JK 3441-96-21

Klagomål mot en polisman för kränkande uttalanden om ett ombud under en förundersökning

Anmälan

Siw W har i en skrivelse hit begärt att Justitiekanslern vidtar rättsliga åtgärder mot polisinspektören Åke R vid Polismyndigheten i Stockholms län, Täby Närpolisområde, för vad denne uttalat rörande henne i ett meddelande till en åklagarmyndighet. Hon anser att uttalandet är en allvarlig kränkning av henne.

Polismyndigheten i Stockholms län har yttrat sig i ärendet.

Siw W har inkommit med påminnelse vari hon begärt att Justitiekanslern skall infordra vissa handlingar från polismyndigheten i fråga.

Siw W, Siw W:s Juridiska byrå AB, inlämnade i september 1996 till Polismyndigheten i Stockholms län, såsom ombud för målsäganden en polisanmälan mot en person för stöld. Polisinspektör Åke R beslutade den 24 september 1996 att förundersökning skulle inledas med anledning av anmälan. Den 2 oktober 1996 överlämnades ärendet till dåvarande Åklagarmyndigheten i Danderyd med hemställan om att en åklagare skulle överta förundersökningsledningen på grund av utredningens art. I en missivskrivelse till åklagarmyndigheten, undertecknad av Åke R, fanns antecknat bl.a. följande: "F.k. så är Siw W:s Juridiska byrå känd av oss i ett annat sammanhang och då i negativ bemärkelse"

Rörande skyldigheter för polisman i anställningen finns föreskrifter i 5 kap.polisförordningen (1984:730). Av 1 § följer att en polisman i sitt arbete skall uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Han skall uppträda hövligt, hänsynsfullt och med fasthet samt iaktta självbehärskning och undvika vad som kan uppfattas som utslag av ovänlighet eller småaktighet.

Polismyndigheten i Stockholms län har i sitt yttrande hit givit uttryck för att allmänheten har rätt att kräva att anställda inom polisväsendet i såväl tal som skrift uttalar sig med saklighet och objektivitet. Polismyndigheten anser mot denna bakgrund att R:s uttalande är olämpligt. Information har gått ut till samtliga anställda inom polisdistriktet om vilka konsekvenser en skriftväxling mellan myndigheter kan få när formuleringar liknande de som R använt kommer till uttryck.

För egen del anser jag att det är klart olämpligt och ett utslag av bristande känsla för den offentliga tjänstens krav och villkor att uttala sig på sätt som Åke R gjort. Han har emellertid i eget yttrande till polismyndigheten beklagat sin formulering och medger att den information han gett åklagaren genom uttalandet inte var skriven på objektiva grunder. Han har vidare påpekat att han inte haft för avsikt att skada eller nedsätta Siw W:s anseende. Med hänsyn härtill har jag inte funnit anledning att nu gå vidare i saken utan stannar vid den allvarliga kritik som ligger i det sagda.

Det saknas vidare anledning för mig att tillmötesgå Siw W:s begäran om utfående av vissa handlingar som förvaras hos polismyndigheten. Enligt 2 kap.tryckfrihetsförordningen har varje svensk medborgare rätt att ta del av allmänna handlingar som förvaras hos en myndighet med de begränsningar som gäller enligt sekretesslagen (1980:100). Begäran om att få ta del av en allmän handling görs hos den myndighet som förvarar handlingen och det ankommer på denna myndighet att pröva sådan begäran.

Ärendet avslutas.