HFD 2016 not 29
Dom den 8 november 2016 i mål 1743-16
Bakgrund
WeSpons AB är ett spel- och lotteriutvecklingsbolag. Föreningen WeSpons Sverige är ett samarbetsorgan för lotterifrågor för ideella allmännyttiga idrottsföreningar. Bolaget och föreningen har ingått ett samarbetsavtal i syfte att bedriva lotteriverksamhet.
Bolagets ansvar enligt avtalet är att utveckla, marknadsföra, sälja, administrera och redovisa lotterierna. Föreningen ansvarar för att ansöka om lotteritillstånd och är ansvarig gentemot tredje man för att villkoren i tillståndet efterlevs. Bolaget och föreningen har enligt samarbetsavtalet rätt till en viss förutbestämd procentuell andel av försäljningspriset på varje såld lott. Bolaget har rätt till 15 procent och föreningen har rätt till 85 procent.
Genom ansökan om förhandsbesked ville bolaget få klarlagt om fullgörandet av bolagets åtaganden enligt samarbetsavtalet och den resultatandel som bolaget har rätt till innebar att bolaget i mervärdesskattehänseende skulle anses tillhandahålla föreningen varor och tjänster mot ersättning.
Bolaget gjorde gällande att spelverksamheten skulle anses gemensamt bedriven och att det som bolaget uppbar av resultatet i verksamheten utgjorde en andel i vinsten. Bolaget tillhandahöll därför inte föreningen några varor eller tjänster mot ersättning.
Enligt Skatterättsnämnden framstod parternas åtaganden utåt sett inte som en enhet. Nämnden ansåg vidare att den andel av intäkterna som bolaget skulle erhålla enligt avtalet närmast skulle ses som en provi-sionsbaserad ersättning. Skatterättsnämnden fann därför att den andel av intäkterna som bolaget har rätt till i mervärdesskattehänseende skulle anses utgöra ersättning för tjänster och i förekommande fall varor som tillhandahålls föreningen.
Yrkanden m.m.
Skatteverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska fastställa Skatterättsnämndens förhandsbesked.
Bolaget vidhåller att föreningen och bolaget genom samarbetsavtalet ska anses bedriva gemensam spelverksamhet.
Skälen för avgörandet
Rättslig reglering m.m.
I 1 kap. 1 § första stycket 1 mervärdesskattelagen (1994:200) anges att mervärdesskatt ska betalas vid sådan omsättning inom landet av varor eller tjänster som är skattepliktig och görs av en beskattningsbar person i denna egenskap. Med omsättning av vara eller tjänst förstås enligt 2 kap. 1 § första stycket 1 och tredje stycket 1 att en vara överlåts mot ersättning eller att en tjänst mot ersättning utförs, överlåts eller på annat sätt tillhandahålls någon.
Om parterna kan anses gemensamt bedriva en särskild ekonomisk verksamhet som är åtskild från de verksamheter som parterna bedriver i övrigt, skiljer sig inte det arbete som parterna utför inom ramen för avtalet från de arbeten som ett företag utför för sin egen räkning (se EU-domstolens dom i mål EDM, C-77/01, EU:C:2004:243, punkt 86 samt RÅ 2006 not. 90 och RÅ 2009 not. 172).
Högsta förvaltningsdomstolens bedömning
Av samarbetsavtalet framgår bl.a. följande.
Föreningen ska söka tillstånd till lotterierna och marknadsföras som anordnare av lotterierna. Föreningen blir ensam ansvarig för lotterierna gentemot lottköpare och andra tredje män. Samarbetet ska ledas av en styrgrupp, i vilken föreningen alltid ska ha majoritet. Styrgruppens uppgift är att leda verksamheten på strategisk nivå, bl.a. genom att lägga fast kalkyler och godkänna budget och marknadsföringsinsatser. Föreningen har rätt till 85 procent av försäljningspriset för varje såld lott.
Bolaget ska utveckla, marknadsföra, sälja, administrera och redovisa lotterierna. Bolaget ska även till föreningen upplåta en icke-exklusiv nyttjanderätt dels till den programvara som ska användas för att bedriva lotterierna, dels till varumärket ”WeSpons”. Bolaget har rätt till 15 procent av försäljningspriset för varje såld lott, vilket ska täcka bolagets kostnader för åtagandena.
Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening kan fördelningen av ansvar, inflytande, arbetsuppgifter och ersättning enligt samarbetsavtalet inte anses medföra att parterna därigenom bedriver en gemensam verksamhet. Avtalet talar snarare för att var och en bedriver sin egen verksamhet.
Den andel av intäkterna som bolaget ska erhålla enligt avtalet måste således, som Skatterättsnämnden funnit, närmast ses som en provisionsbaserad ersättning för bolagets åtaganden. Intäkterna ska därför i mervärdesskattehänseende anses utgöra ersättning för tjänster och i förekommande fall varor som tillhandahålls föreningen. Förhandsbeskedet ska således fastställas.
Domslut
Högsta förvaltningsdomstolens avgörande
Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.
I avgörandet deltog justitieråden Jermsten , Nymansson , Silfverberg , Askersjö och Baran. Föredragande var justitiesekreteraren Johan Magnander.
_______________________________________
Skatterättsnämnden (2016-03-15, Harmsen Hogendoorn, ordförande, Pettersson, Classon, Fored, Mogren, Sandberg Nilsson och Tunudd):
Förhandsbesked
Den andel av intäkter som bolaget har rätt till enligt ingivet avtal ska i mervärdesskattehänseende anses utgöra ersättning för tjänster och i förekommande fall varor som tillhandahålls föreningen.
Motivering
Fråga är om bolagets åtaganden enligt samarbetsavtalet är att betrakta som omsättning av varor och tjänster i mervärdesskattehänseende.
Av uppgifterna i ärendet framgår att det är föreningen som ska inneha tillstånd till lotterierna och som marknadsförs som anordnare av lotterierna. Föreningen är även ensamt ansvarig för lotterierna gentemot lottköpare och andra tredje män samt har ett bestämmande inflytande i strategiska frågor. Bolaget är den som ska utveckla, marknadsföra, sälja, administrera och redovisa lotterierna. Bolaget upplåter även nyttjanderätt till programvara och varumärke till föreningen. Vidare framgår att det är intäkterna från försålda lotter som fördelas mellan parterna.
Särskilt mot bakgrund av att det är föreningen som ensam marknadsförs som anordnare av lotterierna anser Skatterättsnämnden att parternas åtaganden utåt sett inte framstår som en enhet. Dessutom ersätts parterna enligt avtalet utifrån en fördelning av intäkterna från försålda lotter och inte utifrån de anordnade lotteriernas resultat. Den andel av intäkterna som bolaget ska erhålla enligt avtalet måste därmed enligt Skatterättsnämndens mening närmast ses som en provisionsbaserad ersättning för de tjänster och i förekommande fall varor som tillhandahålls föreningen. Det är således inte fråga om ett sådant ömsesidigt förpliktande avtal av det slag som EU-domstolen hade att bedöma i mål nr C-77/01, EDM. Bolagets tillhandahållanden inom ramen för samarbetsavtalet ska därför betraktas som omsättning av tjänster och i förekommande fall varor i mervärdesskattehänseende.