NJA 2016 not 14

Ansökan av Republiken Vitryssland om prövning enligt 18 § lagen (1957:668) om utlämning för brott.

Den 30:e. 14. (Ö 2165-16) Ansökan av Republiken Vitryssland om prövning enligt 18 § lagen (1957:668) om utlämning för brott.

Riksåklagarmyndigheten i Republiken Vitryssland begärde att P.B skulle utlämnas till Vitryssland för lagföring.

Enligt riksåklagaren föreligger det hinder mot utlämning enligt 9 § 2 st. och 10 § 2 st. utlämningslagen.

P.B. motsatte sig utlämning och anslöt sig till vad riksåklagaren hade anfört.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl.

Åberopat beslut m.m.

1.

Republiken Vitryssland har till stöd för framställningen om utlämning åberopat ett beslut om frihetsberövande som meddelats den 21 september 2009 av en milislöjtnant vid undersökningsavdelningen vid avdelningen för inrikes frågor vid administrationen för Lenindistriktet i Grodno. Beslutet har samma dag godkänts av en milismajor vid samma avdelning och sanktionerats av en åklagare vid åklagarmyndigheten i Lenindistriktet i Grodno. Av beslutet och övriga handlingar som åberopas till stöd för utlämningsframställningen framgår att P.B. är misstänkt för flera fall av ”bedrägeri och missbruk av förtroende” under tiden den 11 april 2008–den 13 juli 2009.

2.

P.B. har förnekat de gärningar som avses med utlämningsframställningen.

HD:s bedömning

3.

HD prövar först frågan om det föreligger hinder mot utlämning enligt 9 § utlämningslagen.

4.

Vitryssland har inte tillträtt 1957 års europeiska utlämningskonvention. Någon annan sådan överenskommelse som avses i 9 § 3 st. utlämningslagen har inte träffats mellan Sverige och Vitryssland. En förutsättning för att utlämning ska kunna ske är därmed att det föreligger sannolika skäl för att P.B. har begått de gärningar för vilka han begärs utlämnad (9 § 2 st.).

5.

Beslutet om frihetsberövande av P.B. får anses motsvara ett häktningsbeslut.

6.

Vid bedömningen av om det föreligger sannolika skäl för att någon som begärs utlämnad har begått den gärning eller de gärningar som han eller hon begärs utlämnad för måste en värdering ske av häktningsbeslutet och av det utredningsmaterial som åberopas som grund för framställningen. Vad som är känt om rättsväsendet i det land som har begärt utlämning är av betydelse för hur en sådan värdering utfaller. (Se t.ex. NJA 2013 s. 88 och NJA 2008 N 21.)

7.

I fråga om rättsväsendet i Vitryssland har HD i det tidigare nämnda rättsfallet NJA 2008 N 21 hänvisat till Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter i Vitryssland år 2006. Av rapporten kan utläsas bl.a. att respekten för mänskliga rättigheter är svag, att rättssäkerheten är bristfällig och att det förekommer missbruk av rättssystemet i Vitryssland. Av motsvarande rapporter för åren 2010 och 2011 framgår att respekten för mänskliga rättigheter fortfarande är svag. I rapporten för år 2011 konstateras vidare bl.a. att rättssäkerheten är bristfällig. I en rapport från Europarådet den 9 januari 2012 (The situation in Belarus) uppges att respekten för mänskliga rättigheter har försvagats under år 2011.

8.

Det aktuella häktningsbeslutet har fattats av en milislöjtnant, godkänts av en milismajor och sanktionerats av en åklagare. Det har inte framkommit att P.B. skulle ha varit närvarande vid prövningen eller att han skulle ha varit företrädd av ett ombud.

9.

Till stöd för framställningen om utlämning har, utöver häktningsbeslutet, åberopats bl.a. en handling med rubriken Intyg som innehåller en kortfattad redogörelse för vad målsäganden och vittnen har berättat samt uppgift om vilken skriftlig bevisning som föreligger. Det framgår inte vad enskilda förhörspersoner har berättat, och de närmare omständigheterna kring förhören redovisas inte. Det kan inte heller utläsas vilken skriftlig bevisning som föreligger i förhållande till respektive gärning.

10.

I ljuset av vad som är känt om rättsväsendet i Vitryssland saknar utredningsmaterialet den utförlighet, precision och tillförlitlighet som krävs för att det mot P.B:s bestridande ska anses föreligga sannolika skäl för att han har begått de gärningar som han begärs utlämnad för. Det föreligger därmed hinder mot utlämning enligt 9 § 2 st. utlämningslagen.

11.

Härutöver kan antecknas att brotten, som enligt svensk rätt motsvarar bedrägeri, är preskriberade enligt svensk lag. Hinder mot utlämning föreligger därmed också enligt 10 § 2 st. utlämningslagen.

Beslut. HD förklarar att det föreligger hinder mot utlämning av P.B. till Vitryssland enligt 9 § 2 st. och 10 § 2 st. utlämningslagen.