Upphävd författning

Förordning (1994:250) om förvaltningen av kyrklig jord m.m.

Departement
Kulturdepartementet
Utfärdad
1994-04-07
Ändring införd
SFS 1994:250
Ikraft
1995-01-01
Upphäver
Förordning (1989:88) om förvaltningen av kyrklig jord
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad

Grundläggande bestämmelser

1 §  Grundläggande bestämmelser om förvaltningen av kyrklig jord finns i 41 kap.kyrkolagen (1992:300).

Definitioner m. m.

2 §  Vad som menas med kyrklig jord, prästlönefastighet, prästgård, församlingskyrkas fastighet, kyrkofondsfastighet, domkyrkas fastighet, biskopsgård, prästlönefond samt församlingskyrkas och domkyrkas fastighetsfond framgår av 41 kap.1, 23 och 24 §§kyrkolagen (1992:300).

3 §  Vid tillämpningen av förordningens föreskrifter om försäljning eller byte av kyrklig jord och om undantag från skyldigheten att fondera medel skall även sådan fast egendom där en församlingskyrka eller en domkyrka av stiftelsekaraktär är uppförd anses som församlingskyrkas fastighet respektive domkyrkas fastighet.

Förteckning över den kyrkliga jorden m. m.

4 §  Egendomsnämnden skall föra en förteckning över de tillgångar nämnden förvaltar och annan kyrklig jord i stiftet.

Särskilda bestämmelser om prästgårdar

5 §  Ett hus på en prästgård eller på en prästlönefastighet som tidigare har varit prästgård får byggas om endast efter medgivande av egendomsnämnden. Detsamma gäller i fråga om andra åtgärder som kan inverka på den yttre eller inre byggnadskaraktären på ett sådant hus.

[S2]I sådana ärenden skall egendomsnämnden inhämta yttrande från länsstyrelsen, om de avser kulturhistoriskt värdefulla prästgårdar.

Kostnader för biskopsgårdarnas förvaltning

6 §  Egendomsnämnden får för arbeten på en annan biskopsgård än biskopsgården i Lunds stift använda högst 100 000 kronor per år ur kyrkofonden. Om kostnaderna överstiger detta belopp får Kyrkofondens styrelse medge att ytterligare medel ur kyrkofonden får användas för sådana arbeten.

[S2]För biskopsgården i Lunds stift finns särskilda bestämmelser.

Nyttjanderätt m. m.

7 §  Ansökan om upplåtelse av någon sådan rättighet som avses i 41 kap. 16 § kyrkolagen (1992:300) görs hos den som företräder den kyrkliga jorden.

Församlingskyrkors fastigheter

8 §  Pastoratet skall senast den 1 april varje år till församlingen redovisa sin förvaltning av församlingskyrkans fastigheter under föregående räkenskapsår (kalenderår).

[S2]Av vinsten skall pastoratet betala församlingen vad som under året behövs för att anskaffa och underhålla sådan lös egendom som är avsedd för församlingskyrkan.

Prästlönefastigheter och prästlönefonder

9 §  Egendomsnämnden skall tilldela pastoraten andelar i prästlönefastigheterna och stiftets prästlönefond. Därvid skall varje pastorat tilldelas en andel som beräknas på grundval av förhållandet mellan marknadsvärdet på de tillgångar som härrör från pastoratet och marknadsvärdet på de sammanlagda tillgångarna.

10 §  Utgifterna för egendomsnämndens förvaltning av prästlönefastigheter och stiftets prästlönefond skall betalas med inkomsterna från denna förvaltning.

11 §  Egendomsnämnden skall senast den 1 april varje år till pastoraten och Kyrkofondens styrelse lämna en årsredovisning för sin förvaltning under föregående räkenskapsår (kalenderår).

[S2]I redovisningen skall det för varje pastorat anges hur stort belopp som motsvarar pastoratets andel i nettovinsten.

12 §  Senast i samband med att egendomsnämnden lämnar redovisningen enligt 11 § skall nämnden betala ut pastoratens andelar av nettovinsten på denna förvaltning.

[S2]Egendomsnämnden får dock av vinsten avsätta det rörelsekapital som behövs för förvaltningen.

[S3]Samtidigt som vinstmedel betalas ut skall egendomsnämnden till kyrkofonden betala särskild kyrkoavgift med lika stort belopp som nämnden betalar ut till pastoraten.

Kyrkofondsfastigheter och domkyrkors fastigheter

13 §  Utgifter för egendomsnämndens förvaltning av kyrkofondsfastigheter och domkyrkors fastigheter betalas med inkomsterna av respektive fastigheter.

[S2]Om tillgängliga medel och väntade inkomster inte beräknas täcka kommande utgifter, skall egendomsnämnden så snart som möjligt i samråd med Kyrkofondens styrelse eller domkyrkans förvaltare besluta om vilka åtgärder som bör vidtas. Ett sådant samråd skall även ske innan en rationaliseringsåtgärd eller en annan åtgärd av större vikt beslutas.

14 §  Egendomsnämnden skall senast den 1 april varje år till Kyrkofondens styrelse och domkyrkans förvaltare redovisa sin förvaltning under föregående räkenskapsår (kalenderår) och senast i samband härmed betala ut nettovinsten på förvaltningen.

[S2]Egendomsnämnden får dock av vinsten avsätta det rörelsekapital som behövs för förvaltningen.

Försäljning eller byte

15 §  I ärenden om försäljning eller byte av kulturhistoriskt värdefulla prästgårdar eller prästlönefastigheter som tidigare har varit prästgård skall egendomsnämnden ge länsstyrelsen tillfälle att yttra sig.

[S2]Uppkommer fråga om försäljning eller byte av en biskopsgård skall egendomsnämnden ge Kyrkofondens styrelse tillfälle att yttra sig. Försäljning eller byte av en biskopsgård får inte ske innan regeringen har prövat frågan om tjänstebostad åt biskopen.

16 §  I ärenden av större vikt som rör försäljning eller byte av en kyrkofondsfastighet skall egendomsnämnden besluta i samråd med Kyrkofondens styrelse i enlighet med de riktlinjer styrelsen meddelar.

17 §  Vid överlåtelse av kyrklig jord skall egendomsnämnden sända en kopia av överlåtelseavtalet till det pastorat som närmast berörs eller i fråga om en kyrkofondsfastighet till Kyrkofondens styrelse och i fråga om en domkyrkas fastighet till domkyrkans förvaltare.

Undantag från skyldigheten att fondera medel

18 §  Egendomsnämnden får besluta om undantag från skyldigheten att fondera medel enligt 41 kap. 21 § kyrkolagen (1992:300) i följande fall, nämligen

  1. om medlen kommer från en prästgård och skall användas för att anordna en ny prästgård,
  2. om medlen kommer från en församlingskyrkas fastighet och skall användas för
    • en väsentlig ombyggnad på församlingskyrkan eller annat arbete på kyrkobyggnaden som inte kan hänföras till vanligt underhåll,
    • en värdebeständig rationalisering på en fastighet som tillhör samma församlingskyrka, såvitt avser mark, byggnader och andra anläggningar,
  3. om medlen kommer från en domkyrkas fastighet och skall användas för
    • en väsentlig ombyggnad av domkyrkan eller annat arbete på domkyrkan som inte kan hänföras till vanligt underhåll,
    • en värdebeständig rationalisering på domkyrkans fastigheter, såvitt avser mark, byggnader och andra anläggningar.

Användningen av prästlönefondernas tillgångar m. m.

19 §  Medel ur en prästlönefond eller församlingskyrkas eller domkyrkas fastighetsfond får användas

  1. för köp av fast egendom eller tomträtt,
  2. för en värdebeständig rationalisering på en prästlönefastighet, församlingskyrkas eller domkyrkas fastighet såvitt avser mark, byggnader och andra anläggningar,
  3. till amortering av lån ur kyrkofonden,
  4. för inköp av aktier eller förlagsbevis som är inregistrerade vid en svensk börs eller andelar i en värdepappersfond enligt lagen (1990:1114) om värdepappersfonder till högst hälften av tillgångarna i fonden,
  5. för förvaltning hos Kammarkollegiet enligt förordningen (1987:778) om placering av fondmedel under Kammarkollegiets förvaltning.

[S2]Medel ur en församlingskyrkas eller domkyrkas fastighetsfond får även användas för väsentlig ombyggnad av kyrkan eller för sådant annat arbete på kyrkan som inte är att hänföra till vanligt underhåll.

[S3]Frågor om köp av fast egendom för medel ur kyrkofonden prövas av Kyrkofondens styrelse.

Hur man överklagar beslut enligt denna förordning

20 §  En egendomsnämnds eller ett pastorats beslut enligt denna förordning får överklagas enligt bestämmelserna i 22 kap.kyrkolagen (1992:300).

[S2]Övriga beslut enligt denna förordning får inte överklagas.

Ändringar och övergångsbestämmelser

Förordning (1994:250) om förvaltningen av kyrklig jord m.m.

Övergångsbestämmelse

  1. Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1995, då förordningen (1989:88) om förvaltningen av kyrklig jord skall upphöra att gälla.
  2. Föreskrifterna i 12 § tredje stycket gäller inte för vinst som uppkommer på egendomsnämndernas förvaltning av pastoratens skogar år 1994 och som egendomsnämnderna senast den 1 april 1995 betalar ut till pastoraten.
  3. När pastoraten första gången tilldelas andelar enligt 9 § skall detta göras med ledning av marknadsvärdet den 30 december 1994.
Ikraftträder
1995-01-01

Ändring, SFS 1999:883

Omfattning
upph.