Inaktuell version
Förordning (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Departement
- Jordbruksdepartementet
- Utfärdad
- 1993-04-17
- Ändring införd
- SFS 1993 i lydelse enligt SFS 2004:164
- Upphäver
- Förordning (1977:344) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2019-11-23
1 kap. Inledande bestämmelser
1 § I denna förordning meddelas föreskrifter för Sveriges lantbruksuniversitet. Vissa föreskrifter gäller frågor som är gemensamma för Lantbruksuniversitetet och Statens veterinärmedicinska anstalt.
2 § Verksförordningen (1995:1322) skall tillämpas på Lantbruksuniversitetet med undantag av 4 § andra stycket, 6, 11-14, 17, 21-25, 32, 33 och 35 §§. Vid tillämpningen av verksförordningen skall med chefen för myndigheten avses rektor. Förordning (1996:355).
3 § Med student avses den som är antagen till och bedriver högskoleutbildning.
Med doktorand avses student som är antagen till och bedriver forskarutbildning.
4 § I de fall studenter har rätt att vara representerade i olika organ inom Lantbruksuniversitetet utser de sina representanter i den ordning som föreskrivs i 16 § förordningen (1983:18) om studerandekårer, nationer och studentföreningar vid universitet och högskolor. Studentrepresentanter utses på samma sätt när information skall lämnas till och samråd ske med en sådan representant. Förordning (2000:652).
4 a § Bestämmelserna i förordningen (1992:1299) om ersättning för uppdrag i statliga styrelser, nämnder och råd m.m. skall också tillämpas på de ledamöter i Lantbruksuniversitetets styrelse som utses av studenterna. Förordning (1998:1020).
4 b § Lantbruksuniversitetet skall i sin årsredovisning beskriva vilka åtgärder som har vidtagits för att utveckla studentinflytandet och hur detta inflytande har fördelats och utvecklats ur ett jämställdhetsperspektiv.
En studerandekår vid universitetet har rätt att i anslutning till årsredovisningen lämna en redogörelse för kårens syn på universitetets utveckling och resultat. Universitetet skall lämna kårens redogörelse till regeringen samtidigt med årsredovisningen. Förordning (2000:1058).
5 § En bestämmelse om att jämställdhet mellan kvinnor och män alltid skall iakttas och främjas i verksamheten finns i 1 kap. 5 § högskolelagen (1992:1434).
Ytterligare bestämmelser om jämställdhet finns i jämställdhetslagen (1991:433). Förordning (1998:1585).
5 a § Bestämmelser om likabehandling av studenter och sökande till högskolan oavsett deras könstillhörighet, etniska ursprung, sexuella läggning eller funktionshinder finns i lagen (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan. Förordning (2002:83).
6 § Lantbruksuniversitetet förvaltar universitetets fasta egendom och andra tillgångar.
Lantbruksuniversitetet får bedriva sådan tjänsteexport inom sitt verksamhetsområde som är förenlig med universitetets uppgifter i övrigt och på de villkor som tjänsteexportförordningen (1992:192) föreskriver. Förordning (1994:1109).
7 § Lantbruksuniversitetet får ta ut avgift för djursjukvård, uppdragsforskning, provning av växtsorters odlings- och bruksvärde samt för verksamhet i övrigt som är förenlig med universitetets uppgifter.
Utbildningen vid Lantbruksuniversitetet skall vara avgiftsfri för studenterna. Förordning (1995:1010).
8 § Lantbruksuniversitetet skall ansvara för att studenterna har tillgång till hälsovård, särskilt förebyggande hälsovård som har till ändamål att främja studenternas fysiska och psykiska hälsa. Förordning (1997:39).
8 a § Lantbruksuniversitetet skall ansvara för att studenterna är försäkrade för personskada. Försäkringen skall avse sådan skada som har uppkommit till följd av olycksfall eller framkallats av sådan smitta som avses i 5 § förordningen (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskade- skydd, om skadan har inträffat i samband med utbildning i Sverige. Försäkringen skall inte ge rätt till ersättning i den mån studenterna har rätt till ersättning med stöd av författning eller kollektivavtal.
Försäkringen skall tecknas genom att Centrala studiestödsnämnden för Lantbruksuniversitetet träffar en överenskommelse med Kammarkollegiet. Överenskommelsen och ändringar i denna skall träffas med förbehåll för regeringens godkännande. Förordning (2000:263).
8 b § Lantbruksuniversitetet får genom överenskommelse med Kammarkollegiet teckna försäkring för personskada som drabbar universitetets studenter i samband med högskoleutbildning utanför Sverige. Försäkringen får dock bara avse studier som bedrivs vid utländsk högskola enligt avtal mellan berörda lärosäten. Försäkringen skall avse sådan sorts skada som avses i 8 a §. Förordning (2000:263).
9 § Lantbruksuniversitetet skall ansvara för officiell statistik enligt förordningen (2001:100) om den officiella statistiken. Förordning (2001:109).
10 § Lantbruksuniversitetet är skyldigt att låta en demokratiskt uppbyggd förening för studenter vid universitetet använda undervisningslokalerna vid en sammankomst som föreningen anordnar för sina medlemmar, om sammankomsten hålls för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk. Den som av föreningen har bjudits in för att medverka vid sammankomsten får inte vägras tillträde till möteslokalerna.
Vad som sägs i första stycket skall inte gälla om det är antagligt att det vid sammankomsten kommer att uppstå någon allvarlig ordningsstörning eller inträffa någonting som strider mot lag. Första stycket gäller inte heller om föreningens användning av lokalerna är oförenlig med universitetsverk- samhetens behöriga gång eller med universitetets förpliktelser mot tredje man. Förordning (1998:1020).
2 kap. Styrelse och rektor
Styrelsens sammansättning m. m.
1 § Styrelsen för Lantbruksuniversitetet består av ordföranden, rektor och högst tretton andra ledamöter. Styrelsen utser vice ordförande inom sig. Andra ledamöter än rektor utses för bestämd tid.
I styrelsen ingår en företrädare för lärarna, en företrädare för övriga forskare och tre företrädare för studenterna.
Företrädare för lärare och övriga forskare utses genom val inom universitetet. Styrelsen meddelar närmare föreskrifter om valförfarandet. Företrädare för studenterna utses i den ordning som föreskrivs i 1 kap. 4 §. Övriga ledamöter utses av regeringen. Förordning (1998:21).
2 § De företrädare för de anställda som enligt 2 kap. 4 § tredje stycket högskolelagen (1992:1434) har närvaro- och yttranderätt vid styrelsens sammanträden utses enligt föreskrifterna i personalföreträdarförordningen (1987:1101). Förordning (1998:21).
Styrelsens uppgifter
3 § Styrelsen för Lantbruksuniversitetet beslutar
- i viktigare frågor om verksamhetens övergripande inriktning och om universitetets organisation,
- om årsredovisningar, delårsrapporter, budgetunderlag och viktigare framställningar i övrigt,
- om åtgärder med anledning av Riksrevisionens revisionsberättelser och granskningsrapporter,
- om revisionsplan och åtgärder med anledning av redovisning enligt 6 § förordningen (1995:686) om intern revision vid statliga myndigheter m.fl.,
- i viktigare frågor om den interna resursfördelningen och uppföljningen av denna,
- om viktigare föreskrifter,
- om de antagningordningar som nämns i 6 kap. 3 § andra stycket och 8 kap. 3 § tredje styckethögskoleförordningen (1993:100),
- om den anställningsordning som nämns i 4 kap. 14 § högskoleförordningen, och
- i övriga frågor som är av principiell vikt eller som enligt andra bestämmelser i denna förordning skall beslutas av styrelsen. Förordning (2003:289).
5 § Andra frågor än de som avses i 3 § avgörs av rektor. Förordning (1994:1109).
Styrelseärendenas handläggning
6 § Styrelsen är beslutför när fler än hälften av ledamöterna, bland dem ordföranden och rektor, är närvarande.
6 a § Styrelsen får uppdra åt ordföranden att efter samråd med rektor fatta beslut om delårsrapport. Förordning (2002:691).
7 § Om ett styrelseärende är så brådskande att styrelsen inte hinner sammanträda för att behandla det, får ärendet avgöras genom meddelanden mellan ordföranden och rektor samt minst så många ledamöter som behövs för beslutförhet. Om detta förfarande inte är lämpligt, får ordföranden efter samråd med rektor själv avgöra ärendet.
Beslut som fattats enligt första stycket skall anmälas vid nästa sammanträde med styrelsen. Förordning (1998:21).
8 § Ärenden avgörs efter föredragning.
Rektor m. m.
9 § Rektor anställs genom beslut av regeringen för högst sex år efter förslag av styrelsen. Anställningen får förnyas, dock högst två gånger om vardera högst tre år.
Innan styrelsen avger sitt förslag, skall den höra lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt styrelsen har bestämt.
I sitt arbete med att föreslå rektor skall styrelsen så långt möjligt ta fram såväl kvinnliga som manliga kandidater. Styrelsen skall för regeringen redovisa hur jämställdhetsaspekten har beaktats. Förordning (2002:691).
10 § Prorektor är rektors ställföreträdare.
Prorektor utses av styrelsen för högst sex år. Innan styrelsen utser prorektor, skall den höra lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt styrelsen har bestämt. I sitt arbete med att utse prorektor skall styrelsen så långt möjligt ta fram såväl kvinnliga som manliga kandidater. Förordning (2002:691).
11 § Lantbruksuniversitetet skall ge de studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitetet.
Lantbruksuniversitetet skall sammanställa kursvärderingarna samt informera om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten skall hållas tillgängliga för studenterna. Förordning (2000:652).
12 § Behörig att vara rektor eller prorektor är den som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor, statsagronom, statshortonom, statsveterinär eller lektor.
När rektor anställs och prorektor utses, skall även administrativ skicklighet beaktas. Förordning (1998:21).
14 § Rektor avgör sina ärenden efter föredragning.
Rektor får dock avgöra ärenden utan föredragning, om beslutet inte kan skjutas upp.
15 § Rektor får delegera sina uppgifter, om inte annat är särskilt föreskrivet. Förordning (1998:1020).
3 kap. Universitetets övriga organ
Fakultetsnämnder och särskilda organ för grundutbildning
1 § Vid Lantbruksuniversitetet bedrivs forskning, forskar- utbildning och grundutbildning inom jord- och trädgårdsbruk, landskapsplanering, livsmedelsproduktion, naturvård, skogsbruk och vedråvarans förädling, vattenbruk samt veterinärmedicin och husdjursskötsel.
Styrelsen skall besluta vilka fakultetsnämnder som skall finnas samt vilket ansvarsområde och vilken storlek som varje nämnd skall ha. Förordning (1998:1020).
2 § Fakultetsnämndens ledamöter, utom representanterna för studenterna, skall utses genom val. Röstberättigade vid val av ledamöter är de vars arbete till minst 40 procent utförs inom fakultetsnämndens ansvarsområde och som är anställda
- som professor,
- som annan lärare eller forskare, om läraren eller forskaren har en tillsvidareanställning för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens,
- som forskarassistent,
- som statsagronom, statshortonom, statsveterinär eller chefsveterinär,
- vid forskningsråd, om anställningen motsvarar någon anställning under 1-4 och anställningen är knuten till Lantbruksuniversitet.
Anställningen skall avse arbete på minst halvtid och gälla tills vidare eller för en viss tid, som inte är kortare än två år.
Val av ledamöter skall förrättas med slutna sedlar. Om rösterna faller lika vid ett val, skall lotten fälla utslaget. Styrelsen meddelar ytterligare föreskrifter om hur ledamöterna skall utses. Förordning (2002:691).
- 2 kap. 3 § 4 st, 3 kap. 7 § 3 st Förordning (2009:976) om elektorsförsamling vid forskningsråd och ämnesråd
- 5 § Förordning (1979:728) om elektorsförsamling vid forskningsråd
- 5 § 4 st Förordning (2000:654) om elektorsförsamling vid forskningsråd
- 2 kap. 7 § 3 st Förordning (2009:1273) om elektorsförsamling vid forskningsråd och ämnesråd
- 5 § 4 st Förordning (2002:1018) om elektorsförsamling vid forskningsråd
3 § Flertalet av fakultetsnämndens ledamöter skall vara personer som avses i 2 § första stycket eller andra vetenskapligt kompetenta personer. Studenterna har rätt att vara representerade i nämnden med minst tre ledamöter.
En av ledamöterna i nämnden skall vara nämndens ordförande och en skall vara dess vice ordförande. Ordföranden och vice ordföranden utses av styrelsen efter förslag av nämnden. Förordning (1998:1020).
4 § Om styrelsen inrättar särskilda organ för grundutbildning skall ledamöterna utses enligt samma ordning som föreskrivs i 2 § för universitetets fakultetsnämnder. Förordning (1998:1020).
Bibliotek
5 § Bestämmelser om högskolebibliotek finns i bibliotekslagen (1996:1596).
Vid Lantbruksuniversitetet skall det finnas ett vetenskapligt bibliotek som är gemensamt för universitetet och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Biblioteket skall avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (1998:1020).
Personalansvarsnämnden
6 § Personalansvarsnämnden består - förutom av rektor och företrädare för de anställda - av ytterligare tre ledamöter som styrelsen utser. Rektor är nämndens ordförande.
Företrädarna för de anställda utses enligt föreskrifterna i personalföreträdarförordningen (1987:1101).
Övriga organ
8 § I övrigt får Lantbruksuniversitetet inrätta de organ som behövs för särskilda uppgifter inom universitetet.
Studenterna vid Lantbruksuniversitetet har rätt att vara representerade i alla beslutande och beredande organ inom universitetet vars verksamhet har betydelse för utbildningen och studenternas situation. Om beslut inte skall fattas eller beredning genomföras av ett organ utan av en enda person skall information lämnas till och samråd ske med studentrepresentant i god tid före beslut respektive slutförande av beredningen. Förordning (2000:652).
Handläggningen av ärenden
9 § I fråga om handläggningen av ärenden i fakultetsnämnder, särskilda organ för grundutbildning och de övriga organ som Lantbruksuniversitetet inrättar med stöd av 8 §, tillämpas bestämmelserna i 2 kap.6-8 §§.
För personalansvarsnämnden tillämpas bestämmelserna i 2 kap.6 och 8 §§.
Om inte annat är särskilt föreskrivet, får de organ som avses i första stycket delegera sina uppgifter. Förordning (1996:355).
4 kap. Anställningar vid Lantbruksuniversitetet
1 § För anställningar som lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Lantbruksuniversitetet gäller, utöver vad som föreskrivs i detta kapitel, även 4 och 5 kap.högskoleförordningen (1993:100).
Beslut om anställningar får fattas i den utsträckning det finns medel. Förordning (1998:1020).
2 § Vid Lantbruksuniversitetet får det i den utsträckning det finns medel finnas anställningar som statsagronom, statshortonom och statsveterinär.
Den som har en sådan anställning
- skall ägna sig åt forskning, försöksverksamhet och administrativt arbete samt följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet,
- skall efter styrelsens närmare bestämmande ansvara för att forskningen eller försöksverksamheten inom ett eller flera områden samordnas,
- är skyldig att undervisa inom sitt ämnesområde i den omfattning styrelsen bestämmer, och
- är skyldig att vara fakultetsopponent vid universitetet. Förordning (1998:1020).
3 § Behörig att ha sådan anställning som avses i 2 § är den som har den vetenskapliga skicklighet och de kunskaper och erfarenheter i övrigt som behövs för anställningen. Förordning (1998:1020).
4 § Som bedömningsgrund vid beslut om sådana anställningar som avses i 2 § gäller graden av sådan vetenskaplig skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och slag i övrigt.
Särskild vikt skall fästas dels vid vetenskaplig skicklighet som har visats genom egen forskning och försöksverksamhet samt genom planering och ledning av forskning och försöksverksamhet, dels vid skicklighet visad genom självständigt arbete inom anställningens ämnesområde.
Vikt skall även fästas vid förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete.
Vid beslut om anställning gäller även 4 kap. 15 § andra stycket och 16 §högskoleförordningen (1993:100). Förordning (1998:1020).
5 § Beslut om anställningar som avses i 2 § fattas av rektor efter förslag av den fakultetsnämnd till vars ansvarsområde anställningen hör.
Rektor får inte delegera beslut om sådan anställning eller beslut om att en sådan anställning skall upphöra. Förordning (1998:1020).
7 § Hos Lantbruksuniversitetet får i övrigt finnas personal om det behövs och det finns medel. Förordning (1998:1020).
7 a § Den som har en annan tillsvidareanställning för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens än anställning som lektor skall efter ansökan befordras till professor, om han eller hon har behörighet för en sådan anställning. Vid en sådan befordran skall bestämmelserna i 4 kap.högskoleförordningen (1993:100) om befordran av lektor till professor tillämpas.
Beslut om en sådan befordran som avses i första stycket fattas av rektor, som också bestämmer ämnesområdet för anställningen som professor. Om rektor finner att sökanden inte uppfyller kraven för befordran skall ansökan om befordran avslås genom ett särskilt beslut.
Rektor får inte delegera beslut som avses i första och andra styckena. Förordning (1998:1020).
8 § Vid beslut om anställning som chefsveterinär skall som bedömningsgrund gälla inom veterinärmedicinsk verksamhet visad duglighet samt de förutsättningar för sådan anställning som i övrigt har visats i vetenskapligt, kliniskt, administrativt eller annat avseende. Särskild hänsyn skall tas till lämplighet att leda verksamhet inom djursjukvård. Förordning (1998:1020).
9 § I fråga om den som är anställd som chefsveterinär, statsagronom, statshortonom eller statsveterinär prövas frågor som avses i 34 § lagen (1994:260) om offentlig anställning av Statens ansvarsnämnd. Förordning (1998:1020).
5 kap. Grundläggande högskoleutbildning och forskarutbildning
1 § Inom grundläggande högskoleutbildning får vid Lantbruksuniversitetet avläggas endast de examina som anges i bilagan till denna förordning. I bilagan anges också vilka krav som skall uppfyllas för att en viss examen skall få utfärdas.
2 § För den grundläggande högskoleutbildningen vid Lantbruksuniversitetet gäller i övrigt 6 kap.1-3 och 6-19 §§ samt 7 kap.1-7, 10-14 och 16-20 §§högskoleförordningen (1993:100). Förordning (1998:1020).
2 a § Lantbruksuniversitetet beslutar om den särskilda behörigheten. För-ordning (1997:39).
2 b § Andra särskilda prov än högskoleprovet får användas som urvalsgrund endast i fråga om utbildningar som förbereder för yrkesområden som ställer krav på vissa personliga egenskaper eller särskild kompetens.
Lantbruksuniversitetet beslutar om tillstånd att använda proven och om de villkor som skall gälla för användningen. Universitetet kan därvid besluta om undantag från 7 kap. 12 § första stycket andra meningen högskoleförordningen (1993:100). Förordning (1998:1020).
3 § För den forskarutbildning som anordnas av Lantbruksuniversitetet gäller bestämmelserna i 8 och 9 kap.högskoleförordningen (1993:100). Förordning (1998:1020).
4 § Disciplinära åtgärder mot studenter vid Lantbruksuniversitetet får vidtas enligt bestämmelserna i 10 kap.högskoleförordningen (1993:100). Förordning (1998:1020).
6 kap. Överklagande
1 § Till Överklagandenämnden för högskolan får följande beslut av Lantbruksuniversitetet överklagas:
- beslut om anställning, med undantag för anställning som doktorand eller som professor vid befordran av tidigare anställd lektor eller lektor vid befordran av adjunkt eller av annan som haft tillsvidareanställning för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens, och för anställning enligt 4 kap. 30 § 5 tredje meningen högskoleförordningen (1993:100) som lektor eller adjunkt,
- beslut om att avslå en ansökan från en lektor eller annan som har tillsvidareanställning, för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens, om befordran till professor,
- beslut om att avslå en begäran från någon som erbjudits en tillsvidareanställning som lektor att i stället tillsvidareanställas som professor,
- beslut om att avslå en ansökan enligt 4 kap. 13 § första stycket högskoleförordningen (1993:100) från en adjunkt om befordran till lektor,
- beslut enligt 4 kap. 28 § fjärde stycket högskoleförordningen (1993:100) om att avslå en begäran om anställning tills vidare av en lektor eller en adjunkt,
- beslut om att sökanden inte uppfyller kraven på behörighet för att bli antagen till grundläggande högskoleutbildning,
- beslut om tillgodoräknande av kurs,
- avslag på en students begäran om befrielse från ett obligatoriskt utbildningsmoment,
- beslut om att dra in rätten till handledning och andra resurser för en doktorands forskarutbildning och beslut att en doktorand inte skall få tillbaka resurserna, och
- avslag på en students begäran om att få examensbevis eller utbildningsbevis.
Om någon som sökt en anställning som lektor med stöd av första stycket 1 överklagar ett beslut av Lantbruksuniversitetet att anställa någon annan och Överklagandenämnden bifaller överklagandet, skall det ske på så sätt att den klagande anställs som professor, om det yrkas i överklagandet. Detta gäller dock bara om den klagande har behörighet för en sådan anställning och har begärt prövning av detta enligt 4 kap. 23 § högskoleförordningen (1993:100).
Ett överklagande enligt första stycket 3 skall inte prövas om Överklagandenämnden beslutar att någon annan skall ges anställningen på grund av ett överklagande enligt första stycket 1.Förordning (2003:22).
2 § Att beslut av disciplinnämnden om avstängning och varning får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol följer av 22 a § förvaltningslagen (1986:223).
Andra beslut av disciplinnämnden får inte överklagas. Förordning (2002:83).
2 a § Beslut av Lantbruksuniversitetet i annat fall än som nämns i detta kapitel får överklagas endast om det är medgivet i annan författning än förvaltningslagen (1986:223). Förordning (2002:83).
3 § Beslut av Överklagandenämnden får inte överklagas. Förordning (2002:83).
Bilaga
Magisterexamen med ämnesdjup
Magisterexamen med ämnesbredd
Mål (utöver de allmänna målen i 1 kap. 9 § högskolelagen (1992:1434))
- förvärvat de kunskaper och färdigheter inom hästhållningens ämnesområden som krävs för att självständigt kunna arbeta med och ansvara för utbildning, arbetsledning, planläggning och rådgivning inom dessa ämnesområden,
- tillägnat sig en god insikt om hästens roll i samhället och om samspelet mellan häst och människa,
- tillägnat sig ett synsätt där hästens korrekta handhavande samt dess välbefinnande och utveckling sätts i centrum,
- tränat sin förmåga att förstå och förutsäga hästens beteende och utveckling med beaktande av etiska samt säkerhets- och djurskyddsmässiga normer,
- utvecklat sin förmåga till informationsutbyte på vetenskaplig nivå inom hästhållningens ämnesområden.
- under veterinärs ledning och till viss del självständigt arbeta med djurhälsovård samt öppen och sluten djursjukvård med tyngdpunkten lagd på sällskapsdjur och sporthästar,
- vårda försöksdjur och ha kunskaper om användning av djur för vetenskapliga ändamål,
- fullgöra arbetsuppgifter som arbetsledare och handledare.
- förvärvat kunskaper om produktion innefattande produktionsförutsättningar, odling och förädling av trädgårdsväxter för konsumtion och rekreation,
- förvärvat kunskaper om produkter, produktutveckling och produkters användning och marknadsföring,
- tillägnat sig förutsättningar att utifrån naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga grunder kunna identifiera, formulera och lösa komplexa problem inom sitt ämnesområde,
- förvärvat kunskapsmässiga förutsättningar att kunna förmedla information inom sitt ämnesområde,
- förvärvat kunskap om etiska och miljömässiga problem.
- de kunskaper i matematik och naturvetenskapliga ämnen som behövs för att förstå och kunna tillämpa de matematiska och naturvetenskapliga grunderna för det valda teknikområdet,
- kunskaper om och förmåga att handha produkter, processer och arbetsmiljö med hänsyn till människors förutsättningar och behov och till samhällets mål avseende sociala förhållanden, resurshushållning, miljö och ekonomi,
- förutsättningar att, efter något års yrkesverksamhet inom sitt område, kunna medverka i utveckling av och svara för utnyttjande av känd teknik i produktion och konstruktion.
- ha förvärvat goda kunskaper och kompetens inom biologiska, ekologiska, ekonomiska och tekniska ämnesområden för yrkesverksamhet inom skogsnäringen och angränsande sektorer,
- ha förvärvat kunskaper om och färdigheter inom olika nyttjandeformer av naturresursen skog samt kunna planera, genomföra och utvärdera insatser som rör avvägningen mellan produktion, miljö och andra värden,
- ha förvärvat kunskaper om och förmåga att handha processer, produkter och arbetsmiljö med hänsyn till människors förutsättningar och behov samt till samhällets mål när det gäller sociala förhållanden, miljö och ekonomi.
- ha förvärvat de kunskaper som behövs för att verksamheten som veterinär skall kunna utföras i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet,
- ha förvärvat grunderna för klinisk diagnostik och behandling, förebyggande hälsovård samt de metoder som används för att utreda och åtgärda populationsproblem så att veterinären efter viss yrkesverksamhet självständigt kan ansvara för detta,
- besitta den kliniska färdighet som krävs för akut djursjukvård,
- ha förvärvat de kunskaper som behövs för att upprätthålla samhällets krav på animala livsmedel,
- ha förvärvat kunskap om de författningar på vilka veterinär yrkesverksamhet vilar,
- ha förvärvat kunskaper och färdigheter som förbereder till fortsatt utbildning samt forsknings- och utvecklingsarbete och
- ha förvärvat insikt om veterinärens roll vad avser djurskydd och om de etiska värderingar som veterinär yrkesverksamhet vilar på.
- Yrkeshögskoleexamen
Mål (utöver de allmänna målen i 1 kap. 9 § högskolelagen)
- relevanta ämneskunskaper i en sådan omfattning som fordras för att förstå och kunna tillämpa de teoretiska grunderna för det yrkesområde som utbildningen avser,
- kunskapsmässiga förutsättningar att använda kända metoder inom yrkesområdet, och
- sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att självständigt kunna arbeta inom det yrkesområde som utbildningen avser.
Ändringar och övergångsbestämmelser
Förordning (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1993, om inte annat föreskrivs i andra stycket.
- Om det i en lag eller i en författning som har beslutats av regeringen hänvisas till en föreskrift som har ersatts genom en föreskrift i denna förordning, tillämpas i stället den nya föreskriften.
- Ärenden vid Lantbruksuniversitetet som inte har avgjorts vid utgången av juni 1993 skall handläggas enligt föreskrifterna i denna förordning, om inte annat är särskilt föreskrivet. Vid behov skall styrelsen meddela närmare föreskrifter om handläggningen av sådana ärenden.
- De som har påbörjat utbildning på linjer före den 1 juli 1993 skall ges möjlighet att slutföra utbildningen enligt äldre föreskrifter. Möjligheten kvarstår dock längst till och med den 30 september 2000. Förordning (1999:990).
- De som har påbörjat utbildning före den 1 juli 1993 har, även i de fall det inte är fråga om utbildning på linjer, rätt att få examen enligt äldre föreskrifter till och med den 30 september 2000. Förordning (1999:990).
- Den som har antagits till en utbildning före den 1 juli 1993 och fått anstånd till tid därefter skall anses vara antagen till motsvarande utbildning enligt de nya bestämmelserna.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande i fråga om överklagande av beslut eller förslag som har meddelats eller lämnats före den 1 juli 1993. Detta gäller inte beslut eller förslag som har meddelats eller lämnats enligt de nya bestämmelserna.
- Ikraftträder
- 1993-05-01
Förordning (1993:1490) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 2 §
- Ikraftträder
- 1994-01-15
Förordning (1994:1109) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- upph. 2 kap 4 §, 4 kap 6 §; ändr. 2 kap 5, 13 §§, 4 kap 9 §, bil.; nya 1 kap 6, 7 §§
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Förordning (1995:266) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 6 kap 3 §
- Ikraftträder
- 1995-04-01
Förordning (1995:1010) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 5, 7 §§, 2 kap 1 §, 3 kap 3, 7 §§, 4 kap 4 §, 6 kap 1 §, bil.
- Ikraftträder
- 1995-08-01
Förordning (1995:1391) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 1996-01-15
Förordning (1996:355) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 2 §, 2 kap 1, 3 §§, 3 kap 1, 3, 9 §§
- Ikraftträder
- 1996-06-15
Förordning (1996:811) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 6 kap 2 §
- Ikraftträder
- 1996-08-01
Förordning (1997:39) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1997.
- Sökande som uppfyller kraven på allmän behörighet enligt föreskrifter som gällde före den 1 juli 1993 skall intill utgången av år 1999 anses ha grundläggande behörighet.
- Den som har fullföljt ett nationellt eller ett special- utformat program i gymnasieskolan och som i sitt avgångsbetyg eller slutbetyg helt eller delvis har betyg enligt de bestämmelser som gällde före den 1 juli 1994 skall anses ha grundläggande behörighet. Detsamma gäller den som har fullföljt motsvarande utbildning och har motsvarande betyg från gymnasial vuxenutbildning. Det gäller också den som har avgångsbetyg från fyra-, tre- eller tvåårig linje i gymnasieskolan och den som har motsvarande betyg från statlig eller kommunal vuxenutbild- ning under förutsättning att den sökande uppfyller kraven på allmän behörighet enligt föreskrifter som gällde före den 1 juli 1993. Detsamma gäller slutligen den som före den 1 juli 1998 har fått ett intyg från en folkhögskola om allmän behörighet för högskolestudier.
- Omfattning
- ändr. 2 kap 3 §, 5 kap 2 §; nya 1 kap 8 §, 5 kap 2 a, 2 b §§
- Ikraftträder
- 1997-03-01
Förordning (1998:16) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ny 1 kap 9 §
- Ikraftträder
- 1998-03-01
Förordning (1998:21) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Förarbeten
- Rskr. 1997/98:12, Prop. 1996/97:141, Bet. 1997/98:UbU3
- Omfattning
- upph. 2 kap 11 §; ändr. 2 kap 1, 2, 7, 9, 10, 12 §§
- Ikraftträder
- 1998-03-01
Förordning (1998:108) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap 3 §
- Ikraftträder
- 1998-04-01
Förordning (1998:1020) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Rskr. 1997/98:12, Prop. 1996/97:141, Bet. 1997/98:UbU3
- Omfattning
- upph. 2 kap 13 §, 3 kap 7 §, rubr. närmast före 3 kap 7 §; ändr. 1 kap 4, 5 §§, 2 kap 3, 15 §§, 3 kap 1, 2, 3, 4, 5 §§, 4 kap 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 §§, 5 kap 2, 2 b, 3, 4 §§, 6 kap 2, 3, 4 §§, rubr. närmast före 3 kap 1 §, rubr. till 4, 6 kap; nya 1 kap 4 a, 5 a, 10 §§, 4 kap 7 a §; omtryck
- Ikraftträder
- 1998-09-01
Förordning (1998:1273) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 6 kap 2 §
- Ikraftträder
- 1998-11-01
Förordning (1998:1274) om ändring i förordningen (1998:1020) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 6 kap 2 §, ikrafttr.best. till 1998:1020
Förordning (1998:1585) om ändring i förordningen (1998:1020) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 5 § i 1998:1020
Förordning (1999:229) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 6 kap 2 §
- Ikraftträder
- 1999-06-01
Förordning (1999:990) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2000.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för överklagande av beslut som har meddelats före ikraftträdandet.
- Den som före den 1 januari 2000 har fullgjort vad som krävs för att få en generell högskoleexamen med hippologisk inriktning uppnår hippologexamen.
- Omfattning
- upph. 6 kap 1 §; nuvarande 6 kap 2, 3, 4 §§ betecknas 6 kap 1, 2, 3 §§; ändr. den nya 6 kap 3 §, bil., 8, 9 p i ikrafttr.- och övergångsbest.
- Ikraftträder
- 2000-01-01
Förordning (2000:263) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Förarbeten
- Rskr. 1999/2000:94, Prop. 1999/2000:5, Bet. 1999/2000:UbU1
- Omfattning
- ändr. 2 kap 3 §; nya 1 kap 8 a, 8 b §§
- Ikraftträder
- 2000-07-01
Förordning (2000:652) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 4 §, 3 kap 8 §; ny 1 kap 11 §
- Ikraftträder
- 2000-09-01
Förordning (2000:1058) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Förarbeten
- Rskr. 1999/2000:180, Prop. 1999/2000:28, Bet. 1999/2000:UbU12
- Omfattning
- ny 1 kap 4 b §
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2001:109) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 9 §
- Ikraftträder
- 2001-04-01
Förordning (2001:587) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2001.
- Den som före den 31 december 2000 har påbörjat utbildning till hortonom har rätt att få examen enligt äldre bestämmelser till och med den 30 september 2008.
- Den som före den 31 december 2000 har påbörjat utbildning till landskapsingenjör har rätt att få examen enligt äldre bestämmelser till och med den 31 januari 2005. Förordning (2002:115).
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2001-08-01
Förordning (2001:739) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2001-11-01
Förordning (2002:83) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 april 2002.
- Har ett beslut som avses i 6 kap. 2 § meddelats före den 1 april 2002, gäller äldre bestämmelser i fråga om rätten att överklaga.
- Förarbeten
- Rskr. 2001/02:101, Prop. 2001/02:27, Bet. 2001/02:UbU5
- Omfattning
- nuvarande 6 kap 2, 3 §§ betecknas 6 kap 3, 2 §§; ändr. 1 kap 5 a §, nya 6 kap 2 §; ny 6 kap 2 a §
- Ikraftträder
- 2002-04-01
Förordning (2002:115) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. ikrafttr.- och övergångsbest. till 2001:587
- Ikraftträder
- 2002-04-20
Förordning (2002:691) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 2 kap. 3, 9, 10 §§, 3 kap. 2 §, 6 kap. 1§; ny 2 kap. 6 a §
- Ikraftträder
- 2002-08-01
Förordning (2003:22) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 6 kap 1 §, bil.
- Ikraftträder
- 2003-03-01
Förordning (2003:289) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 2 kap 3 §
- Ikraftträder
- 2003-07-01
Förordning (2004:164) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2004-05-01
Förordning (2004:723) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- upph. 2 kap 14 §; ändr. 1 kap 2 §, 5 kap 2 §, 6 kap 1 §
- Ikraftträder
- 2005-01-01
Förordning (2006:1246) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 2 kap 3, 5 §§; ny 2 kap 3 a §
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Förordning (2006:1405) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 3 §, 2 kap 3 §, 3 kap 1, 4, 9 §§, 5 kap 1, 2, 2 b, 3 §§, 6 kap 1 §, rubr. till 5 kap, rubr. närmast före 3 kap 1 §, bil.; ny 1 kap 12 §
- Ikraftträder
- 2007-01-02
Förordning (2007:631) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 2 §, 2 kap 1, 2 §§, 3 kap 3, 6 §§, 5 kap 2 §, bil.; ny 2 kap 2 a §
- Ikraftträder
- 2007-07-15
Förordning (2007:632) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap 2, 2 a §
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Förordning (2007:719) om ändring i förordningen (2007:632) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap 2, 2 a §§ i 2007:632, ikrafttr.best. till 2007:632; nya 5 kap 2 c, 2 d §§ i 2007:632
Förordning (2007:720) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- nuvarande 5 kap 2 b § betecknas 5 kap 2 e §; ny 5 kap 2 b §
- Ikraftträder
- 2007-10-15
Förordning (2007:1048) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 2 §, 2 kap 3 §, 3 kap 6 §
- Ikraftträder
- 2008-01-01
Förordning (2008:949) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap 5, 5 a §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2009:868) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Förarbeten
- Rskr. 2008/09:275, Prop. 2008/09:154, Bet. 2008/09:UbU14
- Omfattning
- ändr. 1 kap. 4, 4 b, 8 §§, 2 kap. 2 a §, 3 kap. 1, 2 §§, 4 kap. 7 a §; ny 5 kap. 3 a §
- Ikraftträder
- 2009-08-01
Förordning (2009:1070) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 3 §; ny 5 kap. 1 a §
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Förordning (2009:1071 ) om ändring i förordningen (2007:719) om ändring i förordningen (2007:632) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 2 § i 2007:719, ikrafttr.- och övergångsbest. till 2007:632 i 2007:719
Förordning (2010:593) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap. 7, 8 b §§
- Ikraftträder
- 2010-07-01
Förordning (2010:1115) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- upph. 1 kap. 2, 3, 4, 5 a, 8, 9, 10, 11, 12 §§, 2 kap., 3 kap., 4 kap. 2, 3, 4, 5 §§, 7 a §, 6 kap. 2, 3 §§; ändr. 1 kap. 1, 6 §§, 4 kap. 9 §, 5 kap. 2, 3 §§, 6 kap. 1 §; nytt 2 kap., nya 1 kap. 1 a, 1 b, 1 c §§, 6 a §, rubr. närmast före 1 kap. 1c, 6, 6 a, 7 §§
- Ikraftträder
- 2011-01-01
Förordning (2011:924) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 1 kap. 1 a §
- Ikraftträder
- 2011-08-01
Förordning (2012:29) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- nuvarande 1 kap. 1 c § betecknas 1 kap. 5 §, rubr. närmast före 1 kap. 1 c § sätts närmast före nya 1 kap. 5 §; nya 1 kap. 2, 3 §§
- Ikraftträder
- 2012-03-01
Förordning (2012:740) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 2 b, 2 c §§, bil.
- Ikraftträder
- 2013-01-01
Förordning (2013:324) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- upph. 4 kap. 8, 9 §§; ändr. 2 kap. 2 §
- Ikraftträder
- 2013-07-01
Förordning (2016:410) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ny 1 kap. 4 §
- Ikraftträder
- 2016-07-01
Förordning (2016:746) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 2 kap. 2 §
- Ikraftträder
- 2016-08-01
Förordning (2017:285) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 4 kap. 1 §
- Ikraftträder
- 2017-07-01
Förordning (2017:914) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2017-12-01
Förordning (2018:1132) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. 2 kap. 2 §
- Ikraftträder
- 2018-09-01
Förordning (2018:1331) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- nytt 5 a kap.
- Ikraftträder
- 2018-09-01
Förordning (2018:1505) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:331, Prop. 2017/18:204, Bet. 2017/18:UbU25
- Omfattning
- nuvarande 5 kap. 2 b, 2 c, 2 d §§ betecknas 5 kap. 2 d, 2 b, 2 c §§; ändr. 5 kap. 2, 2 a §§, de nya 5 kap. 2 b, 2 c, 2 d §§
- Ikraftträder
- 2019-01-01
Förordning (2019:642) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2019-11-25
Förordning (2019:701) om ändring i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet
- Omfattning
- ny 1 kap. 3 a §
- Ikraftträder
- 2019-12-14