Inaktuell version

Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Departement
Socialdepartementet
Utfärdad
1993-12-22
Ändring införd
SFS 1993:1652 i lydelse enligt SFS 2017:41
Ikraft
1994-01-01
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
2018-08-19

Inledande bestämmelser

1 §  Denna lag innehåller bestämmelser om vissa ersättningar till fysioterapeuter i privat verksamhet i den öppna hälso- och sjukvården och om patientavgifter i samband därmed (fysioterapiersättning).

[S2]Vad som i lagen sägs om landsting gäller också kommuner som inte ingår i ett landsting. Lag (2013:1145).

  • RÅ 2006:26:Ett samverkansavtal enligt 5 § lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik har inte ansetts innefatta köp av tjänster och omfattas därmed inte av lagen (1992:1528) om offentlig upphandling.

2 §  Bestämmelserna i denna lag gäller vid fysioterapeutisk behandling av den som är bosatt i Sverige, om inte något annat är särskilt föreskrivet.

[S2]Bestämmelserna i denna lag gäller även vid fysioterapeutisk behandling av den som, utan att vara bosatt i Sverige, har rätt till vårdförmåner i Sverige vid sjukdom och moderskap enligt vad som följer av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen. Detsamma gäller för den som avses i 5 kap. 7 § första stycket socialförsäkringsbalken och som omfattas av nämnda förordning. Lag (2013:1145).

3 §  Med fysioterapi avses i denna lag fysioterapeutisk behandling som är föranledd av skada eller sjukdom. Om det krävs remiss från läkare eller tandläkare för fysioterapi inom landstinget, gäller det kravet även för fysioterapiersättning enligt denna lag. Lag (2013:1145).

Samverkans- och vårdavtal

5 §  Fysioterapiersättning enligt denna lag lämnas endast till fysioterapeut som har samverkansavtal med landstinget rörande sin verksamhet.

[S2]Bestämmelsen om samverkansavtal gäller inte för en vikarie som avses i 10 §.

[S3]En fysioterapeut i privat verksamhet som ger fysioterapi enligt avtal med landstinget, får ta emot ersättning från landstinget på de villkor och enligt de grunder som landstinget och fysioterapeuten kommit överens om. Vårdavtalet gäller i stället för bestämmelserna i denna lag.

[S4]Vid ingående av samverkansavtal och vårdavtal ska landstinget tillämpa lagen (2016:1145) om offentlig upphandling eller lagen (2008:962) om valfrihetssystem, om inte annat följer av 5 a5 h §§. Vid en sådan tillämpning av lagen om offentlig upphandling ska de bestämmelser tillämpas som gäller tjänster av sådant slag som anges i bilaga 2 till den lagen. Lag (2016:1152).

Prop. 2008/09:64: Paragrafen har utformats i enlighet med Lagrådets yttrande.

Jämför kommentaren till 5 § i avsnitt 6.1.

  • RÅ 2006:26:Ett samverkansavtal enligt 5 § lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik har inte ansetts innefatta köp av tjänster och omfattas därmed inte av lagen (1992:1528) om offentlig upphandling.

Ersättningsetablering

5 a §  En fysioterapeut som är verksam med rätt till ersättning enligt denna lag och som avser att överlåta sin verksamhet ska anmäla till landstinget om han eller hon i samband med överlåtelsen vill

  1. säga upp sin rätt till ersättning, och
  2. möjliggöra för någon annan fysioterapeut att få ingå samverkansavtal med landstinget med motsvarande villkor (ersättningsetablering). Lag (2013:1145).

5 b §  Efter anmälan enligt 5 a § ska landstinget utan dröjsmål publicera en ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal. Publiceringen ska ske genom annons i en elektronisk databas, som är allmänt tillgänglig, eller genom annons i någon annan form som möjliggör effektiv konkurrens.

[S2]Av inbjudan, eller annat för sökande tillgängligt underlag, ska framgå

  1. vilken verksamhet som ska överlåtas,
  2. vilka villkor som ska gälla för samverkansavtalet,
  3. de i 5 e § första stycket angivna kraven för ingående av samverkansavtal,
  4. hur en ansökan får lämnas, och
  5. vilken dag ansökan senast ska ha kommit in.

[S3]Sökande ska ges skälig tid att komma in med ansökningar. Lag (2009:80).

5 c §  Landstinget ska behandla sökande på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt iaktta principerna om öppenhet, ömsesidigt erkännande och proportionalitet. Lag (2009:80).

5 d §  Landstinget får utesluta en sökande från att delta i ansökningsförfarandet i enlighet med vad som föreskrivs i 7 kap.1 och 2 §§ lagen (2008:962) om valfrihetssystem. Vad som sägs där om upphandlande myndighet ska i stället avse landsting. Lag (2009:80).

5 e §  Landstinget ska fatta beslut om att ingå samverkansavtal med den sökande som har erbjudit högsta pris för verksamheten och som

  1. vid övertagandet av verksamheten kan uppfylla de krav som anges i 79 §§,
  2. inte har uteslutits enligt 5 d §, och
  3. inte redan har, eller kan få, rätt till offentlig ersättning för sina hälso- och sjukvårdstjänster inom ramen för ett sådant valfrihetssystem som avses i lagen (2008:962) om valfrihetssystem.

[S2]Efter det att verksamheten överlåtits till den sökande som avses i första stycket, ska landstinget ingå samverkansavtal med denne. Samverkansavtalet ska innehålla motsvarande villkor som gällt för den överlåtande fysioterapeutens rätt till ersättning. Landstinget får dock ändra villkoren om den överlåtande fysioterapeuten godkänt de nya villkoren och dessa angetts i ansökningsinbjudan eller annat för sökandena tillgängligt underlag.

[S3]Om den överlåtande fysioterapeuten återkallar sin anmälan enligt 5 a § eller om det annars saknas förutsättningar att fullfölja ärendet, har detta förfallit. Lag (2013:1145).

5 g §  Bestämmelserna om avtalsspärr, överprövning och skadestånd i 20 kap.1, 412, 14, 16 och 1821 §§ lagen (2016:1145) om offentlig upphandling gäller i fråga om ersättningsetablering enligt denna lag. Vad som sägs där om upphandlande myndighet, kontrakt, upphandling samt leverantör eller anbudsgivare ska i stället avse landsting, samverkansavtal, förfarande för ersättningsetablering respektive sökande.

[S2]Hänvisningarna i 20 kap. 1 § första stycket lagen om offentlig upphandling till underrättelse enligt 12 kap. 12 § första stycket eller 19 kap. 29 § ska vid tillämpningen av denna lag i stället avse underrättelse enligt 5 f § denna lag.

[S3]Hänvisningarna i 20 kap. 6 § första stycket och 20 § lagen om offentlig upphandling till andra bestämmelser i den lagen ska vid tillämpningen av denna lag i stället avse 5 b5 f §§ denna lag.

[S4]Hänvisningarna i 20 kap.7, 14 och 21 §§ lagen om offentlig upphandling till 1315 §§ samma kapitel ska vid tillämpningen av denna lag i stället avse 5 h § denna lag. Lag (2016:1152).

5 h §  Vid en ansökan enligt 20 kap. 4 § 2 lagen (2016:1145) om offentlig upphandling ska rätten besluta att ett samverkansavtal som har ingåtts i samband med en ersättningsetablering är ogiltigt om det har ingåtts utan föregående annonsering enligt 5 b §.

[S2]Ett sådant samverkansavtal ska också förklaras ogiltigt, om det har ingåtts i strid med tillämpliga bestämmelser om överprövning eller avtalsspärr enligt 5 g § eller före en underrättelse enligt 5 f §. För ogiltighet i sådana fall krävs dessutom att någon av de grundläggande principerna i 5 c § har överträtts och detta har medfört att en sökande har lidit eller kan komma att lida skada.

[S3]En ansökan om överprövning enligt första eller andra stycket ska ha kommit in till förvaltningsrätten inom sex månader från det att avtalet ingicks. Om landstinget skriftligen har underrättat sökandena om att samverkansavtal har ingåtts, ska ansökan ha kommit in innan 30 dagar har gått från underrättelsen. Lag (2016:1152).

Landstingets ansvar m.m.

6 §  Landstinget ska svara för den fysioterapiersättning som inte täcks av patientavgiften. Om fysioterapin har avsett en patient som inte är bosatt inom landstingets område, ska det landsting inom vars område patienten är bosatt svara för den utbetalda fysioterapiersättningen, om inte landstingen kommer överens om något annat. Om patienten inte är bosatt inom något landstings område, ska det landsting inom vars område patienten eller familjemedlemmen är förvärvsverksam eller, när det gäller en person som är arbetslös, det landsting inom vars område personen är registrerad som arbetssökande, svara för den utbetalda fysioterapiersättningen.

[S2]Försäkringskassan får efter överenskommelse med landstinget ha hand om utbetalning av fysioterapiersättning. Lag (2013:1145).

Särskilda krav på fysioterapiverksamheten

7 §  Fysioterapiersättning ska lämnas för fysioterapi som ges av en legitimerad fysioterapeut. Lag (2013:1145).

8 §  Fysioterapiersättning lämnas endast till en fysioterapeut som senast ett år efter det att verksamheten påbörjades bedriver privat fysioterapiverksamhet på heltid, om inte annat följer av andra stycket eller 10 §. En fysioterapeut anses som heltidsverksam om han eller hon arbetar minst 35 timmar per vecka i genomsnitt eller har arbetat minst denna tid någon tolvmånadersperiod under de senaste två åren.

[S2]Fysioterapiersättning lämnas även till en fysioterapeut som inte bedriver verksamhet på heltid till följd av sjukdom, ledighet för vård av barn, förestående ålderspensionering, vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet, politiskt eller fackligt uppdrag eller av annat liknande skäl. Lag (2013:1145).

9 §  Fysioterapiersättning lämnas inte till en fysioterapeut som är anställd i något landstings hälso- och sjukvård eller i ett bolag eller annan juridisk person inom hälso- och sjukvården som landstinget har ett rättsligt bestämmande inflytande i. Ersättning kan dock lämnas om fysioterapeuten är tjänstledig och vikarierar för en annan fysioterapeut.

[S2]Fysioterapiersättning lämnas inte till en fysioterapeut för verksamhet inom företagshälsovård. Lag (2013:1145).

Vikariat

10 §  Om en fysioterapeut är helt eller delvis förhindrad att bedriva sin verksamhet på grund av sjukdom, semester, ledighet för vård av barn, förestående ålderspensionering, vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet, politiskt eller fackligt uppdrag eller annat liknande skäl, får en annan legitimerad fysioterapeut vikariera under frånvaron. Lag (2013:1145).

11 § Har upphävts genom lag (1994:1962).
12 § Har upphävts genom lag (1994:1962).
13 § Har upphävts genom lag (1994:1962).

Samverkan med andra

14 §  En fysioterapeut som får fysioterapiersättning ska samverka med andra inom vård- och rehabiliteringsområdet. Lag (2013:1145).

Sjukgymnastikersättningen

Gemensamma bestämmelser

15 §  Fysioterapiersättning för viss åtgärd ska lämnas med ett belopp som utgör skälig ersättning för fysioterapeutens arbete och kostnader. Ersättningen med undantag för del som avser fysioterapeutens kostnader för resor i samband med behandlingsbesök betalas som normalarvode, enkelt arvode eller särskilt arvode. Genom patientavgiften betalar patienten hela eller en del av arvodet, om inte något annat följer av 22 eller 23 §. Lag (2013:1145).

16 §  Normalarvodet är ett enhetligt arvode för den huvudsakliga delen av behandlingarna i verksamheten. Normalarvodet baseras på beräknade mottagningskostnader och årlig besöksvolym i fysioterapeutisk verksamhet. Enkelt arvode är ett lägre arvode för enklare undersökningar och behandlingar. Åtgärder som är särskilt tids- eller kostnadskrävande ersätts med ett högre, särskilt arvode. Lag (2013:1145).

17 §  Om det till en fysioterapeut och vikarie i dennes verksamhet under ett kalenderår har lämnats fysioterapiersättning med ett belopp som motsvarar ersättningen för en full årsarbetstid, lämnas därefter ersättning med reducerade belopp. Reducerad ersättning lämnas högst till ett belopp som motsvarar en halv årsarbetstid (ersättningstak). Om fysioterapeuten inte bedriver verksamheten på heltid reduceras årsersättningen och ersättningstaket i skälig omfattning.

[S2]Bestämmelserna i första stycket hindrar inte fysioterapeuten att ge fysioterapi mot patientavgift. Lag (2013:1145).

18 §  En fysioterapeut som bedriver verksamhet mot ersättning enligt denna lag får inte ge fysioterapi mot högre arvode än som följer av denna lag eller av föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen. Lag (2013:1145).

19 §  Ett landsting är inte skyldigt att betala fysioterapiersättning innan samverkansavtal har ingåtts.

[S2]Om en fysioterapeut har fått ersättning med för högt belopp, får landstinget återkräva det belopp som felaktigt har utbetalats. Landstinget får i sådant fall i stället avräkna beloppet från annan fordran från fysioterapeuten på fysioterapiersättning.

[S3]Om en fysioterapeut trots påminnelser vid upprepade tillfällen eller annars i väsentlig utsträckning begär fysioterapiersättning med för höga belopp eller på annat felaktigt sätt, får landstinget sätta ned den samlade fysioterapiersättning som begärs för viss tid till skäligt belopp. Lag (2013:1145).

Särskilda bestämmelser för vissa områden

20 §  Till en fysioterapeut som etablerar sig på en ort inom ett särskilt stödområde ska arvoden enligt 15 § lämnas med tjugo procents förhöjning.

[S2]Arvodeshöjning enligt första stycket ska betalas av landstinget. Efter två år från etableringen ska höjningen minskas med fem procentenheter årligen ner till fem procent.

[S3]Till en fysioterapeut som har sin verksamhet inom ett särskilt stödområde ska landstinget lämna särskild ersättning för telefonkonsultationer och behandlingsmässigt motiverade hembesök.

[S4]Regeringen får meddela föreskrifter om vilka områden som ska anses som särskilda stödområden enligt denna paragraf. Lag (2013:1145).

21 § Har upphävts genom lag (1995:838).

Patientavgift

22 §  För fysioterapi som ges av en fysioterapeut som får ersättning enligt denna lag får patienten avkrävas en patientavgift, om inte något annat är särskilt föreskrivet. Patientavgift får tas ut med högst samma belopp som en patient betalar för motsvarande fysioterapi hos landstinget.

[S2]Om fysioterapeuten tar ut en lägre patientavgift än vad som är medgivet enligt första stycket ska detta inte påverka den del av fysioterapiersättningen som betalas av landstinget.

[S3]Om patientavgiften skulle överstiga det arvode som lämnas för vården, ska mellanskillnaden betalas till landstinget. Lag (2013:1145).

24 §  Uppkommer kostnad med anledning av att en patient uteblivit från avtalat fysioterapeutbesök, får patientavgift ändå tas ut av patienten. Bestämmelserna i 23 § befriar inte patienten från avgift enligt denna bestämmelse. Lag (2013:1145).

24 a §  Avgiften tas ut av patientens förmyndare om patienten är under 18 år när

  1. vården ges, eller
  2. han eller hon uteblir från ett avtalat besök.

[S2]Om det finns flera förmyndare svarar de solidariskt för avgiften.

[S3]Om det finns särskilda skäl får avgiften tas ut av den underårige. Lag (2010:249).

Verksamhetsuppföljning m.m.

25 §  En fysioterapeut som begär fysioterapiersättning enligt denna lag ska medverka till att den egna verksamheten kan följas upp och utvärderas. Fysioterapeuten ska årligen till landstinget lämna en redovisning med uppgifter om mottagningens personal och medicintekniska utrustning samt om utförda behandlingsåtgärder och antalet patientbesök.

[S2]Fysioterapeuten ska på begäran av landstinget lämna upplysningar och visa upp patientjournal samt övrigt material som rör behandling av en patient och som behövs för kontroll av begärd fysioterapiersättning. Lag (2013:1145).

Verkställighetsföreskrifter

26 §  Regeringen meddelar verkställighetsföreskrifter till denna lag.

Ändringar och övergångsbestämmelser

Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1994.
    2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om ersättning till privatpraktiserande sjukgymnaster som avser tid före ikraftträdandet.
    3. För tiden fram till den 1 juli 1994 gäller utan hinder av bestämmelserna i 15--17, 20 och 21 §§ att en taxa som i huvudsak motsvarar bestämmelserna om arvoden i förordningen (1976:1018) med taxa för sjukvårdande behandling skall tillämpas vid bestämmandet av sjukgymnastikersättning enligt denna lag.
    4. har upphävts genom lag (1995:838).
    5. har upphävts genom lag (1995:838).
    6. har upphävts genom lag (1995:838).
    7. Vid anmälan enligt 11 § under tiden fram till den 1 april 1994 får verksamhet med sjukgymnastikersättning utan hinder av nämnda paragraf och 19 § första stycket påbörjas tre månader efter anmälan.
    Förarbeten
    Prop. 1993/94:75, Bet. 1993/94:SOU14
    Ikraftträder
    1994-01-01

Lag (1994:751) om ändring i lagen (1993:1652) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

    Förarbeten
    Rskr. 1993/94:412, Prop. 1993/94:220, Bet. 1993/94:SoU33
    Omfattning
    ändr. 9, 20 §§
    Ikraftträder
    1994-07-01

Lag (1994:1755) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995.
    2. De nya bestämmelserna i 6 § tillämpas även för vård under år 1994 av personer som omfattas av lagen (1992:1776) om samordning av systemen för social trygghet när personer flyttar inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).
    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:119, Prop. 1994/95:88, Bet. 1994/95:SfU8
    Omfattning
    ändr. 2, 6 §§
    Ikraftträder
    1995-01-01

Lag (1994:1962) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995.
    2. En sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam mot ersättning enligt denna lag har rätt till fortsatt sådan ersättning även utan samverkansavtal enligt de nya föreskrifterna.
    3. En sjukgymnast som inte omfattas av punkt 2 men som före den 14 november 1994 gjort anmälan enligt 11 § i dess tidigare lydelse och som uppfyller kraven för att få sjukgymnastikersättning får påbörja verksamheten sex månader efter anmälan även utan samverkansavtal. Om verksamheten inte startat den 14 maj 1995 krävs dock samverkansavtal.
    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:133, Prop. 1994/95:109, Bet. 1994/95:SoU10
    Omfattning
    upph. 11, 12, 13 §§, rubr. närmast före 11 §; ändr. 1, 5, 19 §§, rubr. närmast före 5 §; ny rubr. närmast före 14 §
    Ikraftträder
    1995-01-01

Lag (1995:838) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft, i fråga om 17 § första stycket första och andra meningen den 1 januari 1997, och i övrigt den 1 januari 1996.
    2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om ersättning till privatpraktiserande sjukgymnaster som avser tid före ikraftträdandet.
    3. En sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam mot sjukgymnastikersättning enligt denna lag utan att ha samverkansavtal med landstinget och utan att uppfylla erfarenhetskraven enligt 7 § eller kravet på heltidsverksamhet enligt 8 § kan även utan samverkansavtal få ersättning enligt denna lag om inte annat följer av punkt 4. Om verksamheten hos en sjukgymnast som omfattas av denna punkt ändras i väsentligt hänseende skall dock frågan om rätt till sjukgymnastikersättning prövas enligt denna lag.
    4. Om en sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam mot ersättning enligt denna lag, inte uppfyller ålderskravet i 9 § lämnas sjukgymnastikersättning längst till utgången av år 1996, om inte sjukgymnasten och landstinget kommer överens om annat.
    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:383, Prop. 1994/95:195, Bet. 1994/95:SoU24
    Omfattning
    upph. 21 §, 4, 5, 6 p övergångsbest., rubr. närmast före 21 §; ändr. 3, 4, 6, 9, 17, 25 §§, rubr. närmast före 6 §
    Ikraftträder
    1996-01-01

Lag (1996:1160) om ändring i lagen om ersättning för sjukgymnastik

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 1997.
    2. Äldre bestämmelser skall alltjämt gälla för sådan kostnadsbefrielse som uppkommit före utgången av år 1996.
    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:58, Prop. 1996/97:27, Bet. 1996/97:SoU5
    Omfattning
    ändr. 23 §
    Ikraftträder
    1997-01-01

Lag (1997:436) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

    Övergångsbestämmelse

    1. Denna lag träder i kraft, i fråga om 9 § den 1 juli 1997, och i övrigt den 1 januari 1998.
    2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om vård som avser tid före ikraftträdandet.
    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:263, Prop. 1996/97:123, Bet. 1996/97:SoU17
    Omfattning
    ändr. 7, 8, 9, 22 §§
    Ikraftträder
    1997-07-01

Lag (1999:843) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2000.
  2. Äldre bestämmelser gäller dock till utgången av år 2003 för vård som lämnas av sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam inom företagshälsovård och då har rätt till sjukgymnastikersättning enligt denna lag.
Förarbeten
Rskr. 1999/2000:8, Prop. 1998/99:120, Bet. 1999/2000:AU2
Omfattning
ändr. 9 §
Ikraftträder
2000-01-01

Lag (2001:301) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Förarbeten
Rskr. 2000/01:211, Prop. 2000/01:78, Bet. 2000/01:AU10
Omfattning
ändr. 9 §
Ikraftträder
2001-09-01

Lag (2004:831) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Förarbeten
Rskr. 2004/05:8, Prop. 2003/04:152, Bet. 2004/05:SfU4
Omfattning
ändr. 6 §
Ikraftträder
2005-01-01

Lag (2004:980) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Förarbeten
Rskr. 2004/05:11, Prop. 2003/04:146, Bet. 2004/05:SOU4
Omfattning
ändr. 9 §
Ikraftträder
2005-01-01

Lag (2007:296) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Förarbeten
Rskr. 2006/07:166, Prop. 2006/07:97, Bet. 2006/07:SoU15
Omfattning
ändr. 9 §
Ikraftträder
2007-07-01

Lag (2009:80) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 april 2009.
  2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om ersättning för vård som givits före ikraftträdandet.
  3. Äldre lydelse av 20 § gäller fortfarande för sjukgymnast som vid ikraftträdandet bedriver verksamhet i ett sådant område som anges i den äldre lydelsen.
Förarbeten
Rskr. 2008/09:168, Prop. 2008/09:64, Bet. 2008/09:SoU6
Omfattning
ändr. 5, 6, 8, 10, 19, 20, 25 §§, rubr. närmast före 25 §; nya 5 a, 5 b, 5 c, 5 d, 5 e, 5 f, 5 g §§, rubr. närmast före 5 a §
Ikraftträder
2009-04-01

Lag (2010:249) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 juni 2010.
  2. De nya bestämmelserna gäller inte avgifter för vilka betalningsskyldighet uppkommit före ikraftträdandet.
Förarbeten
Rskr. 2009/10:214, Prop. 2009/10:88, Bet. 2009/10:SoU9
Omfattning
ny 24 a §
Ikraftträder
2010-06-01

Lag (2010:1319) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2011.
  2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för den som omfattas av rådets förordning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen.
Förarbeten
Rskr. 2010/11:6, Prop. 2009/10:223, Bet. 2010/11:SfU3
Omfattning
ändr. 2 §
CELEX-nr
32004R0883
Ikraftträder
2011-01-01

Lag (2011:1035) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

Denna lag träder i kraft den 1 november 2011 men tillämpas för tid från och med den 15 juli 2010.
Förarbeten
Rskr. 2011/12:4, Prop. 2010/11:150, Bet. 2011/12:FiU8
Omfattning
ändr. 5 g §
Ikraftträder
2011-11-01

Lag (2012:929) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Förarbeten
Rskr. 2012/13:115, Prop. 2012/13:1, Bet. 2012/13:SoU1
Omfattning
ändr. 23 §
Ikraftträder
2013-01-01

Lag (2013:1145) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.
  2. Vid tillämpningen av denna lag och de föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen ska sjukgymnast jämställas med fysioterapeut och sjukgymnastik jämställas med fysioterapi.
  3. En sjukgymnast som enligt äldre övergångsbestämmelser till denna lag har rätt till ersättning enligt lagen ska även i fortsättningen kunna få sådan ersättning även om han eller hon får legitimation som fysioterapeut.
Förarbeten
Rskr. 2013/14:130, Prop. 2012/13:175, Bet. 2013/14:SoU2
Omfattning
ändr. författningsrubr., 1, 2, 3, 4, 5, 5 a, 5 e, 5 f, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 24 och 25 §§, rubr. närmast före 7 §
CELEX-nr
32004R0883
Ikraftträder
2014-01-01

Lag (2016:1152) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Övergångsbestämmelse

  1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2017.
  2. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för förfaranden för ersättningsetablering som har påbörjats före den 1 januari 2017.
Förarbeten
Rskr. 2016/17:66, Prop. 2015/16:195, Bet. 2016/17:FiU7
Omfattning
ändr. 5, 5 g §; ny 5 h §
Ikraftträder
2017-01-01

Lag (2017:41) om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Förarbeten
Rskr. 2016/17:141, Prop. 2016/17:43, Bet. 2016/17:SoU5
Omfattning
ändr. 23 §
Ikraftträder
2017-04-01