HFD 2016 not 31

Dom den 8 november 2016 i mål 2184-16

Bakgrund

Av ansökan om förhandsbesked framgår följande. M.K. och S.K. är gifta med varandra och svenska medborgare. Ansökan om förhandsbesked föranleddes av att de avsåg att flytta till Frankrike, där de sedan tidigare äger en lägenhet. Flytten var planerad till augusti 2016 och de avsåg att stadigvarande bosätta sig i Frankrike. S.K. gick i pension i november 2014 och M.K. avslutade sin anställning i augusti 2015. De har en myndig dotter med egen bostad i Sverige. De hade avyttrat sin permanentbostad, en villafastighet på Lidingö, med tillträde för köparna i början av 2016 och hade förvärvat en bostadsrättslägenhet på tre rum och kök. Lägenheten skulle tjäna som bostad fram till utflyttningen och skulle därefter fungera som fritidsboende i samband med sporadiska besök i Sverige.

Genom ansökan om förhandsbesked ville M.K. och S.K. få klarlagt om innehavet av bostadsrättslägenheten innebär att de efter flytten till Frankrike har väsentlig anknytning till Sverige och därmed är obegränsat skattskyldiga här.

Skatterättsnämnden fann att M.K. och S.K. efter utflyttningen till Frankrike ska anses vara obegränsat skattskyldiga i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit. Som motivering angav nämnden bl.a. att makarna kommer att vara bosatta i den nyanskaffade bostadsrättslägenheten från det att de flyttar från villafastigheten till utflyttningen till Frankrike, dvs. under en klart övervägande del av 2016. Mot den bakgrunden fann nämnden att bostadsrättslägenheten måste ses som makarnas permanentbostad. Vid en samlad bedömning av de redovisade omständigheterna ansågs M.K. och S.K. därför ha väsentlig anknytning hit.

Yrkanden m.m.

M.K. och S.K. yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ändrar Skatterättsnämndens förhandsbesked och förklarar att de inte ska anses vara obegränsat skattskyldiga i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit. De yrkar även ersättning för kostnader i Högsta förvaltningsdomstolen.

Skatteverket anser att förhandsbeskedet ska fastställas.

Skälen för avgörandet

I 3 kap. 7 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) anges ett antal faktorer som ska beaktas vid avgörandet av om en person som tidigare har varit bosatt i Sverige har väsentlig anknytning hit. En av dessa är om han har en bostad här som är inrättad för åretruntbruk.

Den bostadsrättslägenhet som M.K. och S.K. har förvärvat ska användas som bostad för dem fram till utflyttningen till Frankrike. Lägenheten får därmed anses utgöra en sådan bostad för åretruntbruk som avses i ovan nämnda lagrum. Högsta förvaltningsdomstolen finner därför vid en samlad bedömning av redovisade omständigheter att M.K. och S.K. ska anses ha väsentlig anknytning till Sverige.

Förhandsbeskedet ska därmed fastställas.

Enligt 20 § lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor gäller bestämmelserna om ersättning för kostnader i 43 kap.skatteförfarandelagen (2011:1244) endast om det allmänna ombudet hos Skatteverket har ansökt om förhandsbesked. Yrkandet om ersättning för kostnader ska därför avslås.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkandet om ersättning för kostnader.

I avgörandet deltog justitieråden Melin , Nord , Ståhl , Classon och Andersson. Föredragande var justitiesekreteraren Annica Gulliksson.

______________________________

Skatterättsnämnden (2016-03-29, André, ordförande, Dahlberg, Jönsson, Lohela, Påhlsson, Werkell och Ärlebrant):

Förhandsbesked

Fråga 1: S.K. och M.K. ska efter utflyttningen till Frankrike anses obegränsat skattskyldiga i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit.

Fråga 2: [text här utelämnad]

Motivering

Fråga 1: Enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 är den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här obegränsat skattskyldig.

För att avgöra om en person som tidigare har varit bosatt i Sverige har väsentlig anknytning hit ska enligt 3 kap. 7 § första stycket vissa anknytningsfaktorer beaktas, bl.a. om en person är svensk medborgare och om han har en bostad här som är inrättad för åretruntbruk.

Om bostaden före utflyttningen varit den skattskyldiges permanentbostad har den i praxis ansetts utgöra en tungt vägande anknytningsfaktor till Sverige (se t.ex. RÅ 1989 ref. 118, RÅ 2009 not. 83, HFD 2012 not. 21 och HFD 2012 not. 51).

I de fall bostaden fyllt funktion som fritidsfastighet har enbart denna omständighet inte medfört att väsentlig anknytning ansetts föreligga (jfr RÅ 1992 not. 367).

Makarna K. kommer att vara bosatta i den nyanskaffade bostadsrättslägenheten, från det att de flyttar från villafastigheten till utflyttningen till Frankrike, dvs. under en klart övervägande del av 2016.

Mot den bakgrunden måste bostadsrätten ses som makarnas permanentbostad.

Skatterättsnämndens samlade bedömning av redovisade omständigheter är därför att makarna K. ska anses ha väsentlig anknytning hit.

Fråga 2: [text här utelämnad]