Lag (2006:1209) om hamnskydd

Departement
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet RSIB TM
Utfärdad
2006-11-23
Ändring införd
SFS 2006:1209 i lydelse enligt SFS 2023:688
Ikraft
2007-01-01
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
2024-02-01

1 kap. Allmänna bestämmelser

Inledande bestämmelse

[K1]1 §  Denna lag innehåller bestämmelser om hur hamnskydd skall organiseras och bedrivas. Med hamnskydd avses åtgärder som skall vidtas i hamnar i syfte att skydda människor, infrastruktur och utrustning i hamnarna mot allvarliga olagliga handlingar. Åtgärder som vidtas med stöd av denna lag skall samordnas med åtgärder som vidtas med stöd av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 725/2004 av den 31 mars 2004 om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar (förordning (EG) nr 725/2004) och lagen (2004:487) om sjöfartsskydd.

Lagens tillämpningsområde

[K1]2 §  Denna lag gäller alla hamnar i Sverige där det finns minst en sådan hamnanläggning som omfattas av artikel 3.1-3.3 i förordning (EG)

[S2]nr 725/2004. Med avseende på en sådan hamnanläggning skall dock bestämmelserna i förordning (EG) nr 725/2004 och lagen (2004:487) om sjöfartsskydd tillämpas i stället för denna lag.

[S3]Lagen skall inte tillämpas på militära anläggningar i en hamn.

Definitioner

[K1]3 §  I lagen används beteckningar med följande betydelse.

BeteckningBetydelse
Erkänd skyddsorganisation kunskap om skyddsfrågor och som har utsetts med stöd av denna lag.Organisation som har lämplig
Hamn vattenområde som består av anläggningar och utrustning som underlättar kommersiella sjöfartstransporter.Ett specificerat land- och
Hamninnehavare som utövar det avgörande inflytandet över hamnens drift.Fysisk eller juridisk person
Hamnskyddsorgan hamnskyddsfrågor i en hamn.Organ som ansvarar för
Hamnskyddsplan hamnskyddsutredningen och som visar bl.a. hamnens gränser samt vilka förfaranden som skall tillämpas, vilka åtgärder som skall vidtas och vilka insatser som krävs för var och en av skyddsnivåerna.Dokument som baseras på
Hamnskyddsutredning gränser liksom svagheter i skyddshänseende och tänkbara hot mot olika verksamheter i hamnen identifieras.Dokument där bl.a. en hamns
Skyddsnivå intas för att hindra att ett säkerhetstillbud inträffar.Grad av beredskap som skall

2 kap. Skyddsnivåer

[K2]1 §  För varje hamn eller del av hamn skall en av tre skyddsnivåer alltid råda. Om något beslut enligt 2 § inte fattas råder den lägsta skyddsnivån (skyddsnivå 1).

[S2]Skyddsnivåerna har samma innebörd som enligt regel 2.1.9-2.1.11 i bilaga 2 till förordning (EG) nr 725/2004.

[K2]2 §  Polismyndigheten fattar, efter att ha hört Transportstyrelsen, beslut om vilken skyddsnivå som ska gälla för en hamn eller del av hamn.

[S2]I brådskande fall får Polismyndigheten fatta beslut enligt första stycket om förändring av skyddsnivån utan att ha hört Transportstyrelsen. Ett sådant beslut ska dock snarast omprövas av Polismyndigheten efter att Transportstyrelsen har hörts. Lag (2014:742).

[K2]3 §  Den som fattat beslut enligt 2 § får vid skyddsnivå 2 och 3 besluta att ytterligare åtgärder, utöver dem som har angetts i hamnskyddsplanen, skall vidtas i hamnen eller i del av hamnen.

[K2]4 §  Hamnskyddsorganet skall för varje hamn eller del av hamn för den skyddsnivå som råder se till att föreskrivna krav uppfylls och att de åtgärder som anges i hamnskyddsplanen eller som har beslutats med stöd av 3 § vidtas.

[S2]Varje hamnskyddsorgan får besluta att vidta ytterligare åtgärder utöver dem som har angetts i hamnskyddsplanen för en viss nivå.

3 kap. Skyddskrav för hamnar

Hamnskyddsorgan

[K3]1 §  För varje hamn skall det finnas ett hamnskyddsorgan. Hamninnehavaren är hamnskyddsorgan. Flera hamnar får ha samma hamnskyddsorgan.

Hamnskyddsutredning och hamnskyddsplan

[K3]2 §  En hamninnehavare, inom vars hamns område det finns minst en hamnanläggning enligt förordning (EG) nr 725/2004, skall göra en hamnskyddsutredning.

[K3]3 §  Hamnskyddsorganet ansvarar för att en hamnskyddsplan utarbetas, upprätthålls, uppdateras och genomförs för varje hamn.

[K3]4 §  När det gäller hamnar som ägs eller förvaltas av kommunen eller av ett av kommunen helägt företag skall hamnskyddsorganet samråda med kommunen vid utarbetandet av hamnskyddsplanen. När det gäller övriga hamnar skall hamnskyddsorganet samråda med länsstyrelsen i det län där hamnen är belägen.

[K3]5 §  En hamnskyddsutredning och en hamnskyddsplan skall godkännas på det sätt som följer av 6 kap.

[K3]6 §  En hamnskyddsplan skall förvaras på ett sådant sätt att obehöriga inte får tillgång till den.

[S2]Hamnskyddsplanen får upprättas och förvaras i elektronisk form.

Hamnskyddschef

[K3]7 §  Hamnskyddsutredningen och hamnskyddsplanen skall innehålla uppgift om vem som är hamnskyddschef. Om det är lämpligt får flera hamnar ha samma hamnskyddschef.

[S2]Hamnskyddschefen är kontaktperson för hamnskyddsfrågor.

Hamnskyddsövningar

[K3]8 §  Hamnskyddsorganet skall se till att hamnskyddsövningar hålls i varje hamn.

4 kap. Undersökning och kontroll m.m.

Undersökning samt kontroll av identitet

[K4]1 §  För att förebygga brott som utgör fara för säkerheten inom hamnen, får väskor som någon bär med sig, övrigt bagage och gods inom hamnen undersökas. För samma ändamål får identiteten kontrolleras hos personer som uppehåller sig inom hamnens område.

[S2]Den som vägrar att låta sin egendom undersökas eller vars identitet inte kan kontrolleras, får avvisas eller avlägsnas från hamnen.

[K4]2 §  Undersökning och identitetskontroll skall ske i den omfattning som anges i hamnskyddsplanen.

[S2]Hamnskyddsorganet ansvarar för att undersökningarna och identitetskontrollerna sker i den omfattning som följer av hamnskyddsplanen. Undersökningarna och identitetskontrollerna skall bekostas av hamnskyddsorganet.

[K4]3 §  Undersökning får utföras av en polisman, en tjänsteman vid Kustbevakningen eller en särskilt utsedd person som förordnats av Polismyndigheten. Om egendom undersöks av någon särskilt utsedd person, ska arbetet utföras under en polismans ledning. Identitetskontroll får utföras av en polisman, en tjänsteman vid Kustbevakningen eller den som hamnskyddsorganet tilldelar uppgiften. Om det behövs ska hamnskyddsorganet biträda Polismyndigheten eller Kustbevakningen i det praktiska undersöknings- och kontrollarbetet.

[S2]Kontroll av varor som står under tullövervakning enligt artikel 134 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen ska göras i samråd med Tullverket. Lag (2016:281).

[K4]4 §  Om det vid en undersökning påträffas föremål som kan komma till användning vid brott som utgör allvarlig fara för säkerheten inom hamnen skall, om föremålet inte tas i beslag enligt bestämmelserna i rättegångsbalken, den som föremålet påträffats hos uppmanas att förvara föremålet på sådant sätt att det inte kan användas för brott. Den som inte följer en sådan uppmaning får avvisas eller avlägsnas från hamnen.

[K4]5 §  Ett beslut enligt 1 § andra stycket eller 4 § fattas av en polisman, en tjänsteman vid Kustbevakningen eller den person som enligt 3 § förordnats att utföra undersökning.

[K4]6 §  Protokoll skall föras och bevis utfärdas om gjord undersökning, om den som fått egendom undersökt begär det vid förrättningen eller om föremål tas i beslag.

Ordning

[K4]7 §  Utan tillstånd från hamnskyddsorganet får inte någon beträda en del av hamnen, om det genom stängsel eller skyltar eller på annat liknande sätt klart framgår att allmänheten inte har tillträde dit.

[S2]En polisman, en tjänsteman vid Kustbevakningen eller den som enligt 3 § förordnats att utföra undersökning får från hamnens område eller delområde avvisa eller avlägsna den som

  1. obehörigen uppehåller sig där,
  2. stör ordningen där, eller
  3. äventyrar hamnens skydd.

5 kap. Tillsyn m.m.

Tillsynsförrättningar

[K5]1 §  Tillsyn enligt denna lag skall om möjligt samordnas med den tillsyn av hamnanläggningar som sker med stöd av förordning (EG) nr 725/2004 och föreskrifter meddelade med stöd av lagen (2004:487) om sjöfartsskydd.

[K5]2 §  Den som utövar tillsyn eller biträder vid sådan har rätt att få tillträde till hamnen och att göra de undersökningar där som behövs, samt att ta del av de handlingar och den övriga information som finns där. Vid förrättningen skall det om möjligt undvikas att hamnens verksamhet hindras eller att någon annan olägenhet uppkommer.

[K5]3 §  Hamnskyddsorganet ansvarar för att hamnen hålls tillgänglig för den som utövar tillsynen och för att denne på annat sätt biträds vid tillsynen.

[S2]Hamnskyddsorganet och hamnskyddschefen skall lämna den som utövar tillsynen det biträde denne behöver och lämna de upplysningar som tillsynsmyndigheten begär vid tillsynen.

Förelägganden

[K5]4 §  Om hamnen inte hålls tillgänglig enligt 3 § eller biträde inte lämnas enligt 3 § får den som utövar tillsyn enligt denna lag förelägga hamnskyddsorganet att se till att hamnen hålls tillgänglig för tillsyn eller att biträde lämnas av hamnskyddsorganet eller hamnskyddschefen.

[S2]Om det vid tillsynen konstateras att det i något väsentligt avseende finns brister i hamnskyddet som gör att föreskrivna krav eller kraven i hamnskyddsplanen inte uppfylls, får den som utövar tillsyn enligt denna lag förelägga hamnskyddsorganet att avhjälpa bristen eller uppfylla kraven inom viss tid.

[S3]Beslut om föreläggande enligt första och andra styckena får förenas med vite.

Avgifter

[K5]5 §  Statens kostnader för hamnskydd skall täckas av avgifter. Dessa avgifter skall tas ut för de hamnar som är föremål för tillsyn av hamnskyddet.

Övervakning

[K5]6 §  Hamnskyddsorganet ansvarar för att hamnen hålls tillgänglig för Europeiska kommissionen och att kommissionen på annat sätt biträds vid övervakning inom hamnens område.

[S2]Hamnskyddsorganet och hamnens skyddschef skall lämna kommissionen det biträde den behöver vid övervakningen och lämna de upplysningar som kommissionen begär vid övervakningen.

6 kap. Bemyndiganden

Föreskrifter

[K6]1 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om

  1. tillsyn,
  2. avgifter till staten för hamnskyddet,
  3. skyddsnivåer,
  4. hamnskyddsutredningar,
  5. hamnskyddsplaner,
  6. hamnskyddsövningar,
  7. hamnskyddschefer,
  8. erkända skyddsorganisationer,
  9. samråd enligt 3 kap. 4 §, och
  10. avgifter för ansökan om förordnande enligt 4 kap. 3 § och tillhörande utbildning. Lag (2023:688).

Myndigheter

[K6]2 §  Regeringen bestämmer vilken myndighet som godkänner hamnskyddsutredningar och hamnskyddsplaner samt utövar annan tillsyn över hamnskyddet enligt denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen.

[S2]Den som godkänner en hamnskyddsplan får besluta om särskilda villkor för att hamnskyddsplanen skall gälla.

Erkänd skyddsorganisation

[K6]3 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får

  1. fatta beslut om att erkänna en skyddsorganisation, och
  2. uppdra åt en erkänd skyddsorganisation att göra hamnskyddsutredningar och utarbeta hamnskyddsplaner.

7 kap. Ansvarsbestämmelser

Straff

[K7]1 §  Till böter eller fängelse i högst sex månader döms hamninnehavare eller hamnskyddsorgan som uppsåtligen utövar verksamhet i en hamn utan att ha en godkänd hamnskyddsplan enligt bestämmelserna i 3 kap.3 och 5 §§.

[K7]2 §  Till böter döms

  1. hamnskyddsorgan som uppsåtligen underlåter att genomföra en undersökning eller kontroll enligt bestämmelserna i 4 kap. 2 § eller som har beslutats med stöd av 2 kap. 3 §,
  2. hamnskyddsorgan som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett föreläggande som har meddelats med stöd av 5 kap. 4 §, samt
  3. hamnskyddsorgan som uppsåtligen förvarar hamnskyddsplanen i strid med 3 kap. 6 §.

[S2]Om ett föreläggande som avses i första stycket är förenat med vite, skall den som bryter mot det inte dömas till ansvar. Lag (2006:1212).

[K7]3 §  Bestämmelser om ansvar för den som bryter mot det som sägs om tystnadsplikt i 8 kap. 3 § finns i 20 kap. 3 § brottsbalken.

[K7]4 §  Till ansvar enligt denna lag skall inte dömas om gärningen är belagd med strängare straff i brottsbalken.

8 kap. Övriga bestämmelser

Omedelbar giltighet

[K8]1 §  Ett beslut enligt denna lag gäller omedelbart, om inte annat beslutas.

Överklagande

[K8]2 §  Beslut enligt denna lag får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.

[S2]Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

Tystnadsplikt

[K8]3 §  Den som tagit befattning med tillsyn enligt denna lag eller har utsetts till skyddschef för en hamn får inte obehörigen röja eller utnyttja vad han eller hon under uppdraget eller i sin tjänst har fått veta om

  1. skyddet i hamnen,
  2. yrkeshemligheter eller arbetsförfaranden,
  3. enskildas ekonomiska eller personliga förhållanden, eller
  4. förhållanden av betydelse för rikets säkerhet.

[S2]Den som har utfört undersökning enligt denna lag får inte obehörigen röja eller utnyttja vad han eller hon under uppdraget eller i sin tjänst har fått veta om enskildas ekonomiska eller personliga förhållanden.

[S3]I det allmännas verksamhet tillämpas bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) i stället för första och andra styckena. Lag (2009:518).

Ändringar och övergångsbestämmelser

Lag (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2006/07:2, Prop. 2005/06:212, Bet. 2006/07:FöU2
CELEX-nr
32005L0065
Ikraftträder
2007-01-01

Lag (2006:1212) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2006/07:2, Prop. 2005/06:212, Bet. 2006/07:FöU2
Omfattning
ändr. 7 kap 2 §
CELEX-nr
32005L0065
Ikraftträder
2007-06-15

Lag (2008:1385) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Övergångsbestämmelse

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2009. Vid tillämpning av 7 a § förvaltningsprocesslagen (1971:291) ska Transportstyrelsen i stället för Sjöfartsverket vara den enskildes motpart, om styrelsen efter ikraftträdandet är behörig att handlägga den typ av fråga som är föremål för prövning.
Förarbeten
Rskr. 2008/09:94, Prop. 2008/09:31, Bet. 2008/09:TU3
Omfattning
ändr. 2 kap 2 §
Ikraftträder
2009-01-01

Lag (2009:518) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2008/09:237, Prop. 2008/09:150, Bet. 2008/09:KU24
Omfattning
ändr. 8 kap. 3 §
Ikraftträder
2009-06-30

Lag (2014:742) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2013/14:262, Prop. 2013/14:110, Bet. 2013/14:JuU23
Omfattning
ändr. 2 kap. 2 §, 4 kap. 3 §
Ikraftträder
2015-01-01

Lag (2016:281) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2015/16:161, Prop. 2015/16:79, Bet. 2015/16:SkU21
Omfattning
ändr. 4 kap. 3 §
Ikraftträder
2016-05-01

Lag (2023:688) om ändring i lagen (2006:1209) om hamnskydd

Förarbeten
Rskr. 2023/24:40, Prop. 2023/24:17, Bet. 2023/24:TU4
Omfattning
ändr. 6 kap. 1 §
Ikraftträder
2023-12-25