Dir. 2002:35

Inrättande av en ny myndighet - Läkemedelsförmånsnämnden

Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2002.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare skall förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet, Läkemedelsförmånsnämnden. Uppdraget gäller med förbehåll för riksdagens kommande beslut med anledning av regeringens förslag i prop. 2001/02:63 angående de nya läkemedelsförmånerna.

Utredaren skall vidta de åtgärder som krävs för att den nya myndigheten skall kunna inrättas från och med den 1 oktober 2002 eller vid den senare tidpunkt som riksdagens behandling av propositionen kan föranleda.

I uppdraget ingår även att lämna förslag till lokalisering av myndigheten.

Bakgrund

I prop. 2001/2002:63 föreslår regeringen att en ny självständig myndighet med bred kompetens inrättas, Läkemedelsförmånsnämnden, vilken får i uppgift att ansvara för såväl subventions- som prisregleringsbeslut inom läkemedelsförmånerna. Myndigheten skall i huvudsak överta de uppgifter som Riksförsäkringsverket för närvarande har i fråga om prissättning av produkter inom läkemedelsförmånerna.

Läkemedelsförmånsnämndens ställning och inriktning

Läkemedelsförmånsnämnden blir att betrakta som en statlig förvaltningsmyndighet. Grundläggande regler för förvaltningsmyndigheternas verksamhet finns i kapitel 11 i regeringsformen. Här framgår bl.a. att förvaltningsmyndigheterna självständigt skall besluta i ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild. Myndigheten har därvid att tillämpa de författningar som meddelats för deras verksamhet. Regler om ärendehandläggning finns bl.a. i förvaltningslagen (1986:223).

Myndighetens huvudsakliga uppgift blir att ansvara för subventionerings- och prisregleringsbeslut avseende de varor som ingår i läkemedelsförmånerna i enlighet med den nya lagen om läkemedelsförmånerna, som riksdagen förväntas besluta om med anledning av regeringens förslag i prop. 2001/02:63. Myndigheten skall i den del som gäller prissättning av produkter inom läkemedelsförmånerna överta de uppgifter som Riksförsäkringsverket för närvarande har. Myndigheten skall bl.a. fatta beslut om ett nytt läkemedel skall ingå i förmånerna och under vilka villkor eller om ett redan befintligt läkemedel skall tas ur förmånssystemet.

Utredaren skall senast den 30 april 2002 ge förslag till lokaliseringsort för den nya myndigheten.

Vid val av lokaliseringsort bör det noteras att myndigheten skall arbeta i nära samarbete med experter från bl.a. Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU), Landstingsförbundet och hälso- och sjukvården samt universiteten. Nämnden förväntas sammanträda ca två gånger i månaden. Ledamöter och experter som skall närvara vid sammanträdena kommer att vara bosatta i olika delar av landet. Myndigheten skall bemannas med beaktande av 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd. Det innebär att den nuvarande personalen på Riksförsäkringsverkets prisenhet automatiskt förs över till den nya myndigheten om den inte motsätter sig övergången. Dessa omständigheter bör beaktas vid beslutet om var i landet den nya myndigheten skall ligga.

Utredaren skall, under förutsättning att beslut fattas av riksdagen och regeringen, vidta de åtgärder som mot bakgrund av regeringens förslag i prop. 2001/2002:63 krävs för bildandet av en ny myndighet, Läkemedelsförmånsnämnden. Myndigheten skall kunna inrättas den 1 oktober 2002 eller vid den senare tidpunkt som riksdagens beslut kan föranleda.

Utredaren skall beskriva ansvarsområdet för den nya myndigheten och precisera de arbetsuppgifter som kan förutses mot bakgrund av dess uppdrag. Utredaren skall lämna förslag till ansvars- och uppgiftsfördelning mellan myndighetschefen och nämnden. Utgångspunkten är därvid att nämndens ansvarsområde skall bestämmas av att ett kollektivt beslutsfattande är nödvändigt för de aktuella frågorna.

Utredaren skall utarbeta förslag till instruktion för myndigheten. Verksförordningen (1995:1322) bör tillämpas på myndigheten i den utsträckning som är lämpligt. Utredaren skall även redovisa behovet av författningsändringar i övrigt.

Utredaren skall också utarbeta förslag till verksamhetsmål samt lämna ett förslag till resursfördelning inom myndigheten och verksamhetsplan för myndigheten för perioden den 1 oktober till den 31 december 2002 samt för år 2003. Utredaren skall också lämna ett budgetunderlag för åren 2002-2004.

Utredaren skall förbereda anslutningen av den nya myndigheten till det statliga redovisningssystemet och lägga upp redovisningsplaner. Utredaren skall besluta om myndighetens organisation, överväga lämpliga arbetsformer samt bedöma vilken kompetens som är nödvändig för myndighetens verksamhet. Utredaren skall ingå nödvändiga avtal och även i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att bedriva verksamheten. Utredaren skall anskaffa en lämplig lokal för den nya myndigheten samt inredning och utrustning för denna. Myndigheten skall inte samlokaliseras med någon befintlig myndighet.

Utredaren skall fullgöra de åtgärder som krävs enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Den nya myndigheten skall bemannas med beaktande av reglerna om övergång av verksamhet i 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd. Utredaren skall fatta beslut om bemanning liksom även i övrigt utöva arbetsgivarens befogenheter.

I den mån det hos Riksförsäkringsverket befintliga handläggarsystemet och applikationen för detta kan användas skall detta överföras till myndigheten. Till myndigheten skall också Riksförsäkringsverkets dataregister med priser på läkemedel och förbrukningsartiklar samt akter rörande prissättning av läkemedel och förbrukningsartiklar föras.

Utredaren skall samråda med Riksförsäkringsverket och andra berörda myndigheter och organisationer såsom Apoteket AB och Landstingsförbundet. Utredaren skall hålla berörda centrala arbetstagarorganisationer informerade om arbetet och bereda dem tillfälle att framföra synpunkter.

Utredaren skall

  • senast den 30 april 2002 till regeringen lämna förslag till lokaliseringsort för den nya myndigheten,
  • senast den 15 maj 2002 upprätta preliminär intern budget för den nya myndigheten och verksamhetsplan för perioden den 1 oktober 2002 - den 31 december 2003 samt redovisa arbetsformer för verksamheten samt verksamhetsmål, instruktion och regleringsbrev för perioden den 1 oktober 2002 - den 31 december 2002 och budgetunderlag för perioden den 1 oktober 2002 - 31 december 2004,
  • senast den 15 juni 2002 redovisa förslag till nödvändiga författningsändringar.

Utredningsarbetet skall bedrivas så att myndigheten kan börja sin verksamhet den 1 oktober 2002. Utredaren kan vid behov lämna sina förslag successivt. Utredningsarbetet i övrigt bör slutredovisas senast den 30 september 2002.

(Socialdepartementet)