NJA 2008 not 46

Framställning om utlämning till Ryska federationen av E.K., medborgare i Uzbekistan.

Den 29:e. 46.(Ö 2622-08) Framställning om utlämning till Ryska federationen av E.K., medborgare i Uzbekistan.

Ryska federationens riksåklagarämbete begärde i en framställning den 20 juni 2007 att medborgaren i Uzbekistan E.K. skulle utlämnas till Ryska federationen för verkställighet av straff.

Till stöd för framställningen åberopades en dom meddelad den 6 april 2005 av en fredsdomare i domstolsdistrikt nr 6 i Almetievskräjongen, Almetievsk stad, enligt vilken E.K. dömts för medverkan i en religiös organisation vars verksamhet genom en dom den 14 februari 2003 av Ryska federationens högsta domstol befunnits vara terroristisk och förbjudits inom den Ryska federationens territorium. Enligt ett förordnande av samme fredsdomare den 17 augusti 2005 har påföljden bestämts till frihetsberövande genom förvaring i bosättningskoloni under en tid av 1 år 8 månader och 24 dagar.

Enligt domen den 6 april 2005 och en i ärendet ingiven komplettering till framställningen har den medverkan i organisationen som E.K. dömts för bestått i att han dels deltagit i och varit lärare vid möten där undervisning om islams lära utifrån organisationens ståndpunkt förekommit, dels givit vissa personer i uppdrag att bland besökare i en moské distribuera flygblad med ett upprop från organisationen till allmänheten samt dels hanterat en större summa pengar avseende månadsavgifter till organisationen, som skulle användas för utgivning av litteratur och för framställning av flygblad och proklamationer. De flygblad som framställts och distribuerats anges ha innehållit information om organisationens målsättning och arbetsmetoder samt argumentering för det islamiska systemets fördelar jämfört med det liberala kapitalistiska systemet. Vidare anges att E.K. genom agitation och propaganda förmått andra att inträda i den förbjudna organisationen, hållit möten och övningar ägnade organisationens verksamhet och ideologi samt spridit organisationens litteratur.

Sedan ärendet enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott överlämnats till riksåklagaren och utredning verkställts, överlämnade riksåklagaren enligt 17 § samma lag ärendet till HD tillsammans med eget yttrande.

E.K. motsatte sig utlämning.

HD, yttrande i huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden.

För att utlämning skall kunna ske måste de aktuella gärningarna enligt 4 § utlämningslagen motsvara brott enligt svensk lag. Redan själva deltagandet i en organisation motsvarar inte brott enigt svensk lag i annat fall än då fråga är om en sammanslutning som måste anses vara avsedd att utgöra eller med hänsyn till sin beskaffenhet och det ändamål för vilket den är bildad lätt kan utvecklas till ett sådant maktmedel som militär trupp eller polisstyrka (bestämmelsen om olovlig kårverksamhet i 18 kap. 4 § BrB: jfr 2 kap. 14 § 2 st. RF). I fråga om den organisation i vilken E.K. enligt domen har medverkat har Ryska federationens högsta domstol i sin dom den 14 februari 2003 funnit att dess mål är att – som det heter i svensk översättning – ”störta icke- islamiska regeringar och upprätta ett islamiskt världsherravälde” samt att dess huvudsakliga verksamhet går ut på att ”sprida aggressiv islamistisk propaganda och hat mot andra religioner, aktiv värvning av sympatisörer och konsekvent främjande av splittring i samhället (främst med hjälp av propaganda med stark ekonomisk uppbackning)”. Medverkan i en organisation med ett sådant mål och en sådan verksamhet kan inte i sig anses motsvara olovlig kårverksamhet. De konkreta gärningar som E.K. har dömts för, såsom de har beskrivits av den ryske fredsdomaren, måste därför bedömas var för sig i förhållande till svensk lag.

Att anordna eller delta i sådana möten och sådan undervisning som E.K. har gjort motsvarar inte brott enligt svensk lag. Inte heller motsvarar det brott enligt svensk lag att dela ut flygblad med ett sådant innehåll som har beskrivits i kompletteringen till framställningen.

I den åberopade domen lämnas ingen närmare redogörelse för vad E.K:s hantering av organisationens pengar innefattat. I den kompletterande handlingen sägs dock att han har fastställt medlemsavgifternas storlek och tagit emot pengarna.

Enligt 3 § lagen (2002:444) om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m. kan det vara straffbart att ta emot pengar eller andra tillgångar i syfte att dessa skall användas, eller med vetskap om att de är avsedda att användas, för att begå särskilt allvarlig brottslighet av sådant slag som närmare anges i 2 §. Av beskrivningen av den aktuella organisationen i den ryska högsta domstolens dom framgår inte att organisationen är inriktad på brottslighet av det slaget. Det finns inte heller någonting som tyder på att penninghanteringen skulle kunna utgöra förberedelse till terroristbrott enligt lagen (2003:148) om straff för terroristbrott. Såvitt framgår av framställningen skulle de aktuella medlen inte användas för annat än att bekosta tryckandet av litteratur och flygblad med ett innehåll som inte skulle vara straffbart att sprida i Sverige.

Sammanfattningsvis motsvaras de gärningar som E.K. har begärts utlämnad för inte av brott enligt svensk rätt. Det föreligger därför hinder mot utlämning enligt 4 § utlämningslagen.