SJVFS 2021:5
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2013:14) om förebyggande och särskilda åtgärder avseende hygien m.m. för att förhindra spridning av zoonoser och andra smittämnen
Statens jordbruksverks
författningssamling
Statens jordbruksverk
551 82 Jönköping
Tfn 036-15 50 00
www.jordbruksverket.se
ISSN 1102-0970
SJVFS 2021:5
Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks
föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2013:14) om
förebyggande och särskilda åtgärder avseende hygien
m.m. för att förhindra spridning av zoonoser och andra
smittämnen;
Saknr K 112
Utkom från trycket
den 9 april 2021
Omtryck
beslutade den 8 april 2021.
Statens jordbruksverk föreskriver, med stöd av 2 kap. 2 § förordningen (2009:1386)
om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård och 4 a, 5, 6 och 16 §§ förordningen
(2006:815) om provtagning på djur, m.m., i fråga om verkets föreskrifter och allmänna
råd (SJVFS 2013:14) om förebyggande och särskilda åtgärder avseende hygien m.m.
för att förhindra spridning av zoonoser och andra smittämnen
dels att 28 § ska upphöra att gälla,
dels att nuvarande 27 § ska betecknas 28 §,
dels att 3, 4, 7, 13, 16 och den nya 28 §§, bilaga 1 till föreskrifterna samt rubrikerna
närmast före 3 § och 27 § ska ha följande lydelse,
dels att det i föreskrifterna ska införas en ny paragraf, 27 §, en ny rubrik närmast
före 28 § samt en ny bilaga 3 med följande lydelse.
Dessutom beslutar Jordbruksverket om ett nytt allmänt råd till 13 §.
Författningen och de allmänna råden kommer därför att ha följande lydelse från och
med den dag då denna författning träder i kraft och det allmänna rådet börjar gälla.
Syfte
1 § Bestämmelserna i dessa föreskrifter har till syfte att
1. genom allmänna hygienregler samt särskilda hygienregler för anläggningar
med besöksverksamhet förebygga att zoonotiska smittämnen sprids mellan
djur och människor,
2. genom särskilda bestämmelser för verksamhet inom djurens hälso- och
sjukvård förebygga spridning av smittämnen inom sådan verksamhet, samt
3. minska risken för smittspridning mellan djur och människor samt mellan djur
genom att särskilda åtgärder ska vidtas vid påvisande av vissa smittämnen.
Tillämpningsområde
2 § 5–8 §§ gäller all djurhållning med undantag för djur som hålls i privat bostad. 9–
12 §§ gäller alla anläggningar med besöksverksamhet med undantag för sådana
verksamheter i privat bostad. Vård- och terapihundsverksamhet omfattas dock av
bestämmelserna. 13–15 §§ gäller för verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård.
16–26 §§ gäller samtliga djur utom pälsdjur, vattenlevande djur och
livsmedelsproducerande djur. Bestämmelserna gäller dock alla hästdjur.
SJVFS 2021:5
2
Inledande bestämmelser
3 § Grundläggande bestämmelser för hygien vid djurhållning med livsmedels-
producerande djur finns i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr
852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien1 samt i bilaga III till
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om
fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung2. (SJVFS
2021:5).
Definitioner
4 § I dessa föreskrifter betyder:
Anläggning
Varje form av byggnad, mark- eller
vattenområde där djur hålls, förvaras eller
hanteras. En anläggning kan vara av
permanent eller tillfällig karaktär.
Anläggning med organiserad
besöksverksamhet
1. Anläggning med djur där verksamheten
eller delar av verksamheten erbjuder
allmänheten möjlighet till direkt kontakt
med djuren (gratis eller efter betalning).
2. Verksamheter enligt punkten 1 där djuren
tas till besökaren istället för att besökaren
kommer till anläggningen samt vård- och
terapihundverksamhet.
Basala hygienrutiner inom hälso-
och sjukvården
Grundläggande hygienrutiner som ska följas i
alla vårdsituationer. Omfattar principer för
arbetsklädsel, handhygienrutiner, användning
av handskar, skyddsrock eller plastförkläde.
Besökare
Person som deltar i en organiserad besöks-
verksamhet och som efter inbjudan eller via
annonsering erbjuds möjlighet till direkt
kontakt med djuren. Med besökare avses dock
inte
personer
som
normalt
vistas
i
besättningen eller på anläggningen och som
inte deltar i den organiserade besöks-
verksamheten eller som är där i syfte att köpa
eller sälja djur eller som är där för tränings-
verksamhet som inte bedrivs inom ramen för
besöksverksamheten.
Bärare av MRSA
Ett djur som har eller har haft en symtom-
givande infektion orsakad av MRSA, eller ett
djur utan symtomgivande infektion hos vilket
1 EUT L 139, 30.4.2004, s. 1 (Celex 32004R0852).
2 EUT L 139, 30.4.2004, s. 55 (Celex 32004R0853).
SJVFS 2021:5
3
MRSA genom provtagning påvisats vid minst
ett tillfälle. Om djuret visats bära MRSA
endast tillfälligt betraktas det inte som en
bärare.
Djurhållare
En djurägare, dennes ställföreträdare eller en
annan person som är ansvarig för djur-
hållningen på en anläggning eller i enskilt
hushåll där djur hålls.
Djurhälsopersonal
Samma som i 1 kap. 4 § lagen (2009:302) om
verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.
Hygienplan
Skriftligt upprättad plan om hygienrutiner
som syftar till att minimera riskerna för
spridning av smittämnen mellan djur och
mellan djur och människor.
Kontaktisolering
Djuret hålls på ett sådant sätt att ingen direkt
kontakt kan ske med andra djur, samt sköts på
ett sätt som förhindrar att smittämnen förs från
en individ till en annan via händer, inredning,
redskap eller andra föremål som kan vara
förorenade med smittämnen.
Livsmedelsproducerande djur
Djur som föds upp eller hålls för produktion
av livsmedel.
Misstanke om MRSA-infektion
Antingen att något av kriterierna för
misstanke om MRSA-infektion i 16 § är
uppfyllt eller att det på ett laboratorium
uppstår en misstanke om MRSA. Därutöver
ska djuret visa tecken på en allmän eller lokal
infektion och uppvisa kliniska symtom.
Misstanke om MRSP-infektion
Att det på ett laboratorium uppstår en
misstanke om MRSP. Därutöver ska djuret
visa tecken på en allmän eller lokal infektion
och uppvisa kliniska symtom.
MRSA
Meticillinresistent Staphylococcus aureus.
MRSP
Meticillinresistent Staphylococcus pseud-
intermedius.
Pälsdjur
Djur som föds upp eller hålls för produktion
av päls och/eller skinn.
Zoonos
Ett smittämne eller en sjukdom som på ett
naturligt sätt kan överföras mellan människor
och djur.
SJVFS 2021:5
4
Vattenlevande djur
Samma som i artikel 4.3 i Europaparlamentets
och rådets förordning (EU) 2016/429.
Verksamhet inom djurens hälso-
och sjukvård
Verksamhet som innebär åtgärder som vidtas
för att medicinskt förebygga, påvisa, lindra
eller bota sjukdom, skada eller annat
jämförligt tillstånd hos djur.
Verksamhet inom djurens hälso-
och sjukvård där veterinär-
medicinsk vård bedrivs
Exempelvis
djursjukhus,
djurkliniker,
ambulerande veterinärverksamhet, husdjurs-
föreningar samt andra organisationer som
bedriver djurhälsovård där det arbetar minst
en person som har rätt att förskriva läkemedel
till djur. (SJVFS 2021:5).
Allmänna hygienregler för samtliga anläggningar med djur
5 § Djurhållare ska genom de smittskyddsförebyggande åtgärder som anges i 6–8 §§,
medverka till att minska risken för spridning av smittämnen som kan överföras mellan
djur och människa.
Allmänna råd till 5 §
Samtliga
personer
som
vistas
i
anläggningen
bör
informeras
om
smittskyddsförebyggande åtgärder.
6 § Djurhållaren ska se till att personer som vistas i anläggningen har möjlighet att
tvätta händerna med flytande tvål, varmt och kallt vatten före och efter kontakt med
djur. Det ska finnas möjlighet till handdesinfektion.
Allmänna råd till 6 §
Samtliga personer som vistas i anläggningen bör uppmanas att tvätta och
desinficera händerna både före och efter djurkontakt och vistelse i anläggningen
samt före intag av livsmedel.
Torkmöjlighet av engångskaraktär bör erbjudas, exempelvis pappershanddukar
eller handdukar som tvättas mellan varje användningstillfälle alternativt
varmluftstork.
Kravet på varmt och kallt vatten kan uppfyllas genom tillfälliga lösningar vid
behov.
7 § Djurhållaren ska se till att personer som kommer till besättningen och vistas i ett
djurutrymme med livsmedelsproducerande djur använder skyddskläder och skoskydd
av engångsmaterial alternativt väl rengjorda skyddskläder eller rena kläder och väl
rengjorda skodon. Anläggningens egna rengjorda skyddskläder och skodon kan också
användas.
Djurutrymmen där det inte hålls några andra livsmedelsproducerande djur än
hästdjur är undantagna kravet i första stycket. Kravet gäller inte heller den som håller
livsmedelsproducerande djur där verksamheten är av sådan art att den inte omfattas av
livsmedelslagstiftningen.
Undantag från första stycket gäller även godkända vattenbruksanläggningar enligt
bilaga I till kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/691 om komplettering
SJVFS 2021:5
5
av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser
för vattenbruksanläggningar och transportörer av vattenlevande djur3. (SJVFS
2021:5).
8 § Djurhållaren ska se till att samtliga personer som deltar i verksamhet där djur ingår
i utbildningssyfte inom djurvård eller djurhållning alltid informeras om vilka
smittskyddsförebyggande åtgärder som finns på anläggningen och att de ska tillämpa
goda hygienrutiner i enlighet med 5–7 §§. Detta informationskrav gäller även
djurhållare där verksamheten innefattar dagverksamhet enligt socialtjänstlagen
(2001:453) och daglig verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till
vissa funktionshindrade samt grön rehabilitering.
Särskilda hygienregler för anläggningar med besöksverksamhet
9 § På anläggningar med organiserad besöksverksamhet ska det utöver det som följer
av i 5–8 §§ finnas besöksregler som syftar till att minska risken för överföring av
zoonotiska smittämnen mellan djur och människor. På en anläggning med organiserad
besöksverksamhet ska djurhållaren för att minska risken för att smittämnen förs mellan
djur och människor ta fram besöksregler som anpassats både till typ av verksamhet
och till vilka som besöker eller besöks av verksamheten.
Allmänna råd till 9 §
Hänsyn bör tas till olika besökares möjlighet att ta till sig informationen och behov
av uppsikt från ansvarig personal.
Intag av livsmedel bör inte ske i lokaler eller i närheten av djurens miljö där det
finns risk för att livsmedel kontamineras med gödsel och besökare bör informeras
om vikten av handtvätt före intag av livsmedel.
Obehandlad mjölk eller produkter framställda av obehandlad mjölk bör inte
erbjudas till besökare.
Besöksreglerna bör upprättas i samråd med anläggningens veterinär.
10 § Besökare ska informeras om de besöksregler som tagits fram enligt 9 § och om
vikten av att hålla en god hygien vid besöket. All personal i verksamheten ska känna
till dessa besöksregler. Djurhållaren ska kunna redogöra för de besöksregler som finns
samt för hur besökare och personal informeras om dessa regler.
Allmänna råd till 10 §
Om besöksverksamheten är omfattande eller om det finns anställd personal i
verksamheten bör besöksreglerna finnas skriftligt så alla kan ta del av dessa.
11 § Handtvätt med minst kallt vatten, flytande tvål, torkmöjlighet av
engångskaraktär samt handdesinfektionsmedel ska finnas tillgängligt i nära anslutning
till de djurgrupper som besökare erbjuds möjlighet att ha direkt kontakt med. Om
möjlighet helt saknas att uppfylla kraven på kallt vatten, flytande tvål och
torkmöjlighet av engångskaraktär på grund av att besöksverksamheten sker på en plats
där dessa krav är omöjliga att uppfylla ska besökare erbjudas möjlighet till våtservetter
för rengöring och handdesinfektion.
3 EUT L 174, 3.6.2020, s. 345 (Celex 32020R0691).
SJVFS 2021:5
6
Allmänna råd till 11 §
Pappershanddukar alternativt varmluftstork bör användas.
Verksamheter som tar emot barngrupper regelbundet samt verksamheter som tar
emot många besökare bör även ha varmt vatten.
12 § På en anläggning med besöksverksamhet är djurhållaren skyldig att informera
länsstyrelsen4 om att det förekommer besöksverksamhet på anläggningen samt om
besöksverksamheten förändras eller upphör. De uppgifter som finns i bilaga 1 ska ingå
i denna information.
Om besöksverksamheten innebär mindre än tre besökstillfällen per kalenderår
behöver djurhållaren dock inte anmäla verksamheten till länsstyrelsen enligt första
stycket.
Allmänna råd till 12 §
Blankett för detta ändamål finns på Jordbruksverkets hemsida och kan användas
vid anmälan till länsstyrelsen.
Hygienregler för verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård
13 § Alla verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård där veterinärmedicinsk vård
bedrivs ska ta fram och arbeta efter en hygienplan där hygienrutiner upprättas för den
egna verksamheten för att förhindra smittspridning och uppkomst av vårdrelaterade
infektioner.
Hygienplanen ska fungera som en arbetsbeskrivning och identifiera områden i
verksamheten där det finns risk för överföring av smittämnen mellan djur samt mellan
djur och människor samt beskriva hur smittvägarna bryts.
Hygienplanen ska dessutom innehålla en översiktlig plan för hur utbrott av smitta
tidigt kan upptäckas och hanteras. I hygienplanen ska hänsyn tas till omfattning och
typ av verksamhet och djurslag. Planen ska uppdateras minst en gång årligen samt vid
förändring av verksamheten.
Utformningen av hygienplanen ska ske i enlighet med bilaga 2.
Hygienplanen ska vara skriftlig för alla verksamheter utom för veterinär som
arbetar i egen firma utan anställda och som inte delar lokal eller utrustning med annan
djurhälsopersonal. Dock omfattas veterinär som arbetar i egen firma utan anställda
men som delar lokal eller utrustning med annan djurhälsopersonal av kravet på en
skriftlig hygienplan och denna ska då vara gemensam för lokalen eller utrustningen.
(SJVFS 2021:5).
Allmänna råd till 13 §
När en hygienplan tas fram bör hänsyn även tas till de riktlinjer för hygien som
finns på Jordbruksverkets webbplats 5 . (SJVFS 2021:5).
14 § Den som är ansvarig för verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård där
veterinärmedicinsk vård bedrivs ska se till att en hygienplan enligt 13 § upprättas och
att alla som deltar i arbetet informeras om innehållet i hygienplanen och att målet är
att alla i verksamheten arbetar efter den.
4 www.lansstyrelsen.se, www.jordbruksverket.se
5 www.jordbruksverket.se
SJVFS 2021:5
7
15 § Djurhälsopersonal som bedriver annan verksamhet inom djurens hälso- och
sjukvård än den som avses i 13 § ska vidta lämpliga hygien- och smittskyddsåtgärder
för att förhindra smittspridning mellan djur samt mellan djur och människor.
Allmänna råd till 15 §
Om det finns branschriktlinjer för hygien och smittskydd bör dessa följas.
Principerna för basala hygienrutiner inom hälso- och sjukvården bör följas.
Handtvätt och handdesinfektion bör ske både före och efter djurkontakt.
Skor och kläder bör vara möjliga att hålla rena och desinficera.
Utrustning bör rengöras och desinficeras efter varje besök.
Om verksamheten är omfattande eller om det finns anställd personal i
verksamheten bör hygien- och smittskyddsåtgärderna finnas skriftligt så alla kan
ta del av dessa.
Särskilda åtgärder när MRSA och MRSP misstänks eller har påvisats.
MRSA
16 § Behandlande veterinär är skyldig att undersöka förekomst av MRSA genom
provtagning hos de djur där det finns en misstanke om MRSA-infektion enligt minst
ett av följande kriterier:
a) Infektion av en typ som normalt orsakas av stafylokocker hos djur som är
eller nyligen har varit i kontakt med djur eller personer som
diagnosticerats ha en klinisk MRSA-infektion eller är bärare av MRSA
och där graden av kontakt kan innebära risk att smitta överförts.
b) Infektion av en typ som normalt orsakas av stafylokocker hos djur som
uppstår i samband med djursjukvård på en djurklinik eller annan
djuranläggning där utbrott av MRSA utreds.
Den behandlande veterinären ska skyndsamt anmäla misstänkta fall av MRSA till
länsstyrelsen6. De uppgifter som anmälan ska innehålla framgår av bilaga 3. (SJVFS
2021:5).
17 § Djurhållare, som har fått kännedom om att dennes djur misstänks ha en MRSA-
infektion enligt 16 § är skyldig att låta provta djuret avseende MRSA.
18 § Djurhållare med djur som misstänks ha en MRSA-infektion eller där en MRSA-
infektion i form av allmäninfektion eller lokal infektion hos djur med kliniska symtom
har diagnosticerats, ska medverka till att förhindra smittspridning. Djurhållaren är
skyldig att lämna information, så kallad informationsplikt, om att djuret misstänks ha
eller har en MRSA-infektion till alla som kommer i direkt kontakt med djuret och vid
all kontakt med verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.
19 § Djur som misstänks ha eller har en MRSA-infektion enligt 18 § ska
kontaktisoleras. Om djuret inte kan kontaktisoleras enskilt ska djurets närmiljö
betraktas som en kontaktisolering. Andra djur som hålls tillsammans med det
infekterade djuret omfattas då också av reglerna i 18–21 §§.
20 § Djur som omfattas av kravet på informationsplikt och kontaktisolering ska
transporteras separat från andra djur. Transportören ska ansvara för att
6 Mer information om hur en anmälan ska göras finns på länsstyrelsernas webbplats, www.lansstyrelsen.se och på
Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se
SJVFS 2021:5
8
transportutrymmet rengörs och desinficeras efter användningen enligt anvisning från
behandlande veterinär.
21 § Vid misstanke om MRSA-infektion gäller kraven på informationsplikt,
kontaktisolering och separat transport till dess negativt provsvar har erhållits.
Vid diagnosticerad MRSA-infektion gäller kraven på informationsplikt,
kontaktisolering och separat transport till dess behandlande veterinär vid en klinisk
undersökning bedömer att infektionen har avläkt och därefter i ytterligare 20 dagar.
Vid avslutad kontaktisolering av djur med MRSA-infektion ska utrymmet där djuret
har vistats samt den utrustning som använts rengöras och desinficeras enligt anvisning
från behandlande veterinär.
22 § Behandlande veterinär ska meddela länsstyrelsen när MRSA-infektionen har
avläkt.
MRSP
23 § Djurhållare med djur som misstänks ha en MRSP-infektion eller med djur som
har fått diagnosen MRSP-infektion, i form av allmäninfektion eller lokal infektion och
som uppvisar kliniska symtom på grund av detta, ska medverka till att förhindra
smittspridning. Djurhållaren är skyldig att lämna information om att djuret misstänks
ha eller har en MRSP-infektion vid all kontakt med verksamhet inom djurens hälso-
och sjukvård.
24 § Om djuret misstänks ha eller har en MRSP-infektion enligt 23 § får djuret inte
vistas i miljöer där det finns risk för smittspridning till andra djur, om inte djuret kan
hållas separerat från andra djur på ett smittskyddsmässigt acceptabelt sätt.
25 § Kraven i 23–24 §§ vid misstanke om MRSP-infektion gäller till dess negativt
provsvar har erhållits. För ett djur som har fått diagnosen MRSP gäller 23–24 §§ till
dess behandlande veterinär vid en klinisk undersökning bedömer att infektionen har
avläkt.
26 § Behandlande veterinär ska meddela länsstyrelsen när MRSP-infektionen har
avläkt.
Rapportering
27 § Länsstyrelserna ska årligen rapportera resultaten av utförda kontroller till
Jordbruksverket. Rapporteringen ska innehålla de uppgifter som Jordbruksverket
begär och ske enligt de anvisningar som Jordbruksverket lämnar.
Rapporteringen av kontrollresultatet ska göras senast den 1 februari året efter det
att kontrollen har genomförts. (SJVFS 2021:5).
Undantag
28 § Om det finns särskilda skäl kan Jordbruksverket besluta om undantag från
bestämmelserna i 5–27 §§. Undantag kan medges under förutsättning att det inte
strider mot någon bindande överordnad lagstiftning. (SJVFS 2021:5).
SJVFS 2021:5
9
Dessa föreskrifter7 träder i kraft den 1 september 2013 då Statens jordbruksverks
föreskrifter (2003:71) om förebyggande åtgärder avseende zoonoser upphör att gälla.
De allmänna råden ska gälla från samma tidpunkt.
Dock gäller att:
- 9–12 §§ beträffande anläggningar med besöksverksamhet, träder i kraft den 1
december 2013,
- 13–15 §§ beträffande verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård, träder i
kraft den 1 april 2014.
Denna författning8 träder i kraft den 21 april 2021. De allmänna råden ska börja
gälla samma dag.
CHRISTINA NORDIN
Klara Eskilsson
(Djurhälsoenheten)
7 SJVFS 2013:14.
8 SJVFS 2021:5.
SJVFS 2021:5
10
Bilaga 1
UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS TILL LÄNSSTYRELSEN VID
ANMÄLAN OM BESÖKSVERKSAMHET
1. Uppgifter om verksamheten:
Namn på verksamheten, adress inklusive postnummer, ort, kommun och län samt
anläggningens registreringsnummer om verksamheten är skyldig att ha ett sådant. Om
aktuellt ska även anges adress där besöksverksamheten anordnas tillfälligt.
Det ska framgå av anmälan om det är en nyanmälan, förändring av verksamhet eller
om verksamheten har upphört. Datum för verksamhetsstart eller när förändringen
börjar gälla eller när verksamheten upphör ska anges med år/mån/dag.
2. Typ av verksamhet:
Beskriv besöksverksamheten (t.ex. lantbruk, djurpark, 4H-gård, ridskola) samt
beskriv vilka delar av verksamheten (t.ex. alla djur, barnens zoo, ponnyridning,
klapphörna med vissa djurslag) där besökare erbjuds möjlighet till direkt kontakt
med djuren.
Ange vilka djurslag som besökare tillåts komma i direkt kontakt med.
Ange till vilka grupper verksamheten riktar sig (t.ex. dagis, skolklasser, ridelever,
familjer med barn, grupper inom vård och omsorg).
3. Hur ofta besökare tas emot eller hur ofta djuren tas till besökare:
Ange om besökstillfällen sker varje vecka, 4-12 gånger/kalenderår eller fler
gånger/kalenderår. Ange om det är säsongsverksamhet och när på året verksamheten
äger rum.
4. Vilka målgrupper riktar sig verksamheten till:
Småbarn (<5år), barn (5-12 år), ungdomar (13-18 år) eller vuxna. Ange även om
verksamheten riktar sig mot vård och omsorg.
5. Uppgifter om djurhållaren:
Namn, adress (postnummer och postadress), telefonnummer, mobiltelefonnummer
och e-postadress. (SJVFS 2021:5).
SJVFS 2021:5
11
Bilaga 2
Innehåll i en hygienplan:
Hygienplanen ska dokumentera hur verksamheten ska arbeta för att förhindra
spridning av smittämnen. I planen ska sådana åtgärder som visar att smittkedjor bryts
mellan patienter samt mellan patienter och personal beskrivas samt hur detta arbete
kan följas upp.
För en verksamhet som börjar från början med att ta fram en hygienplan kan arbetet
med hygienplanen delas upp i två steg. Första steget är att dokumentera enligt 1–5
samt arbeta med de basala vårdhygienrutinerna (6) som utgör grunden till ett
fungerande vårdhygienarbete. I nästa steg kan verksamheten arbeta med en punkt i
taget till dess alla punkter fungerar i verksamheten. Vilken/vilka av 7–12
verksamheten väljer att börja med beror på verksamhetens behov.
1. En eller två ansvariga personer ska vara utsedda för att arbeta med
hygienfrågorna, lämpligen en veterinär och en djursjukskötare. I planen ska det
tydligt framgå vilka som är utsedda till detta arbete samt på vilket sätt de ska
arbeta med frågorna.
2. Det ska framgå hur all personal får kännedom om innehållet i hygienplanen
samt hur personalen fortbildas i hygienfrågor.
3. Planerade åtgärder och förbättringar ska dokumenteras med start- och
slutdatum.
4. Hygienplanen ska beskriva på ett översiktligt sätt hur utbrott av smitta ska
hanteras och innehålla rutiner för att utbrott av smitta snabbt kan upptäckas
samt rutiner för hantering misstänkta eller kända smittsamma djur.
5. Hygienplanen ska uppdateras minst 1 gång per år samt vid förändringar av
verksamheten.
6. Hygienplanen ska innehålla rutiner för basal vårdhygien (grundläggande
hygienrutiner). Detta ska vara en arbetsbeskrivning för all personal som ska
följas i alla vårdsituationer. Vid misstanke eller kännedom om smitta eller ökad
smittrisk hos ett djur kan de smittskyddsförebyggande åtgärderna utökas.
Rutiner för basal vårdhygien ska vara anpassade till den egna verksamheten
och vara utförligt beskrivna på ett sådant sätt att de fungerar som en
arbetsbeskrivning för personalen.
I basal vårdhygien ingår följande;
Korrekt arbetsklädsel.
Handhygienrutiner.
Handskar, hur och när dessa ska användas.
Skyddsrockar och plastförkläde, hur och när dessa ska användas.
7. Rutiner för tvätthantering.
SJVFS 2021:5
12
8. Rutiner för hur använda textilier och föremål som varit i kontakt med
patienterna ska hanteras.
9. Rutiner för städning, rengöring och desinfektion av lokaler och ytor.
10. Rutiner för desinfektion och hantering av instrument samt rutiner för hantering
av förbrukningsmaterial.
11. Rutiner för hur egenkontroll ska genomföras, hur ofta, vem som utför den och
hur den återrapporteras, samt hur eventuella avvikelser dokumenteras och följs
upp.
12. Registrering och uppföljning av vårdrelaterade infektioner.
SJVFS 2021:5
13
Bilaga 3
UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS TILL LÄNSSTYRELSEN VID
ANMÄLAN OM MISSTÄNKT FALL AV MRSA ENLIGT 16 §
Uppgifter
om
djurägaren
(om
ägaren
är
omyndig
anges
förälders/vårdnadshavares uppgifter)
Namn,
adress,
personnummer/organisationsnummer,
telefonnummer
dagtid,
mobiltelefonnummer. Om djuret hålls av annan person än ägaren ange djurhållarens
uppgifter.
Uppgifter om det smittade djuret
Art, ras, namn och i förekommande fall identitetsnummer.
Om djuret hålls på annat ställe än i en privatbostad, t.ex. ett stall anges utöver
uppgifterna i punkten 1 även fastighetsbeteckning.
Uppgifter om hur djuret hålls
Katt: Utekatt, innekatt, både ute- och innekatt, avelsverksamhet.
Hund: Endast promenader och sällskap, vistas på hunddagis eller liknande
regelbundet, avelsverksamhet på kennel eller hos fodervärd, vård- och
terapihund/servicehund/tjänstehund. Eventuellt kompletterande text om hur hunden
hålls.
Häst: Flyttas aldrig från det egna stallet och betet, tränas eller tävlas i annat ridhus/ på
annan plats, uppstallad i inackorderingsstall, ingår i ridskole-/turridnings-
/ridlägerverksamhet m.m. Eventuellt kompletterande text om hur djuret hålls.
Annat djurslag än hund, katt eller häst: Beskriv hur djuret hålls.
Uppgifter om kontakter med andra djur
Andra djur i hushållet eller på anläggningen (art och antal). Om det finns andra djur i
hushållet eller på anläggningen med MRSA (art och antal).
Uppgift om kontakter med djurens hälso- och sjukvård
Om djuret har varit hos någon annan veterinär eller klinik än den anmälande under de
senaste 6 månaderna anges namn på samtliga veterinärer och kliniker som djuret
besökt under denna period. Uppgift om djuret har behandlats med antibiotika under
det senaste 6 månaderna.
Uppgift om rapporterande veterinär eller klinik
Datum för anmälan, klinikens namn och adress, veterinärens namn, telefonnummer
dagtid och e-postadress.