Dir. 1996:75

Organisationskommitté för Försvarshögskolan

Dir. 1996:75

Beslut vid regeringssammanträde den 12 september 1996

Sammanfattning av uppdraget

En organisationskommitté tillkallas för att lämna förslag till verksamhetsformer och organisation för den nya myndigheten Försvarshögskolan, med förbehåll för riksdagens kommande beslut med anledning av regeringens proposition 1996/97:1 och proposition 1996/97:4.

Organisationskommittén skall lämna förslag om

  • verksamhetsformer och verksamhetsmål för högskolan,
  • högskolans organisation i stort,
  • instruktion m.m. för högskolan,
  • principer för sammansättning och uppgifter för högskolans styrelse,
  • styrningen av verksamheten,
  • forskningens styrning och finansiering och
  • lämpliga former för den nya högskolans samverkan med Försvarsmakten, med myndigheter inom den civila delen av totalförsvaret samt med universitet och högskolor.

Kommittén skall också se över finansieringen av högskolans verksamhet och ange tänkbara rationaliseringsvinster på sikt.

Kommittén skall efter den 1 januari 1997 besluta i sådana ärenden som rör myndighetens verksamhet och göra detta intill dess att den nya myndigheten bildats och dess styrelse tillsatts.

Bakgrund

Frågan om hur den högre utbildningen inom totalförsvaret skall bedrivas och organiseras har varit föremål för statsmakternas behandling vid ett flertal tillfällen under senare år. Frågan har bl.a. behandlats i betänkandet Personalutbildning inom totalförsvaret, (SOU 1990:57), i en slutrapport från dåvarande myndigheten Överbefälhavaren om ett Försvarsuniversitet, (1992-02-14), samt i betänkandet Försvarets Högskolor, (SOU 1993:42). Regeringen och riksdagen har senast behandlat frågan i prop. 1993/94:100 bil.5, bet. 1993/94:FöU8, rskr. 1993/94:175.

I betänkandet Försvarets Högskolor föreslog utredningen om lednings- och myndighetsorganisation för försvaret, (LEMO), att dåvarande Militärhögskolan (MHS) och Försvarets förvaltningshögskola (FörvHS) skulle slås samman med Försvarshögskolan (FHS) till en ny myndighet, Försvarshögskolan.

Regeringen konstaterade bl.a. mot bakgrund av remissvaren att samverkan mellan FHS och de båda andra skolorna kunde tillgodoses utan att FHS organisatoriska ställning ändrades. Regeringen ansåg vidare att det fanns en principiell skillnad i inriktningen mellan å ena sidan FHS, som tillgodoser vissa utbildningsbehov för totalförsvaret i sin helhet, och å andra sidan MHS och FörvHS, som i huvudsak tillgodoser Försvarsmaktens utbildningsbehov.

Regeringen föreslog därför att FHS skulle bestå som en separat myndighet medan MHS och FörvHS den 1 juli 1994 skulle slås samman till en ny myndighet, Militärhögskolan. Riksdagen (prop. 1993/94:100 bil.5, bet. 1993/94:FöU8, rskr. 1993/94:175) ställde sig bakom regeringens förslag. I en socialdemokratisk reservation framfördes att det var viktigt att den nya högskolans utveckling mot en självständig ställning underlättades. Vidare borde den nya högskolan ges förutsättningar att tillgodose hela total- försvarets utbildningsbehov i vid mening. Mot denna bakgrund borde, enligt reservationen, därför FHS också ingå i den nya högskolan.

Regeringen har i prop. 1996/97:1 och 1996/97:4 föreslagit riksdagen att nuvarande MHS och FHS läggs ned den 31 december 1996 och att en ny skola, Försvarshögskolan, bildas den 1 januari 1997.

Jämfört med de överväganden som gjordes i samband med beredningen av LEMO:s förslag är det framför allt två faktorer som förändrats, dels det vidgade säkerhetsbegreppet, dels MHS förändrade inriktning. Kopplingen mellan civilt och militärt försvar har blivit allt tydligare. Detta gäller till exempel säkerhetspolitik- ledarskaps- och totalförsvarsutbildningen. En sammanslagning av Militärhögskolan och Försvarshögskolan skulle därför vara en ändamålsenlig kraftsamling av resurserna och ge positiva effekter på bl.a. det samlade ansvaret för och det likartade behovet av utbildning av högre chefer inom totalförsvaret. Totalförsvarstanken skulle ytterligare markeras och grunden läggas för en, för hela totalförsvarets behov, fristående högskola.

Uppdrag

En organisationskommitté tillkallas med uppgift att vidta de åtgärder, respektive lämna förslag till regeringen om sådana åtgärder som behövs för att den nya högskolan skall kunna organiseras den 1 januari 1997. Hit hör frågor som vilka verksamhetsmål och verksamhetsformer högskolan skall ha. Kommittén måste vidare lämna förslag om hur högskolan skall organiseras, dess instruktion, hur styrelsens uppgifter och sammansättning skall se ut samt hur verksamheten skall styras. Det ankommer på regeringen att utse styrelse och rektor för högskolan.

I organisationskommitténs uppgifter skall ingå bl.a. att med utgångspunkt från summan av nuvarande ekonomiska ramar för MHS och FHS se över eventuella samordningsvinster när den nya myndigheten bildas. Kommittén skall utgå från att den högre totalförsvarsutbildning för chefer och handläggare som bedrivits vid FHS, och där bl.a. Överstyrelsens för civil beredskap utbildningsstege berörs, skall fullföljas. Kommittén skall studera avgränsning och rollfördelning gentemot Försvarsmaktens högskolor. Organisationskommittén skall vidare lämna förslag till principer för vidare samverkan med universitet och högskolor samt i samråd med berörda myndigheter överväga om ytterligare gemensamma utbildningar kan ingå i skolans verksamhet. Härvidlag bör även övervägas i vilken utsträckning forskarutbildningen kan tillgodoses genom utvidgad internationell samverkan.

Frågan om vilken forskning som skall bedrivas vid skolan och vilka forskningsresurser som behövs för den nya myndigheten skall belysas. Kommittén skall också lämna förslag om finansiering av forskningen. Behovet av forskningsanknytning för skolorna behandlades utförligt dels av LEMO, dels av den organisationskommitté som tillsattes för att förbereda och genomföra sammanslagningen av dåvarande MHS och FörvHS. Resultatet redovisades till riksdagen i en skrivelse, (skr. 1994/95:223). Bland annat skulle vissa resurser överföras från Försvarets forskningsanstalt (FOA) till MHS. Överföringen av forskningsresurser från FOA blev dock mindre än vad LEMO förutsatte. Kommittén skall pröva vilka forskningsresurser som erfordras och därvid bl.a. undersöka om gränsdragningen mellan forskningsresurserna vid FOA respektive MHS blev ändamålsenlig eller inte. I denna del skall uppdraget genomföras i samråd med FOA och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Kommittén skall också undersöka om den sammanslagning av MHS och FörvHS som genomfördes den 1 juli 1994 har givit de resultat som förväntades eller om ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Kommittén skall slutligen vidta de administrativa förberedande åtgärder som krävs för att den nya högskolan skall kunna fungera från och med den 1 januari 1997.

Den nya myndigheten skall bemannas med beaktande av reglerna om övergång av verksamhet i 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd.

Organisationskommittén skall hålla berörda centrala arbetstagarorganisationer informerade om kommitténs arbete och bereda dem tillfälle att framföra synpunkter samt genomföra förhandlingar i enlighet med lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Kommittén skall senast den 1 november 1996 lämna förslag till instruktion för den nya myndigheten. Uppdragets övriga delar skall redovisas senast den 30 november 1996.

För utredningsarbetet gäller regeringens direktiv till samtliga kommittéer och särskilda utredare om redovisning av regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50), om att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23) och om att redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser (dir. 1994:124).