Inaktuell version
Lönegarantilag (1992:497)
- Departement
- Näringsdepartementet
- Utfärdad
- 1992-06-04
- Ändring införd
- SFS 1992 i lydelse enligt SFS 2003:544
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2018-08-19
Inledande bestämmelser
1 § För betalning av arbetstagares fordran hos en arbetsgivare som har försatts i konkurs i Sverige eller i ett annat nordiskt land svarar staten enligt denna lag (statlig lönegaranti).
2 § Om konkursen har inträffat i ett annat nordiskt land, lämnas betalning enligt garantin endast för en sådan fordran som avser anställning med övervägande anknytning till Sverige eller svenska förhållanden. Lag (1997:204).
3 § Om arbetsgivaren tidigare har varit försatt i konkurs, betalas inte fordringar som har gjorts eller hade kunnat göras gällande i den konkursen.
4 § Vad som sägs om arbetstagare gäller även en sådan anhörig till arbetstagare som har pensionsfordran hos konkursgäldenären med anledning av arbetstagarens anställning.
5 § Om en fordran har överlåtits, har förvärvaren rätt till utbetalning enligt garantin (garantibelopp) endast om förvärvet har avsett mätningsarvode eller därmed jämförlig avgift eller facklig medlemsavgift.
Rätt till garantibelopp föreligger också om förvärvet har skett efter att konkursbeslutet meddelades och förvärvaren är en arbetstagarorganisation i vilken överlåtaren är medlem eller en fond i vars förvaltning organisationen deltar.
6 § Den som är berättigad till underhåll har rätt till garantibelopp för underhållsbidrag som har innehållits genom utmätning av lön. Allmänna försäkringskassor som har betalat ut bidragsförskott för underhållsbidrag har inte rätt till garantibelopp.
Garantins omfattning
7 § Betalning enligt garantin lämnas för sådan fordran på lön eller annan ersättning som har förmånsrätt enligt 12 § förmånsrättslagen (1970:979) och för fordran på pension som har förmånsrätt enligt 12 eller 13 § samma lag.
Betalning enligt garantin lämnas också för fordran på uppsägningslön för tid efter en månad från konkursbeslutet. Betalning lämnas dock inte till sådan arbetstagare som avses i 12 § sjätte stycket förmånsrättslagen.
Fordran på uppsägningslön omfattas av garantin längst för uppsägningstid som beräknats enligt 11 § lagen (1982:80) om anställningsskydd. Uppsägningslön för tid under vilken arbetstagaren inte utför arbete för annan och inte heller driver egen rörelse omfattas av garantin endast om arbetstagaren kan visa att han har anmält sig hos offentlig arbetsförmedling som arbetssökande. För uppsägningstid omfattar garantin endast lön eller ersättning som överstiger inkomst vilken arbetstagaren under den tid lönen eller ersättningen avser har haft av egen rörelse eller har förvärvat eller borde ha kunnat förvärva i en annan anställning. Vid bestämmande av i vilken utsträckning fordran på lön eller ersättning under uppsägningstid omfattas av garantin skall med samtidig inkomst i annan anställning jämställas aktivitetsstöd som lämnas till den som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program, i den mån stödet avser samma tid som lönen eller ersättningen och arbetstagaren har blivit berättigad till stödet efter uppsägningen.
I vilken utsträckning fordran på lön eller pension får göras gällande i konkurs framgår av 5 kap. 2 § konkurslagen (1987:672). Lag (2003:544).
8 § Om någon på grund av en fordran som omfattas av garantin har ansökt om att gäldenären skall försättas i konkurs, lämnas betalning även för kostnaden för det och, om konkursen har avskrivits enligt 10 kap. 1 § konkurslagen (1987:672), för den kostnad som han har blivit ålagd att betala enligt 14 kap. 3 § samma lag.
9 § Betalning enligt garantin lämnas för varje arbetstagare med ett belopp som motsvarar högst fyra gånger det vid tiden för konkursbeslutet gällande prisbasbeloppet enligt 1 kap. 6 § lagen (1962:381) om allmän försäkring. För fordran på lön eller annan ersättning gäller garantin för en sammanlagd anställningstid om högst åtta månader. Betalning för fordran som avser ersättning för särskilda kostnader lämnas framför annan fordran. Lag (2003:544).
9 b § En lönefordran ersätts inte om det finns grundad anledning att anta att en av förutsättningarna för den anställning eller det anställningsvillkor på vilket fordran grundar sig har varit att den skulle betalas helt eller delvis genom lönegarantin. Lag (1994:636).
Arbetstagarens upplysningsskyldighet
10 § Om en arbetstagare har inkomster från en annan anställning under uppsägningstiden och dessa avser samma tid som hans fordran i konkursen, skall han upplysa förvaltaren om inkomsterna.
Sådan upplysning skall också lämnas om arbetstagaren får aktivitetsstöd vid deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Lag (2000:1361).
Konkurs med bevakning
11 § Om bevakning förekommer i konkursen, skall förvaltaren snarast underrätta den länsstyrelse som avses i 22 § om sådana fordringar som omfattas av garantin och som enligt förvaltarens bedömning är klara.
Underrättelse om övriga fordringar som omfattas av garantin skall lämnas utan dröjsmål sedan fordringarna har blivit utdelningsgilla.
12 § Om förvaltaren, sedan han har lämnat underrättelse enligt 11 § första stycket, får upplysningar enligt 10 § eller om han på annat sätt får kännedom om något förhållande som påverkar frågan till vilken del arbetstagarens fordran på uppsägningslön omfattas av förmånsrätt, skall han snarast underrätta länsstyrelsen.
13 § Underrättelse enligt 11 § behöver inte lämnas om medel har betalats ut i förskott till arbetstagaren enligt 11 kap. 14 § konkurslagen (1987:672), beträffande fordran på lön för uppsägningstid senast på fordringens förfallodag och beträffande annan fordran utan dröjsmål sedan den har blivit utdelningsgill.
14 § Den förvaltare, som efter att ha lämnat en underrättelse enligt 11 § avser att göra en förskottsbetalning till arbetstagaren enligt 13 §, skall underrätta länsstyrelsen innan betalningen görs.
15 § Förvaltaren skall för arbetstagarens räkning bevaka fordringar som enligt hans bedömning är klara.
Bevakningen får ske genom att förvaltaren lämnar rätten två kopior av en sådan underrättelse som han har lämnat länsstyrelsen enligt 11 § och anger att den avser bevakning.
Förvaltaren skall genast underrätta arbetstagaren om bevakningen.
Konkurs utan bevakning
16 § Om bevakning inte förekommer, skall förvaltaren snarast pröva och meddela beslut i frågan om en fordran i konkursen skall betalas enligt garantin.
17 § Om förvaltaren finner att fordran skall betalas enligt garantin, skall han samma dag som beslutet meddelas till den länsstyrelse som avses i 22 § sända en underrättelse om beslutets innehåll.
18 § Om förvaltaren, sedan han har funnit att fordran skall betalas enligt garantin, får upplysningar enligt 10 § eller om han på annat sätt får kännedom om något förhållande som påverkar frågan till vilken del arbetstagarens fordran på uppsägningslön omfattas av förmånsrätt, skall han snarast ompröva sitt beslut avseende garantibelopp som ännu inte har betalats ut.
Om omprövningen medför att utbetalning enligt garantin skall ske med ett annat belopp än tidigare, skall han samma dag sända en underrättelse om beslutets innehåll till länsstyrelsen.
19 § Kopia av beslut enligt 16 eller 18 § skall samma dag som beslutet meddelades sändas till tillsynsmyndigheten i konkursen och arbetstagaren.
20 § Förvaltaren får rätta beslut som innehåller en uppenbar oriktighet till följd av skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende.
Konkurs i annat nordiskt land
21 § Om en arbetstagare vill göra gällande att garantin skall ersätta en fordran som han har mot en arbetsgivare som har försatts i konkurs i ett annat nordiskt land, skall han ansöka om utbetalning av garantibelopp hos tillsynsmyndigheten för det län där han vistas. Ansökan prövas av tillsynsmyndigheten.
Utbetalning av garantibelopp
22 § Garantibelopp betalas av länsstyrelsen i det län dit den tingsrätt som handlägger konkursärendet hör. I de fall som avses i 21 § betalas garantibeloppet av länsstyrelsen i det län där arbetstagaren vistas.
23 § Garantibelopp får inte betalas ut innan arbetstagarens fordran har förfallit till betalning.
Åberopas motfordran hos arbetstagaren, får ett garantibelopp, som motsvarar en sådan del av motfordran med vilken kvittning kan ske enligt lagen (1970:215) om arbetsgivares kvittningsrätt, betalas ut först om det framgår att det inte finns någon motfordran.
24 § Innan garantibelopp betalas ut skall länsstyrelsen verkställa skatteavdrag samt avdrag med belopp som skall innehållas på grund av beslut om utmätning av lön. Dessutom skall avräkning göras för förskottsbetalning som skett enligt 11 kap. 14 § konkurslagen (1987:672) och som avser fordringar som omfattas av garantin. Lag (1995:310).
25 § Innan garantibelopp för fordran på uppsägningslön betalas ut skall arbetstagaren till länsstyrelsen lämna en försäkran på heder och samvete om sina anställnings- och avlöningsförhållanden under uppsägningstiden.
Om arbetstagaren under uppsägningstiden inte utför arbete för konkursgäldenären eller någon annan och inte heller driver egen rörelse, får garantibelopp för fordran på uppsägningslön betalas ut endast om arbetstagaren visar att han för den tid fordran avser har varit anmäld som arbetssökande hos offentlig arbetsförmedling. Lag (1994:636).
26 § Anser länsstyrelsen att uppgifterna som arbetstagaren har lämnat i en försäkran enligt 25 § kan påverka frågan till vilken del arbetstagarens fordran på uppsägningslön omfattas av förmånsrätt, skall länsstyrelsen skyndsamt sända kopia av försäkran till förvaltaren.
I sådana fall får garantibelopp för fordran på uppsägningslön inte betalas ut innan förvaltaren har omprövat sitt tidigare ställningstagande i frågan om lönegaranti eller underrättat länsstyrelsen om att uppgifterna i försäkran inte ger anledning till en ny bedömning.
27 § Om det, sedan förvaltaren har meddelat beslut i en lönegarantifråga, förordnas att bevakning skall äga rum i konkursen, får garantibelopp inte betalas ut på grund av beslutet. Om betalningen redan har verkställts, skall den räknas av från det belopp som arbetstagaren senare visar sig ha rätt till.
28 § I fråga om utbetalat garantibelopp inträder staten i arbetstagarens rätt mot konkursgäldenären. Utdelning i konkursen för arbetstagarens fordran som ersatts av garantin tillfaller staten intill detta belopp.
Överprövning av beslut
29 § Om en arbetstagare är missnöjd med förvaltarens beslut enligt 16 eller 18 §, får han väcka talan mot staten inom tre veckor från det att han fick del av beslutet. Statens talan förs vid tingsrätten av tillsynsmyndigheten.
30 § Om tillsynsmyndigheten finner att förvaltarens beslut är oriktigt, får myndigheten väcka talan mot arbetstagaren inom tre veckor från det att myndigheten fick del av beslutet.
31 § Vad som har sagts i fråga om arbetstagare i 29 och 30 §§ gäller även den som en fordran har överlåtits till enligt 5 eller 6 §.
32 § Talan enligt 29 eller 30 § skall väckas vid den tingsrätt som handlägger konkursärendet.
En arbetstagare, som är missnöjd med tillsynsmyndighetens beslut enligt 21 §, får inom den tid som anges i 29 § väcka talan mot staten vid den tingsrätt där arbetstagaren skall svara i tvistemål i allmänhet.
33 § I mål enligt 29 och 30 §§ får det beslutas att vardera parten skall bära sin rättegångskostnad, även om arbetstagaren har förlorat målet.
Återbetalning av garantibelopp
34 § Om någon genom oriktiga uppgifter eller på annat sätt har orsakat att garantibelopp har betalats ut obehörigt eller med för högt belopp, skall återbetalning ske av vad som har betalats för mycket.
Sådan återbetalning skall ske också om någon i annat fall har tagit emot garantibelopp obehörigt eller med för högt belopp och skäligen hade bort inse detta.
35 § Om betalning enligt garantin har skett och konkursbeslutet därefter upphävs genom ett beslut som vinner laga kraft, skall den som tagit emot betalningen betala tillbaka beloppet.
36 § Om det finns särskilda skäl, får återbetalningsskyldighet enligt 34 och 35 §§ efterskänkas helt eller delvis.
Ändringar och övergångsbestämmelser
Lönegarantilag (1992:497)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 juli 1992, då lagen (1970:741) om statlig lönegaranti vid konkurs skall upphöra att gälla.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för fordran hos en arbetsgivare som har försatts i konkurs före ikraftträdandet.
- Förarbeten
- Prop. 1991/92:139
- Ikraftträder
- 1992-07-01
Lag (1994:636) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 juli 1994.
- Den äldre bestämmelsen i 25 § om utbetalning av garantibelopp skall fortfarande gälla i fråga om fordringar mot arbetsgivare som har försatts i konkurs före ikraftträdandet.
- Förarbeten
- Rskr. 1993/94:394, Prop. 1993/94:208, Bet. 1993/94:LU34
- Omfattning
- ändr. 7, 25 §§; nya 9 a, 9 b §§
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Lag (1995:310) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 1994/95:172, Prop. 1994/95:49, Bet. 1994/95:LU6
- Omfattning
- ändr. 6, 24 §§
- Ikraftträder
- 1996-04-01
Lag (1995:675) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 1994/95:380, Prop. 1994/95:180, Bet. 1994/95:LU30
- Omfattning
- ändr. 9 a §
- Ikraftträder
- 1995-07-01
Lag (1997:204) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 1996/97:199, Prop. 1996/97:102, Bet. 1996/97:LU19
- Omfattning
- upph. 9 a §; ändr. 2 §
- Ikraftträder
- 1997-06-01
Lag (2000:1362) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2000/02:103, Prop. 2000/01:1, Bet. 2000/01:AU1
- Omfattning
- ändr. 10 §
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Lag (2003:544) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004.
- I fråga om en konkurs som har beslutats på grund av en ansökan som gjorts före ikraftträdandet tillämpas äldre bestämmelser.
- Förarbeten
- Rskr. 2002/03:222, Prop. 2002/03:49, Bet. 2002/03:LU17
- Omfattning
- ändr. 7, 9 §§
- Ikraftträder
- 2004-01-01
Lag (2004:824) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:8, Prop. 2003/04:152, Bet. 2004/05:SfU4
- Omfattning
- ändr. 6 §
- Ikraftträder
- 2005-01-01
Lag (2005:273) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:234, Prop. 2004/05:57, Bet. 2004/05:LU28
- Omfattning
- ändr. 1, 4, 5, 7, 9, 10, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 35 §§, rubr. närmast före 16 §; nya 7 a, 7 b, 20 a §§
- Ikraftträder
- 2005-06-01
Lag (2005:681) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:270, Prop. 2004/05:128, Bet. 2004/05:LU24
- Omfattning
- ändr. 1, 10, 21, rubr. närmast före 21 §; nya 2 a, 3 a, 21 §§
- CELEX-nr
- 32002L0074
- Ikraftträder
- 2005-10-07
Lag (2006:711) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2005/06:356, Prop. 2005/06:200, Bet. 2005/06:SkU35
- Omfattning
- ändr. 19, 20 a, 21, 29 §§
- Ikraftträder
- 2006-07-01
Lag (2008:995) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2008/09:34, Prop. 2007/08:161, Bet. 2008/09:CU5
- Omfattning
- ändr. 28 §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Lag (2009:1442) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2009/10:83, Prop. 2009/10:4, Bet. 2009/10:AU4
- Omfattning
- ändr. 1 §
- CELEX-nr
- 32008L0094
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Lag (2010:1253) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2010/11:7, Prop. 2009/10:222, Bet. 2010/11:SfU4
- Omfattning
- ändr. 6, 9 §§
- Ikraftträder
- 2011-01-01
Lag (2012:83) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2011/12:135, Prop. 2011/12:31, Bet. 2011/12:KU2
- Omfattning
- ändr. 11, 17, 22 §§; ny 6 a §
- Ikraftträder
- 2012-07-01
Lag (2017:364) om ändring i lönegarantilagen (1992:497)
- Förarbeten
- Rskr. 2016/17:241, Prop. 2016/17:120, Bet. 2016/17:AU11
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2017-10-01