en bevarandesort också producerar utsädet, ska
storlek och plats för utsädesodlingen anmälas till Jordbruksverket. Anmälan ska göras
senast 14 dagar före produktionssäsongens start så att tillsyn av utsädesodlingen kan
genomföras i den utsträckning Jordbruksverket anser nödvändig. Om det på grundval
av anmälningarna är sannolikt att de högsta tillåtna arealerna enligt bilaga 1 av en
bevarandesort kommer att överskridas, får varje berörd producent endast saluföra den
kvantitet som Jordbruksverket tilldelar under respektive produktionssäsong. (SJVFS
2015:28).
SJVFS 2020:19
5
Villkor för saluföring av utsäde av bevarandesorter
13 § En bevarandesort måste vara godkänd och intagen på den svenska sortlistan
innan utsäde av sorten får saluföras.
14 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter kan utsäde av en bevarandesort saluföras
som ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”kontrollerat standardutsäde av en
bevarandesort” utan att ha varit föremål för officiell undersökning. Detta förutsätter
att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst som framgår
av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet ska dock ha
godtagbar sortrenhet.
Utsädet ska vara praktiskt taget fritt från skadegörare som anges i förordningen
(EU) 2019/2072. (SJVFS 2020:19).
15 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 14 §. Analyserna ska göras
på prov från homogena partier. Analyserna ska utföras i enlighet med de metoder som
föreskrivs av International Seed Testing Association (ISTA) förutom i fråga om vad
som där rekommenderas i fråga om minsta provvikt. ISTAs rekommendationer i fråga
om minsta provvikt framgår av bilaga 1a i SJVFS 1994:24. Reglerna om högsta
partivikt för utsäde framgår av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter.
16 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
För utsäde av vissa arter gäller, utöver vad som anges i första stycket, att
förpackningen ska vara försedd med växtpass. Växtpasset ska ingå i det officiella
märket enligt bilaga 3, på det sätt som krävs enligt artikel 79 i kommissionens
genomförandeförordning (EU) 2017/2313 av den 13 december 2017 om fastställande
av formatspecifikationer för växtpasset för förflyttning inom unionens territorium och
växtpasset för införsel till och förflyttning inom en skyddad zon6.
Den som utfärdar växtpass ska vara registrerad hos Jordbruksverket och uppfylla
de krav som framgår av kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/827 av den
13 mars 2019 om de kriterier som ska uppfyllas av yrkesmässiga aktörer för att upp-
fylla villkoren i artikel 89.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU)
2016/2031 och förfaranden för att säkerställa att dessa kriterier uppfylls7 .
Bestämmelser med krav på registrering av den som yrkesmässigt producerar, lag-
rar, saluför eller för in växter samt med krav på att vissa växter ska åtföljas av ett
sundhetscertifikat vid införsel från länder som inte är medlemmar i EU finns i artik-
larna 65, 66 och 72 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031.
(SJVFS 2020:19).
17 § Utsäde av en bevarandesort får endast saluföras i sin ursprungsregion.
6 EUT L 331, 14.12.2017, s. 44, (Celex 32017R2313).
7 EUT L 137, 23.5.2019, s. 10, (Celex 32019R0827).
SJVFS 2020:19
6
18 § Den högsta kvantitet utsäde som får saluföras i Sverige per år av en
bevarandesort får inte överstiga den mängd som behövs för att producera köksväxter
på det antal hektar som framgår av bilaga 1.
Villkor för saluföring av utsäde av amatörsorter
19 § En amatörsort behöver inte vara godkänd i Sverige men måste vara godkänd och
intagen på EU:s gemensamma sortlista som en amatörsort.
20 § Genom undantag från Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om
certifiering m.m. av utsäde av köksväxter kan utsäde av amatörsorter saluföras som
”kontrollerat standardutsäde av en amatörsort” utan officiell undersökning. Detta
förutsätter att utsädet ändå uppfyller de krav på kvalitet, sundhet och ogräsförekomst
som framgår av dessa föreskrifter, bortsett från kravet på minsta sortrenhet. Utsädet
ska dock ha godtagbar sortrenhet.
Utsädet ska vara praktiskt taget fritt från skadegörare som anges i förordningen
(EU) 2019/2072. (SJVFS 2020:19).
21 § Analyser ska göras av att utsädet uppfyller kraven i 20 §. Analyserna ska utföras
i enlighet med de metoder som föreskrivs av International Seed Testing Association
(ISTA) förutom i fråga om vad som där rekommenderas i fråga om minsta provvikt.
ISTAs rekommendationer i fråga om minsta provvikt framgår av bilaga 1a i SJVFS
1994:24. Reglerna om högsta partivikt för utsäde framgår av Jordbruksverkets
föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde av köksväxter.
22 § Utsädet får endast saluföras i förseglade förpackningar. Förpackningarna ska
förseglas på ett sådant sätt att de inte kan öppnas utan att förseglingen skadas eller
synlig åverkan uppkommer på etiketten eller själva förpackningen. Förpackningarna
ska märkas med en leverantörsetikett enligt vad som framgår av bilaga 3 eller med en
påtryckt eller påstämplad text med samma information.
För utsäde av vissa arter gäller, utöver vad som anges i första stycket, att
förpackningen ska vara försedd med växtpass. Växtpasset ska ingå i det officiella
märket enligt bilaga 3, på det sätt som krävs enligt artikel 79 i kommissionens
genomförandeförordning (EU) 2017/2313.
Den som utfärdar växtpass ska vara registrerad hos Jordbruksverket och uppfylla
de krav som framgår av kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/827.
Bestämmelser med krav på registrering av den som yrkesmässigt producerar, lag-
rar, saluför eller för in växter samt med krav på att vissa växter ska åtföljas av ett
sundhetscertifikat vid införsel från länder som inte är medlemmar i EU finns i artik-
larna 65, 66 och 72 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031.
(SJVFS 2020:19).
23 § Den högsta nettovikt per förpackning utsäde som får saluföras i Sverige per år
av en amatörsort framgår av bilaga 4.
SJVFS 2020:19
7
Gemensamma bestämmelser om rapportering, efterkontroller och tillsyn
24 § Den som saluför utsäde av en bevarandesort eller en amatörsort ska för varje
produktsäsong rapportera sin sålda kvantitet till Jordbruksverket.
25 § Jordbruksverket kontrollerar genom stickprovskontroller att kvaliteten på utsäde
på marknaden uppfylls.
26 § Vid tillsyn över att villkoren för produktion och saluföring följs uppmärksammas
särskilt sorten och kvantiteterna samt, i fråga om utsäde av bevarandesorter, platsen
för utsädesproduktionen.
Övriga bestämmelser
27 § Bestämmelser om produktion, certifiering av utsäde, märkning och krav på
växtpass finns i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering
m.m. av utsäde av köksväxter. (SJVFS 2020:19).
Denna författning8 träder i kraft den 31 maj 2020.
CHRISTINA NORDIN
Anna Pettersson
(Växtregelenheten)
8 SJVFS 2020:19.
SJVFS 2020:19
8
Bilaga 1
Förteckning över köksväxtarter, tekniska frågeformulär från Gemenskapens
växtsortmyndighet (CPVO) eller Internationella unionen för skydd av
växtförädlingsprodukter (UPOV) i de fall sådana finns, samt den maximala
arealen för odling av varje bevarandesort.
Gröda / Art
Vetenskapligt
namn
Frågeformulär
(se www.cpvo.europa.eu
respektive www.upov.int)
Högsta antal
hektar för
produktion av
köksväxt per
bevarandesort
Lök,
schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-
gruppen
CPVO-TQ 046
Cepa-gruppen = 40
Aggregatum-
gruppen = 20
Piplök
Allium fistulosum L. CPVO-TQ 161
10
Purjolök
Allium porrum L.
CPVO-TQ 085
20
Vitlök
Allium sativum L.
CPVO-TQ 162
20
Gräslök
Allium
schoenoprasum L.
CPVO-TQ 198
10
Dansk körvel
Anthriscus
cerefolium (L.)
Hoffm.
10
Blekselleri,
rotselleri
Apium graveolens
L.
CPVO-TQ 082
(Blekselleri),
CPVO-TQ 074
(Rotselleri)
10
Sparris
Asparagus
officinalis L.
CPVO-TQ 130
10
Rödbeta
inklusive
Cheltenhambeta,
mangold
Beta vulgaris L.
CPVO-TQ 060
(Rödbeta, inklusive
Cheltenhambeta)
CPVO-TQ 106
(Mangold)
20
Grönkål,
blomkål,
broccoli,
brysselkål,
savojkål,
vitkål,
rödkål,
kålrabbi
Brassica oleracea
L.
CPVO-TQ 090
(Grönkål),
CPVO-TQ 045
(Blomkål),
CPVO-TQ 151
(Broccoli),
CPVO-TQ 054
(Brysselkål),
CPVO-TQ 048
(Savojkål, Vitkål,
Rödkål),
CPVO-TQ 065
(Kålrabbi)
40
SJVFS 2020:19
9
Rova inklusive
majrova och
salladskål
Brassica rapa L.
UPOV-TG/37
(Majrova)
CPVO-TQ 105
(Salladskål)
40
Chilipeppar,
paprika
Capsicum annuum
L.
CPVO-TQ 076
40
Friséesallat,
escarolesallat
Cichorium endivia
L.
CPVO-TQ 118
10
Endiviasallat
eller witlof-
cikoria,
sallatscikoria,
rotcikoria
Cichorium intybus
L.
CPVO-TQ 173
(endiviasallat eller
witlof-cikoria),
CPVO-TQ 154
(sallatscikoria),
CPVO-TQ 172
(rotcikoria)
40
Vattenmelon
Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum.
et Nakai
CPVO-TQ 142
20
Melon
Cucumis melo L.
CPVO-TQ 104
40
Druvgurka,
slanggurka
Cucumis sativus L.
CPVO-TQ 061
20
Jättepumpa
inklusive
vinterpumpa
Cucurbita maxima
Duch.
CPVO-TQ 155
40
Grundstammar
till gurka
Cucurbita maxima
Duch. x Cucurbita
moschata Duch.
CPVO-TQ 311
20
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
CPVO-TQ 119
20
Kardon,
kronärtskocka
Cynara cardunculus
L.
CPVO-TQ 184
40
Fodermorot,
morot
Daucus carota L.
CPVO-TQ 049
40
Fänkål
Foeniculum vulgare
Mill.
CPVO-TQ 183
20
Sallat
Lactuca sativa L.
CPVO-TQ 013
40
Persilja
Petroselinum
crispum (Mill.)
Nyman ex A. W.
Hill
CPVO-TQ 136
10
Blomsterböna,
rosenböna
Phaseolus
coccineus L.
CPVO-TQ 009
10
Buskböna,
störböna
Phaseolus vulgaris
L.
CPVO-TQ 012
40
Märgärt,
sockerärt,
spritärt
Pisum sativum L.
(partim)
CPVO-TQ 007
40
Rädisa,
trädgårdsrättika
Raphanus sativus L. CPVO-TQ 064
10
SJVFS 2020:19
10
Rabarber
Rheum
rhabarbarum L.
CPVO-TQ 62
10
Svartrot
Scorzonera
hispanica L.
CPVO-TQ 116
10
Tomat
Solanum
lycopersicum L.
CPVO-TQ 044
40
Tomat-
grundstammar
Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
habrochaites S.
Knapp & D.M.
Spooner; Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
peruvianum (L.)
Mill.; Solanum
lycopersicum L. ×
Solanum
cheesmaniae (L.
Ridley) Fosberg
CPVO-TQ 294
10
Aubergin,
äggplanta
Solanum melongena
L.
CPVO-TQ 117
20
Spenat
Spinacia oleracea
L.
CPVO-TQ 055
20
Vintersallat
Valerianella locusta
(L.) Laterr.
CPVO-TQ 075
10
Bondböna
Vicia faba L.
(partim)
CPVO-TQ
Broadbean/1
40
Popmajs,
sockermajs
Zea mays L.
(partim)
CPVO-TQ 002
10
(SJVFS 2019:49).
SJVFS 2020:19
11
Bilaga 2
KRAV FÖR SÄRSKILJBARHET, ENHETLIGHET OCH STABILITET
För sorter som saknar en officiell provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet
ska följande uppgifter lämnas för att säkerställa identifiering:
1. En beskrivning av sorten enligt de tekniska frågeformulär som anges i bilaga 1 till
dessa föreskrifter, så att sortens särskiljbarhet och stabilitet kan bedömas. Saknas
sådana formulär ska sorten beskrivas på sådant sätt som Jordbruksverket beslutar.
2. Sortens enhetlighet bedöms utifrån provningsriktlinjerna för respektive art som
anges i bilaga 1 respektive bilaga 2 till Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS
2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan.
Undantag från riktlinjerna är att, när enhetligheten bestäms, accepteras upp till
10 % plantor av klart avvikande typ i kontrollparceller med normal planttäthet.
3. All information från odlingar och observationer av sorten som har gjorts, även från
egen förökning och användning.
SJVFS 2020:19
12
Bilaga 3
MÄRKNINGSKRAV
Märkningskrav för utsäde av bevarandesorter
1. Texten "EU:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den sista
provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art.
5. Bevarandesortens benämning.
6. Texten ”certifikatutsäde av en bevarandesort” eller ”standardutsäde av en
bevarandesort”.
7. Ursprungsregion.
8. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
9. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
10. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
För arter som ska ha växtpass finns det ytterligare krav på märkning i förordningen
(EU) 2017/2313.
Märkningskrav för utsäde av amatörsorter
1. Texten "EU:s regler och standarder".
2. Namn och adress på den som ansvarar för märkningen eller personens
identifieringsnummer.
3. Förseglingsåret uttryckt på följande sätt: ”förseglad …” (år), eller året för den sista
provtagningen för den senaste grobarhetsanalysen, uttryckt på följande sätt:
”provtaget …” (år).
4. Art.
5. Sortens benämning.
6. Texten ”amatörsort”.
7. Partiets referensnummer som tilldelats av den person som ansvarar för
anbringandet av etiketterna.
8. Deklarerad netto- eller bruttovikt eller deklarerade frön.
9. Om vikten anges och pesticider i pulverform, pelleteringsmedel eller andra fasta
tillsatser används, anges typ av kemisk behandling eller tillsats samt det
ungefärliga förhållandet mellan frögyttringarnas eller frönas vikt och totalvikten.
För arter som ska ha växtpass finns det ytterligare krav på märkning i förordningen
(EU) 2017/2313. (SJVFS 2020:19).
SJVFS 2020:19
13
Bilaga 4
FÖRTECKNING
ÖVER
KÖKSVÄXTARTER
OCH
HÖGSTA
NETTOVIKT PER FÖRPACKNING SOM FÅR SALUFÖRAS.
Gröda / Art
Vetenskapligt namn
Högsta nettovikt per
förpackning (g)
Lök,
schalottenlök
Allium cepa L.
- Cepa-gruppen
- Aggregatum-gruppen
25
Piplök
Allium fistulosum L.
25
Purjolök
Allium porrum L.
25
Vitlök
Allium sativum L.
25
Gräslök
Allium schoenoprasum L.
5
Dansk körvel
Anthriscus cerefolium (L.)
Hoffm.
25
Blekselleri,
rotselleri
Apium graveolens L.
5
Sparris
Asparagus officinalis L.
5
Rödbeta inklusive
Cheltenhambeta, mangold
Beta vulgaris L.
25
Grönkål,
blomkål,
broccoli,
brysselkål,
savojkål,
vitkål,
rödkål,
kålrabbi
Brassica oleracea L.
5
Rova inklusive majrova
och salladskål
Brassica rapa L.
25
Chilipeppar, paprika
Capsicum annuum L.
5
Friséesallat,
escarolesallat
Cichorium endivia L.
5
Endiviasallat eller witlof-
cikoria,
sallatscikoria,
rotcikoria
Cichorium intybus L.
5
Vattenmelon
Citrullus lanatus (Thunb.)
Matsum. et Nakai
5
Melon
Cucumis melo L.
5
Druvgurka,
slanggurka
Cucumis sativus L.
25
Jättepumpa inklusive
vinterpumpa
Cucurbita maxima
Duchesne
25
SJVFS 2020:19
14
Pumpa, squash
Cucurbita pepo L.
25
Kardon,
kronärtskocka
Cynara cardunculus L.
5
Fodermorot,
morot
Daucus carota L.
25
Fänkål
Foeniculum vulgare Mill.
5
Sallat
Lactuca sativa L.
25
Persilja
Petroselinum crispum
(Mill.) Nyman ex A. W.
Hill
25
Blomsterböna, rosenböna
Phaseolus coccineus L.
250
Buskböna,
störböna
Phaseolus vulgaris L.
250
Märgärt,
sockerärt,
spritärt
Pisum sativum L. (partim)
250
Rädisa,
trädgårdsrättika
Raphanus sativus L.
25
Rabarber
Rheum rhabarbarum L.
5
Svartrot
Scorzonera hispanica L.
25
Tomat
Solanum lycopersicum L.
5
Aubergin, äggplanta
Solanum melongena L.
5
Spenat
Spinacia oleracea L.
250
Vintersallat
Valerianella locusta (L.)
Laterr.
25
Bondböna
Vicia faba L. (partim)
250
Popmajs,
sockermajs
Zea mays L. (partim)
250