Inaktuell version
Arbetsmiljöförordning (1977:1166)
- Departement
- Arbetsmarknadsdepartementet ARM
- Utfärdad
- 1977-12-19
- Ändring införd
- SFS 1977 i lydelse enligt SFS 2003:791
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2019-04-04
1 § Utöver de bestämmelser som anges i 1 kap. 2 a § arbetsmiljölagen (1977:1160) skall 2 kap.4-6 §§, 7 § första stycket första meningen samt 3 kap.6 och 7 §§ samma lag gälla utländska fartyg inom Sveriges sjöterritorium. Förordning (2003:442).
Anmälan om arbetsskada m.m.
2 § Har olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbete föranlett dödsfall eller svårare personskada eller samtidigt drabbat flera arbetstagare, skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller vid tillbud som har inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa.
Om anmälan om arbetsskada föreskrivs även i förordningen (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd.
Föreskrifter om befälhavarens skyldighet att vid fartygsarbete rapportera vissa händelser finns i 6 kap. 14 § sjölagen (1994:1009). Förordning (2003:442).
2 a § Läkare skall till Arbetsmiljöverket anmäla sjukdomar, som kan ha samband med arbete och är av intresse från arbetsmiljösynpunkt, samt lämna verket upplysningar och biträde. Förordning (2000:957).
Förvaring av handlingar
3 § Skriftligt meddelande från Arbetsmiljöverket i skyddsfråga och intyg eller journal över kontroll, provning eller undersökning, som avses i 4 kap.1 -3 §§arbetsmiljölagen (1977:1160), samt övriga handlingar som har samband därmed skall av arbetsgivare eller den, som yrkesmässigt driver verksamhet utan anställd, hållas tillgängliga under minst fem år räknat från den dag då handlingen utfärdades. Register som avses i 4 kap. 7 § och 5 kap. 4 §arbetsmiljölagen skall av arbetsgivare förvaras under minst tio år räknat från den dag då den sista anteckningen gjordes i registret. Register som avses i 4 kap. 3 § första stycket 2 skall av arbetsgivaren förvaras under minst fyrio år räknat från den dag då expositionen upphörde.
Om verksamheten överlåtes, skall handlingar som avses i första stycket överlämnas till den nya innehavaren.
Arbetsmiljöverket kan enligt 18 § första stycket 3 föreskriva om annan förvaringstid och om förvaringsplats. Förordning (2000:957).
Gemensamt arbetsställe
4 § Den som enligt 3 kap. 7 § eller 7 kap. 6 §arbetsmiljölagen (1977:1160) är ansvarig för samordning av skyddsåtgärder skall på det gemensamma arbetsstället sätta upp anslag med uppgift härom.
Tillgängliga författningar
5 § Arbetsgivaren skall se till att arbetsmiljölagen (1977:1160) och denna förordning finns tillgängliga för arbetstagarna. Detsamma gäller de författningar som har utfärdats med stöd av lagen eller förordningen och som avser arbetsgivarens verksamhet.
Bestämmelser om vilka författningar som skall finnas tillgängliga ombord på fartyg finns i 5 kap. 2 § fartygssäkerhetsförordningen (2003:438). Förordning (2003:442).
Lokal skyddsverksamhet
6 § Skyddsombud och ersättare för skyddsombud utses för en tid av tre år, om inte anställningsförhållandena eller omständigheterna i övrigt påkallar undantag.
Till skyddsombud skall utses person med insikt i och intresse för arbetsmiljöfrågor. Skyddsombud skall äga god förtrogenhet med arbetsförhållandena inom sitt skyddsområde.
Antalet skyddsombud bestämmes efter arbetsställets storlek, arbetets natur och arbetsförhållandena. Råder bland arbetstagarna tvekan om vilket antal skyddsombud som bör utses vid ett arbetsställe, eller om arbetsställets indelning i skyddsområden, bör före valet samråd ske med arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket. Vid arbetsställe med flera avdelningar bör skyddsombud utses för varje avdelning eller grupp av avdelningar med likartat arbete. Där arbete bedrives på skift, bör för skiftlag med flera arbetstagare skyddsombud finnas bland arbetstagarna på varje skift.
Skyddsombud kan skiljas från sitt uppdrag genom beslut av den organisation eller de arbetstagare som har utsett ombudet.
I fråga om skyddsombud på fartyg gäller 5 kap. 3 § fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) i stället för denna paragraf. Förordning (2003:442).
6 a § För varje årskurs på grundskolans högstadium och för varje linje och specialkurs om minst ett år i gymnasieskolan skall två företrädare för eleverna utses att medverka i skolans skyddsverksamhet såsom elevskyddsombud enligt 6 kap. 17 § arbetsmiljölagen (1977:1160). På utbildningsområdet i övrigt bestäms antalet elevskyddsombud med hänsyn till elevernas antal och arbetsförhållanden. Förordning (1990:234).
7 § Vid varje arbetsställe bör regelbunden översyn ske genom skyddsrond. Förordning (1991:678).
8 § Antalet ledamöter i en skyddskommitté bestämmes med hänsyn till antalet arbetstagare vid arbetsstället, arbetets natur och arbetsförhållandena. Av ledamöterna skall om möjligt en vara i företagsledande eller därmed jämförlig ställning. I kommittén bör också ingå en ledamot som tillhör styrelsen för lokal organisation av arbetstagare. Vidare skall i kommittén ingå skyddsombud.
Ordföranden och sekreterare i skyddskommitté utses av arbetsgivaren, om inte annat överenskommes.
I fråga om skyddskommitté på fartyg gäller 5 kap. 6 § fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) i stället för denna paragraf. Förordning (2003:442).
8 a § En skyddskommitté bör sammanträda minst en gång var tredje månad.
Vid skyddskommitténs sammanträden bör även företrädare för företagshälsovården vara närvarande.
Två av de elevskyddsombud, som har utsetts enligt 6 kap. 17 § arbetsmiljölagen (1977:1160), får närvara och yttra sig vid skyddskommittésammanträden. Elevskyddsombuden inom varje skyddskommittéområde bestämmer själva vilken eller vilka som skall företräda dem vid sammanträdet. Förordning (1991:678).
9 § Kan i skyddskommitté företrädare för arbetsgivare och arbetstagare icke ena sig om beslut, skall på begäran av ledamot frågan hänskjutas till Arbetsmiljöverket, som har att pröva denna i den mån den faller inom området för verkets befogenhet.
I beslut av skyddskommitté bör anges den tid inom vilken beslutet skall vara verkställt. Förordning (2001:83).
10 § Uppgift om skyddsombuds namn och adress, dennes skyddsområde och den tid, för vilken ombudet har utsetts, skall snarast möjligt efter förrättat val skriftligen lämnas till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket av den organisation eller de arbetstagare som har förrättat valet. Om ett skyddsombud ersätts, skall anges vilken person det nya skyddsombudet ersätter.
Har en skyddskommitté tillsatts, skall arbetsgivaren skriftligen underrätta Arbetsmiljöverket om detta.
Arbetsgivare skall på arbetsstället sätta upp anslag med uppgift om namn på skyddsombud och ledamöter av skyddskommitté.
I fråga om skyddsombud eller skyddskommitté på fartyg gäller 5 kap. 7 § fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) i stället för denna paragraf. Förordning (2003:442).
11 § Arbetsgivaren skall underrätta huvudskyddsombudet eller, om ett sådant ombud inte finns, annat skyddsombud om beslut i ett ärende om bygglov som avser en arbetslokal eller ett personalrum. Finns det inte något skyddsombud skall underrättelsen lämnas till den organisation som företräder arbetstagarna. Förordning (1995:482).
12 § Arbetsgivare skall underrätta skyddsombud, skyddskommitté eller arbetstagarorganisation om ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet eller anmälan om sådan verksamhet enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Förordning (1998:912).
13 § Skyddsombud skall under minst två år behålla avskrift av skriftligt meddelande som ombudet fått av tillsynsmyndighet. Avgår skyddsombudet, skall avskriften överlämnas till efterträdaren.
På fartyg gäller 5 kap. 9 § fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) i stället för denna paragraf. Förordning (2003:442).
14 § Vid övning som leds av Försvarsmakten och vid sådan övning med kommunal organisation för räddningstjänst som avser verksamhet under höjd beredskap gäller inte 6 kap. 7 § arbetsmiljölagen (1977:1160). Förordning (2003:791).
14 a § Kommer riket i krig skall bestämmelserna i 2 kap.arbetsmiljölagen (1977:1160) tillämpas med beaktande även av totalförsvarets behov. Vidare får avsteg göras från bestämmelserna i 5 kap.2 och 3 §§arbetsmiljölagen samt från föreskrifter som har meddelats med stöd av den lagen, om det är nödvändigt med hänsyn till totalförsvarets behov. Innan ett sådant avsteg görs skall arbetsgivaren om möjligt samråda med berört skyddsombud. Arbetsmiljöverket skall underrättas om avsteget så snart det kan ske.
Om riket kommer i krigsfara eller om det råder sådana utomordentliga förhållanden som är föranledda av krig eller av krigsfara som riket har befunnit sig i gäller efter regeringens förordnande bestämmelserna i första stycket från den tidpunkt som regeringen bestämmer. Förordning (2000:957).
Tillsyn
15 § Tillsynsmyndigheten skall genom åtgärder som avses i 7 kap.arbetsmiljölagen (1977:1160) verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. Tillsynen skall inriktas på att bevaka att arbetsgivarna planerar och bedriver sin verksamhet så att arbetsmiljökraven tillgodoses. Vid tillsynen skall en helhetsbedömning eftersträvas.
Tillsynsmyndigheten skall göra anmälan till Konsumentombudsmannen om den finner att det finns skäl för ingripande enligt marknadsföringslagen (1995:450) mot marknadsföring som riktas till arbetsgivare.
I fråga om arbete som utförs i hemmet skall inspektionsbesök ske endast på begäran av den arbetsgivare eller arbetstagare som berörs, eller om det finns någon annan särskild anledning till det. Motsvarande skall gälla beträffande arbete som utförs av den som driver verksamhet utan arbetstagare eller utan att ha annan arbetstagare anställd än familjemedlem.
I fråga om tillsyn på fartyg gäller bestämmelser i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och med stöd av lagen meddelade föreskrifter i stället för vad som sägs i denna förordning. Förordning (2003:442).
16 § Vid förrättning på arbetsställe skall tillsynsmyndighet eller besiktningsorgan, som verkställer kontroll enligt föreskrift av sådan myndighet, kontakta skyddsombud som kan anträffas på arbetsstället. Förordning (1980:686).
Bemyndiganden
18 § Arbetsmiljöverket bemyndigas att
- meddela föreskrifter enligt 4 kap.1-7 §§ samt 5 kap.2 § tredje och fjärde styckena, 3 § andra stycket, 4 och 5 §§arbetsmiljölagen (1977:1160),
- meddela föreskrifter enligt 4 kap. 8 § arbetsmiljölagen i andra fall än som avses i 1, 2 och 3 §§ denna förordning,
- i fråga om handlingar, som avses i 3 § denna förordning, meddela föreskrifter om annan förvaringstid än där sägs och om förvaringsplats,
- meddela föreskrifter om sanktionsavgifter enligt 8 kap. 5 § arbetsmiljölagen,
- meddela närmare föreskrifter om läkares anmälningsskyldighet enligt 2 a §,
- meddela föreskrifter enligt 4 kap. 10 § arbetsmiljölagen,
- meddela ytterligare föreskrifter för verkställighet av arbetsmiljölagen.
För planering och kontroll av arbetsmiljön kan Arbetsmiljöverket meddela föreskrifter om gränsvärden.
Föreskrifter som rör även annan myndighets verksamhetsområde meddelar Arbetsmiljöverket efter samråd med den myndigheten.
Arbetsmiljöverket får även medge undantag från föreskrifter som verket har meddelat. Förordning (2001:83).
18 a § Föreskrifter om ledighet för att fullgöra uppdraget som elev skyddsombud enligt 6 kap. 17 § arbetsmiljölagen (1977:1160) finns i
- 6 kap.grundskoleförordningen (1994:1194),
- 6 kap.gymnasieförordningen (1992:394),
- 7 kap.specialskoleförordningen (1995:401),
- 6 kap.särskoleförordningen (1995:206) samt
- 6 kap. förordningen (1994:741) om gymnasiesärskolan. FÖrordning (1995:821).
18 b § Statens skolverk och styrelserna för universitet och högskolor bemyndigas att för sina verksamhetsområden meddela föreskrifter för verkställighet av 6 kap. 17 § första stycket arbetsmiljölagen (1977:1160). Förordning (1993:953).
Bemyndigande
19 § Om ansvar vid överträdelse av 1--3 §§ eller föreskrift, som har meddelats med stöd av 18 § första stycket 1--3 denna förordning, föreskrivs i 8 kap. 2 § arbetsmiljölagen (1977:1160).
I anslutning till föreskrift, som meddelas med stöd av 18 § första stycket 1--3, skall upplysas om att överträdelse kan medföra straffpåföljd. Detta gäller dock inte om det för överträdelsen har utfärdats föreskrift om sanktionsavgift enligt 8 kap. 5 § arbetsmiljölagen. Lag (1994:580).
20 § Avskrift av dom eller slutligt beslut i mål om ansvar enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) eller med stöd därav meddelande föreskrifter sänds till Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller i mål om ansvar enligt 3 kap.7--10 §§brottsbalken, när målet rör arbetsgivares eller arbetstagares ansvar för att ha vållat skada eller ha framkallat fara för anställd. Förordning (2000:957).
21 § Vad som sägs i denna förordning om Arbetsmiljöverket skall i fråga om fartyg i stället gälla Sjöfartsverket med de undantag som följer av denna paragraf.
I frågor som avser skydd mot ohälsa och olycksfall på fartyg skall Sjöfartsverket i den omfattning som behövs samråda med Arbetsmiljöverket. I fråga om fartyg som har tagits in på varv i Sverige meddelar Arbetsmiljöverket efter samråd med Sjöfartsverket de föreskrifter som behövs i fråga om samordning av skyddsåtgärder. Detsamma gäller i fråga om fartyg i svensk hamn som är gemensamt arbetsställe till följd av att fartyget är under lastning eller lossning.
Bestämmelserna i 2 § första stycket skall inte tillämpas på örlogsfartyg. Förordning (2003:442).
22 § Den vars verksamhet har varit föremål för tillsyn enligt 7 kap.arbetsmiljölagen (1977:1160), skall ersätta tillsynsmyndigheterna för sådana kostnader för undersökning av prov som har varit skäligen påkallade.
För sådan granskning av maskiner, redskap, skyddsutrustningar eller andra tekniska anordningar, som utförs av Arbetsmiljöverket på uppdrag av den som avser att överlåta eller upplåta anordningen eller i övrigt för dennes räkning, betalas en avgift som bestäms av verket. Förordning (2000:957).
Ändringar och övergångsbestämmelser
Arbetsmiljöförordning (1977:1166)
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Prop. 1976/77:149
- Ikraftträder
- 1978-07-01
Förordning (1980:429) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ny 21 §
- Ikraftträder
- 1980-07-01
Förordning(1980:686)om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 16 §
- Ikraftträder
- 1981-01-01
Förordning (1980:852) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 §; ny 2 a §
- Ikraftträder
- 1981-01-01
Förordning (1981:288) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ny 22 §
- Ikraftträder
- 1981-07-01
Förordning (1982:902) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 §
- Ikraftträder
- 1983-01-01
Förordning (1982:1092) om ändring i förordningen (1982:902) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 §
Förordning (1984:51) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 22 §
- Ikraftträder
- 1984-07-01
Förordning (1985:331) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 8 §; ny 8 a §
- Ikraftträder
- 1986-01-01
Förordning (1985:853) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 15 §
- Ikraftträder
- 1986-01-01
Förordning (1987:357) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 1, 11, 12, 15, 17 §§
- Ikraftträder
- 1987-07-01
Förordning (1988:316) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 §
- Ikraftträder
- 1988-07-01
Förordning (1989:368) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 12 §
- Ikraftträder
- 1989-07-01
Förordning (1989:794) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Förarbeten
- Prop. 1986/87:165
- Omfattning
- ny 14 a §
- Ikraftträder
- 1990-01-01
Förordning (1990:234) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Förarbeten
- Prop. 1989/90:61
- Omfattning
- ändr. 8 a §; nya 6 a, 18 a, 18 b §§
- Ikraftträder
- 1990-07-01
Förordning (1990:974) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Förarbeten
- Prop. 1989/90:60
- Omfattning
- ändr. 18 §
- Ikraftträder
- 1990-12-01
Förordning (1991:678) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Förarbeten
- Prop. 1990/91:140
- Omfattning
- ändr. 3, 7, 8 a, 15, 18, 18 b, 19, 20 §§
- Ikraftträder
- 1991-07-01
Förordning (1992:756) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 a, 18 b §§
- Ikraftträder
- 1992-07-01
Förordning (1992:1136) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 3 §; omtryck
- Ikraftträder
- 1993-01-01
Förordning (1993:953) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr 18 b §
- Ikraftträder
- 1993-07-01
Förordning (1994:580) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18, 19 §§
- Ikraftträder
- 1994-10-01
Förordning (1994:673) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 14 §
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Förordning (1995:146) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 14 §
- Ikraftträder
- 1995-07-01
Förordning (1995:482) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- upph. 1, 17 §§, rubr. närmast före 1 §; ändr. 5, 11, 22 §§
- Ikraftträder
- 1995-07-01
Förordning (1995:821) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 18 a §
- Ikraftträder
- 1995-07-01
Förordning (1995:1346) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1995:1346)
- Omfattning
- ändr. 15 §
- Ikraftträder
- 1996-01-01
Förordning (1997:137) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 10 §
- Ikraftträder
- 1997-06-01
Förordning (1998:912) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 12 §
- Ikraftträder
- 1999-01-01
Förordning (2000:957) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 2, 2 a, 3, 6, 9, 10, 14 a, 18, 20, 21, 22 §§
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2001:83) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 9, 18 §§
- Ikraftträder
- 2001-04-15
Förordning (2003:442) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 1, 2, 5, 6, 8, 10, 13, 15, 21 §§
- Ikraftträder
- 2003-07-21
Förordning (2003:791) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 14 §
- Ikraftträder
- 2004-01-01
Förordning (2008:82) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 10 §
- Ikraftträder
- 2008-04-08
Förordning (2008:514) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 15 §
- Ikraftträder
- 2008-07-01
Förordning (2008:1214) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 21 §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2008:1282) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 1, 4 §§
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2009:1164) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 6 a, 7, 8 a, 9, 16, 18 b §§
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Förordning (2011:14) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- nya 12 a, 17, 17 a §§
- CELEX-nr
- 32006R1907
- Ikraftträder
- 2011-03-01
Förordning (2011:528) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 6 a §
- Ikraftträder
- 2011-07-01
Förordning (2013:257) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 12 §
- Ikraftträder
- 2013-06-18
Förordning (2014:365) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- upph. 2, 19 §§, rubr. närmast före 2 §; nuvarande 2 a § betecknas 2 §; ändr. den nya 2 §, 18, 18 a, 21 §§; ny rubr. närmast före 20 §
- Ikraftträder
- 2014-07-01
Förordning (2015:16) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- rubr. närmast efter 18 b § utgår; ändr. 2 §
- Ikraftträder
- 2015-03-09
Förordning (2018:128) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2018-04-21
Förordning (2018:938) om ändring i arbetsmiljöförordningen (1977:1166)
- Omfattning
- ändr. 17 a §
- Ikraftträder
- 2018-07-01