Upphävd författning
Förordning (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Departement
- Arbetsmarknadsdepartementet A
- Utfärdad
- 2000-06-29
- Ändring införd
- SFS 2000 i lydelse enligt SFS 2008:1438
- Upphäver
- Förordning (1985:276) om statsbidrag till skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare
- Förordning (1991:333) om lönebidrag
- Förordning (1987:409) om bidrag till arbetshjälpmedel m.m.
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
1 § Denna förordning innehåller bestämmelser om Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga och som har eller kan förväntas få svårigheter att få eller behålla ett reguljärt arbete. Förordning (2007:924).
4 § I förordningen (1991:1046) om ersättning från sjukförsäkringen enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring i form av bidrag till arbetshjälpmedel finns bestämmelser om bidrag till arbetshjälpmedel som behövs som ett led i rehabilitering av en förvärvsarbetande försäkrad.
5 § Programmet omfattar stöd och andra insatser som syftar till att kompensera nedsättning i arbetsförmågan hos personer med funktionshinder och att stärka dessa personers möjligheter att få eller behålla ett arbete.
Stöd enligt förordningen lämnas i enlighet med de villkor som anges i Europiska kommissionens förordning (EG) nr 2204/2002 av den 12 december 2002 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på sysselsättningsstöd. Förordning (2007:419).
Anvisningar till programmet
6 § En anvisning till programmet innebär att den som anvisas erbjuds att ta del av programmet.
Frågor om anvisningar och om stöd enligt denna förordning prövas av Arbetsförmedlingen. Förordning (2007:924).
8 § Arbetsförmedlingen får anvisa någon en anställning med lönebidrag, skyddat arbete, utvecklingsanställning eller trygghetsanställning om
- arbetet är lämpligt utformat efter den sökandes behov och kan bidra till att den anställde utvecklas och förbättrar sin arbetsförmåga,
- arbetsmiljön är tillfredsställande och uppfyller de krav som ställs enligt arbetsmiljölagen (1977:1160), och
- lön och andra anställningsförmåner följer av kollektivavtal eller är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal inom branschen. Förordning (2007:924).
Vem som kan ta del av insatserna
9 § Stöd och andra insatser enligt denna förordning får lämnas till eller omfatta personer
- med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, och
- som uppfyller de särskilda villkor som i denna förordning anges under de enskilda insatserna.
Arbetsförmedlingen bedömer vilka stöd och insatser som är lämpliga i varje enskilt fall. Förordning (2007:924).
Bestämmelser om de enskilda insatserna
Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen
11 § Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen innebär ekonomiskt stöd till en arbetsgivare eller annan som har en kostnad för köp, hyra eller reparation av arbetshjälpmedel eller andra anordningar som en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga behöver
- som anställd,
- som företagare eller fri yrkesutövare, eller
- för att kunna ta del av ett arbetsmarknadspolitiskt program, arbetslivsinriktad rehabilitering eller praktisk arbetslivsorientering.
Stöd får också lämnas för expertundersökningar som behövs för att klarlägga om personen behöver hjälpmedel. Förordning (2005:1203).
12 § Stöd till hjälpmedel för någon som är anställd lämnas för behov som framkommer under de första tolv månader en person är anställd hos arbetsgivaren. För den som är anställd med lönebidrag, i skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare, i en trygghetsanställning eller i en utvecklingsanställning gäller dock att stödet kan lämnas så länge som lönebidraget lämnas eller anställningen varar. Förordning (2005:1203).
13 § Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen får inte lämnas för kostnader som gäller hjälpmedel eller anordningar som
- normalt behövs i verksamheten eller som kan ersättas genom annat statligt stöd, eller
- som enligt bestämmelser i lag eller förordning skall utföras utan stöd.
14 § Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen får lämnas med högst 100 000 kronor per år vardera till
- den som har funktionshindret, och
- den arbetsgivare eller annan som anordnar eller ansvarar för verksamheten.
Om stödet gäller datorbaserade hjälpmedel eller om det finns synnerliga skäl kan stöd lämnas med högre belopp. Om Arbetsförmedlingen finner att det finns synnerliga skäl för att lämna stöd med ett högre belopp än 100 000 kronor per år, ska den ange vad de synnerliga skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2008:1438).
15 § Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen ska betalas tillbaka om hjälpmedlet inte används för avsett ändamål.
Om det finns särskilda skäl kan Arbetsförmedlingen befria stödmottagaren helt eller delvis från återbetalningsskyldigheten eller bestämma att hjälpmedlet ska överlämnas till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:924).
Särskilda insatser för syn- och hörselskadade
16 § Särskilda insatser för syn- och hörselskadade innebär ekonomiskt stöd till
- kostnaderna för tal- och punktskriftslitteratur som synskadade behöver för att kunna ta del av arbetsmarknadsutbildning eller annan utbildning inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program, och
- kostnader med högst 50 000 kronor per år för tolk åt barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade som tar del av utbildning inom ett företag eller för inläsning på ljudmedier av facklitteratur till en synskadad som tar del av utbildning inom ett företag. Förordning (2005:1203).
17 § Särskilda insatser för syn- och hörselskadade avser inte insatser som landstinget skall svara för. Bestämmelser om landstingets ansvar för tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade finns i 3 b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763).
Stöd till personligt biträde
18 § Stöd till personligt biträde innebär ekonomiskt stöd till en arbetsgivare eller annan som har kostnader för ett personligt biträde åt en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, när denne behöver ett biträde
- som anställd; detta gäller dock inte i fråga om utvecklingsanställning eller trygghetsanställning,
- som företagare eller fri yrkesutövare, eller
- för att kunna ta del av ett arbetsmarknadspolitiskt program, arbetslivsinriktad rehabilitering eller praktisk arbetslivsorientering. Förordning (2005:1203).
19 § Stöd till personligt biträde lämnas med högst 60 000 kronor per år till arbetsgivaren eller den som har kostnaden för biträdet. Till företagare som har funktionshinder som medför stora kommunikationssvårigheter får stöd lämnas med högst 120 000 kronor per år. Förordning (2008:1438).
Särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS)
20 § Särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS) innebär att Arbetsförmedlingen utser en särskild stödperson åt en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga och som behöver extra stöd och träning i inledningsskedet av en anställning eller under arbetspraktik som föregår en anställning.
Sådana särskilda stödpersoner kallas SIUS-konsulenter och är anställda hos Arbetsförmedlingen. Förordning (2007:924).
21 § Insatsen särskild stödperson för introduktion och uppföljning lämnas i högst sex månader under introduktion samt under uppföljning av anställningen.
Särskilt stöd vid start av näringsverksamhet
22 § Särskilt stöd vid start av näringsverksamhet innebär ekonomiskt stöd till den som är arbetslös och har ett funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, och som har kostnader för att skaffa utrustning eller andra kostnader när han eller hon startar näringsverksamhet. Förordning (2005:1203).
23 § Särskilt stöd vid start av näringsverksamhet får lämnas med högst 60 000 kronor per person, om näringsverksamheten kan antas ge ett väsentligt tillskott till försörjningen.
Stödet får kombineras med stöd till start av näringsverksamhet enligt förordningen (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program.
24 § Den som tagit emot särskilt stöd vid start av näringsverksamhet ska betala tillbaka stödet om näringsverksamheten läggs ned eller säljs inom tre år efter det att stödet lämnades. Om det finns särskilda skäl kan Arbetsförmedlingen befria stödmottagaren helt eller delvis från återbetalningsskyldigheten. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:924).
Lönebidrag
25 § Lönebidrag innebär ekonomiskt stöd till arbetsgivare åt personer som har funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga och som anvisats anställning hos arbetsgivaren.
Stödet är ett bidrag till arbetsgivarens lönekostnad för den anställde. Förordning (2005:1203).
26 § Lönebidrag får lämnas om en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga bedöms inte kunna få eller behålla ett arbete om inte stödet lämnas. Bidraget får lämnas:
- vid nyanställning,
- när en anställd återgår till arbetet efter att ha haft hel tidsbegränsad sjukersättning eller hel aktivitetsersättning, eller
- när en arbetstagare som tidigare haft en anställning med lönebidrag får sin arbetsförmåga försämrad inom tre år från det att lönebidrag senast lämnades och det finns behov av att lönebidrag på nytt lämnas.
Lönebidrag får lämnas även för en arbetstagare som övergår från skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare till en annan anställning hos arbetsgivaren.
Lönebidrag får inte lämnas för en anställning hos Samhall AB. Förordning (2005:1203).
26 a § Lönebidrag får lämnas också till en arbetsgivare som i samråd med Arbetsförmedlingen anställer en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, när denne lämnar en annan anställning med lönebidrag.
Lönebidrag lämnas i detta fall för den tid som återstår av den period för vilken lönebidrag beviljats. Förordning (2007:924).
26 b § Lönebidrag får lämnas också till en arbetsgivare som i samråd med Arbetsförmedlingen anställer en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, när denne lämnar en anställning som inte finansierats med lönebidrag. Som förutsättning för lönebidrag i detta fall gäller att
- den som anställs är långtidssjukskriven från sin anställning, och
- arbetsgivaren fullgjort sina rehabiliteringsskyldigheter men arbetstagaren ändå bedöms inte kunna återgå till anställningen. Förordning (2007:924).
27 § Lönebidraget lämnas m ed ett bestämt belopp per arbetsdag, dock endast för dagar som ingår i den normala veckoarbetstiden hos arbetsgivaren och för vilka arbetsgivaren betalar lön eller sjuklön. Vid deltidsarbete minskas stödet i förhållande till arbetstiden. När stödet beslutas skall dess storlek i kronor per dag fastställas för hela stödperioden.
28 § Lönebidragets storlek fastställs med hänsyn till graden av nedsättning i arbetsförmågan hos arbetstagaren och till hur stor del av arbetsgivarens lönekostnad som är bidragsgrundande. Bidraget får inte överstiga den nivå som behövs för att kompensera nedsättningen i arbetsförmågan.
Den bidragsgrundande lönekostnaden är
- kontant bruttolön inklusive sjuklön och semesterlön,
- avgifter som skall betalas enligt socialavgiftslagen (2000:980) och lagen (1994:1920) om allmän löneavgift, och
- premier för avtalsenliga arbetsmarknadsförsäkringar eller motsvarande försäkringar.
Den del av lönekostnaden vid heltidsarbete som överstiger en bruttolön om 16 700 kronor per månad läggs dock inte till grund för bidrag. Förordning (2006:1205).
29 § Om lönebidrag till en allmännyttig organisation lämnas med mer än 80 procent av den bidragsgrundande lönekostnaden lämnas även ersättning för merkostnader med 70 kronor per dag och person (anordnarbidrag).
Arbetsförmedlingen meddelar föreskrifter om vad som avses med en allmännyttig organisation utifrån reglerna om beskattning av ideella föreningar i inkomstskattelagen (1999:1229). Förordning (2007:924).
30 § Lönebidrag lämnas under längst fyra år.
Stödet får förlängas utöver det fjärde anställningsåret endast om det efter en särskild prövning bedöms motiverat med hänsyn till arbetstagarens arbetsförmåga. En sådan förlängning ska omprövas regelbundet. Om Arbetsförmedlingen beslutar om förlängning av lönebidrag utöver det fjärde anställningsåret ska den skriftligen motivera beslutet och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet.
När Arbetsförmedlingen tar ställning till en förlängning av lönebidrag utöver det fjärde anställningsåret ska den särskilt pröva bidragets storlek. Förordning (2007:924).
31 § Arbetsförmedlingen ska verka för att arbetstagaren övergår till en anställning utan lönebidrag. För att underlätta en sådan övergång ska en individuell handlingsplan upprättas när den enskilde anvisas anställningen. Förordning (2007:924).
Skyddat arbete
32 § Skyddat arbete innebär arbete för personer med funktionshinder vars arbetsförmåga är så nedsatt att de inte kan få annat arbete och vars behov inte kan tillgodoses genom andra insatser.
Av 1 § lagen (1982:80) om anställningsskydd framgår att den som anvisats skyddat arbete undantas från den lagens tillämpning.
Arbetsförmedlingen ska verka för att den som har skyddat arbete övergår till en annan anställning. Förordning (2007:924).
33 § Skyddat arbete finns i två former:
- hos Samhall, och
- hos offentliga arbetsgivare. Förordning (2005:1203).
34 § Skyddat arbete hos Samhall kommer till stånd när Samhall AB efter anvisning från Arbetsförmedlingen anställer en person med funktionshinder vars arbetsförmåga är så nedsatt att han eller hon inte kan få annat arbete och vars behov inte kan tillgodoses genom andra insatser.
Den som är anställd i skyddat arbete hos Samhall får inte samtidigt anvisas någon annan insats enligt denna förordning. Förordning (2007:924).
35 § Skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare kommer till stånd när en offentlig arbetsgivare efter anvisning från Arbetsförmedlingen anställer en person med funktionshinder som
- har ett socialmedicinskt funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga,
- är berättigad till insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, eller
- på grund av långvarig och svår psykisk sjukdom inte tidigare haft kontakt med arbetslivet eller varit borta från det under längre tid.
Anvisningen får inte göras om arbetet bedrivs inom konkurrensutsatt verksamhet eller sektor.
Ekonomiskt stöd lämnas till arbetsgivaren på samma sätt som lönebidrag enligt 27 och 28 §§.
Skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare får kombineras endast med stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen och särskilda insatser för syn- och hörselskadade enligt 16 § första strecksatsen. Förordning (2007:924).
Utvecklingsanställning
36 § En utvecklingsanställning är anpassat arbete hos en offentlig eller privat arbetsgivare under längst tolv månader, som Arbetsförmedlingen anvisar en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga för att hans eller hennes arbetsförmåga ska utvecklas. Anställningen kan förlängas längst tolv månader om det finns särskilda skäl. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet.
Ekonomiskt stöd lämnas till arbetsgivaren på samma sätt som lönebidrag enligt 27 och 28 §§. Arbetsgivaren kan därtill få ersättning för särskilda kostnader med högst 130 kronor per dag och person (anordnarbidrag). Sådan ersättning lämnas dock inte om arbetsgivaren blir kompenserad för sina särskilda kostnader genom annat statligt stöd.
Anställningen får inte kombineras med stöd till personligt biträde eller särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS). Förordning (2007:1362).
36 a § Av 1 § lagen (1982:80) om anställningsskydd framgår att den som anvisats en utvecklingsanställning undantas från den lagens tillämpning. Förordning (2005:1203).
Trygghetsanställning
37 § En trygghetsanställning är en anställning hos en annan arbetsgivare än en arbetsgivare som ingår i Samhallkoncernen, som Arbetsförmedlingen anvisar en person med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga vars behov inte kan tillgodoses genom andra insatser.
Ekonomiskt stöd lämnas till arbetsgivaren på samma sätt som lönebidrag enligt 26 a, 27 och 28 §§. Arbetsgivaren kan därtill få ersättning för särskilda kostnader med högst 130 kronor per dag och person (anordnarbidrag). Sådan ersättning lämnas dock inte om arbetsgivaren blir kompenserad för sina särskilda kostnader genom annat statligt stöd.
Anställningen får inte kombineras med stöd till personligt biträde. Förordning (2007:1362).
37 a § Arbetsförmedlingen ska verka för att den som har en trygghetsanställning övergår till en annan anställning. Arbetsförmedlingen ska också åtminstone vart fjärde år pröva att storleken av lämnade stöd inte överstiger den nivå som behövs för att kompensera arbetstagarens nedsättning i arbetsförmågan eller arbetsgivarens särskilda kostnader. Förordning (2007:924).
Gemensamma bestämmelser
Handläggning av stödfrågor m.m.
38 § Arbetsförmedlingen beräknar och betalar ut stöd enligt denna förordning. Stöden betalas ut månadsvis i efterskott eller på det sätt som Arbetsförmedlingen bestämmer. Belopp som understiger femtio kronor sammanlagt betalas inte ut.
När det gäller stöd till skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare finns särskilda bestämmelser i 39 a §. Förordning (2007:1362).
39 § Arbetsgivaren rekvirerar lönebidrag från Arbetsförmedlingen månadsvis i efterskott efter hand som anställningen består. Arbetsgivaren förlorar rätten till stöd om inte stödet rekvirerats inom 60 dagar från arbetsmånadens slut. Om det finns särskilda skäl får Arbetsförmedlingen medge undantag från den fristen. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:924).
39 a § Stöd till skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare lämnas genom bidrag. Arbetsförmedlingen beräknar och betalar ut bidraget. Det betalas ut månadsvis i efterskott eller på det sätt som Arbetsförmedlingen bestämmer.
Arbetsgivaren rekvirerar bidraget från Arbetsförmedlingen månadsvis i efterskott efter hand som anställningen består. Detta ska ske inom sextio dagar efter den arbetsmånad som stödet avser. Rekvireras inte beloppet inom denna tid förlorar arbetsgivaren rätt till det stödbeloppet.
Om det finns särskilda skäl får Arbetsförmedlingen besluta om att medge undantag från skyldigheten att rekvirera beloppet inom sextio dagar. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:1362).
40 § Den som vill ta del av stöd ska samråda med Arbetsförmedlingen innan han eller hon vidtar den åtgärd som innebär en kostnad. Om detta inte sker lämnas stöd endast om det finns synnerliga skäl för det. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de synnerliga skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:924).
41 § Arbetsförmedlingen ser till att stöd enligt denna förordning används på föreskrivet sätt. Den som fått stöd ska ge Arbetsförmedlingen eller den Arbetsförmedlingen utser tillfälle att granska verksamheten och lämna de uppgifter som behövs för granskningen. Förordning (2007:924).
Återbetalning av stöd
42 § Om någon har fått stöd utan att vara berättigad till det, ska det som mottagaren har fått för mycket betalas tillbaka. Det belopp som ska återbetalas får dras av från stödbelopp som den återbetalningsskyldige därefter har rätt till. Om det finns särskilda skäl får Arbetsförmedlingen helt eller delvis befria den som tagit emot stödet från återbetalningsskyldigheten. Arbetsförmedlingen ska i sådant fall ange vad de särskilda skälen består i och dokumentera den information som ligger till grund för beslutet. Förordning (2007:924).
Omprövning m.m.
43 § Arbetsförmedlingens beslut enligt denna förordning ska omprövas hos myndighetens centrala enhet för omprövning, om det begärs av den som beslutet angår.
En begäran om omprövning ska ske skriftligt. Skrivelsen ska ges in till Arbetsförmedlingen och ska ha kommit in dit inom tre veckor från den dag då den som begär omprövning fick del av beslutet. Förordning (2007:924).
43 a § Arbetsförmedlingens beslut enligt denna förordning får inte överklagas. Förordning (2007:924).
Verkställighetsföreskrifter
44 § Arbetsförmedlingen får meddela de närmare föreskrifter som behövs för verkställigheten av denna förordning. Bestämmelser som berör statsförvaltningen meddelas efter samråd med Arbetsgivarverket. Förordning (2007:924).
Ändringar och övergångsbestämmelser
Förordning (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Förarbeten
- Rskr. 1999/2000:230, Prop. 1999/2000:98, Bet. 1999/2000:AU7
- Ikraftträder
- 2000-08-01
Förordning (2000:976) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
- Omfattning
- ändr. 7 §
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2000:1366) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
- Förarbeten
- Rskr. 2000/02:103, Prop. 2000/01:1, Bet. 2000/01:AU1
- Omfattning
- ändr. 28 §
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2002:845) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 26 §
- Ikraftträder
- 2003-01-01
Förordning (2003:496) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Rskr. 2002/03:235, Prop. 2002/03:100, Bet. 2002/03:FiU21
- Omfattning
- ändr. 38, 39, 42 §§; nya 39 a, 39 b §§
- Ikraftträder
- 2003-08-01
Förordning (2003:1015) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
- Omfattning
- ändr. 39 a §
- Ikraftträder
- 2004-01-01
Förordning (2005:607) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 14, 15, 24, 28, 30, 39, 39 b, 40, 42 §§
- Ikraftträder
- 2005-07-01
Förordning (2005:1203) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med arbetshandikapp
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- upph. 7, 10 §§; ändr. författningsrubr., 1, 3, 5, 8, 9, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 20, 22, 25, 26, 28, 29, 32, 33, 34, 35, 36, 37 §§; nya 26 a, 26 b, 36 a, 37 a §§, rubr. närmast före 36, 37 §§
- Ikraftträder
- 2006-01-01
Förordning (2006:1205) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 28, 36, 37 §§
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Förordning (2006:1556) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 2, 3 §§
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Förordning (2007:419) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- upph. 2 §, rubr. närmast före 1 §; ändr 3, 5, 6, 9 §§
- CELEX-nr
- 32002R2204
- Ikraftträder
- 2007-07-02
Förordning (2007:924) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2008.
- De nya bestämmelserna ska tillämpas även för rekvisitioner av bidrag som inte handlagts slutligt före den 1 januari 2008. Förordning (2007:1362).
- Omfattning
- nuvarande 43 § betecknas 43 a §; ändr. 1, 3, 6, 8, 9, 14, 15, 20, 24, 26 a, 26 b, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 den nya 43 a, 44 §§, rubr. närmast före 43 §; ny 43 §
- Ikraftträder
- 2008-01-01
Förordning (2007:1362) om ändring i förordningen (2007:924) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- upph. 39 b § i 2007:924; ändr. 36, 37, 38, 39 a §§, övergångsbest. till 2007:924
Förordning (2008:1438) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2009 i fråga om 3 § och i övrigt den 1 februari 2009.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för anvisningar till stöd till hjälpmedel och personligt biträde som gjorts före ikraftträdandet.
- Omfattning
- upph. 3 §; ändr. 14, 19 §§
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2010:394) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Förarbeten
- Rskr. 2008/09:27, Prop. 2008/09:3, Bet. 2008/09:AU5
- Omfattning
- ändr. 42, 43, 43 a, 44 §§, rubr. närmast före 42, 43, 44 §§; nya 42 a, 42 b, 42 c, 42 d, 42 e §§
- Ikraftträder
- 2010-07-01
Förordning (2010:1711) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 4 §
- Ikraftträder
- 2011-01-01
Förordning (2011:853) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 8 §
- Ikraftträder
- 2011-07-05
Förordning (2011:1529) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Förarbeten
- Rskr. 2011/12:88, Prop. 2011/12:1, Bet. 2011/12:AU2
- Omfattning
- ändr. 36, 36 a §§; nya 36 b, 36 c, 36 d §§
- Ikraftträder
- 2012-01-01
Förordning (2012:987) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 18, 36, 37 §§
- Ikraftträder
- 2013-02-01
Förordning (2014:1363) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- upph. 36 b §
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Förordning (2015:507) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 39, 39 a §§
- Ikraftträder
- 2015-08-03
Förordning (2016:1275) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 16, 28 §§
- Ikraftträder
- 2017-02-01
Förordning (2017:88) om ändring i förordningen (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga
- Omfattning
- ändr. 17 §
- Ikraftträder
- 2017-04-01